I ovi su "optimistični", ali treba još vremena da slobodniji kupci dođu na tržišta:
Balkanski trgi vse bolj privlačni
Objavljeno v časniku Dnevnik, 30. maj 2011
Večina vlagateljev se z grenkim priokusom spominja norenja tečajev na delniških trgih držav jugovzhodne Evrope - Balkana. Visoka rast se je podobno kot egipčanski mit o ptiču Feniksu, ki si sam zažge gnezdo, končala s pogoriščem na slovenskem, hrvaškem, romunskem, bolgarskem, srbskem in drugih delniških trgih v regiji. Tečaji največjih družb sicer slaba tri leta po izbruhu krize nakazujejo določena znamenja okrevanja, vendar močno zaostajajo za krivuljo okrevanja tako razvitih trgov kot evropskih trgov v razvoju. Danes se zdi, da ni veliko takšnih, ki bi verjeli, da se lahko kot v omenjenem mitu na pepelu pogorišča rodi nov bikovski trg – nov Feniks.
Ko pogledamo na raven tečajev nekaterih delnic, tovrstno razmišljanje pride samo po sebi. Še zlasti ker je večkratnik ciklično prilagojenega (normaliziranega) dobička za enakomerno obtežen portfelj blue-chipov s trgov jugovzhodne Evrope, ki smo ga tokrat pripravili, v povprečju segel vse do 30,5, kar je skoraj trikratnik mediane za obdobje od 1999 do danes. Danes je stanje povsem drugačno in tečaji kotirajo v povprečju okoli 10-kratnika dobička. To je za trge, ki ob pritoku denarja vedno praviloma kotirajo s konkretno premijo glede na zgodovinsko mediano, zelo dobra vstopna točka za tveganju naklonjene, ki verjamejo v moč cikličnih sil, torej, da se na pogorišču Fenksovega gnezda vedno rodi nov ptič – nov bikovski trg.
Ko sprejmemo to stališče, je treba gledati onkraj trenutnega makroekonomskega stanja in se posvečati potencialni rasti, ki jih lahko dosegajo gospodarstva. Potencialna rast bruto domačega proizvoda regije, če bi jo morali združiti v eno, se giblje nekje med tremi in petimi odstotki, medtem ko bo letošnja rast bliže dvema odstotkoma. To pušča v prihodnosti prostor za pozitivna presenečenja, ki so najmočnejša gonilna sila vsakega bikovskega trga. Kar je še bolj zanimivo, je to, da so omenjeni trgi vse hitreje pomikajo poti integraciji v Evropsko unijo. O tem pričajo na primer podpis arbitražnega sporazuma Hrvaške s Slovenijo in razmeroma hitro zapiranje pogajalskih poglavij, mirno sprejemanje obsodb in aretacij kljjučnih akterjev v balkanski vojni, kot je denimo aretacija srbskega generala Ratka Mladića. Tovrstne novice bi v letih 2006 in 2007 močno razbelile trg. Pravzaprav se nekateri kapitalski trgi, kot denimo Romunjia, Hrvaška in Bolgarija, v zadnjih letih s stališča stabilnosti financiranja razvijajo hitreje kot kadar koli. Razlog je vzpostavitev sistema pokojninskih skladov, ki temeljijo na obveznem plemenitenju sredstev za pokojnino in ne na ponzijevi shemi klasičnega prvega stebra, kjer se pokojnine financirajo s tekočimi vplačili. Sredstva hrvaških pokojninskih skladov so denimo v manj kot desetih letih zrasla z nič na več kot pet milijard evrov. V Romuniji, kjer so omenjeni skladi zaživeli pred okroglimi tremi leti, se bo njihovo premoženje na omenjeno raven povzpelo v naslednijh petih letih. Tudi brez objestnosti in poceni kreditov je podpora kapitalskega trga regije, ki ima danes vse skupaj 10 milijard evrov tržne kapitalizacije v prostem trgovanju, vse bolj očitna.
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari
Ovaj indikator.ba nešto novo i ovo obećava kvalitetne informacije ukoliko je Borivoje Simić urednik odnosno vlasnik. Sve stranice u BIH su uglavnom na copy paste sistemu a jedini je novinar koji direktno traži informaciju.
Naziv vlasnika Adresa vlasnika Procenti Tip računa
Sarajevska berza - burza d.d. Sarajevo Sarajevo, BIH 5.1020 VLASNIČKI
Central Registry Agency, Turkey Elmadag Sisli Istanbul, TUR 4.9887 VLASNIČKI
IMKB TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.S. (Takasbank) ISTANBUL, TUR 4.9887 VLASNIČKI
Istanbul Stock Exchange ISTANBUL, TUR 4.9887 VLASNIČKI
ASA BROKERS d.o.o. Sarajevo Sarajevo, BIH 4.5190 VLASNIČKI
AUCTOR BH DOO MOSTAR MOSTAR, BIH 4.5190 VLASNIČKI
AW BROKER d.o.o. Sarajevo Sarajevo, BIH 4.5190 VLASNIČKI
BOND INVEST d.o.o.Mostar MOSTAR, BIH 4.5190 VLASNIČKI
eBrokers d.o.o.Sarajevo Sarajevo, BIH 4.5190 VLASNIČKI
EUROHAUS DOO SARAJEVO Sarajevo, BIH 4.5190 VLASNIČKI
Ipak su ovo završili do kraja. Sumnjao sam jer su do sada uglavnom bili neefikasni. Ovo bi trebalo značiti početak ozbiljnih promjena ali će biti dug put dok se ne uspostavi koliko toliko normalno tržište. Sada novi suvlasnici mogu uticati na ispravljanje anomalija jer niko ne voli gubitke firme u svom vlasništvu. Oni sami će nastojati da privuku ulagače.
