BH Telecom bilježi pad prihoda usljed čega je kompanija odlučila da revidira trogodišnji plan poslovanja 2012-2014 u dijelu koji se odnosi na 2013.i 2014. godinu, izvještava portal Indikator.ba.
Prema prijedlogu revidiranog plana poslovanja, o kojem će se izjašnjavati dioničari kompanije na Skupštini 28. novembra, predviđenni su ukupni prihodi od 597,0 miliona KM u 2013. godini, umjesto prethodnim planom predviđenih 615,2 miliona KM, te 600,8 miliona u 2014. umjesto ranije planiranih 626,9 miliona KM.
Saglasno tome biće manja i bruto dobit koja se očekuje na nivou od 137,5 miliona KM (umjesto 147,2 miliona KM) u 2013. godini te 138 miliona (umjesto 146,8 miliona KM) u 2014. godini.
Pad prihoda BH Telecoma bio je evidentan već u prvoj polovici 2013. godine te je Uprava već prilikom razamtranja polugodišnjeg izvještaja o poslovanju donijela zaključak da se sačine analize prihoda i rashoda.
Anlize se pokazale da su na pad prihoda uticali negativna ekonomska kretanja u BiH, niska kupovna moć korisnika koji u vrijeme krize štedljivije koriste telekomunikacijske usluge, te sve veći broj učesnika na telekomunikacijskom tržištu i jačanje konkurencije.
Konkurencija je naročito izražena u domenu Interneta i TV usluga gdje je došlo do ukrupnjavanja alternativnih operatora, pri čemu kao najozbiljniju konkurenciju u BH Telecomu vide Telemach.
U BH Telecomu su kao odgovor na pristike konkurencije i kretanja u okruženju bili prisiljeni sniziti cijene i izmijeniti uslove korištenja određenih usluga. Takođe, prihod BH Telecoma ugrožava i nelojalna konkurencija.
Prema prijedlogu revidiranog plana, prihod fiksne mreže smanjen je u 2013. godini za 8,8 miliona KM ili 4% dok je za 2014. godinu smanjen za 1,8 miliona KM ili 1 posto.
U paketskoj mreži u 2013. planirani su manji prihodi za 0,5 miliona ili 13 posto, dok u 2014. godini plan prihoda ostaje nepromijenjen. Pritom, planiran je manji prihpod od BIHNET-a ali i veći prihod od Moje TV.
U mobilnoj mreži očekuje se pad prihoda od 14,3 miliona KM ili 5%, a u 2014. godini za 15,3 miliona KM iili 5%.
Ukupni rashodii kompanije planirani su u iznosu od 459,5 miliona KM u 2013. godini što predstavlja smanjenje od 8,5 miliona KM u odnosu na postojeći plan ili 2%, a u 2014. godini planirani su u iznosu 462,8 miliona KM, što predstavlja smanjenje od 17,4 miliona KM ili 4 odsto u odnosu na plan.
Takođe, BH Telecom će revidirati i plan investicija te će se uvrstiti samo oni projekti koje će moguće biti realiztovati do kraja 2013. godine.
Svi projekti koji kasne u realizcaiji ostavit će se za 2014. godinu. Zbog toga je plan od 227,3 miliona KM značajno umanjen na 134,4 miliona KM dok je iznos plana koji se odnosi na 2014. godinu približno isti ( sa ranijih oko 192 miliona povećava se na 199,3 miliona KM).
Mimo toga, realizovat će se u 2013. godini još 16,5 miliona investicija nerealizovanih iz 2012. godine, čime će ukupan iznos investicija u 2013. godinni biti 150,8 miliona KM.
