KLAS
Re: KLAS
Možda bude problem upravu u KOMVP. Svi znamo da su u "tehničkom mandatu" i pitanje je gdje su ti ljudi i kada se sastaju. Čak i da je AS predao zahtjev nakon kupovine prvog dijela dionica ne zna se hoće li komisija biti u "kancelariji" kako bi odobrila tender. Bez odobrenja AS neće ići na tender.
Pošto stvarni život ne čeka, onda vjerovatno ni AS neće čekati "ono nešto od komisije" da mu nekad da papir nego će postavit svoju upravu.
Mogli su upravljati napretkom bez tendera ali nisu:
http://www.ekapija.ba/en/Vijest/bh-berz ... esanj/6711
Mogli su i Vispakom ali nisu:
http://195.222.43.81/sase-final/languag ... isoko.aspx
Čak i Vemalom ali su išli na tender:
http://www.ekapija.com/website/bih/page/434641_en
Tako da treba biti siguran da će ga biti ali mislim da ne zavisi sve od ASa nego od onih što nam godinama zagorčavaju život.
Pošto stvarni život ne čeka, onda vjerovatno ni AS neće čekati "ono nešto od komisije" da mu nekad da papir nego će postavit svoju upravu.
Mogli su upravljati napretkom bez tendera ali nisu:
http://www.ekapija.ba/en/Vijest/bh-berz ... esanj/6711
Mogli su i Vispakom ali nisu:
http://195.222.43.81/sase-final/languag ... isoko.aspx
Čak i Vemalom ali su išli na tender:
http://www.ekapija.com/website/bih/page/434641_en
Tako da treba biti siguran da će ga biti ali mislim da ne zavisi sve od ASa nego od onih što nam godinama zagorčavaju život.
NEMOŽE POSTAVITI SVOJ NADZORNI KAO I NOVU UPRAVU JER KOMISIJA NEĆE UPISATI NOVI NADZORNI JER JE NELEGALAN AKO NIJE PROVEDEN TENDER..BILO BI NAJBOLJE DA ONI SAMI OBAVJESTE JAVNOST O SVOJIM POSTUPCIMA PA DA I PROZOVU KOMISJU AKO JE ONA KOČNIČAR,KAKO KAŽE PANZER.
Novi direktor je već odavno upisan u sudski registar što je najbitnija stavka poslovanja. Ovo oko odabira novog NO može čekati jer će KOMVP kada se sastane vjerovatno odobriti upis retroaktivno kao što je to radio x slučajeva do sada. Ostavljanje trenutnog NO znači davati plate onima koji se nisu potrudili da firma posluje bolje.
Po meni, pošto je specifična situacija sa KOMVP, AS neće prozivati nikoga jer u ovom slučaju prozivanjem komisije prozivali bi entitetski parlament koji već tri-četiri mjeseca nakon halabuke ne radi ništa po tom pitanju, a ASu bi to bio negativni publicitet jer se "miješa politiku".
Sigurno je da AS ima sredstva za tender ali je isto tako sigurno da će čekati odobrenje.
Po meni, pošto je specifična situacija sa KOMVP, AS neće prozivati nikoga jer u ovom slučaju prozivanjem komisije prozivali bi entitetski parlament koji već tri-četiri mjeseca nakon halabuke ne radi ništa po tom pitanju, a ASu bi to bio negativni publicitet jer se "miješa politiku".
Sigurno je da AS ima sredstva za tender ali je isto tako sigurno da će čekati odobrenje.
Nisam dugo htjelo da se uključujem ali kako nagadjate i pisete neprovjerene informacije, onda jednostavno moram.
AS nije obezbjedio novac da bi raspisao tender čak mu je zapelo kod kupovine od fonda, a zahtjev za tender mu još nije ni naum palo da podnese a kamoli da je podnio jer bi mu isti bio odobren u roku 3-4 dana, sjednicu KOMVP imate svake sedmice a nekada i dvije. Malo se informisite. Opcija koju sam čuo ovih dana je da će 15% prodati privremeno na drugu kompaniju da bi izbjegao da mu se da nalog za raspisivanje tendera. Živi bili pa vidjeli šta će se dogoditi, znati će se do kraja mjeseca jer se čeka kredit od banke.
AS nije obezbjedio novac da bi raspisao tender čak mu je zapelo kod kupovine od fonda, a zahtjev za tender mu još nije ni naum palo da podnese a kamoli da je podnio jer bi mu isti bio odobren u roku 3-4 dana, sjednicu KOMVP imate svake sedmice a nekada i dvije. Malo se informisite. Opcija koju sam čuo ovih dana je da će 15% prodati privremeno na drugu kompaniju da bi izbjegao da mu se da nalog za raspisivanje tendera. Živi bili pa vidjeli šta će se dogoditi, znati će se do kraja mjeseca jer se čeka kredit od banke.
Ako je suditi po web stranici Komisije, "slomiše se radeći". Već nekoliko mjeseci ni jedne objave sjednice. A o finasijskim izvještajima da ne govorim, nema ni za polugodište prošle godine(mada to nije posao komisije kao komisije nego stručnih saradnika).
Po meni tendera će biti ali kada i kako to ne znam. Normalno je da finansiranje ide preko banaka.
