Fabrika duhana Sarajevo

beavis

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by beavis »

U jednoj stvari je većina postera ovdje u pravu. FDSSR je podcijenjena. Dakle pretresite džepove i kupujte FDSSR. Ja vjerujem u taj papir sa ovom upravom. Sa trojicom folitičara u NO sve ću svoje dionice prodati. A imam ih veći broj boli me što država nije dala da se isplati dividenda. Neću više danas, moram raditi i zaraditi. Lijep pozdrav.
lancer

Post by lancer »

@slavuj
Covjek jednostavno ne prestaje da iznosi gluposti i lazi. Svi koji znaju o kome je rijec znaju onda i motive a i o kakvom se covjeku radi. Za Vas g-din Dino je doktor a ne magistar. Ruzno je nekoga nazivati kriminalac upravo kao sto rece beavis bez ikakvih argumenata a sve pokusati otrovati sa glupom pricom slusanom vec jednom na temi BSNL.
Bolje Vam je da pisete u oslobodjenju oni vole takve price da objavljuju.

Naravno da dionicari poslovanje FDS gledaju kroz dobit. Ja licno poslovanje FDS nebi ocjenio kao lose jer se ipak mora uzeti mnogo drugih parametara. Da je moglo bolje, moglo je. Ovo je najlakse napisati. Marza u cigaretama je poslijednje 4 godine se smanjila za 3-4 puta. Ako bi gledali samo taj parametar onda je dobit od cca 6-7 mil. KM realna u ovom trenutku. Adris grupa je proslu godinu zabiljezila manji profit u duhanskoj djelatnosti nego sto je to uradio FDS. Naravno Adris je dosta ulozio u druge djelatnosti pa kompenzira smanjenje profita u duhanu. Tesko je kriviti managment FDS za ulaganja koja su napravljena u proteklom periodu. Vecinski vlasnik vlada (citaj SDA) je insistirala na nekim projektima. Npr. Kupovina hotela na Vlasicu. Tada je Borcu u Travniku trebao novac za isplatu placa i prijetio je veliki bunt skoro tada 3.000 radnika pa je politika pronasla rjesenje na ovaj nacin. Slican je projekat i u Srebrenici gdje je se trebalo zaposliti preko 80 povratnika Srebrenicana. Cifre koje se spominju da su utrosene za taj projekat od pojedinih forumasa nemaju u stvarnosti veze sa istinom. Ja licno projekat u Sreb. podrzavam i vlast SDP mi je totalno pala u ocima zbog ovoga i moj glas vise nece vidjeti.
Druga ulaganja smatram da i nisu tako losa i sigurno imaju vrijednost. Tobbaco press je takodje pihvalna invest. Mozda bi najbolje bilo da su svi fondovi u hrvatskom i slovenackom vlasnistvu kao i sve oatalo. .
Ipak sadasnji menadzment ima podporu preko 90% malih dionicara i radnika (sa zadnje skupstine) i ako cu birati izmedju kriminalca Lijanovica i Jaganjca onda cu svakako biti na drugoj strani. Kao sto sam vec rekao takva ekipa nece moci pristupiti FDS ma sta oni mislili... Jedino im ostaje da sa sanjaju zajedno sa ''laznim'' predstavnicima malih dionicara a to im svakako nije zabranjeno. Imaju lijepe snove...
hadzo

Post by hadzo »

Panzer upoređuje elektroprivredu i FDS, niđe veze. Pa mi nemamo od koga drugog kupiti kilovate, a na trafikama ima preko 150 paklica raznih cigareta. Mislim da su rezultati FDS-a odlicni ako sve to uzmemo u obzir.
Licno vise vjerujem u kontrolu radnika i malih dionicara nego u Vladu i njihovog kandidata - prepredenjaka Jaganjca koji je ratni izdajnik Bosanskog Broda, profiter i pljačkaš.
slavuj

Post by slavuj »