BH Telecom
Re: BH Telecom
Sa ovakvim kretanjima u telekomuikacijama,teško je očekivati rast prihoda kod bilo kog većeg operatera:
-
U ovom tekstu su navedeni samo neki razlozi pada prihoda i dobiti. Izostavljeni su drugi, ne manje važni razlozi, poput neadekvatnog uravljanja kompanijom, prevelikog broja radnika (neradnika), smart telefona i besplatnog telefoniranja, izvlačenja para i sl. Po mojim procjenama i ovaj revidirani plan poslovanja za 2014. godinu je preambiciozan. U tekstu navode (prevarantski) očekivani pad bruto dobiti da zbune javnost. Projicirana bruto dobit u 2013 trebla bi biti manja za 18,2 miliona, a u 2014 predviđaju smanjenje čak za 26,1 mil.panzer wrote:Sa ovakvim kretanjima u telekomuikacijama,teško je očekivati rast prihoda kod bilo kog većeg operatera:
Ja ne znam jeste li vi upratili da cijena dionice raste svaki put kada se objave ili očekuje objava ovako katastrofalnih rezultata. Meni je ovo više postalo providno. Ista situacija i sa HT Eronet-om, dobit manja za gotovo trećinu a dionica u četvrtak skoči preko 7% i to značajna količina. Ova berza je postala kao rulet, nikakvih pravila i zakonitosti u formiranju cijene.
skrbnicki racuni upravljaju fondovima.kad se blizi isplata dividende s fondova se prebacuje na skrbnicke i dividenda zavrsava na njihovim racunima poslije se dionice vracaju fondovima.u ovom slucaju kod najave losijih rezultata se sa skrbnickih prodaje fondovima a za te pare ce se poslije uzimati iste dionice po nizoj cijeni.potpun finansiski inzinjering na stetu fondova kojima bi cijena pala ispod marke da fondovi nisu primorani da kupuju dionice drugih fondova da ne dodje do kolapsa.onda usljed nedostatka novca za isplatu naknade dufovma moraju prodavati kvalitetne dionice po diktiranoj cijeni upravo skrbnickim i to za ustvari njihove vlastite pare.
skrbnicki racuni upravljaju fondovima.kad se blizi isplata dividende s fondova se prebacuje na skrbnicke i dividenda zavrsava na njihovim racunima poslije se dionice vracaju fondovima.u ovom slucaju kod najave losijih rezultata se sa skrbnickih prodaje fondovima a za te pare ce se poslije uzimati iste dionice po nizoj cijeni.potpun finansiski inzinjering na stetu fondova kojima bi cijena pala ispod marke da fondovi nisu primorani da kupuju dionice drugih fondova da ne dodje do kolapsa.onda usljed nedostatka novca za isplatu naknade dufovma moraju prodavati kvalitetne dionice po diktiranoj cijeni upravo skrbnickim i to za ustvari njihove vlastite pare.
Kad čovjek ovo pročita pomisli kako uopće neko može i razmišljati da koju marku uloži na SASE.
Dok se ne promjene zakoni o fondovima i promijeni kompletna struktura oko tržišta kapitala, ne pada mi na pamet ni jedan kf uložiti sljedećih 5 godina.
Kad čovjek ovo pročita pomisli kako uopće neko može i razmišljati da koju marku uloži na SASE.
Dok se ne promjene zakoni o fondovima i promijeni kompletna struktura oko tržišta kapitala, ne pada mi na pamet ni jedan kf uložiti sljedećih 5 godina.
Da, djeluje otrežnjujuće. Samo jedna dopuna ovog što je "one" lijepo i dobro napisao. Suvlasnički udio u skoro svakom fondu ima 20 do 40 hiljada građana (po fondu). Dakle, na štetu građana. Kao što "one" reče, za DUF ne smije nestati para. Par miliona godišnje od 1mil do 2mil KM za DUF u kojem je skoncentrisana sva pamet gore pojašnjenog finansijkog inžinjeringa. Obično DJL sa više krakova koje treba "nahraniti". Nakon zvaničnog obavještenja iz BH Telekom, zatim komentara Investitora i Proletera, evo još malo info za "dlijevanje ulja na vatru".
http://www.indikator.ba/index.php/ekono ... bh-telecom
Ni manje ni više nego 743 donacije. A prihodi padaju...
http://www.indikator.ba/index.php/ekono ... bh-telecom
Ni manje ni više nego 743 donacije. A prihodi padaju...
