prodaja hidrogradnje
Re: prodaja hidrogradnje
Onaj vođa sindikata primio dvadeset,trideset,pedeset hiljada km.Javno kaže:Vratiti ću ja te pare,neka mi riješe stambeno pitanje.Neka oni vrate one razlike u plati,i pare i stanove.Pa ljudi,ovdje sve go lopov!I radnici,i menadžment ,i sindikat.Pa kada je nestalo,nemaju odakle da dijele na ceduljice,onda držite lopova!Ko sve ovo može izdržati.Nije ćudo što u vrijeme kada se država zadužuje da bi u jednoj godini uložila više od milijardu u niskogradnju,a uskoro i u hidrogradnju,bivša najveća firma iz ove građevinske branše,propada!U njoj su ostali samo lopovi,radnika više definitivno tamo nema!To treba pustiti da propadne,i onako su otud pokrali sve što je vrijedilo.Neka rade privatne firme,tamo bar sindikalci ne mogu krasti!Umjesto ministra i premijera,s njima trebaju razgovarati ljudi iz policije i tužilaštva!
-
Ovaj slavuj je odista pravo osvježenje na forumu ...kakva lucidnost ,kakav stil pisanja i nadasve intelekt ...bilo je na ovom forumu ( i još ih ima ) raznih znalaca ...od poznavalaca prilika u industriji lijekova ( bsnl) , duvanskoj branši ( fds ) , evo čitamo sad i u građevinarstvu ..ali da je sva ta raskoš talenta sadržana u jednoj individui to je odista čudo ...samo naprijed slavuju ...vi ste naš prvi slavni
Nema tu čovjeće nikakve lucidnosti,ne treba tu nikakva stručnost.To je samo prepričan prilog iz večeračnjeg dnevnika na FTV.Ne terba ni nikakva posebna pamet da se to shvati.Neki to shvate nekad a neki boga mi nikad!A sve drugo je nekontrolisani izliv mržnje izazvan vlastitom spoznajom o samom sebi a ne o drugima!
Pa izgleda da je dosta stvari išlo preko blagajne u Hidrogradnji jer se odavno spominje plaćanje bolničkih troškova radnika gotovim novcem prema potrebama. Ali danas je bio i taj vapaj. Valjda je ljudima dosadilo da ovako tavore. Treba shvatiti i radnike.slavuj wrote:Onaj vođa sindikata primio dvadeset,trideset,pedeset hiljada km.Javno kaže:Vratiti ću ja te pare,neka mi riješe stambeno pitanje.Neka oni vrate one razlike u plati,i pare i stanove.Pa ljudi,ovdje sve go lopov!I radnici,i menadžment ,i sindikat.Pa kada je nestalo,nemaju odakle da dijele na ceduljice,onda držite lopova!Ko sve ovo može izdržati.Nije ćudo što u vrijeme kada se država zadužuje da bi u jednoj godini uložila više od milijardu u niskogradnju,a uskoro i u hidrogradnju,bivša najveća firma iz ove građevinske branše,propada!U njoj su ostali samo lopovi,radnika više definitivno tamo nema!To treba pustiti da propadne,i onako su otud pokrali sve što je vrijedilo.Neka rade privatne firme,tamo bar sindikalci ne mogu krasti!Umjesto ministra i premijera,s njima trebaju razgovarati ljudi iz policije i tužilaštva!
Malo me počinje kopkati onih 23 mil KM koje je su na vladu federacije prebačene prošle godine. Za to još niko nije dao objašnjenje. Zašto je to urađeno i jesu li to neke obaveze od ranije. Ipak je 30 miliona KM koje je firma dobila prošle godine trebala biti glavna finansijska injekcija da konačno riješi radnike ali...
http://www.indikator.ba/index.php/ekono ... -radnicima
Teška je ovo situacija i dalje ima indicija da se u narednim mjesecima može pozitivno riješiti. Glavni problem ostaje šta u narednom periodu, kako više motivisati ove ljude da rade, nema tu više volje za radom onim tempom kojim rade sve ostale privatne firme.
Izgleda ove jedino treba pohapsiti da bi shvatili da im je otkaz konačan.
Nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu odbio žalbu Sindikata „Hidrogradnje“ i štrajk proglasio nezakonitim, grupa radnika sa Redžepom Tufekčićem i Miralemom Terzom na čelu, jutros je na silu ušla u zgradu direkcije ovog preduzeća i pokušala da otme pečate firme.
Kako Srna nezvanično saznaje, tom prilikom pretučena je i sekretar firme Sabina Kukan.
„Pozvana je policija, a tamo trenutno vlada pravi haos“, tvrdi Srnin sagovornik.
Predsjednik Sindikata sarajevske „Hidrogradnje“ Redžep Tufekčić rekao je juče da Sindikat još nema potvrdu da je Kantonalni sud u Sarajevu odbio kao neosnovanu sindikalnu žalbu i potvrdio prvostepenu presudu kojom je štrajk, započet 30. septembra, proglašen nezakonitim.
@panzer. Da li znas sta je bio dogovor sa vladom FBiH? Da ti odgovorim na pitanje, dogovor je bio, da vlada FBiH razjrijesi duznosti rukovodstvo, da ubrza deblokiranje novca od Jumbes banke (koji dijeli Hidrogradnja Sarajevo sa Hidrogradnja a.d. Pale) s tim sredstvima bi bile isplacene tri zaostale place i radnici bi se vratili na posao, a za uplatu doprinosa bi se kasnije pregovaralo, da li ce to biti od prodaje neperspektivne imovine Hidrogradnje il' da Vlada FBiH vrati pozajmicu Hidrogradnji (ne znam da li si uopce upoznat s tim). Znaci ni u jednom trenutku uvjet nije bio da se odmah uplate svi doprinosi za radnike (jer naravno znaju da to nije moguce odmah izvrsiti).
