BH Telecom

montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: BH Telecom

Post by montypython »

proleter wrote:... "...i dosao do saznanja da i patriotizam u danasnjim uslovima ima svoje limite koji me u konacnici opredjeljuju na drugog operatera."
Nimalo ne sumnjam da za prosjecnog korisnika usluga BHTelecoma patriotizam ima svoje limite i da ce svaku neugodnost sa "svojim" operaterom uredno prijaviti na forumu i za jedan fening nize preci na bilo koju drugu mrezu i operatera, pa i ako je iz druge drzave. Neka, i treba tako, principijelno demokratski i multikulti.
Sumnjam medjutim da vrijedi i obrnuto. Mozda sam u krivu, ali tesko mogu da zamislim prosjecnog korisnika mtela iz npr Laktasa, Banjaluke ili Bratunca da predje sa mtela na BH Telecom zato sto je ovaj drugi jeftiniji bolji ili ukratko, iz bilo kog drugog razloga. Naprotiv, licno mislim da je to skoro ravno nemogucem, i da pomenuti prosjecni korisnik mtela ne bi presao na BH Telecom i kad bi BH Telecom snizio cijene na pola a kad bi mtel recimo bio potpuno bez signala mjesecima.Cak mislim da bi se takav eventualni potez u njegovoj okolini smatrao izdajom nacionalnih interesa. Dozvoljavam da nisam u pravu, volio bih da nisam, ali zasada bogami to je moje misljenje i nema nikakvih argumenata ni pokazatelja na osnovu kojih bih mislio drugacije.
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BH Telecom

Post by panzer »

Ma nisu ni pokušali da idu sa jačom reklamnom kampanjom u drugom entitetu. Šta to fali da se dobrom reklamom reklamiraju na RTRS ili Nezavisnim novinama ili da su išli sa nekom kampanjom na ulicama Banjaluke?

Otprilike svi znamo zašto ali mogli su pokušati.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: BH Telecom

Post by montypython »

panzer wrote:Ma nisu ni pokušali da idu sa jačom reklamnom kampanjom u drugom entitetu. Šta to fali da se dobrom reklamom reklamiraju na RTRS ili Nezavisnim novinama ili da su išli sa nekom kampanjom na ulicama Banjaluke?

Otprilike svi znamo zašto ali mogli su pokušati.
Ma naravno da su mogli pokusati ali to i jest problem sadasnje uprave BH Telecoma, beznadezno su pasivni. A sto se tice tehnike i cijena usluga, slozio bih se sa brzim mislim da je to sve u pet deka, samo se jedni znaju malo bolje marketinski prodati.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: BH Telecom

Post by insider »

Bilo koji pokušaj BHTelecoma za otvaranje prodajnih objekata na podrucju manjeg BH entiteta ili na području bivse Herceg Bosne nailazi na toliki broj opstrukcija i smetnji da je to totalno neshvatljivo. S druge strane, oba operatera čiji su većinski klijenti predstavnici hrvatskog i srpskog korpusa bez ikakvih problema otvaraju svoja predstavništva gdje god požele na području gdje su predstavnici bošnjačkog korpusa u većini.

Takođe, primijetio sam da Hrvati i Srbi koji žive na prostoru gdje su Bošnjaci većina uglavnom imaju brojeve telefona koji pocinju sa 063 i 065????? Ovo su vam premise pa vi izvucite konkluziju.

Slažem se da su usluge u pet deka, i da definitvno mtel nije toliko bolji od BHT ili BHT toliko gori od mtel-a.

Ne zaboravite, dividenda od mtel-a svake godine u najvecem iznosu ide u Srbiju i pomaže razvoj druge drzave (ne bih imao nista protiv da barem najvecim dijelom ide u budzet manjeg BH entiteta, na kraju krajeva i to je BiH) a dividenda BHT ide u budžet FBiH.

Nisam nacionalista, ali u voj drzavi stvari su veoma cudne, a u najvecem broju slucajeva Bosnjaci trebaju više da budu tolerantniji, popustljiviji i sl. u odnosu na druga dva naroda. Pa dokle vise.....

Takodje, ovo nije vezano samo za BHT. Ima dosta primjera kako su druge kompanije iz FBiH pokusale da vrse promociju svojih proizvoda u manjem BH entitetu pa su neslavno prosle.

Pa dokle više.....zasto Bosnjaci moraju biti ovce....volim BHT jer je naš, nama pare ostaju i trenutno nemam bolje domaće (BH alternative)......
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BH Telecom

Post by panzer »

Nije to neko rješenje.
Otvorenija društva,otvorenije zajednice su uvijek konkurentnije i naprednije pa je u neku ruku dobro što su korisnici koji gravitiraju području BH telecoma uvijek mogu preći na alternative. A nije samo vezano za telekomunikacije nego i za druge tržišne segmente. Da Sarajevo nije otvoreno društvo kao što jeste ne bi privlačilo dosta stranih firmi i stranaca.