-
Što se tiče ovoga za prebacivanje sa skrbničkih računa sa i na fondovske vjerujem da i toga ima, međutim ja pratim npr BIG i bar kod njih nisam to primjetio. Oni u stvari skoro ništa ne rade. Glavnina prihoda od dividende im je od BH Telecoma, Telecoma srpske i sl. Kad bi se npr tako prebacivalo pred dividendu to bi bilo jako vidljivo jer bi trebalo kupiti prodati stotine hiljada dionica što bi teško prošlo nezapaženo. Nisam vidio da se to dešava bar kod BIGa koji je najveći ali dopuštam da i takva praksa postoji. Tim više bi trebalo uraditi odnose fondova i DUFova i istražiti sukobe interesa povezana lica i drugo, što stalno ponavljam.
Osim toga kad bi to radili tj propuštali da uzmu svoju dividendu fondovi ne bi imali para za uplatu upravljačke naknade DUFovima što mi nema logike, jer sumnjam da bi DUFovo to dozvolili.
U vezi ovog članka o BHTelecomu treba ovdje primjetiti još nešto. Članak o BH Telecomu sam ja pročitao u AVAZu (ne znam ko je od koga prenio, Indikator od Avaza ili obrnuto). U Avazu se konstantno objavljuju negativno obojeni članci protiv/u vezi BH Telecoma. Znamo svi da su prihodi bili nešto manji i nakon polugodišnjeg izvještaja ali ne osobito. Ovdje je iskorišteno da se radi revidirani plan, da se ponovi to što smo već znali, samo da se još jednom provuče nešto negativno, samo u drugom pakovanju.
Avaz već duže vrijeme služi kao oglasna tabla mtelu koji se tu stalno oglašava, a ima i reklama koje su oblikovane kao članci. Jedan dio ovakvih "nezavisnih" članaka ide na veličanje mtela a drugi na negativno intonirane članke o BH Telecomu tj konkurenciji. Pretpostavljam da ljubav prema mtelu izvire izredovnog zakupa oglasnog prostora u Avazu a mržnja prema BH Telecomu iz obrnutog razloga (a može biti da ima i drugih razloga, znamo npr za ex jarana gazde Fahre g Miškovića, a znamo i odakle je Mišković a znamo ko je i odakle je mtel a znamo i odakle nam je Fahro dopuzao).
Činjenica je da upravljanje u BH Telecomu može biti mnogo bolje da je ogroman višak zaposlenih, ali je istovremeno i činjenica da je pad prihoda i dobiti relativno mali da ne kažem zanemariv. Svaki dan viđamo članke i informacije kako svjetski divovi imaju padove ili oscilacije dobiti i po 70 i više posto dok se u Avazu uobičajeno orgija nad padom dobiti od 5 ili 10 %.
Osim toga kad bi to radili tj propuštali da uzmu svoju dividendu fondovi ne bi imali para za uplatu upravljačke naknade DUFovima što mi nema logike, jer sumnjam da bi DUFovo to dozvolili.
U vezi ovog članka o BHTelecomu treba ovdje primjetiti još nešto. Članak o BH Telecomu sam ja pročitao u AVAZu (ne znam ko je od koga prenio, Indikator od Avaza ili obrnuto). U Avazu se konstantno objavljuju negativno obojeni članci protiv/u vezi BH Telecoma. Znamo svi da su prihodi bili nešto manji i nakon polugodišnjeg izvještaja ali ne osobito. Ovdje je iskorišteno da se radi revidirani plan, da se ponovi to što smo već znali, samo da se još jednom provuče nešto negativno, samo u drugom pakovanju.
Avaz već duže vrijeme služi kao oglasna tabla mtelu koji se tu stalno oglašava, a ima i reklama koje su oblikovane kao članci. Jedan dio ovakvih "nezavisnih" članaka ide na veličanje mtela a drugi na negativno intonirane članke o BH Telecomu tj konkurenciji. Pretpostavljam da ljubav prema mtelu izvire izredovnog zakupa oglasnog prostora u Avazu a mržnja prema BH Telecomu iz obrnutog razloga (a može biti da ima i drugih razloga, znamo npr za ex jarana gazde Fahre g Miškovića, a znamo i odakle je Mišković a znamo ko je i odakle je mtel a znamo i odakle nam je Fahro dopuzao).