Možda je ovo što ja iznosim sa stanovišta interesa nekih ovdje stvarno glupost,ali nije laž!Sve se može provjeriti na internetu.U finansijskom izvještaju za 2007.godinu na poziciji *novac na računu i blagajni* stoji 54 miliona,ili možda 64,ne da mi se da sad provjeravam!I gdje je sada taj novac,jesu li ga potrošili dioničari,ili uposlenici.Ne,potrošio je to taj doktor sa jaranima po bijelom svijetu,recimo na onoj svadbi u Istanbulu!A podatak o cijeni hotela u Srebrenici iznio je dosadašnji član NO Jaganjac na zadnjoj skupštini.
Uz put,taj Jaganjac nema nikakve veze sa Bosanskim Brodom,tu se radi o Pohari!
Podatke o izhodu glasanja koji pokazuje omjer snaga na skupštini,možete naći također na internetu!
A što se tiše sličnosti sa BSNL,ovdje,u FDS je puno gora situacija,daleko je veći kriminal,bar po izvještajima finansijske policije!Ne znam trebam li podsjetiti da se BSNL i sada trguje 20% iynad nominalne cijene a FDS ni na pola cijene.I ko to sada piše gluposti.Ja na ime cijelo vrijeme tvrdim da je to isti projekat,samo ne znam hoće li izhod biti isti.
I još jedna razlika,ja u FDS imam nekoliko puta veće učešće nego u BSNL.I zato me nikakvim blačenjem niko neće spriječiti da nastavim da se borim na oba mjesta.Mislim da u tome več ima nekih rezultata.Rezultati bi bili sigurno veći da su brojniji oni koji brane svoje interese i ne nastoje da otmu ili dobiju bilo šta šro nije njihovo!
panzer

Post by panzer »

lancer wrote:. Adris grupa je proslu godinu zabiljezila manji profit u duhanskoj djelatnosti nego sto je to uradio FDS. Naravno Adris je dosta ulozio u druge djelatnosti pa kompenzira smanjenje profita u duhanu.
Moje viđenje je da se držimo diskusije na ovu temu: "oni su dosta uložili u druge djelatnosti....." A šta su radili ovi? Čuvali sredstva da ih neko nešto zamoli?
Meni to nije nikakve opravdanje.
Prvo ovako, 2004., 2005.,2006., imam jaku dobit, imam velike prilive novca ali duhanska djelatnost nema svijetlu budućnost. I šta kao menadžer treba da radim nego da se izvlačim u druge projekte za koje imam planove.
Eto, država traži da uložimo u nešto tamo(hotel Babanovac) kako bi spasili neke radnike. Ok, ali prvo da kažem državi kako treba da spašavam sebe jer nemam svijetlu budućnost. Pa i ako se uradi kako kako kaže država, hajde da napravim da od tog ulaganja imam koristi.

Ni firma ni dioničari nisu vidjeli korist od toga, nešto se pokušavalo ali ništa. Nema veze, može se opravdati.
Država traži hotel u Srebrenici. Ok, možda nije po planovima ali može proći. I ja sam taj projekat podržavao 2007.godine. Zašto se ne otvara? Zato što znaju da će raditi sa gubitkom? Onda neka radi tri-četiri ljetna mjeseca. Bar će jednu sedmicu od toga imati potpuno popunjen kapacitet. Ovako, nema ništa osim bačenih sredstava.

I onda dođemo do ostalih ulaganja. Ko je tražio da se uloži u fondove?Država? Gdje je plan povrata ulaganja u zakonski nedefinisan sektor?
Za banke vjerujem da im je neko (menadžment vakufske banke) tražio da učestvuju u dokapitalizaciji kako bi se banka riješila nepovoljnog imidža ranijeg vlasnika, nekog arapa koji je optužen za terorizam. Zašto je uprava to prihvatila. Kakav je bio plan povrata?

Ko je tražio da se kupuje remontmontaža i prevoz radnika kreka, upi sistemi?

Meni je sve to zbrda-zdola ali opravdavamo i smatramo normalnim kako Adris spašava to što imaju dobit od drugih djelatnosti. Šta će se desiti kada FDS bude na minimumu sa dobiti od duhanske djelatnosti, šta će nju spasiti?

Jednostavno tražimo odgovore na pitanja iz korporativnog upravljanja. Zašto je nekome teško dati konkretne odgovore i izbjegavati pričati bilo šta na tu temu?
hadzo

Post by hadzo »

Sve bi bilo puuno bolje da drzava nema svojih 40% vlasnistva na bazi kojih prisiljava da FDS ulazi u neke investicije koje sigurno nisu izbor njihove uprave.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

