Solana Tuzla

proleter

Re: Solana Tuzla

Post by proleter »

Ovo kao saopćenje Saliha Brkića iz komunističkih vremena : vrijedni rudari Kreke iskopali su danas....
A o finansijskim efektima tih tona ni riječi.
Briga dioničare za tone.
ROA, ROE, EBITDA, P/S, P/E, neto dobit...šta ono bi?
progres

Post by progres »

U misiji preduzeca se nigdje ne pominje dionicar vec samo radnici kojih svakim danom manje ima i dionice. Toliko o brizi za stakeholdere. Daj platu i kupi mir za novi mandat.
panzer

Post by panzer »

Dobiti će biti kada se neko kao većinski dioničar preuzme firmu. Do tada će firma funkcionisati na ovaj način, plate su redovne i solidne, zarađeno se ulaže u novu proizvodnju i kada to bude pri kraju onda će ne neko na berzi preuzeti firmu za par miliona KM.

Iako me konstantno ubjeđuju drugačije, sekretar firme i još neki dioničari-uposleni u firmi, kada zainteresovana strana tj AS završi posao sa KLASom onda će se okrenuti Solani i na dosadašnji način ponuditi fond menadžerima otkup dionica solane po mizernoj cijeni a mali dioničari će do tada biti pod upravljanjem VGT kontrolora tržišta dionica.
slavuj

Post by slavuj »

Prije nego išta napišem da pozovem branitelje svekolikog kriminala da uzmu u zaštitu direktora Kapetanovića i njegov NO.Naime,oni su identičan otisak onih iz FDS,Bosnalijeka i sličnih
partijskih direktora .Dioničari treba da su zadovoljni što eto Solana nije u gubitku,i još se razvija.Jer bez investicija,nema ni velikih dobiti,naravno za direktora.Na investiciji od oko dvanaestak miliona on je dobar najmanje milion.Na reizboru dosadašnjeg distributera obezbjedio je najmanje penziju do isteka ovog obnovljenog ugovora.A o srbijanskom distributeru da i ne govorimo!Možete misliti kako se čitav aktiv kapetanovićevih profesora ovih dana upinje da sve oko sebe ubijedi da njima treba obnoviti izbor u NO a oni će već jednoga dana obezbjediti i dividendu.Najtragičnije je što će to dioničari i ovog puta progutati.
Što se tiče AS a ,on se več utalio sa njima .Podržaće ih u reizboru a za uzvrat oni će mu sačuvati Solanu do vremena kada on odlući da to preuzme bud zašto!
panzer

Post by panzer »

Do skora sam bio dioničar i podržavao sam rad uprave firme tj. nema drugog načina osim ovog ulaganja dobiti da firma napravi iskorak. Da li tu ima malverzacija, ne znam niti o tome bez tačnih informacija mogu presuđivati.

Što se tiče preuzimanja, u prvi mah pomislih da uprava ne može uticati na fond menadžere da prodaju svoje udjele ali kad malo promislim, kako potencijalni kupac firme menadžerima može ponuditi keš da prodaju dionice po niskoj cijeni tako i uprava firme može ponuditi keš da ne prodaju po niskoj cijeni. U tom slučaju i sama uprava onda može dionice koje ima u svom vlasništvu prodati po skupljoj.

Po meni, i dalje je glavni problem malverzacija u brokerskim kućama i dodatno, fond menadžerima koji zaobilaze zakone puneći svoje džepove.
slavuj

Post by slavuj »

Interesantno,nema onih branitelja kriminala da se redaju.Čini se ipak da su oni tu samo zbog njihovih favorita.A sad da se vratimo suštini!
Osamnaesta skupština Solane zakazana za 22.01.2014!Bira se novi-stari NO.Naravno,zašto bi se išta mijenjalo,ta sve je odlično!I onako u ovoj zemlji ljudi uglavnom ne drže do nečijeg vlasništva.Zapravo,to je osobina svojstvena svim lopovima!Oni preskaću tuđe ograde,kradu tuđe voće,tuđe automobile,otimaju tuđu zemlju,provaljuju u kuće,pljačkaju banke,firme,državu ili jednostavno prodaju dionice investicijskih fondova koje nisu njihovo vlasništvo a pare na hiljadu načina izvlače.Recimo kupovimom dionica potpuno šupljih firmi,kao na primjer Elektrogrupa Jajce naravno uz dobru nagradu na lični konto.
A najmanje lopovski zvuči investiranje svakog centa dobiti ili kredita radi stvaranja prilike za uzimanje provizije.Jer to je cilj.To je model isproban u Bosnalijeku,Fabrici duhana,Solani Sarajevoosiguranju,i u svim drugim prilikama da se uzme tuđi dinar.Gradi se ono gdje su provizije najveće.
Ovih dana ,radi obezbjeđenja uslova za daljnje investicije,u Tuzli je najčitanija knjiga,Knjiga dioničara Solane.Treba doći do svakog,uzeti punomoć pa kod Kapetanovića.Pa kada se sve to lijepo,naravno uz pomoć fondova,privede sretnom izboru,nastaviti gradnju skladišta koje je več trebalo biti gotovo.
E vidite,mnogi to zovu modernizacijom,ulaganjem u nove tehnologije i slično.A to je zapravo samo stvaranje prilike za pljačku.
I kakav apsurd,dioničari koji dvadeset godina nisu imali ni centa koristi od ove firme,usvojiti će izvještaje o poslovanju ovog uspješnog menadžmenta i Nadzornog odbora.
Pokušajte zamisliti recimo vlasnika voćnjaka kojeg sitni lopovi već godinama oberu,a on ih još i fali.I svojim parama obrađuje voćnjak da im bolje rodi!
panzer

Post by panzer »

Poštujem različita mišljenja i vjerovatno unaprijed znam odgovor ali da te pitam:

Jesi li za nova ulaganja(pošto si vjerovatno vidio u kakvom je stanju krug fabrike) ili si za to da sve ostane onako kako jeste a da dioničari dobiju dividendu? Odnosno šta bi ti uradio da si direktor.

