Fabrika duhana Sarajevo

hadzo

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by hadzo »

Vlast se bavi samo firmama koje dobro posluju, s ciljem da ih opljačkaju kao sto su i one koje danas ne rade ili rade za tajkune koji ih sponzoriraju.
Uništiće i FDS koji je rijedak primjer uspjesnih BH firmi, nazalost.
Nadam se da se nece dati radnici FDS-a da i njih dovedu do propasti.
proleter

Post by proleter »

Hadžo says :
Vlast se bavi samo firmama koje dobro posluju, s ciljem da ih opljačkaju kao sto su i one koje danas ne rade ili rade za tajkune koji ih sponzoriraju.

Tačno Hadžo, i to rade već 24 godine :lol: :lol:
montypython

Post by montypython »

hadzo wrote:Vlast se bavi samo firmama koje dobro posluju, s ciljem da ih opljačkaju kao sto su i one koje danas ne rade ili rade za tajkune koji ih sponzoriraju.
Uništiće i FDS koji je rijedak primjer uspjesnih BH firmi, nazalost.Nadam se da se nece dati radnici FDS-a da i njih dovedu do propasti.
Za ove koji hvale sadašnju upravu i tzv "radnike"(koji neće dati da ...itd; btw šta to neće dati, hoće li biti "spontanog" događanja naroda?), evo samo jedan podatak za koji mislim, ne treba komentar. Dobit firme u nekoliko zadnjih godina, koja je kako vidimo, u slobodnom padu. Ako neko zna podatak za 2013 neka dopuni.

2006 18 miliona
2007 17
2008 12
2009 12
2010 6,5
2011 6,4
2012 5,9 miliona
panzer

Post by panzer »

Firma je davno preuzeta i uprava u njoj radi šta hoće a radnici će uvijek ići na onu opciju "ne talasaj". Kako vidimo, vlada i sa 40% ne može staviti stvari pod kontrolu a kako je mogla sa 19% u bosnalijeku.
Jeste da je neka presuda donesena ali mala je šansa da se pipci malverzacija sklone sa firme. Kada su u pitanju milioni, ljudi su spremi na sve.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

@monty
Pošto vidim da pratite zbivanja oko FDS ,a vjerojatno i na tržištu duhana , bilo bi lijepo da upotpunite Vaše spoznaje i podijelite ih sa nama ...npr da nam saopćite podatke o dobiti i poslovanju konkurenata FDS-a , koliko su dividende isplatili dioničarima , kao što su FDMostar i FDBanja luka ...pa kretanja prodaje duhana na tržištu u navedenom periodu, povećanje poreza na duhan i slično ...bez toga ovo što ste napisali a što je vjerojatno ispravno mi liči na ono kada nekome tko danas ima 40 godina kažete " hej znam ja da si ti 2000 te imao 26 "...sve ovo kažem ukoliko želimo da rasprave na ovoj i ostalim temama imaju karakter ozbiljnosti ...
lijepi Vam pozdrav
proleter

Post by proleter »

Pa ovim tempom FDS će sustići FDM, ako nastave sa izvlačem novca za stranačke i svoje džepove, gradnjom hotela koji ne rade, kupovinom dionica fondova i svime ostalim što nema veze sa povećanjem proizvodnje DUHANSKIH PROIZVODA :x
nika

Post by nika »

Kako vidim većina vas je, vjerovatno dobronamjerno, zabrinuta za sudbinu i opstanak FDS-a , kao jedne od rijetkih domaćih kompanija koja još uvijek uspijeva ostvariti ne baš zanemariv profit.
Ipak treba biti pošten i realno sagledati uzroke problema, kako kažete pada proizvodnje. Ne treba biti vidovit pa zaključiti da su višegodišnja antiduhanska kampanja u kombinaciji sa konstantnim povećanjem akciza na duhanske ptroizvode donekle urodili plodom. Ako tome dodate interese pojedinaca, koji pod parolom tobožnje zaštite interesa vlade pokušavaju u dogovoru sa trećom stranom ostvariti najcrnji scenario-propast FDS-a i time izvući ličnu korist.
Valjda je svima jasno da vezan ne možeš plivati, ili možda neki očekuju da ljudi koji vode ovu kompaniju nekim, još uvijek neotkrivenim, čarobnim štapićem naprave čudo. I pored svega, vjerujem da će FDS uspjeti na zadovoljstvo svih nas dobronamjernih građana.
panzer