"Izgleda ove jedino treba pohapsiti da bi shvatili da im je otkaz konačan. ".. Ja tebi da postavim pitanje, koga ovde treba uhapsiti, radnike koji su svoje poslove izvrsavali il' mozda upravu koja je krsila sve moguce zakone o radu?
"Izgleda ove jedino treba pohapsiti da bi shvatili da im je otkaz konačan. ".. Ja tebi da postavim pitanje, koga ovde treba uhapsiti, radnike koji su svoje poslove izvrsavali il' mozda upravu koja je krsila sve moguce zakone o radu?
Vijest je bila da su ljudi koji su u nelegalnom štrajku pokušali oteti pečat i fizički napali sekretara. U normalnim zemljama je to za hapšenja. Ali pošto je to sada više obračun unutar firme o tome više ne bih.
Ako je istina za ovu pozajmicu pravi problem je tu. Većinski vlasnik je uzeo iz firme 23 miliona KM a nije se ni osvrnuo na radnike kojima godinama nisu uplaćni doprinosi i kojima kasne plate.
Vidio sam na kojoj se poziciji knjižila ta pozajmica ali može biti iz bilo kojeg razloga. Zato mi treba potvrda da je stvarno bila pozajmica.
Uzeti 23 miliona KM firmi u ovakvoj situaciji znači poslati je u propast i onda je tu glavni krivac vlada. Uprava je samo izvršila naređenje većinskog vlasnika.
Zašto su onda radnici uopšte razgovarali o onih milion i kusur na jubmesovom računu ako vlada mora vratiti pare?
Ako je istina za ovu pozajmicu pravi problem je tu. Većinski vlasnik je uzeo iz firme 23 miliona KM a nije se ni osvrnuo na radnike kojima godinama nisu uplaćni doprinosi i kojima kasne plate.
Vidio sam na kojoj se poziciji knjižila ta pozajmica ali može biti iz bilo kojeg razloga. Zato mi treba potvrda da je stvarno bila pozajmica.
Uzeti 23 miliona KM firmi u ovakvoj situaciji znači poslati je u propast i onda je tu glavni krivac vlada. Uprava je samo izvršila naređenje većinskog vlasnika.
Zašto su onda radnici uopšte razgovarali o onih milion i kusur na jubmesovom računu ako vlada mora vratiti pare?
Tufekčić na al jazeeri spominje potraživanja iz Iraka i peljtin odlazak u UAE. Činjenica je da se nikad neće naplatiti sav iznos koji se duguje Hidrogradnji jer je pokušano na hiljadu načina i još uvijek se pokušava. Ako naplate samo dio to će biti odlično za firmu.
Ali šta kada naplate. Opet većinski vlasnik može reći, "meni ide 80 % toga a radnicima uplatite koju platu".
Zašto taj većinski vlasnik nije uzeo pozajmicu od BH telecoma ili FDSa i vratio Hidrogradnji pare koje su joj prijeko potrebne?
Ali šta kada naplate. Opet većinski vlasnik može reći, "meni ide 80 % toga a radnicima uplatite koju platu".
Zašto taj većinski vlasnik nije uzeo pozajmicu od BH telecoma ili FDSa i vratio Hidrogradnji pare koje su joj prijeko potrebne?
-
Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan ali ipak ima više razloga tomu :
1.Da je vladi istinski cilj bio opstanak Hidrogradnje kao kompanije onda bi to činila na način da im obezjedi dovoljno posla na koridoru Vc a ne bi sve radili da se kompanija uguši ,likvidira a nekretnine poklone podobnim ..
2.Nitko u toj vladi ne bi imao *uda da zagrabi u kasu bhtelekoma ili fds i da "pozajmicom" pokuša riješiti problem ( na koncu u fds-u nisu većinski vlasnik pa ne bi ni mogli ) a na koncu bi to bilo samo sipanje čaše vode u bunar ...
3.U svim normalnim zemljama ,nakon neuspjele epizode sa Peljtom & comp . , nakon što su ovi odletjeli , odlepršali bi i pojedini ministri , a napose i premijer ...kod nas se to ,nažalost , završava raspravama po portalima ...
Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan ali ipak ima više razloga tomu :
1.Da je vladi istinski cilj bio opstanak Hidrogradnje kao kompanije onda bi to činila na način da im obezjedi dovoljno posla na koridoru Vc a ne bi sve radili da se kompanija uguši ,likvidira a nekretnine poklone podobnim ..
2.Nitko u toj vladi ne bi imao *uda da zagrabi u kasu bhtelekoma ili fds i da "pozajmicom" pokuša riješiti problem ( na koncu u fds-u nisu većinski vlasnik pa ne bi ni mogli ) a na koncu bi to bilo samo sipanje čaše vode u bunar ...
3.U svim normalnim zemljama ,nakon neuspjele epizode sa Peljtom & comp . , nakon što su ovi odletjeli , odlepršali bi i pojedini ministri , a napose i premijer ...kod nas se to ,nažalost , završava raspravama po portalima ...
Dobro rečeno ali radnici bi trebali biti ti koji će pokrenuti tu priču vraćanja "pozajmice". Sad se kao ne može vratiti. Ko je iz vlade dao nalog da se uzme pozajmica? To tebali istjerati na čistac. Zašto te iste osobe ne mogu uzeti pozajmicu iz zdravih firmi nego bukvalo otimaju hljeb radnicima u firmi koja treba da se oporavi.
Ovdje bi neko mogao dobro nastradati.
Ovdje bi neko mogao dobro nastradati.