Za male zajednice pogubno je da se zatvaraju u sebe i da podozrivo gledaju svakoga ko dođe sa strane a vrijeme pokaže rezultate toga.
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: BH Telecom

Post by Investitor »

Ma da vam kažem pravo i ja razmišljam patriotski i nikada mi na pamet ne bi palo da promjenim operatora (BHT). Međutim, ovo nije neki patriotski forum već investitorski, i ja bi više volio da ovdje pričamo o poslovanju, očekivanjima, projekcijama i itd. Nije nepoznanica da naš patriotizam neki dobro kapitaliziraju, međutim... pitanje svih pitanja je do kada će ovo sve da traje...
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BH Telecom

Post by panzer »

Bh Telecom je trebao prihvatiti tržišnu utakmicu na cijeloj teritoriji države a sigurno bi imao problema i dosta troškova. Međutim, to bi bilo odlično iskustvo za budućnost jer nakon što se nauči prilagođavati raznim okolnostima, onda bi znao iskoristiti prilike u inostranstvu. Ovako je ostao pasivan.

Ovo nije kritika menadžmentu jer su, po meni, i ovako radili dobar posao ali drugačije je kada je firma dinamična.

Što se tiče ekonomskog patriotizma malih društava ja uvijek kao primjer pogledam Singapur.
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: BH Telecom

Post by one »

Kompanija M:tel a namjerava da kupi 15 manjih kablovskih operatera u RS i FBiH, a među onima koje posmatra je i Elnet koji je većinskom vlasništvu laktaškog preduzeća Kaldera Milenka Čičića, rekao je generalni direktro M:tel-a Goran Vlaović u intervju za portal Capital.

„Elnet je samo jedna od firmi koju procjenjujemo. Sledeće godine ćemo da kupimo neke kablovske i internet operatere u RS i FBiH, Elnet je jedna od 15 takvih firmi koje analiziramo i procjenjujemo da li su dobre, ali to ne znači da ćemo kupiti Elnet“, rekao je Vlaović i ocijenio je da privatni kablovski operateri „ugrožavaju velike operatere jer nemaju obavezu da u svojim računima ispostavi i račun za rtv taksu i jer nelegalno šire mrežu na sve strane“, te ustvrdio da postoji „masa malih kablovskih operatera koji su doveli u ucjenjivačku poziciju velike operatere samo da bi ih ovi kupili“.

Prema Vlaovićevim riječima, koje je prenio portal Capital, M:tel je ove godine ušao u investicije vrijedne od oko 90 miliona KM ili 300 posto više nego prošle godine, da za iduću godinu planiraju i povećanje investicija, pa i dobiti, ali da korištenje Vibera koji omogućava besplatne telefonske razgovore utiče na dobit telekom-kompanija i u BiH i u regionu, ali da zabrana Vibera nije rješenje.
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: BH Telecom

Post by Investitor »

one wrote:Prema Vlaovićevim riječima, koje je prenio portal Capital, M:tel je ove godine ušao u investicije vrijedne od oko 90 miliona KM ili 300 posto više nego prošle godine, da za iduću godinu planiraju i povećanje investicija, pa i dobiti, ali da korištenje Vibera koji omogućava besplatne telefonske razgovore utiče na dobit telekom-kompanija i u BiH i u regionu, ali da zabrana Vibera nije rješenje.
Pocelo se otvoreno jadati da viber utiče na prihode, ovo je tek početak nerješive enigme...niko sa sigurnošću ne može predvidjeti kakve će posljedice imati ova smart tehnonogija na prihode telekom operatera u budućnosti. Ne govorim ovdje samo o Viber-u, tu su Skype, WhatsApp, Facebook Messenger isl.. Ja u svom imeniku trenutno od ukupnih 200 imam 63 kontakta koji imaju Viber. Pitanje je šta telekom operateri mogu ovdje uraditi, ukoliko blokiraju ove aplikacije konkurencija će jedva dočekati....
Ovo je veoma dobar tekst koji "one" nije u cijelosti prenio, ko želi može ovdje da ga pročita
http://www.capital.ba/mtel-razmatra-kup ... era-u-bih/
Sabur2
Posts: 1975
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: BH Telecom

Post by Sabur2 »

Da ti kazem da ja na Viberu imam ljude kojima novac zaista nije problem, pa ni racun za telefon koji je vrlo cesto na budzetu firme. Dakle nije vise stvar ustede. Viber ima jako zgodan sistem razmjene poruka i slika, tako da tu telekomi zasad ne mogu parirati. Jedino sto je razgovor neugodan zbog odredjene vremenske zadrske. Tu bi mozda telekomi mogli pokusati pronaci sebe i ponuditi neke pakete sa niskim troskovima.
Ono sto mogu uraditi je da se prislone uz 3G i 4G revoluciju i ucine da svi koriste mobilni internet tako sto ce cijene toga biti potpuno prihvatljive svakome. U ovom momentu je WiFi hotspot najpozeljnije mjesto u svakom gradu, a mobilna internet veza slabijeg kvaliteta i protoka je dvostruko ili vise skuplja od ADSL veze. To ce se vjerujem u narednom vremenu promijeniti, tako da ce indirektno telekomi zaradjivati i na Viberu slicnim tehnologijama.
Post Reply