Bilo bi dobro za sve nas kada bi neko stvarno smjenio premijera i ministra zato što to traže radnici neke firme.Na žalost,od toga nema ništa.
Od ovog samoubilačkog štrajka radnika koristi može imati samo potencijalni kupac određene imovine Hidrogradnje u postupku stečaja.Određena imovina ima popriličnu vrijednost,ali opterečenama obavezama Hidrogradnje i ovolikim brojem radnika,nije nikome interesantna.Moram li podsjetiti da pokretanjem stečaja svi radnici ostaju bez posla.Imovina se tada prodaje radi namirenja povjerilaca.Prvi po prioritetu su oni koji imaju hipoteku na imovinu.Ne bih se začudio da od tuda dolaze i savjeti radnicima da ne odustaju od štrajka.ako ovi iz sindikata stvarno žele dobro uposlenicima Hidrogradnje,neka se dobro raspitaju šta ih čeka.Postoje i instituti besplatne pravne pomoći.A priću o mogućem kriminalu,skrivenim parama Hidrogradnje i slično,Sindikat može nastaviti i kada radnici rade!
prodaja hidrogradnje
-
Re: prodaja hidrogradnje
Nisam cuo da je neko ozvanicio, ali vidim da je kod nas na sceni opet samoupravljanje, to je valjda zato sto su komunisti na vlasti. Vidim sindikat Hidrogradnje smjenjuju upravu i NO te imenuju direktora a kazu da preuzimaju i upravljanje poslovanjem firme, u Bosnalijeku sindikat juce izvali, a i prije su, da oni ne priznaju Zilicev NO niti clanove uprave koji nisu lojalni hadenu a da je za njih jedini legalni i zakoniti (?!) vd direktor Nedim Uzunovic i danas ispred kapije ostavise vlasnike nekih 40% dionica Bosnalijeka...
PROLETERI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE
PROLETERI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE
@slavuj Kojeg samoubilackog strajka, sta je tim ljudima drugo preostalo, jedini nacin da traze svoja prava je ovaj, jer da idu raditi, a da za to ne budu placeni, mislim!? Stvarno (ne mislim samo na tebe, nego opcenito), toliko pricati tj., suditi, a ne znati pravu istinu, je stvarno.. Nemojte samo uzimati u obzir sta se pise i prica u pojedinim medijima, saslusajte i drugu stranu. Ocigledno ovom nasem narodu treba jos rata, da bi se opametio.. Daj obicnu fukaru zavadi, da bi se pojedinci "dobro" obogatili... ccc
Samo jedan od argumenata da niti jedna dionica kod nas ne treba biti u državnom vlasništvu, NITI JEDNA
Koje državno, koje države...kakvo obiteljsko blago, srebro...
KRIMINALCI OD PORTIRA DO PREDSJEDNIKA, ZAJEDNO SA PRAVOSUĐEM....
ODNOSNO, NA ČELU SA PRAVOSUĐEM !!
(sorry for caps lock)
Koje državno, koje države...kakvo obiteljsko blago, srebro...
KRIMINALCI OD PORTIRA DO PREDSJEDNIKA, ZAJEDNO SA PRAVOSUĐEM....
ODNOSNO, NA ČELU SA PRAVOSUĐEM !!
(sorry for caps lock)
Pokazuje se da ne treba jer, koliko vidim, jedino one državne firme koje imaju poziciju slično monopolskoj mogu opstati a sve ostale polako nestaju. Možda to i jeste tako a opet u ovom primjeru možda i nije. Ja imam veliku sumnju da se poslovi na autoputu dobijaju namještanjem. Kao da je dogovoreno da glavni budu Euroasfalt, Hering i Integral Inžinjering da zadovolje nacionalni ključ.
Svima ostalima je teško uraditi bilo šta. Jeste da je kod Hidrogradnje loša situacija sa finansijskim dijelom, zbog čega su nekonkurentni ali opet.....
Što se tiče radničkih protesta i ja čitavo vrijeme govorim da više ne postoji radničko samoupravljanje ali kad sam vidio ono što radnici juče govore onda mi ih je bilo žao.