Post by panzer »

Evo ja ću opet pitati koliko je do sada firma zaradila na svim ulaganjima u fondove,banke,hotele i ostale stvari a znamo da su tamo prebačene desetine miliona maraka?

Više duhanski dio nije ni bitan je je skoro jedan kapital firme u ostalim ulaganjima.
beavis

Post by beavis »

Pozdrav svima, ja sam dioničar FDS-a, poslovan čovjek iz uprave privatne kompanije neopterećen govorkanjima, poluinformacijama i politikom. Mene interesuje sigurnost moje investicije i profit od iste. Pročitao sam većinu postova i vjerujem da konstruktivnim dijalogom možemo podići nivo poslovne kulture i znanja u poslovnoj zajednici u BiH. Sad ozbiljno, iskreno me interesira zašto ste mišljenja da je 1 državni KM vrijedniji od vašeg 1 KM pa moraju sa 40% vlasništva imati 60% upravljanja? Uz to da li mislite da će država dobro upravljati sa naših 60%? Da li se iko zapitao kako je upravljati kada politika radi sve da u upravu stavi podobne a ne sposobne. Da li od podobnih možete očekivati ikakvu zaštitu vaše investicije ili profit? Ako mene pitate u ovakvom okruženju i sa ovakvim rezultatima pokrijte upravu dekicom da se ne prehlade a sa njima i naše investicije. Lijep pozdrav!
montypython

Post by montypython »

slucajni prolaznik wrote:@monty
Pošto vidim da pratite zbivanja oko FDS ,a vjerojatno i na tržištu duhana , bilo bi lijepo da upotpunite Vaše spoznaje i podijelite ih sa nama ...npr da nam saopćite podatke o dobiti i poslovanju konkurenata FDS-a , koliko su dividende isplatili dioničarima , kao što su FDMostar i FDBanja luka ...pa kretanja prodaje duhana na tržištu u navedenom periodu, povećanje poreza na duhan i slično ...bez toga ovo što ste napisali a što je vjerojatno ispravno mi liči na ono kada nekome tko danas ima 40 godina kažete " hej znam ja da si ti 2000 te imao 26 "...sve ovo kažem ukoliko želimo da rasprave na ovoj i ostalim temama imaju karakter ozbiljnosti ...
lijepi Vam pozdrav
Pa evo rekao je i proleter dosta, a za ovo što me pitate: Ne znam za BL a FDM nema nikakvog smisla porediti sa FDS jer je FDM klinički mrtva već godinama i ništa nije ni proizvodila. Kako je mrtva bila još 2006 a danas nije ništa mrtvija ispada da je bolje "poslovala" od FDS koja je kako napisah imala dobit 2006 18 miliona a zadnje što znam je 5,9 što je jedan od najvećih padova/poslovnih rezultata za koje znam. Ni BL ni Mostar nisu nikakva konkurencija FDSu nego je to npr TDR i sl a on je koliko znam živ i zdrav. Adris se stalno širi i cvjeta i ne vidim da mu nešto smetaju "kretanja u prodaji duhana".
A propos duhana možda znate nešto o cijenama po kojima je plaćan duhan, u Makedoniji ako se ne varam, o čemu je pisalo u štampi. Ili da nam objasnite po kojim su cijenama kupovane dionice fondova, koliko je zarađeno od toga ili jednostavno ovo što Vas Panzer pita, šta je uopšte zarađeno IKAD i od jedne te transakcije. Ako je ostvaren gubitak, ogroman gubitak recite nam molim vas kako su to tom gubitku doprinjela kretanja u potrošnji duhana na tržištu. LP
Post Reply