Aluminij dd Mostar

panzer

Re: Aluminij dd Mostar

Post by panzer »

Ima li kakva stručna procjena stanja ovakvih firmi za naredni period. Nemoguće je da su toliko neprofitabilni. Šta se može očekivati za naredni period.
proleter

Post by proleter »

Ja ne mogu da nađem na stranici RVP Aluminij, da vidim top 10, šta god da ukucam.
@Damirko, ne treba biti previše ciničan na račun Nikšića, zna se šta je htio reći, a ova Vlada je makar nešto pokrenula sa mrtve tačke po ovom pitanju.
Do sada HDZ i njen "prirodni partner" SDA su mogli da dogovaraju samo podjelu i status quo, što im odgovara.
Simptomatično je da je sinoć Lagumdžija pohvalio i Trhulja :?:
Damirko

Post by Damirko »

Vjerovatno još nisu ažurirali stranicu. Ni ja ne vidim ništa, a htio sam pogledati strukturu malih dioničara :-)
Za Nikšića, šta reći. Povukao me je. Ako vlada i jeste pokrenula sa mrtve tačke, mogu li sada končano ubaciti u svoje redove malo struke.
Shvatam da je pokušao da umiri otpuštene radnike, ali mislim da nije uspio. Jednostavno, mora raspolagati sa više podataka. Mora.
panzer

Post by panzer »

Odmah je bilo postavljeno,još prošle sedmice. Druga strana drugi emitent po redu:

VLADA FEDERACIJE BiH ("državno" vlasništvo) Sarajevo, BIH 43.9998 VLASNIČKI
VLADA REPUBLIKE HRVATSKE ZAGREB, HRV 12.0004 VLASNIČKI
BRAJKOVIĆ MIJO-KRUNO MOSTAR, BIH 0.1115 VLASNIČKI
BOŽIĆ VLADIMIR MOSTAR, BIH 0.0842 VLASNIČKI
IVANKOVIĆ IVAN MOSTAR, BIH 0.0842 VLASNIČKI
BRADVICA IVO MOSTAR, BIH 0.0821 VLASNIČKI
MARIĆ ZDRAVKO MOSTAR, BIH 0.0804 VLASNIČKI
GOLEMAC ANDRIJA MOSTAR, BIH 0.0794 VLASNIČKI
GALIĆ MLADEN ŠIROKI BRIJEG, BIH 0.0747 VLASNIČKI
IVANKOVIĆ VLADO MOSTAR, BIH 0.0742 VLASNIČKI
proleter

Post by proleter »

Evo ti vlasničke strukture, brajkovići, bradvice i ostali, ko bi i bio :

http://www.capitalmarket.ba/Default.asp ... mbol=ALUMR
Investitor

Post by Investitor »

Damirko wrote:Za Nikšića, šta reći. Povukao me je. Ako vlada i jeste pokrenula sa mrtve tačke, mogu li sada končano ubaciti u svoje redove malo struke.
Shvatam da je pokušao da umiri otpuštene radnike, ali mislim da nije uspio. Jednostavno, mora raspolagati sa više podataka. Mora.
Zna premijer daleko više nego što pokazuje, pa nije mogao reči npr: nismo nijedan naš zahtjev mogli progurati, oni su dobili sve što su željeli, sve odluke u aluminijumu se mogu donositi bez nas, mi se dole nište ne pitamo, uzeo sam lovu da ovoakvo rješenje proguram, ovako je naredio veliki vođa i sl.
proleter wrote:Ja ne mogu da nađem na stranici RVP Aluminij, da vidim top 10, šta god da ukucam.
@Damirko, ne treba biti previše ciničan na račun Nikšića, zna se šta je htio reći, a ova Vlada je makar nešto pokrenula sa mrtve tačke po ovom pitanju.
Do sada HDZ i njen "prirodni partner" SDA su mogli da dogovaraju samo podjelu i status quo, što im odgovara.
Simptomatično je da je sinoć Lagumdžija pohvalio i Trhulja :?:
Nabijem ja ovakvo pokretanje stvari na neku stvar, vlada od 100% vlasništva izgubi 56% udjela. Ovo je za doživotne robije, ako ne i za vješala.
proleter

Post by proleter »

Investitor
znači bolje je da je bilo kao do sada, da Brajkovići i Bradvice kontrolišu 100 % i dalje aluminij MO?
Šta su uradili Bičakčići, Brankovići, Hadžipašići, Mujezinovići?
Za kakve kazne su oni koji su uništili Energonveste, Energopetrole, Šipade, KTK, UPI-e, Hidrogradnje, Vranice, Bosnaputeve, komunalna preduzeća...
Nešto si mi zakasnio sa doživotnim robijama i vješanjem bojim se.
Investitor

Post by Investitor »

Ma nije morao ozakoniti otimačinu na ovakav način. Izađe u javnost kao neki mucavac koji nema pojma ni o čemu priča. Nemoj ga tako braniti lošom argumentacijom. Nikakav dogovor je bolji od veoma lošeg dogovora, valjda se o ovome nemora polemisati majka mu stara... Nedao Bog da je on sa tobom bio u Daytonu na pregovorima.
proleter

Post by proleter »

@Investitor
Što, kao dobro smo prošli u Daytonu ?!
Da ti nisi bio sa Alijom tamo pa napravio ovako dobar deal za BiH?
Aluminij je samo jedna od priča o etničkoj privatizaciji, ja tvrdim da je država još i dobro prošla u odnosu na ostale firme.
O Bičakčićevoj prodaji struje iz EP BiH po 4 kf preko Debisa drugom prilikom.
Da me admin ne blokira zbog politike. :lol:
panzer

Post by panzer »

Koliko čovjek ima koristi od stalnog gledanja u prošlost? Svi uvijek pričaju o nekim prošlim vremenima. Ne znam kakve koristi više imamo od toga i onog što je neko uradio prije čitavih 15 ili 20 godina. To je prošlo i konkretno u slučaju Aluminij je potvrđena krilatica "ko je jamio jamio".

Da nije bilo krize u sektoru prerade aluminijuma ne bi se došlo ni do ovog rješenja nego bi i dalje ostalo isto. Kriza je pritisla menadžment da nešto uradi i ta prilika se iskoristila. Ako ništa, ukoliko vlast(neka naredna) bude imalo efektivna po pitanju vođenja svog udjela, onda u saradnji sa udjelom hrvatske države uvijek mogu imati apsolutnu većinu i mogli bi imati efektivno vođenje firme.

Mene sad više interesuje sam sektor prerade aluminija i njegova profitabilnost. Do sada sam vidio da je bitna stavka elektrika ali kako ostale firme na kontinentu imaju jeftniju struju?
Post Reply