Imam pitanje za darka, ako ima informacija od radnika:
Šta su radnici očekivali prije nekoliko sedmica kada su postigli "dogovor" sa vladom? Jesu li mislili da će im neko odmah uplatiti sve što ih sljeduje odnosno jesu li mislili da Peljto krije novac i je li im glavni cilj bio da ga skinu?
Svima ostalima je teško uraditi bilo šta. Jeste da je kod Hidrogradnje loša situacija sa finansijskim dijelom, zbog čega su nekonkurentni ali opet.....
Što se tiče radničkih protesta i ja čitavo vrijeme govorim da više ne postoji radničko samoupravljanje ali kad sam vidio ono što radnici juče govore onda mi ih je bilo žao.
Imam pitanje za darka, ako ima informacija od radnika:
Šta su radnici očekivali prije nekoliko sedmica kada su postigli "dogovor" sa vladom? Jesu li mislili da će im neko odmah uplatiti sve što ih sljeduje odnosno jesu li mislili da Peljto krije novac i je li im glavni cilj bio da ga skinu?
Darko, malo pročitaj šta ostali pišu na forumu, proleter, panzer, slavuj. Pa, nisu valjda svi blesavi. Ovaj štrajk koji vodi sindikat je samoubilački.
Namjere vodstva sindikata ne znam, niti mogu da komentarišem, ali ovo što rade ide na štetu radnika, i samo radnika.
Zbog štrajka, ni njihova unučad neće imati osnov da potražuju stečena sredstva nakon stečaja.
Može neko podržavati ili ne premijera (ja nisam i neću, kao što nisam niti jednog do sada), ali njima se neće desiti ništa.
U ovom slučaju se radnici nemaju za šta ni uhvatiti, u smislu da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv vlade, premijera ili resornog ministra.
Stari direktor je usvojenom ostavkom amnestiran. Kao što neko napisa, sindikalna borba se može i mora nastaviti, a ljudi trebaju da rade.
Inače, radne knjižice i posao u Euroasfaltu, ŽGP i Heringu. Naravno, ovi jedva čekaju svjež priliv radnika da obore ionako niske cijene radne snage.
Ništa bolje nije ni tehničarima i/ili građevinskim inžinjerima.
Namjere vodstva sindikata ne znam, niti mogu da komentarišem, ali ovo što rade ide na štetu radnika, i samo radnika.
Zbog štrajka, ni njihova unučad neće imati osnov da potražuju stečena sredstva nakon stečaja.
Može neko podržavati ili ne premijera (ja nisam i neću, kao što nisam niti jednog do sada), ali njima se neće desiti ništa.
U ovom slučaju se radnici nemaju za šta ni uhvatiti, u smislu da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv vlade, premijera ili resornog ministra.
Stari direktor je usvojenom ostavkom amnestiran. Kao što neko napisa, sindikalna borba se može i mora nastaviti, a ljudi trebaju da rade.
Inače, radne knjižice i posao u Euroasfaltu, ŽGP i Heringu. Naravno, ovi jedva čekaju svjež priliv radnika da obore ionako niske cijene radne snage.
Ništa bolje nije ni tehničarima i/ili građevinskim inžinjerima.
I ja bih ovako bio direktor u Hidrogradnji. Ili se možda čeka da Peljto nabavi keš.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj danas je razgovarao s Munirom Obralijom koji je predložen za funkciju vršioca dužnosti direktora "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo u vezi s prihvatanjem te funkcije, ali dogovor nije postignut.
Munir Obralija, inženjer u "Hidrogradnji", koji je 24. oktobra predložen za ovu funkciju, postavio je, kako je rekao za Agenciju FENA, minimum uslova za prihvatanje, a koji nisu ispunjeni.
Obralija navodi da je danas kratko razgovarao s Trhuljem, te da mu je ponovio svoje uslove bez kojih neće preuzeti čelnu poziciju "Hidrogranje". Između ostalog, zahtijeva isplatu plata radnicima i nove poslove.
