Elektroprivreda BIH

insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Elektroprivreda BIH

Post by insider »

Kod nas je drugaciji slucaj u odnsou na Hrvatsku:

"Pa to je pitanje koje izgleda komplicirano, ali zapravo nije. HEP uvozi oko 30 posto energije i to otvara nama kao trgovcu povoljne mogućnosti za ulazak na tržište. Da je Hrvatska zemlja s viškom energije, onda bi mi kao trgovci bili osjetno manje konkurentni. Mi smo efikasniji u nabavi jer smo priustni sad već u 19 zemalja i možemo kupiti struju tamo gdje je povoljnija. Dakle, to je ključno, mi energiju iz inozemstva dovodimo u Hrvatsku po puno povoljnijoj cijeni i HEP sada tu ne može parirati, što ne znači da se s vremenom ne može popraviti i postati konkurentniji."
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Nisam siguran da neće odmah biti posljedica jer već sada su registrovana dva trgovca drugog stepena snabdijevanja što znači da će elektroprivrede već od početka iduće godine imati konkurenciju.
Biće vrlo zanimljivo, EPhzhb ima najveću cijenu prema domaćinstvima ali i najniže troškove poslovanja a EPbih ima svoje izvore snabdijevanja ali je proizvodnja skuplja.
Mislim da će i jedni i drugi biti dobro načepljeni od strane privatnika iako imaju svoju proizvodnju.

Dobar je i ovaj detalj iz intervjua o proizvodnji:
Kod proizvodnje na fosilna goriva je problem kako osigurati stabilnu cijenu goriva za proizvodnju, ne zna se kakva će biti potrošnja ugljena u Aziji i zbog toga svi ulagači koji bi još prije nekoliko godina bez razmišljanja ušli u projekt elektrana na ugljen danas to izbjegavaju. Jednostavno nije pravo vrijeme za takvu vrstu proizvodnje.

Što se tiče hidroproizvodnje, uvijek je pravo vrijeme i šteta je da se ne gradi takvi pogoni koji onda mogu povući sa sobom i druge djelove domaće industrije jer su to zahtjevni i veliki građevinski projekti. Dakle, sada je idealno vrijeme za takvo nešto. Također, puno je lakše naći financijere hidroprojekata, sve veće međunarodne financijske institucije će vam dati kredite, a za proizvodnju na fosilna goriva to nije slučaj. Tu morate tražiti pomoć komercijalnih banaka koje ne daju baš najpovoljnije uvjete.
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Vlada Federacije BiH prihvatila je Informaciju u vezi sa izborom projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7 od 450 megavata u TE Tuzla Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo.

Ovo preduzeće je zaduženo da u skladu sa važećim zakonima i propisima kojima je regulisana ova oblast, zaključcima Vlade Federacije BiH i zaključcima Parlamenta Federacije BiH, nastavi aktivnosti u vezi sa izborom projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla, te da o svim daljnjim aktivnostima i njihovom progresu redovno informiše Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

U Informaciji je navedeno da je neophodno ubrzati sve aktivnosti na pripremi treće faze tenderskog postupka „Finalna i najbolja ponuda”, koja će dati sve neophodne elemente, kako tehničke, tako i finansijske, koji će omogućiti kvalitetnu elaboraciju i donošenje konačne odluke o izboru projektnog partnera. Kriteriji za izbor modela, odnosno partnera, će biti jasno definisani kroz sljedeću fazu tenderskog postupka, ali opći principi su javni od samoga početka.

Stručni tim JP Elektroprivreda BiH, zajedno sa konsultantskim timom će napraviti neophodne analize, obrazloženja, projekcije i prezentirati konačan prijedlog nadležnim organima i institucijama. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je obavezano da prati dalje aktivnosti oko izbora projektnog partnera za ovo zajedničko ulaganje i o tome redovno informiše Vladu FBiH koja će o provedenim aktivnostima i progresu nastaviti informisati Parlament Federacije BiH.
novak
Posts: 3
Joined: 20 Nov 2013, 20:07

Re: Elektroprivreda BIH

Post by novak »