Činjenica je da upravljanje u BH Telecomu može biti mnogo bolje da je ogroman višak zaposlenih, ali je istovremeno i činjenica da je pad prihoda i dobiti relativno mali da ne kažem zanemariv. Svaki dan viđamo članke i informacije kako svjetski divovi imaju padove ili oscilacije dobiti i po 70 i više posto dok se u Avazu uobičajeno orgija nad padom dobiti od 5 ili 10 %.
-
Čak mislim da bi se mogla postaviti i obrnuta teza da kad god cijena BH telecoma malo živne pojavi se u Avazu negativno intonirani članak da je malo smiri ili zaustavi rast. Prisjetite se samo mase onih glupih članaka gdje su u Avazu navodili da je KAPITAL BH Telecoma opao za milijardu ili više, iz čega se vidi samo da oni blage veze nemaju sa najosnovnijim činjenicama.
-
Po ovom tvom pisanju ispade da je poslije ovakvog izvještaja dionica morala rasti ili u najgorem slučaju ostati na istom nivoumontypython wrote:Čak mislim da bi se mogla postaviti i obrnuta teza da kad god cijena BH telecoma malo živne pojavi se u Avazu negativno intonirani članak da je malo smiri ili zaustavi rast. Prisjetite se samo mase onih glupih članaka gdje su u Avazu navodili da je KAPITAL BH Telecoma opao za milijardu ili više, iz čega se vidi samo da oni blage veze nemaju sa najosnovnijim činjenicama.
Evo i novih investicija
http://www.klix.ba/biznis/privreda/eric ... /131111074
U slucaju da se telekom privatizuje da li je moguce da novi vecinski vlasniki izvlaci glavninu zarade ispod ruke bez da isplacuje dividendu dionicarima.
To jest mogu li mali donicari ostati bez dividende u slucaju privatzacije?
To jest mogu li mali donicari ostati bez dividende u slucaju privatzacije?
-
Ne vidim odakle izvlačiš ovakav zaključak. Ja uopšte ne vidim elemenata za tezu da dionica raste kad god se pojavi negativna vijest. Evo sad npr, vijest je objavljena prije dan-dva a dionica značajnije raste već par sedmica (u stvari polako raste od pada poslije isplate dividende) dok nakon objave članka dionica ustvari pada (sa 21), što je valjda očigledno (i što se pretpostavljam i željelo, mada ne tvrdim da je to zbog članka, možda samo realizacija dobiti, ili dostizanje početnih vrijednosti nakon vještački izazvanog pada). Već je rečeno da je ovo "disanje" nakon isplate dividende i da je taj spread pomalo preveliki i ako je šta nelogično to je upravo taj pad. Davno sam govorio da je nelogično da se za dividendu isplati 1,7 KM a da onda ona "padne" za 4 KM. Nije to ni toliko čudno kad se odmah prije isplate dividende i u toku i neposredno poslije najednom pojavi sva sila savjetnika da dionica "ne valja", "da ode na 16", da "ode na 14" itd. I tad sam kao i sad govorio da je to pumpanje naniže i da svi koji to poslušaju i prodaju će se opeći a da svi koji je tada kupe će zaraditi jer će dionica nastaviti rasti. I kao što vidimo samo nekoliko mjeseci kasnije, porast je od tada oko 3 KM po dionici (/ustvari uzmemo li uobzir da je u padu išla i do 17 Km a da je prije par dana bila 21 onda možemo govoriti i o 4 KM a to je više od dvostruke dividende) za svakog ko je prozreo tu orkestriranu kuknjavu. A čisti gubitak u nerealiziranoj dobiti za one koji su tome povjerovali i tada prodali ili nisu (do)kupili.Investitor wrote:Po ovom tvom pisanju ispade da je poslije ovakvog izvještaja dionica morala rasti ili u najgorem slučaju ostati na istom nivoumontypython wrote:Čak mislim da bi se mogla postaviti i obrnuta teza da kad god cijena BH telecoma malo živne pojavi se u Avazu negativno intonirani članak da je malo smiri ili zaustavi rast. Prisjetite se samo mase onih glupih članaka gdje su u Avazu navodili da je KAPITAL BH Telecoma opao za milijardu ili više, iz čega se vidi samo da oni blage veze nemaju sa najosnovnijim činjenicama.
Evo i novih investicija
http://www.klix.ba/biznis/privreda/eric ... /131111074