proleter wrote:Monthy, ti kao da ne čitaš tekstove, nekada si pisao manje ostrašćene a više argumentovane tekstove.
Dakle šta je tajna famoznih Jerlagićevih 70 mil KM?
Prvo, ugalj se ne plaća po tonama nego se obračunava isporučena toplotna energija (KJ).
Cijena jeste podignuta i to je činjenica. Kao i da rudari nisu imali nikada veće plaće.
Drugo, zar tebi ništa ne znači razlika između 120 i 12 mil KM investiranih za godinu, odnosno 560 mil KM za tri godine?
Zar nije cijena SMANJENA 7 % za jednu grupu tarifnih korisnika (industrija, one na 40 kV)?
Pripremljena su tri nova kopa, tj već rade (Breza, Kakanj, Bukinje kod Tuzle) čiji je kapacitet oko 1,5 miliona tona uglja!
Jel zaista misliš da je kombinacija Hećo-Jerlagić bolja (sposobnioja, poštenija prema rudarima)od Trhulj-Grabovica, koliko god izgledalo da se ne slažu?
Ko je napravio 40 miliona KM gubitaka za 2010. godinu ??
I na kraju protiv koga je podignuta optužnica, protiv Jerlagića ili Grabovice??
Ne vidim šta je ostrašćeno ili neargumentovano u onom što sam napisao. Je li nisu potučeni svi hidrološki rekordi, pa onda automatski slijedi i rekordna proizvodnja. Dakle za porast proizvodnje Grabovica nema nikakve zasluge, to je obični šupljak. Šte je neargumentovano u tome da je laž da je tih 35 miliona rekord, a u medijima i naslovima se to potencira i to se navodi riječ „rekord“. Spominješ optužnicu protiv Jerlagića i te nekakve navodne gubitke, pa zar nije sve to pokrenuto od Grabovice koji je počeo da blati svog prethodnika da nije da valja ni zasjeo u stolicu. Naravno da mislim da je Jerlagić (koji mi nije ni rod niti sam u njegovoj niti ičijoj stranci) sposobniji od Grabovice (što i nije neko postignuće, od njega bi bila sposobnija i vreća krompira ili gnu kad bi ih se imenovalo za direktora EP). Heću ne bih uvodio u ovu priču a ni Trhulja. Trhulj u ekskluzivnom SDP lovištu nema šta da radi niti ga se tu išta pita. Tajna Jerlagićevih 70 miliona dobiti je (među ostalim) što je čovjek prodavao struju i iznad 80 Eura/MWh (a po koliko kome i kako prodaje Grabovica ne znam). Ostajem pri tvrdnji da je dobit morala biti 200 i više miliona da bi uopšte mogli pričati o nekakvom kvalitetu direktora i da bi se uopšte mogao porediti sa Jerlagićem (za kojeg ne tvrdim ni da je idealan pa čak ni super dobar direktor). Za nacionalnog proizvođača struje, koji još ima monopol, regionalnog lidera, koji ima prihod od milijardu KM dobit od 35 miliona je smiješna i ne može se braniti nikako. Investicije? Tss, tss uobičajena priča svih neuspješnih direktora, kad je dobit niska onda su oni kao nešto „investirali“. Ne znam koliko je investirano i sumnjam u to, papir trpi sve. Volio bih da mi se ta cifra od 560 miliona malo razbije na stavke da vidimo o čemu je stvarno riječ. Ako i jesu, nisu trebali, pogotovo dok nije raščišćeno sa brojem zaposlenih u rudnicima, najmanje je tu rudara. Tu ništa nije urađeno a to je najteži posao i izazov. Umjesto da se rudnici naprave ekonomski održivim uz neophodne drastične rezove, ide se linijom manjeg otpora pa se bacaju pare u bunar bez dna tek da se zadovolji forma, sindikati i mediji (koji veze nemaju ni o čemu). (BTW vrlo slična priča kao sa Vladom i nekontrolisanjem zaduživanjem trezorskim zapisima-poslije mene potop). Nezaposleni stoje u redu da bi se zaposlili u rudniku, stotine konkuriše za jedno radno mjesto, već se tu vidi da je „pos'o lahak a parali“, tj da nešto nije u redu.Skupljaju se novi glasači kao prije koju godinu "borci". Dalje ako su pripremljena tri nova kopa i već rade kako kažeš, a investirano 560 miliona kako kažeš, gdje su rezultati tih investicija. Produktivnost bi sad trebala biti veća, cijena uglja bi trebala PASTI pa bi posljedično dobit Elektroprivrede trebala biti još veća. Još veća i od onih 200 milona koje sam pomenuo.
Ne znam kako uopšte stavljati u isti rang povišenje cijene za 15 % sa tim smanjenjem za samo jedan uski broj potrošača, tarifnih korisnika za 7%. Vjerovatno to ne ispadne ni 1-2% ukupno gledajući.
Proleter, bez obzira na političke želje i ljubavi, mislim da se ova ekipa jednostavno ne može braniti sa čisto stručnog stanovišta. I meni je bilo čudno da si ti neki dan u nekom postu gdje je pomenut premijer Nikšić branio istog (zaboravio sam o čemu se tačno radilo, nije ni važno). Iako se također tu nema šta braniti čovjek je hodajuća katastrofa i potpuno neodgovarajući za premijera pogotovo u ovakvoj zemlji i ekonomskoj situaciji. Nisam reagovao tad jer sam svoje mišljenje o njemu kao premijeru davno rekao. Cijenim tvoje tekstove ali evo ponovo vidim čim se pomene jedna stranka nekako ti se otupi oštrica i izgubiš uobičajenu jasnoću i pronicljivost. I ja sam u njih polagao velike nade prije 4-5 godina, ali sad kad vidim kako i šta (ne) rade, ne mogu zabiti glavu u pijesak i pričati basne. Činjenice sve govore. Mislim da jako griješiš što ih braniš ili opravdavaš na bilo koji način, to je sve trulo i nema se šta braniti.