E sad ovako ..kako panzer reče ,hajmo transparentno ...pa hajdemo ...
Slavuju ...imaš u ovom trenutku cca 1600 ( tisuću i šest stotina ) dionica fdssr ako nisi prodavao u zadnje vrijeme ..za neupućene, to iznosi 0,125185 % ( NULA ,stotinu dvadeset pet procenata ) vlasništva ...i nebitno jel tvoj favorit Jaganjac bio ili nije sa Poharom ( a jeste ...progooglaj na internetu pa ćeš vidjeti ) ..pitaš se i bitan si za odlučivanje u navedenom procentu ..da ponovim krećeš i dok je tako završavaš sa NULA ...
Jednom si nam pričao kako te učitelj učio o ...nažalost niti te naučio niti te opismenio ...trebao te učiti najprije osnovama pismenosti ( azbuka i abeceda ) a poslije da je bilo sreće Ti bi naučio da se u korporativnom upravljanju pitaš koliko si bitan investitor ...ponavljam ti procente ..tvoja bitnost počinje sa cifrom NULA ...sve ostalo je liječenje frustracija ...
Ako mu je na čast neka panzer obriše i ovaj post ..time će samo dokazati (pokazati ) koliko mu je odista stalo da ovo bude forum na kojemu će svatko komentirati teme vezane za investicije a nikako baruština u kojoj svaka šuša može skrivena iza (više ) nickova liječiti svoje frustracije i investicione promašaje ...
panzer

Post by panzer »

Pa eto vidiš koliko je transparentno korporativno upravljanje bitno u svemu. Na kraju se priča svede o nekom pojedincu koji sa svojim udjelom nije uopšte bitan u poslovanju firme.
Da imamo upravu koja stoji iza svakog poslovnog koraka i koja ga može opravdati onda ne bi ni bilo problema koji se sada dešavaju. Prvi ja bi stao iza takve uprave.

Ali ono što sam mislio reći je sljedeće: Samo onaj koji nema neki plan za budućnost tj.za razvoj firme koju vodi može uložiti par desetina miliona maraka u banke i PIFove. Problem je veći što je to firma odnosno uprava koja je znala da joj u vlastitom sektoru ne predstoje dobri dani.
Po meni je smrtna presuda za firmu napraviti 50-60 miliona "mrtvog kapitala" i vidjet ćemo šta će od FDSa ostati.
slavuj

Post by slavuj »

Po broju dionica koje navodite da ja imam,čini se da ipak niste na pravom tragu.Pošto već znate ko sam onda to jednostavno provjerite kod svojih nalogodavaca.Mada sve to uopće nije važno,jedino kao pokazatelj vaše prirodne sklonosti blačenju svih koji ukazuju na kriminal!Ja sam dakle naveo samo relativan odnos mojih materijalnih interesa u BSNL i FDS.Jer nečije pravo da se bori ne treba biti proporcionalno njegovim materijalnim interesima u nekom konkretnom slučaju.I kome to ja ovo pišem!Ta ovi anonimni nerealizirani kriminalci ili njihovi saporti i onako ni na koji način ne mogu uticati na daljnji tok događanja ni u FDS ni u BSNL.To se pokazalo na netom donesenoj odluci Opštinskog suda.A pokazati će se ,u to sam siguran,i u daljnjem toku događanja.Jer drugog izlaza nema.A što se tiče promašenih investicija,ja se zapravo samo trudim da one to ne budu.A vi ste oni koje to frustrira pa koristite svaku priliku da kao nešto uradite.A vaši nalogodavci rade to potpuno drugačije.
Pa onda kakve su to gluposti o tome kako je Vlada tražila ovo ili ono od direktora koji su sada na tapetu.Pokažite neki pismeni trag o tome.Uvijek se zapravo radilo o interesima neke neformalne ili i zvanične skupine.A to su ovi prihvatali ugrađujući uvijek u to i sebe.Ovo sve ne pišem s nadom da ću u nečemu utjecati na stavove ovih anonimnih jurišnika,nego zbog onih koji možda ovo čitaju u nekom svom gtađanskom miru.Želim takvima da dam nadu da se i u ovoj zemlji neko pokušava suprostaviti kriminalcima.A ni njima ovim pisanjem ne mogu ništa nauditi.To činim na za to određenim mjestima.A vama zapravo pružam priliku da čujete i mišljenja onih koji ne misle kao vi!
Jer vi sebi to na drugom mjestu ne možete priuštiti.
hadzo

Post by hadzo »

Ja bih samo volio da mi neko objasni kako to da vjerujemo da bi vlada sa svoja tri clana uradila nesto dobro za FDS?
Pa ljudi gdje je to vlast nesto ucinila za privredu, svaka baba zna da sve popljackase.
Post Reply