Da li se zna zašto u predloženom revidiranom planu proizvodnje Elektroprivrede Mostar za 10, 11, 12 mjesec HE Čapljina ima jako male brojke bez obzira na veće količine padalina?
Hvala.
novak
Posts: 3
Joined: 20 Nov 2013, 20:07

Re: Elektroprivreda BIH

Post by novak »

evo točnih brojki iz materijal za skupštinu za rebalans
GWh
1 mj 151
2 mj 187
3 mj 225
4 mj 115
5 mj 1
6 mj 2
7 mj 1
8 mj 2
9 mj 10
10 mj 20
11 mj 25
12 mj 28
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

novak wrote:evo točnih brojki iz materijal za skupštinu za rebalans
GWh
1 mj 151
2 mj 187
3 mj 225
4 mj 115
5 mj 1
6 mj 2
7 mj 1
8 mj 2
9 mj 10
10 mj 20
11 mj 25
12 mj 28
Možeš li pojasniti ove brojke?
Što se tiče Čapljine, trebalo bi vidjeti plan održavanja kapaciteta. Možda su planirali revitalizaciju ili održavanje u tim mjesecima
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Nigdje ne spominju nikakve datume i ne opterećuju se datumima.Sve lagano.
Trebalo bi preferirati Hitachi. Ako su već pokrenuli izradu vlastite feasibility studije kako bi imali jeftin izvor finansiranja projekta onda su solidnija opcija.
Elektroprivredi BiH je naloženo da nastavi aktivnosti u vezi sa izborom projektnog partnera, a u skladu sa važećim zakonima i propisima kojima je regulisana ova oblast, zaključcima Vlade i Parlamenta Federacije BiH.

O svim daljnjim koracima u procesu izbora i njihovom progresu, Elektroprivreda BiH je dužna da redovno informiše Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.
U Drugoj fazi postupka izbora projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7 u TE „Tuzla“, izvršena je evaluaciju dobivenih ponuda i u uži izbor za fazu pregovora – konkurentski dijalog, izabrane su ponude:
- Hitachi Ltd. Japan i
- Konzorcij : China Gezhouba group Co Ltd. – Lider GEDI - Guandong Electric Power Design Institute, China.
Na osnovu rezultata dobivenih pregovorima (konkurentski dijalog), pokrenute su aktivnosti na pripremi novog tenderskog dokumenta za Treću fazu postupka u kojoj će biti izabrana finalna, najbolja i obavezujuća ponuda.
Treća faza postupka izbora projektnog partnera će dati sve neophodne tehničke i finansijske elemente koji će omogućiti kvalitetnu elaboraciju i donošenje konačne odluke o izboru projektnog partnera.
novak
Posts: 3
Joined: 20 Nov 2013, 20:07

Re: Elektroprivreda BIH

Post by novak »

Brojke su iz materijala za skupštinu iz plana rebalansa i predstavljaju plan proizvodnje u Gwh po mjesecima za Čapljinu. Kako je skupština nedavno sazvana mislim da su gotovo sve brojke tačne osim za 11 i 12 mjesec.
Meni nije jasno kako su u prvim mjesecima kada je bilo kiše ostvarili mjesečnu proizvodnju u HE Čapljini od preko 100 Gwh, a sada kad ponovno ima kiše ne mogu više od 30 Gwh. Kod ostalih elelektrana odstupanja su puno manja.
Zbog te manje proizvodnje kako je i u medijima objavljeno dobit će biti oko 50 mil. maraka za razliku od 70 koliko je bila prvih 6 mjeseci.
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Može biti remont ili kvar, ako već spominješ da je da je hidrologija dobra. Mada nisam siguran jer u proteklih par mjeseci nije bilo neke kiše.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Elektroprivreda BIH

Post by proleter »

Jedino da nađeš podatak kolika je inače proizvodnja u zadnjem kvartalu proteklih godina.
Jasno je da ovo nisu padavine koje mogu reverzibilnoj HE osigurati kontinuiranu veliku proizvodnju, jer tu nema akumulacije, radi na prepumpavanje kada je niska potrošnja i tako pegla vršne udare.
U prva tri mjeseca se otapaju snijegovi i padaju obilne kiše, pa je jasno da je proizvodnja i najveća.
Post Reply