Po meni tendera će biti ali kada i kako to ne znam. Normalno je da finansiranje ide preko banaka.
Otkud tako provjerene informacije Lancer,meni je Komvp danas na moj pismeni zahtjev potvrdila da je As Jelah predao zahtjev za tenderom,te da je isti u obradi i da će komisija na vrijeme odobriti tender.Isto tako to prebacivanje na drugu firmu je tako providan potez,kao niko ne bi znao da oni zajednički djeluju.,što As Jelahu treba takva blamaža kad ima banke iza sebe koje ga bez problema prate.Evo u prilogu stavljam moj mail prema KomVP,na koji sam danas dobio i usmeni odgovor,kao što sam već rekao.
10.3.2014.
Prima: [email protected]
Poštovani ,
kao dioničar Klasa interesuje me da li As d.o.o. Jelah u zakonskom roku od osam dana obavjestio komisiju o namjeri sticanja dionica Klasa d.d. prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društva.
Ovo pitam jer sam prema obavijeti na Sase vidio da je Klas d.d. Sarajevo zakazao skupštinu sa namjerom izmjene nadzornog odobora za 7.4.14.,što nije u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničkih društava,dok predmetno društvo As d.o.o. Jelah ne obavi tender za preostale dionice Klasa d.d. Sarajevo po već pomenutom Zakonu o dioničkim društvima,
Sa poštovanjem i
unaprijed zahvalan
10.3.2014.
Prima: [email protected]
Poštovani ,
kao dioničar Klasa interesuje me da li As d.o.o. Jelah u zakonskom roku od osam dana obavjestio komisiju o namjeri sticanja dionica Klasa d.d. prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društva.
Ovo pitam jer sam prema obavijeti na Sase vidio da je Klas d.d. Sarajevo zakazao skupštinu sa namjerom izmjene nadzornog odobora za 7.4.14.,što nije u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničkih društava,dok predmetno društvo As d.o.o. Jelah ne obavi tender za preostale dionice Klasa d.d. Sarajevo po već pomenutom Zakonu o dioničkim društvima,
Sa poštovanjem i
unaprijed zahvalan
Još jedna stvar,kod tvoje provjerene informacije je smiješna izjava da se komisija sastaje,dva puta sedmično ,oni se kao što je Panzer rekao nisu sastali već mjesecima,što se lako utvrdi ulaskom na http://www.komvp.gov.ba,i traži sjednice komisije,posljednja sjednica održana je 27.06.13.,a poslove oko tendera kao što kaže i Panzer,obavljaju stručni suradnici,predsjednik samo potpisuje odluku.Šta Lancer, ti bi još kupovao jeftinih dionica sa diskontom od 14 % u odnosu na tendersku cijenu.lancer wrote:Nisam dugo htjelo da se uključujem ali kako nagadjate i pisete neprovjerene informacije, onda jednostavno moram.
Zadnja sjednica komvp je bila 6.3.2014 a sutra je vec naredna. To znam jer cekam jedno drugo rjesenje.
To sto se Vi ravnate prema web stranici komisije koja nije azurna nije relevatno kao ni usmeni odgovor od strane nekoga u komvp. Jedinu informaciju zvanicnu mozete dobiti od predsjednika komvp jer Vam on jedini zastupa komisiju prema trecim licima. Tacno je da svaki upravni akt u komvp prvo obradi obradjivac sa prijedlogom a tek se onda nadje na sjednici komvp gdje je trenutno potrebno da sva tri clana glasaju ili sva tri protiv da bi prijedlog bio usvojen ili odbacen. Posto moj prijatelj licno radi na tim predmetima onda Vam dajem tacnu i provjerenu informaciju, jer takav predmet sigurno nebi bio na cekanju a narocito kad se zvanicno podnese. Investitor jos uvijek nije obezbjedio novac tako da tendera jos uvijek nece biti jer i kod podnosenja takvog zahtjeva se mora dostaviti i potvrda banke o obezbjedjenim novcanim sredstvima.
To sto se Vi ravnate prema web stranici komisije koja nije azurna nije relevatno kao ni usmeni odgovor od strane nekoga u komvp. Jedinu informaciju zvanicnu mozete dobiti od predsjednika komvp jer Vam on jedini zastupa komisiju prema trecim licima. Tacno je da svaki upravni akt u komvp prvo obradi obradjivac sa prijedlogom a tek se onda nadje na sjednici komvp gdje je trenutno potrebno da sva tri clana glasaju ili sva tri protiv da bi prijedlog bio usvojen ili odbacen. Posto moj prijatelj licno radi na tim predmetima onda Vam dajem tacnu i provjerenu informaciju, jer takav predmet sigurno nebi bio na cekanju a narocito kad se zvanicno podnese. Investitor jos uvijek nije obezbjedio novac tako da tendera jos uvijek nece biti jer i kod podnosenja takvog zahtjeva se mora dostaviti i potvrda banke o obezbjedjenim novcanim sredstvima.
Predpostavljam da dioničare more ove brige navedene gore, ali mene kao patriotu raduju ove vijesti, pozdravljam ovakve poteze i ljude kao što su ovi Tešanjci, BINGO i ...u stvari ne znam ima li još neko
http://www.klix.ba/biznis/privreda/komp ... /140312094
http://www.klix.ba/biznis/privreda/komp ... /140312094