Kaže da je svoje uslove ukomponovao s uslovima radnika.
Trhulj je danas obećao Obraliji da će u skorijem periodu imati još jedan sastanak gdje će detaljnije elaborirati probleme, zahtjeve i uslove. Taj sastanak bi, kaže Obralija, mogao biti već danas.
Sindikat i radnici "Hidrogradnje" podržavaju imenovanje Obralije.
Spominje li iko u tim pregovorima nadzorni odbor, statutarne odredbe i ovlaštenja pri nepostojanju istog? Prvo pregovara Nikšić, valjda kao predstavnik Vlade koja je većinski dioničar, pa onda resorni ministar. Sigurno ima neki dokument da je ovlašten za pregovore? I to pregovore sa sindikatom. Pa onda pregovore sa čovjekom koji još nije imenovan direktorom?
Žalost.
Čitava ova situacija počev, od početka godine do danas, me poprilično razočarala. Po svemu sudeći ovakve državne firme stvarno nemaju budućnost a sada radnici hvataju zadnji voz da naplate svoja potraživanja.
Koliko vidimo, radnici su završili svoju građevinsku sezonu i pitanje je kakav će im ove godine biti prihod, ali oni traže plate. Vjerovatno će tražiti i za ovih par mjeseci koliko štrajkuju.Vlada Federacije BiH prihvatila je Informaciju JP Ceste FBiH o realizaciji Ugovora o izvođenju radova na Sarajevskoj obilaznici LOT-2 Butila Briješće — Stup.
Imajući u vidu rizike za okončanje ovog projekta naloženo je Cestama Federacije BiH da detaljno razmotre nastale okolnosti vezane za izvođača radova „Osijek-Koteks" d.d. iz Osijeka, te izvrše potrebne konsultacije u cilju utvrđivanja pravnog osnova za raskid Ugovora o izvođenju radova na izgradnji ove obilaznice.
Zaduženo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da u saradnji sa JP Ceste Federacije BiH informira Vladu Federacije BiH o daljnjim aktivnostima, saopćeno je iz vlade FBiH.
Čitava ova situacija počev, od početka godine do danas, me poprilično razočarala. Po svemu sudeći ovakve državne firme stvarno nemaju budućnost a sada radnici hvataju zadnji voz da naplate svoja potraživanja.
Uprava preduzeća "Hidrogradnja" nastavlja da radi u sadašnjem sastavu, sa Džemaludinom Peljtom na čelu, budući da Munir Obralija ne želi da prihvati direktorsku funkciju, saznaje Srna iz izvora bliskog federalnoj Vladi.
Izvor tvrdi da je uprava iznašla način da deblokira račun i da je obezbijedila sredstva za isplatu plata za juli i dio plata za avgust. Da bi ovo bilo realizovano, kao ključni uslov istaknuta je obustava štrajka, koji je sud proglasio nezakonitim, i da se radnici vrate na posao.
Prema ovom izvoru, uprava će podržati sve mjere u skladu sa zakonom kako bi radnike obavezala da nastave raditi na realizaciji ugovorenih projekata koje ima "Hidrogradnja", odnosno u pogonima iz kojih se isporučuje građevinski materijal za ugovorene dobavljače.
Izvor Srne navodi da su uprava i Vlada došli do informacija da je štrajk počeo onog momenta kada su radnici trebali da napuste zgradu "Hidrogradnje" i sjedište firme premjesti iz tog objekta.
Resornom ministarstvu je, tvrdi izvor, dostavljena i dokumentacija o posjedovanju hotela u Baškoj Vodi, koja je godinama bila prikrivana, pa će nadležne institucije preduzeti mjere kako bi bile utvrđene sve činjenice i ta imovina vraćena u posjed "Hidrogradnje".
Radnici "Hidrogradnje", nezadovoljni što federalna Vlada nije ispunila obaveze dogovorene 21. oktobra, među kojima je i imenovanje nove uprave ovog preduzeća, jutros su blokirali magistralni put Sarajevo - Mostar, kod kamenoloma Hadžići.