Lazu i muntaju nas na svakom koraku, bez ikakvog ustrucavanja i bez imalo obraza.
Glume neke "bizmismene" a samo unistavaju i pljackaju firme, drzavu i narod.
Nista se ovdje nece promijeniti samo od sebe, nista dok se nesto ne poduzme.
Ovo nije babovina a niti imalo vlasnistvo jednog nesposobnog i nepismenog Grabovice a niti sljedeceg mamlaza koji ce doci na njegovo mjesto.
Kao vlasnika dionica JPESR, znaci suvlasnika ove kompanije, ne mogu vise da gledam i trpim ovo pozoriste.
Da li se mozemo mi ovdje dogovoriti o nekim tackama da zatrazimo da se stave na dnevni red na sljedecoj skupstini?
Naravno ko nije zainteresovan za ovu firmu neznam sta radi na ovoj temi a ko bude protiv toga da se nesto poduzme, i protiv bilo kojeg prijedlloga, taj je izdajica ili spijun... a u svakom slucaj veliki su.ak!
Evo, konkretno ja mislim ovo:
1. Potvrditi princip po kojem svaka firma, a pogotova firma ovog znacaja, MORA biti vodjena i upravljana od strane sposobnih ljudi a ne od strane nesposobnih (stranackih sluga)! Znaci nikakva promjena rukovodstva kod promjene u izborima! Ko se bude protivio tome on OCIGLEDNO nije za dobrobit komapnije i samim tim ne treba uzeti u obzir takav stav!
2. Plate menadzera, kao i u svakoj normalnoj dionicarskoj firmi, moraju biti odredjene jednim dijelom po fiksnoj osnovi (recimo minimalac) a sve ostalo (vise) po rezultatima. Naravno posto se zadovolji tacka broj (1) ti isti menadzeri ce biti birani po svojim sposobnostima i imace svo vrijeme da se dokazu i primijene svoju spremu i sposobnosti;
3. Potvrditi princip po kojoj ova kompanija nije socijalna ustanova vec da mora da posluje prema trzisnim principima i ekonomiji. Samo tako je moguce njen opstanak, rast i razvitak te otvaranje novih radnih mjesta, povecanje zaposlenosti i njena dobrobit za cijelo drustvo (i preko poreza);
4. Dati znacaj postizanju sve BOLJIH REZULTATA - ako nemamo rast ili ako on nije dovoljan to znaci PROPOADANJE i UNISTAVANJE firme;
5. Dati znacaj DIVIDIENDI (ovo sada je BRUKA) - ako firma posluje efikasno, znaci (izmedju ostalog) smanji "socijalne" troskove (otpusti radnike koji ne trebaju) i pocne da kupuje rude i sirovine gdje su jeftiniji, time ce povecati dobit i velicinu dividende PREKO KOJE CE DRZAVA, kao njen vecinski vlasnik, moci intervenisati i sprovoditi dio svoje socijalne politike. A uz to firma koja posluje pozitivno moze rasti i siriti se stvarajuci nova radna mjesta (cak i u drugim, novim granama)...
Ajde sada vi!
I MOLIM VAS dajte budite malo konstruktivni sve se moze i promijeniti, cak i ovaj moj nastup
![Smile :-)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Ovdje ima toliko lijepih i pametnih stvari sto vi SVI pisete i bila bi ZAISTA VELIKA STETA da se makar dio tog znanja i vizije ne iskoristi na pozitivan nacin...