ZIF-ovi

panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Bors invest“, čiji je osnivač Boračka organizacija RS, ozbiljno razmatra preseljenje sjedišta Fonda iz Banjaluke u Brčko distrikt, ogorčeni Prijedlogom izmjena Zakona o investicionim fondovima u RS, saznaju „Nezavisne“.

Dražan Perendija, direktor društva „Bors invest“, izjavio je da Ministarstvo finansija i Vlada RS nisu uvažili njihov suštinski zahtjev za ukidanje zabrane prava glasa za povezana pravna lica.

On, naime, ukazuje da je „Bors invest“ „specifično društvo“, čiji je osnivač Boračka organizacija RS, koja u „Bors fondu“ ima 8,1 odsto.

„Boračka organizacija na Skupštini ‘Bors fonda’, po ovom zakonu, neće imati prava da zaštiti svoje akcije. Na udaru zakona će, takođe, biti i svi funkcioneri Boračke organizacije, kao povezana lica koja su punomoćnici akcija. Ukoliko ovaj zakon zaživi, mi ćemo vrlo brzo izgubiti ‘Bors fond’ u borbi sa slovenačkim investitorima“, upozorio je Perendija.

On je potvrdio da „Bors invest“, ali i druga društva za upravljanje iz RS, razmatra preseljenje u Brčko distrikt kako bi izbjegao „mač“ novog zakona.

„Da, to je jedna od opcija“, kazao je Perendija navodeći da bi u Brčkom imali daleko povoljnija zakonska rješenja, kako za Fond, tako i za društvo „Bors invest“.

Vlada RS je nedavno usvojila Prijedlog izmjena Zakona o investicionim fondovima, kojim je, za razliku od nacrta, propisala izuzetak ograničenja ulaganja imovine investicionih fondova u povezana lica u slučaju ulaganja u strateška preduzeća.

U Ministarstvu finansija RS ističu da fondovi na ovaj način neće biti u obavezi smanjivati svoju izloženost prema preduzećima iz sistema „Elektroprivrede RS“ (ERS), a time ni povećavati rizik pada vrijednosti ovih hartija na tržištu, usljed njihove velike ponude.

Time je uvažena zamjerka društava za upravljanje koja su tokom javne rasprave upozoravala da bi primjenom prvobitnih zakonskih rješenja došlo do prinudne rasprodaje akcija fondova u ERS.

U resornom ministarstvu kao razlog za donošenje zakona navode da značajan broj društava za upravljanje duži niz godina na tržištu kapitala nije trgovao hartijama od vrijednosti, odnosno vršio osnovnu funkciju upravljanja imovinom fonda u interesu njenih akcionara.

„Sasvim je izvjesno da bi dosadašnji način poslovanja većine društava za upravljanje doveo do likvidacije fondova kojima takva društva upravljaju, a kao rezultat rasprodaje portfelja za potrebe namirenja troškova upravljanja“, navodi se u obrazloženju zakona, koji do kraja godine treba da se nađe na sjednici Narodne skupštine RS.

U prilog tom trendu navode da je neto vrijednost imovine svih PIF-ova sa 1,15 milijardi KM iz 2003. godine pala na 339 miliona u 2012. Za to vrijeme društava su po osnovu naknade za upravljanje na teret imovine fondova obračunala 104 miliona KM.

U društvima za upravljanje, pak, tvrde da je na pad imovine fondova uglavnom uticala „nerealno visoko iskazana vrijednost preduzeća na početku privatizacije“ i svjetska finansijska i ekonomska kriza koja se negativno odrazila na tržište kapitala u regionu, pa tako i u RS.

Ocjenjuju da planirana prinudna transformacija zatvorenih u otvorene fondove predstavlja nepotrebnu avanturu s nesagledivim posljedicama po tržište kapitala, navodeći negativno iskustvo u Crnoj Gori, koja bilježi sunovrat berzanskog tržišta, koja je u gubitak bacila i nadležne institucije
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

Odlično rješenje za izvlačenje keša. "Elektrogrupa" treba biti doktorska disertacija:
Zatvoreni investicioni fond Herbos fond d.d. Mostar kupio je u odvojenim transakcijama u decembru dionice Hercegovina-auta d.d. Mostar i Elektro Grupe Jajce.

