Precizno i utemeljeno na zakonu. Ove godine nema dividende zato što je skupština izglasala da je ove godine neće dijeliti i tu završava sva priča. Sumnjam da će prije proljeća iduće godine biti nova skupština na kojoj će odlučiti šta sa dobiti iz 2012.
Ne može se razmišljati "kako sukladno zakonu isplatiti dividendu " kada je više od 40 % vlasništva odnosno isti toliki broj glasova na skupštini izglasao da nema podjele dividende.
I iz tog razloga mi uprava ne treba slati poštu da me "podsjeti" kako je "mračna vlada"(između redova napisano) glasala protiv isplate dividende. Razlog zbog kojeg to oni šalju je da na nekim narednim skupštinama mali dioničari budu protiv vlade a valjda za upravu kako bi uprava mogla raditi to što godinama rade.
Fabrika duhana Sarajevo
-
Re: Fabrika duhana Sarajevo
Nažalost ovakav odgovor sam očekivao jer je jedino moguć( pisao sam već da sam se raspitivao na više strana ) ...ne znam motive uprave , nisam njihov advokat i nemam ih nakanu braniti ..ali smatram da je komunikacija sa dioničarima posve OK pa i kad se saopštavaju informacije koje se nikomu od nas ne sviđaju ...da je drugačije vjerojatno bi svi potegnuli pitanje transparentnosti te iste uprave i odmah bi se kovale razne teorije zavjere ...i na koncu ne mogu da se ne upitam koja je ovdje bila strategija vlade ?? pa zar nije bilo ok da se nama isplati dividenda a kad ONI preuzmu vlastu fds ,što im je bio za cilj ,dijele još dividendi ili ne dijele ,nebitno je ...očito je neki veliki guru sve to smišljao a mi mali dioničari smo platili cijenu ...
Znate šta je rješenje?
Da FDS promjeni Statut pa da napišu kako 45 % glasova Vlade vrijedi kao 2 % glasova radnika FDS-a, nešto slično kao u slučaju izbora članova Nadzornog odbora
Da FDS promjeni Statut pa da napišu kako 45 % glasova Vlade vrijedi kao 2 % glasova radnika FDS-a, nešto slično kao u slučaju izbora članova Nadzornog odbora
-
Krasna ideja druže proleter ...no bilo bi tu puno posla da se namakne 27 % glasova za izmjene statuta ...ne sumnjam da će podrška lijanoviću & comp biti nesebična i da bi oni to lako nakupili ..što se mene tiče , od mene ne bi i neće imati ni promil podrške jer su mi pokazali na posljednjoj skupštini koliko sam im bitan i ja svi mali dioničari ...
ps ako je prijedlog bio šaljiv onda je i moj komentar iste takve naravi ...
ps ako je prijedlog bio šaljiv onda je i moj komentar iste takve naravi ...
Pa prošao bi taj prijedlog. Ako ministarstvo poljoprivrede(!!??), kao i ranijih godina kada ministar nije bio lijanović, pošalje svog nekog službenika koji je došao samo da nešto zaokruži na papirima, onda bi statut vrlo jednostavno bio promijenjen.
Panzer, cemu se mozemo nadati ako Vlada takve salje na Skupstina da bolje postavljaju u Nadzorne i u Uprave... ma svaka baba danas zna ko nam je valst, samo neka se drze dalje od jos ovo malo uspjesnih firmi koje nisu uspjele da opljackaju i uniste.
od kada nema "odbrana poste" da komentarise ovi su krenuli u obaranje fds-a i bosnalijeka kako je i ngovjestavao.
Sada je stvarno teško ne uočiti sličnost događanja u i oko FDS sa onim oko Bosnalijeka 2012.
I ovdje je prva faza odrađena potpuno identično kao i tamo.
Nakon skupštine FDS nema legalan NO,kao što je bilo i u Bosnalijeku.
Istina,nešto je drugačiji sastav suprotnih strana,ali su akteri skoro isti.Na skupštini je na jednoj strani bila Vlada sa nekoliko malih dioničara,a na drugoj direktor sa gomilom kupljenih punomoći i onima što su u BSNL odradili kupovinu dionica po fiksnoj cijeni koje su poslije završile u vlasništvu Hadena.
Tu nema bitne razlike jer Hrkač,Blekić i kompanija ni u Bosnalijeku nisu bili stvarno uz Vladu.
Izgleda da je direktor na vrijeme izvukao pouke iz sudbine Arslanagića pa na vrijeme odabrao pravu stranu.
Jedino su oni što su skupljali punomoći za Arslanagića,ovdje to radili za Vladu.Ali ja mislim da je sve to samo prestava za naivne.Ovdje su svi na istoj strani.Važno je stvoriti atmosferu beznađa radi ohrabrivanja dioničara da prodaju pošto mogu.
