Fabrika duhana Sarajevo

slavuj

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Pancer je zaboravio Vranicu,i tamo je magistar o trošku FDS inače u slobodno vrijeme i direktor,uložio poprilično.
A što se tiče hotela u Srebrenici,on je do sada koštao oko 18 miliona,3000 KM po kvadratu,ne dovršeno!!!.
Valjalo je potrošiti 60 miliona koje je ovaj vrsni menađer našao na poziciji *novac na računu i blagajni* kada je nasljedio FDS od direktora Loje.
I još nešto,Vlada na posljednjoj skupštini nije bila sama .To pokazuju i donešene odluke.Moram podsjetiti ni ni jedan prijedlog uprave i NO nije prošao,uključujući i Izvještaj o poslovanju i Plan rada.Prošao je samo prijedlog o dividendi kojim je direktor pokušao kupit male dioničare.Naravno da je odbio da je isplati nakon čto ga nisu popdžali u ostalim tačkama.
Naravno da ne mislim da će bilo koji podobni direktor raditi mimo volje Vlade,ali da bi došao bilo ko treba ovog dokazanog kriminalca skloniti!Teško da gori može doći!
beavis

Post by beavis »

@panzer: većina investicija koje spominjete se desila prije ove uprave bez namjere da branim ili optuzujem bilo koga. Kao što rekoh mene interesira netto profit, P/E, Divident Yield isl. Za drugačije razgovore vjerovatno imaju bolja mjesta?
panzer

Post by panzer »

Valjda i mene interesuje isto. Kakva je korist bilo kojem dioničaru od spomenutih desetina miliona K? A da ne govorim da nikad je neće imati.

Da li radi toga svi dioničari moraju biti osuđeni na 4, 3,5 i 3 KM po dionici u zadnjih 7-8 godina? Da li je to prihvatljiv "DY"?
beavis

Post by beavis »

@slavuj Dajte molim Vas presaberite se. Imate li za to što govorite i tračak dokaza? Ako nemate onda ne branite nikakvo poštenje jer pošten čovjek govori argumentirano i sa dokazima. Kao što rekoh prije za mene nema razlike izmedju lažljivca i kradljivca, obojici je mjestu u KPD-u, zar ne panzer?
beavis

Post by beavis »

@panzer Pogledajte DY od Philip Morrisa na LSE i sve će Vam se samo kasti!
panzer

Post by panzer »

Ok, ali oni kažu ovako (najfriškije):

http://www.londonstockexchange.com/exch ... d=11849187

Odmah se zna šta se planira raditi. Da li uprava nekad spomenula da će kupiti neke dionice nekih fondova i da je zato dividenda 3,5 KM po dionici?
Nije.
Normalno, onda ćemo se pozvati na statut itd itd i opet se vratimo na isto....
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

@panzeru
uz zahvalnost za odgovor glede posjedovanja dionica fdssr , ne mogu a da ne primjetim da lagano spinujete priču ..baš kao da ste Allistair Campbell...pitanje je bilo o DY a ne o PMI annoucement ...naravno da ovi ostali to neće shvatiti ali Vi kao vrsni poznavalac materije hoćete kad pročitate slijedeći link :
http://www.nasdaq.com/symbol/pm/dividend-history
Lijepo piše da je DY ( da Vam uštedim vrijeme oko kalkulisanja ) 1,18 % per share ...ostali koji harlauču i bukaju svakako to nikad neće shvatiti ...
Lijepi Vam pozdrav
panzer

Post by panzer »

Odlično, samo ja gledam suštinu stvari a to valjda nije spin. Ako poredimo PMI i FDS hajde onda da gledamo sve segmente a ne samo DY jer on zavisi od realnog poslovanja.
Znači, firma može nemati dividendu ili imati malu dividendu ali samo ako ima neke planove za proširenje aktivnosti koji će u narednom periodu donositi profit.
Ovdje se godinama bacaju sredstva u nešto od čega niko od dioničara neće imati koristi.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Kad pokažete iskrenu želju za razmjenom ideja,pameti i stavova ,možda nekad sjednemo i uživo o tome ..na raspolaganju sam ... :lol:
ps ipak je ovo BiH ...
panzer

Post by panzer »

Ne znam. Ja bih rekao ipak je ovo Sarajevo. "Svako svakom neprijatelj". U takvoj okruženju nikad neće biti transparentnosti.

Odem u Solanu i ljudi me normalno dočekaju i daju objašnjenje na sva pitanja. Odem u IKB u Zenici i tamo primljen na isti način a da ne govorim Mann+ hummel BA(čak su pojašnjenja mogla i telefonom bez da provjeravaju jesam li dioničar) ali FDS pa i Bosnalijek... vidjeli smo da ima svega.
Post Reply