Herbos fond je 6. decembra kupio 35.861 dionica Hercegovina-auta čime je stekao 5,4% učešća u ovoj kompaniji, u kojoj do sada nije imao dionica.
Herbos fond je po dionici Hercegovina-auta platio 9,22 KM, a ukupna transakcija vrijedna je 330.718,50 KM.
Ovaj fond je 12. decembra kupio dionice Elektro Grupe Jajce, čime je učešće u ovoj kompaniji povećao sa 2,0% na 5,8%.
Dionicama Elektro-grupe Jajce realizovan je 12. decembra posao vrijedan 880 hiljada KM, odosno 220 KM po dionici.

slavuj
Posts: 1981
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: ZIF-ovi

Post by slavuj »

Čak ni ovo za pokrovitelja općeg kriminala na SASE ,Hasana Čelama,nije kriminal.Čovjek,koji je,za branioce Hadena,vlasnik prvog slova H(rkač),šuplju dionicu iza koje ne stoji nikakav kapital,prodaje po 22 puta većoj cijeni od nominalne, Investicionom fondu koji je u vlasništvu malih dioničara. E to je partner Nermina Nikšića na Bosnalijeku.Prvi put u životu me je stid što sam Bošnjak i Bosanac!!!!
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: ZIF-ovi

Post by one »

izgleda da ce tako zavrsiti vecina novca iz fondova koji su prodali dionice bosnalijeka.zato su i umrtvili berzu da bi bilo sto manje svjedoka ovih manipulacija.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: ZIF-ovi

Post by montypython »

Mislim da su dimenzije i drskost ovoga odavno prevazisli KOMVP i da je trebalo da se ukljuce drugi organi, SIPA, tuzilastva, policija. Stvar cak nije ni nesto rafinirana pa da razmisljamo kako to da nadlezni "ne kontaju" ono sto se vidi iz aviona. Jedino objasnjenje koje ja imam je da postoji neki deal da se covjek nagradi za usluge oko glasanja i postotaka dionica u BSNL. A nagrada se sastoji od zatvaranja ociju. A mozda postoje i drugi dealovi za koje mi i ne znamo, jer ovo sa Elektrogrupom traje odavno, i prije BSNL. Uglavnom za bilo koju normalnu zemlju ovo bi bilo apsolutno nemoguce. Ono sto se iz svega ovoga jasno vidi je kolika je potreba za dubokim rezovima u KOMVP i dovodjenja nekompromitovanih ljudi. Ali mislim da nista od svega toga do izbora ako i tada.
lancer
Posts: 92
Joined: 15 Nov 2013, 22:26

Re: ZIF-ovi

Post by lancer »

Mislim da pisite neargumentovano. Sta treba KOMVP da zabrani trgovanje i ovakve kupovine? Gluposti. Nigdje to se nije zabranjivalo a imamo bezbroj slicnih slucajeva od RS-a, Hrvatske, Slovenije... Valjda postoji propis koji omogucuje da se ZIF-ovi ovako ponasaju. Prvo fondom ako se ne varam upravlja drustvo za upravljanje. Fond donosi investicionu politiku a takodje koliko znam fondom upravljaju dionicari i oni donose odluku o izboru drustva, NO a samim tim i investicionom politikom. Znaci postoje propisi koji ovakve situacije omogucavaju. Znaci po meni nije problem u KOMVP nego je daleko nekada u proslosti kada je napravljen ovakav model privatizacije pa su iz PIF-ova nastali danasnji ZIF-ovi. Slovenci i Hrvati su kupovali po jakoj niskoj cijeni certifikate pa ulagali i postajali znacajni dionicari ovih danasnjih ZIF-ova pa imamo situaciju da i upravljaju sa njima i izvlace sto je moguce vise novca. Kako kaze bivsi premijer Brankovic, "po zakonu". Tuzilastva sute ili nemaju kapacitet da se time bave, a danas Niksic rece da samo od fin.policije ima podnijetih preko 2.000 krivicnih prijava ali da se nista ne radi. To je vec polako zatvorena prica.... Mozemo samo svi gledati, trazili smo, dobili smo....
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