Samo da napomenem da se ne može govoriti o 20 godina jer je kapetanović u solani znatno kraće. Činjenica je da skladište kasni, a bilo bi dobro da ako neko bude išao na skupštinu pita sekretara zašto kasni.
slavuj

Post by slavuj »

različita mišljenja obično proizilaze iz različitih interesa.Ja u ovom društvu imam poprilično dionica,i to odavno.Naime,oduvijek sam Solanu smatrao perspektivnim društvom.No moram priznat da nisam računao na ovakve menađere,niti na ovakvu generalnu klimu koja ih sve upučuje prema kriminalu!Pri tome mislim na skoro sva društva u kojima imam neke interese!
A što se tiče skladišta,napravio bih skladište ali ne visokoregalno i robotizirano!Za trečinu para napravio bih obično skladište a od distributera bi trašio uskladištenje određenih količina.
A za ostatak kreditne sposobnosti pokrenuo bih nove proizvodnje,jer razvoj i uspješnije poslovanje predpostavljaju i nove proizvodne kapacitete.Sladište definitivno nije u funkciji povečanja,a pogotovo ne u funkciji proširenja proizvodnog asortimana.U ostalom,prava je glupost pakovanja od 50 kg dizati na tolike visine!A Solana ima oko sto duluma kruga.I cilj ove investicije,pored dobre provizije,je i oslobađanje dijela kruga za prodaju,još dok se nije otišlo u penziju.A koliki su tek tu talovi! I ko će ih tu spriječiti,zar isti ovi što su do sada aminovali sve što je Kapetanoviću padalo na pamet.
panzer

Post by panzer »

Imamo iste interese. I ja sam volio da mi je dividenda isplaćivana dok sam bio dioničar ali nije jer se očekivalo to ulaganje.

Nije to loša ideja napraviti obično skladište ali vjerovatno je kod odlučivanja ponuđeno više rješenja. Npr. obično skladište koje bi ovim kapacitetom zauzelo dva ili tri puta više prostora. Solana ima dosta prostora ali ako se vagalo između vrijednosti zemljišta (u centru grada) za prodaju ili za skladište onda je moguće da je prevagnula ova odluka koja po meni nije loša.

Razlog je sljedeći: Ako je Avaz za svoju zgradu kupio zemljište u TZ u centru grada i za to dao 1200 KM po m2 tj 1,2 mil KM/Dn onda se Solani isplati svoje skladište graditi u visinu a zemljište koje bi zauzelo obično skladište prodati i tu zaraditi nekoliko miliona KM.
Na običnom skladištu bi radilo puno više ljudi nego što će raditi na ovom automatizovanom i tu se trošak automatizacije poništava.

Oko uslova distributerima bi se dalo raspravljati ali koliko sam vidio većina proizvoda uskladištenih oko zgrada je za direktnu prodaju.

Ne znam kakve odnose imaju ljudi u NO i direktor i jesu li na privatnoj bazi i tu prihvatam da može biti malverzacija. Ipak, ne mogu u isti koš staviti jednu solanu koja se godinama borila da bude profitabilna i bosnalijek i FDS koji su za proteklih godina zaradili po nekoliko desetina miliona KM a onda krenuli u razbacivanje po privatnim džepovima. Ne kažem da toga ne bi bilo i ovdje da su imali "skupocjeniju" robu.
BLUE CHIP

Post by BLUE CHIP »

Htio bih iznijeti par stvari koje sam zapazio oko Solane:

- Za direktora sam čuo da je čovjek na mjestu i ima viziju

- Ne slažem se odnosom uprave spram vlasnika tj. dioničara pomalo mi žive i rade kao da je samoupravljanje, čak mislim da su sami radnici vlasnici cca, 40% a ne koriste tu poziciji

- Danas sam pokušao kupiti sol u jednom ozbiljnoj trgovini i jedva nađoh Tuzlansku sol koja je koštala 1kg-0,95km a pored nje morska sol iz uvoza 1kg-0,85km, želim reći da nisam zadovoljan distributerom soli za tržište BiH, još kad tome dodamo da je jedini distributer ujedno i konkurent sa začinima za hranu Solani, onda sam vidio da j… lud, zbunjena,

- Došao sam do sljedećih saznanja, da je jedan od većih dobavljača Solane upravo njen distributer Vega –mix, ono od igle do lokomotive sve što treba za Solanu tu je Vega-mix, po cijenama koje on napiše a ne javna nabavka transparentno tender itd.

- Znači Solana prodaje sol za kompenzaciju za raznorazne robe i usluge od Vega –mix

- Hitno napraviti ugovor s još jednim ozbiljnim distributera za BiH

- Javni i transparentni tenderi za nabavku roba i usluga za Solanu

- Vidim još jedan problem koji bi se mogao pojavit ako već nije višak radnika,
ovo sam napisao samo zbog onih koji su me kontaktirali za punemoći da bi spasili svoje fotelje i nastavili sa ovakvim rabotama.
Post Reply