Elektroprivreda BIH

Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Investitor »

Skupština Elektroprivrede BiH usvojila trogodišnji plan preduzeća

Početak gradnje novih proizvodnih objekata, modernizacija i prestrukturiranje rudnika i prestrukturiranje Elektroprivrede BiH (EPBiH), najvažniji su ciljevi predviđeni Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period 2014 - 2016 godina, koji je danas usvojen na Skupštini društva u Sarajevu.


Nakon prošle godine koja je za EPBiH bila rekordna, prije svega, u prihodima i proizvodnji, period od 2014. do 2016, kako je izjavio direktor EPBiH Elvedin Grabovica, treba da bude prvenstveno investicioni period, kao i period prestrukturiranja Elektroprivrede u skladu sa Zakonom o električnoj energiji.

U planu je pokretanje triju kapitalnih projekata - Blok 7 Termoelektrane "Tuzla", hidroelektrana Vranduk i vjetropark Podveležje.

"Kada je riječ o kapitalnim investicijama govorimo o nekih dvije milijarde KM koje su u našim planovima za ta tri velika projekta, uz sve ostalo što se smatra redovnim održavanjem i investicijama u distributivnu mrežu", naveo je Grabovica.

Predsjednik Nadzornog odbora EPBiH Enver Agić je ocijenio da su prošle poslovne godine ostvareni dobri rezultati, da je usvojeni trogodišnji plan realan, te da pred kompanijom u toku ove godine predstoje velike aktivnosti, uvažavajući odredbe Zakona o električnoj energiji.

Skupština JPEPBiH usvojila je i odluke o investicionim ulaganjima u nabavku i implementaciju integriranog informacionog sistema u zavisnim društvima- rudnicima - Breza, Zenica, Kakanj, Abid Lolić Bila, Đurđevik, Kreka i Gračanica Gornji Vakuf - Uskoplje.

"To će biti jedan od alata kako bi imali bolju komunikaciju, ostvarivali efikasniju kontrolu i bolje upravljanje nad cijelim Koncernom EPBiH", kazao je Grabovica, ukazujući na neophodnost ovakvih sistema.

Skupština je, također, usvojila izmjene i dopune odluka o dokapitalizaciji ulaganjem u rudnike Kreka, Đurđevik, Zenica i Abid Lolić Bila.

Upitan da li će biti poskupljenja električne energije, Grabovica je naglasio da od Elektroprivrede BiH neće biti pokrenut zahtjev za tarifnim postupkom, te da ove godine definitivno neće doći do poskupljenja električne energije.
mikisa
Posts: 10
Joined: 27 Feb 2014, 10:07

Re: Elektroprivreda BIH

Post by mikisa »

Ima li iko informacija o subvencioniranju JP Elektroprivrede BIH , o cijeni struje za Aluminij d.d. Mostar ? Spominju se neke dobre subvencije, sa kojima bi JP Elektroprivreda BIH mogla pasti u nezavidan položaj, a dobro profitirati Aluminij d.d. Mostar
Mentalist
Posts: 237
Joined: 02 Oct 2012, 18:22

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Mentalist »

Naime, ovo preduzeće u planu ima pokretanje tri velika kapitalna projekta: Blok 7, HE Vranduk i vjetropark Podveležje.

Investicioni period

- Nakon prošle godine, koja je rekordna godina u mnogo čemu, prije svega u našim prihodima i proizvodnji, ova godina treba da bude investicioni period, period prestrukturiranja Elektroprivrede u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, kazao je generalni direktor EPBiH Elvedin Grabovica.

Na Skupštini je usvojen plan o ulaganju u nabavku i implementaciju integrisanog informacionog sistema u zavisnim društvima rudnicima Breza, Zenica, Kakanj, Abid Lolić, Đurđevik, Kreka i Gračanica Gornji Vakuf-Uskoplje, kao i izmjene i dopune odluka o dokapitalizaciji ulaganjem u rudnike Kreka, Đurđevik, Zenica i Abid Lolić iz Bile.

- Informacioni sistemi su nam neophodni kako bismo vršili efikasan i adekvatan nadzor nad poslovanjem. Do sad se nismo mogli pohvaliti adekvatnim informacijama o stanju poslovanja rudnika, ažurnosti informacija, i to će nam biti jedan od alata kako bismo imali bolju komunikaciju, efikasniju kontrolu i bolje upravljanje cijelim procesom, istakao je Grabovica.

Dobra godina

Predsjednik Nadzornog odbora EPBiH Enver Agić kazao je kako je prošla godina, s obzirom na okolnosti u kojima su radili, bila dobra, te da je usvojeni trogodišnji plan realan.

Na pitanje da li bi moglo doći do poskupljenja električne energije, Grabovica je kazao kako sa sigurnošću može tvrditi da EPBiH neće pokrenuti zahtjev za tarifnim postupkom, te kako misli da ove godine definitivno neće doći do poskupljena električne energije.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Elektroprivreda BIH

Post by proleter »

Pouzdano - Blok 7 u Tuzli ove godine se neće početi graditi !
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Vlada FBiH prihvatila je zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o zajmu i projektu između Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW), Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo u iznosu od 30.000.000 eura, u cilju izgradnje hidroelektrane Janjići. Prihvaćena je i informacija o sporazumu s KfW-om, kojim Elektroprivredi HZ HB d.d. Mostar treba biti osigurano 100.000.000 eura za izgradnju crpne hidroelektrane Vrilo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade.
200 Miliona KM za HE Vrilo. Velika cifra.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Elektroprivreda BIH

Post by insider »

Prema posljednjim podacima naša država je, barem kada je izvoz električne energije u pitanju, na prvom mjestu u regionu

Naime, Bosna i Hercegovina je u posljednje tri godine bila na 24. mjestu u svijetu po izvozu električne energije. U 2010. godini, naša postrojenja za proizvodnju električne energije su proizvele preko 6.905 milijardi kWh, što je više od pola potrebne količine koju potrošimo.

Na prvom mjestu po izvozu je Njemačka. Ova država je u tom istom periodu za izvoza proizvela 66.810 milijardi kWh.

Od zemalja regiona, nakon nas najbolje kotira Slovenija sa 5.915 milijardi kWh izveženih u istom periodu. Slijede je Hrvatska i Srbija na 50. i 54. mjestu, te Crna Gora na 61. poziciji po izvozu električne energije.

Treba svakako napomenuti da je izvoz u 2013. porastao za 240% u odnosu na 2012. godinu, dok je proizvodnja električne energije prevazišla potrebe domaćeg stanovništva za 60%.

49% ukupne el. energije koju naša zemlja proizvodi, dolazi iz hidroelektrana.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Teoretski je to sve lijepo. Čak su ove godine u EPBih bolji nego prošle sa radom HE. Veća proizvodnja za 3.5%

Image
Last edited by panzer on 11 Mar 2014, 09:50, edited 1 time in total.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Elektroprivreda BIH

Post by proleter »

Šta je na ordinati? Ovo su vjerovatno megavati, šta je ovo 1,2,3,4....
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Eto ispravljeno. Kako rekoh, u odnosu na isti period prošle godine u HE proizvodnja veća za 3,5% a ukupna proizvodnja veća za 10 %. To znači da Tuzla najviše učestvuje u proizvodnji a to opet znači da se povećava proizvodna cijena struje što u konačnici daje manju dobit jer je izvozna cijena u odnosu na 2013. dosta manja.
Post Reply