lancer wrote:Mislim da pisite neargumentovano. Sta treba KOMVP da zabrani trgovanje i ovakve kupovine? Gluposti. Nigdje to se nije zabranjivalo a imamo bezbroj slicnih slucajeva od RS-a, Hrvatske, Slovenije... Valjda postoji propis koji omogucuje da se ZIF-ovi ovako ponasaju. Prvo fondom ako se ne varam upravlja drustvo za upravljanje. Fond donosi investicionu politiku a takodje koliko znam fondom upravljaju dionicari i oni donose odluku o izboru drustva, NO a samim tim i investicionom politikom. Znaci postoje propisi koji ovakve situacije omogucavaju. Znaci po meni nije problem u KOMVP nego je daleko nekada u proslosti kada je napravljen ovakav model privatizacije pa su iz PIF-ova nastali danasnji ZIF-ovi. Slovenci i Hrvati su kupovali po jakoj niskoj cijeni certifikate pa ulagali i postajali znacajni dionicari ovih danasnjih ZIF-ova pa imamo situaciju da i upravljaju sa njima i izvlace sto je moguce vise novca. Kako kaze bivsi premijer Brankovic, "po zakonu". Tuzilastva sute ili nemaju kapacitet da se time bave, a danas Niksic rece da samo od fin.policije ima podnijetih preko 2.000 krivicnih prijava ali da se nista ne radi. To je vec polako zatvorena prica.... Mozemo samo svi gledati, trazili smo, dobili smo....

Nešto slično sam mislio napisati ali to je samo jedan dio priče. Ljudi jesu iskoristili neke mogućnosti ali problem je u Blekiću i njegovim pulenima koji su ušli u tal sa tim ljudima a kasnije počeli samostalno raditi sve kriminalnije stvari.
Da smo kojim slučajem na čelu berze, RVP i KOMVP imali časne ljude danas bi situacija bila drugačija. Ovako imamo tržište dionica na kojem se godišnje vrti par stotina miliona maraka i to sve ide preko tih nekoliko osoba koje i dan danas niko ne dira.

Ali bitno je da "javnost bude zabrinuta za tržište kapitala koja može dovesti do blokade privrede" kada se dirne u taj njihov zatvoreni krug a to što oni bukvalno kradu milione to nije važno "javnosti".
A SIPU i tužilaštvo da ne spominjem. Razumijem da oni imaju dosta prečih stvari u državi da rješavaju ali guranjem ovog problema pod tepih država tj entitet federacija konstantno zapada u probleme jer svake godine se bori samo da njen predstavnik uđe u krug firme koje su u njenom vlasništvu a o upravljanju tim firmama da ne govorim.

I ne može onda neko reći:" pa to je normalno, treba to prihvatiti".
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: ZIF-ovi

Post by montypython »