Pitanje petog člana NO Vlada je već odavno mogla razriješiti na sudu.Naime,mogučnost da se Statutom Društva predvidi da jedan član NO bude iz reda uposlenih,ostavljena je Pravilnikom o upravljanju dioničkim društvima kojeg je ovaj sastav KOMVP donio na 277.sjednici održanoj dana 23.03. 2010.,skoro godinu dana nakon isteka mandata.Dakle,svaki sud bi taj Pravilnik proglasio ništavnim na osnovu one presude Vrhovnog suda FBiH.A onda su ništavne i sve odredbe Statuta koje su donesene na osnovu Pravilnika.Dakle,peti član bi bio Vladin!
U vladi to sigurno znaju ali nisu ni pokušali tužiti.Naprotiv,po drugi put pokušavaju sa onim famoznim autentičnim tumačenjem zakona kako bi Komisiji dali legitimitet i za donošenje tog Pravilnika.Dakle Vlada je ovdje glavni akter stvaranja atmosfere bezzakonja .Razlog sam već naveo.
A budući Haden ili kako god se nazivala ova vrlo organizirana skupina ,trgovinom preko omiljenih brokerskih kuća,stvara uslove za kupovinu po cijeni ispod 60 km.,naravno cilj je i Vladin dio kada se bude morao prodati.Ovdje će očito dobro proći prvi akteri,plijen je bitno veći neo u BSNL.Ostaje samo da se nadamo da nova KOMVP neće dozvoliti tu pljačku .Ovi to i ne mogu uraditi dok ne srede situaciju u BSNL.A tada će možda morati kupovati neku novu Valdu.
I ovdje je prva faza odrađena potpuno identično kao i tamo.
Nakon skupštine FDS nema legalan NO,kao što je bilo i u Bosnalijeku.
Istina,nešto je drugačiji sastav suprotnih strana,ali su akteri skoro isti.Na skupštini je na jednoj strani bila Vlada sa nekoliko malih dioničara,a na drugoj direktor sa gomilom kupljenih punomoći i onima što su u BSNL odradili kupovinu dionica po fiksnoj cijeni koje su poslije završile u vlasništvu Hadena.
Tu nema bitne razlike jer Hrkač,Blekić i kompanija ni u Bosnalijeku nisu bili stvarno uz Vladu.
Izgleda da je direktor na vrijeme izvukao pouke iz sudbine Arslanagića pa na vrijeme odabrao pravu stranu.
Jedino su oni što su skupljali punomoći za Arslanagića,ovdje to radili za Vladu.Ali ja mislim da je sve to samo prestava za naivne.Ovdje su svi na istoj strani.Važno je stvoriti atmosferu beznađa radi ohrabrivanja dioničara da prodaju pošto mogu.
Pitanje petog člana NO Vlada je već odavno mogla razriješiti na sudu.Naime,mogučnost da se Statutom Društva predvidi da jedan član NO bude iz reda uposlenih,ostavljena je Pravilnikom o upravljanju dioničkim društvima kojeg je ovaj sastav KOMVP donio na 277.sjednici održanoj dana 23.03. 2010.,skoro godinu dana nakon isteka mandata.Dakle,svaki sud bi taj Pravilnik proglasio ništavnim na osnovu one presude Vrhovnog suda FBiH.A onda su ništavne i sve odredbe Statuta koje su donesene na osnovu Pravilnika.Dakle,peti član bi bio Vladin!
U vladi to sigurno znaju ali nisu ni pokušali tužiti.Naprotiv,po drugi put pokušavaju sa onim famoznim autentičnim tumačenjem zakona kako bi Komisiji dali legitimitet i za donošenje tog Pravilnika.Dakle Vlada je ovdje glavni akter stvaranja atmosfere bezzakonja .Razlog sam već naveo.
A budući Haden ili kako god se nazivala ova vrlo organizirana skupina ,trgovinom preko omiljenih brokerskih kuća,stvara uslove za kupovinu po cijeni ispod 60 km.,naravno cilj je i Vladin dio kada se bude morao prodati.Ovdje će očito dobro proći prvi akteri,plijen je bitno veći neo u BSNL.Ostaje samo da se nadamo da nova KOMVP neće dozvoliti tu pljačku .Ovi to i ne mogu uraditi dok ne srede situaciju u BSNL.A tada će možda morati kupovati neku novu Valdu.
-
Svaka čast SLAVUJ
Odlično si ogolio i istakao suštinu problema
Odlično si ogolio i istakao suštinu problema
Slavuj, lijepo ti to otpjeva nema sta, no, nije mi jasno kako mislis da bi bilo uredu da se ponisti sve sto je Komisija radila od 2009. pa znas li koliko je toga ona odobrila - emisije dionica, kupovine i prodaje, spajanja, razdvajanja, statute, NO, a iza toga firme posluju, ljudi kupuju dionice i sad da neko kaze to je sve nelegalno. Pa to bi bila katastrofa, i sumnjam da bi međunarodna zajednica to dozvolila???