lancer wrote:Mislim da pisite neargumentovano. Sta treba KOMVP da zabrani trgovanje i ovakve kupovine? Gluposti. Nigdje to se nije zabranjivalo a imamo bezbroj slicnih slucajeva od RS-a, Hrvatske, Slovenije... Valjda postoji propis koji omogucuje da se ZIF-ovi ovako ponasaju. Prvo fondom ako se ne varam upravlja drustvo za upravljanje. Fond donosi investicionu politiku a takodje koliko znam fondom upravljaju dionicari i oni donose odluku o izboru drustva, NO a samim tim i investicionom politikom. Znaci postoje propisi koji ovakve situacije omogucavaju. Znaci po meni nije problem u KOMVP nego je daleko nekada u proslosti kada je napravljen ovakav model privatizacije pa su iz PIF-ova nastali danasnji ZIF-ovi. Slovenci i Hrvati su kupovali po jakoj niskoj cijeni certifikate pa ulagali i postajali znacajni dionicari ovih danasnjih ZIF-ova pa imamo situaciju da i upravljaju sa njima i izvlace sto je moguce vise novca. Kako kaze bivsi premijer Brankovic, "po zakonu". Tuzilastva sute ili nemaju kapacitet da se time bave, a danas Niksic rece da samo od fin.policije ima podnijetih preko 2.000 krivicnih prijava ali da se nista ne radi. To je vec polako zatvorena prica.... Mozemo samo svi gledati, trazili smo, dobili smo....
Lanzer ti pišeš kao da svi živimo u vakuumu a ne u realnom životu i svijetu. Čuj fondom upravljaju dioničari. Jest u teoriji. Po meni nije uopšte problem "u prošlosti kada je napravljen ovakav model privatizacije". Problem je u odnosu ZIFova i DUFova, nerealnoj naknadi i činjenici da se više vodi računa o DUFovima nego o ZIFovima iako su ZIFovi suština a DUFovi bi trebali biti samo servis. Kažeš postoje propisi koji ovakve situacije omogućavaju. Pa ko je dužan da uoči anomalije i predlaže izmjene zakona u tom smislu da se one one otklone. Kako možeš reći nije problem u KOMVP. Ko treba Vladu, parlament, SIPU, policiju i sl da informiše o stanju i predloži eventualne izmjene i korekcije, agencija za mljekarstvo. Jesi li ikad čuo da neko iz KOMVP kaže bar za medije: ima slučajeva da se obavljaju transakcije po nerealnim vrijednostima, sumnjamo i iztmeđu povezanih lica ali eto mi nemamo kapaciteta da to istražujemo a nismo (ne znam jesu li) nadležni ali policija, tužilaštvo i fin policija imaju kapaciteta i jesu nadležni pa eto"... Ja nisam čuo ni da se žale. Ne mogu reći da detaljno poznajem propise ali čisto sumnjam da nema propisa koji zabranjuje tregovinu između povezanih lica, namještanje cijena prodavanje samom sebi po 10 ili 15 puta višim ili nižim cijenama i sl. Evo, možda nije najbolje poređenje, ali koliko znam, iako su ljudi koji su uzeli kredite u švajcarcima sigurno potpisali potpuno legalne ugovore sa bankom, kad se je situacija malo (malo u smislu mnogo manje od 15 puta) promijenila na štetu onih koji su kredite uzeli ni ugovori više nisu sveto slovo. Također kamatarenje se itekako sankcioniše iako sumnjam da postoji član zakona koji kaže dozvoljena je kamata do 5-6% a iznad 15% npr nije. Iz iskustva znam da kad se hoće uvijek se u zakonu može naći član kojim se nešto može sankcionisati ako se hoće. Druga je stvar ako se neće.
Investicioni fondovi postoje svugdje u svijetu odakle da baš samo u nas ne funkcionišu. Po meni uopšte nije problem u (samo) zakonima nego u nego u nefunkcionisanju regulatornih mehanizama i nepostojanju bilo kakve kaznene politike. Pa javna je tajna da je jedna brokerska kuća preuzela svu kontrolu da se radi ko šta hoće, da je sve umreženo između povezanih lica da je sve na berzi trulo i kriminalizirano kao i sama država. Treba li boljeg dokaza od kupovine dionica BSNL koje su se u jeku najveće kupovine najednom "smrzle" na 14. A takvih je slučajeva koliko hoćeš. I ti sad kažeš "tražili smo...dobili smo". Ko je tražio šta je tražio? Ne mogu da vjerujem da aboliraš KOMVP od odgovornosti. I još za tvoju informaciju KOMVP i nije nenadležan i nemoćan. Oni su čak prije par godina predložili recimo izmjene zakona o investicionim fondovima (u smislu sniženja naknade DUFovima) ali to nije dovedeno do kraja odnosno nije još pretočeno u zakon a bili su dužni da dnevno urgiraju kod Vlade ako su vidjeli da je zapelo ili usporilo). Uopšte ne prihvatam taj fatalizam tipa "sad možemo samo gledati". Onima koji to rade upravo i odgovara da se mi svi pomirimo s tim i da možemo samo gledati. Sa samo nekoliko ljudi u zatvoru i malo odlučnijom politikom nadzora i kažnjavanja, situacija se može izmjeniti tvrdim, za 1 dan da nikom ne padne na pamet da radi ovakve stvari.
Mentalist
Posts: 237
Joined: 02 Oct 2012, 18:22

Re: ZIF-ovi

Post by Mentalist »

Ima li tko info šta je sa novom Komvp,dokle je to došlo,rok za prijavu i za žalbe je već istekao,nećemo Ćelama još godinu dana i više gledati kako svojim pulenima omogućava bezočnu pljačku, Zifova,Bosnalijeka i u novo vrijeme i FDS neizborom Nadzornog odbora,te neisplatom dividende..
lancer
Posts: 92
Joined: 15 Nov 2013, 22:26

Re: ZIF-ovi

Post by lancer »

Imamo razlicite poglede na situaciju. Svako moze imati svoj stav.
Juce sam pitao prijatelja brokera vezano za izbor komvp a isti znam da se bio prijavio na konkurs. Nekih 100% zvanicno tacnih info nema. On mi kaze da je u razgovoru sa Pudaricem dosao do info da ce najvjerovatnije sva tri postojeca clana ostati. Kao da ce Lijanovici jos jednog hrvata. Kaze da je konkurs samo farsa jer predsjednik te Komsije za izbor clanova valjda ceka na odgovor od Kebe kako bi napravio konacnu listu. Cak nezvanicno Kebo sad suruje sa SBB i ceka od Randoncica koga ce progurati.Cak se spominje i bivsi direktor uio. Kazem sve su ne zvanicne info i nisu 100% provjerene. Danas bi valjda trebalo da imaju usaglasenu listu.
Post Reply