Sarajevska berza - burza d.d. Sarajevo Sarajevo, BIH 5.1020 VLASNIČKI
Central Registry Agency, Turkey Elmadag Sisli Istanbul, TUR 4.9887 VLASNIČKI
IMKB TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.S. (Takasbank) ISTANBUL, TUR 4.9887 VLASNIČKI
Istanbul Stock Exchange ISTANBUL, TUR 4.9887 VLASNIČKI
ASA BROKERS d.o.o. Sarajevo Sarajevo, BIH 4.5190 VLASNIČKI
AUCTOR BH DOO MOSTAR MOSTAR, BIH 4.5190 VLASNIČKI
AW BROKER d.o.o. Sarajevo Sarajevo, BIH 4.5190 VLASNIČKI
BOND INVEST d.o.o.Mostar MOSTAR, BIH 4.5190 VLASNIČKI
eBrokers d.o.o.Sarajevo Sarajevo, BIH 4.5190 VLASNIČKI
EUROHAUS DOO SARAJEVO Sarajevo, BIH 4.5190 VLASNIČKI
Ipak su ovo završili do kraja. Sumnjao sam jer su do sada uglavnom bili neefikasni. Ovo bi trebalo značiti početak ozbiljnih promjena ali će biti dug put dok se ne uspostavi koliko toliko normalno tržište. Sada novi suvlasnici mogu uticati na ispravljanje anomalija jer niko ne voli gubitke firme u svom vlasništvu. Oni sami će nastojati da privuku ulagače.
I ovo zvanično:
http://www.ise.org/announcements/newsde ... 41741.aspx
Do skora je trebalo je biti skeptičan ali oni sami najavljuju određene poteze:
U svom obraćanju učesnicima današnje press-konferencije, predsjednik i glavni izvršni
direktor (CEO&chairman) Istanbulske berze, gospodin Huseyin Erkan, izrazio je zadovoljstvo
što je prilikom svog drugog boravka u Sarajevu obavio veliki i uspješan posao, koji mu je
pričinio zadovoljstvo.
“Ponosni smo što smo sada dio porodice Sarajevske berze. Došli smo u najjačem sastavu, sve
glavni direktori naše tri institucije, da i na taj način pokažemo koliko nam je ovo važno.
Ovdje je prisutan veliki broj kompanija iz naše zemlje. Sad smo i mi tu, a slijedi i novi val
investitora iz Turske.
http://www.ise.org/announcements/newsde ... 41741.aspx
Do skora je trebalo je biti skeptičan ali oni sami najavljuju određene poteze:
U svom obraćanju učesnicima današnje press-konferencije, predsjednik i glavni izvršni
direktor (CEO&chairman) Istanbulske berze, gospodin Huseyin Erkan, izrazio je zadovoljstvo
što je prilikom svog drugog boravka u Sarajevu obavio veliki i uspješan posao, koji mu je
pričinio zadovoljstvo.
“Ponosni smo što smo sada dio porodice Sarajevske berze. Došli smo u najjačem sastavu, sve
glavni direktori naše tri institucije, da i na taj način pokažemo koliko nam je ovo važno.
Ovdje je prisutan veliki broj kompanija iz naše zemlje. Sad smo i mi tu, a slijedi i novi val
investitora iz Turske.
Zanimljivo(i očekivano) ali očekujem i transferne cijene prema AS-u :
Šest mjeseci nakon preuzimanja većinskog vlasništva Vispaka od kompanije AS d.o.o. Tešanj,
Vispak d.d. iz Visokog bilježi rekordnu ukupnu proizvodnja i prodaju.
Samo u maju ove godine Vispak je na tržište plasirao proizvode u vrijednosti od 2.411.483,90
KM, što je za 76% više u odnosu na isti period lani, dok je ukupna vrijednost proizvodnje iznosila
2.464.376 KM.
Svi segmenti proizvoda Vispaka bilježe porast prodaje, kako iz programa kafa sa brandovima
Zlatna džezva i Esspresso, tako i proizvodi iz Vispakovog programa ‘Bosanske kuhinje’ kao što
su Begova čorba, Tarhana, Goveđa i Pileća juhe, Sarajevska čorba, Vita, začini, te čokoladnog
programa i brandovima Club čokolada i kremnog namaza Stampi, itd.
Od momenta preuzimanja prehrambene industrije Vispak, na čijem čelu se nalazi novi
menadžment predvođen direktorom Rusmirom Hrvićem, većinski vlasnik AS d.o.o. Tešanj uspio
je povećati obim proizvodnje za oko 30%.
“Razlog za ovako brzu konsolidaciju, pozitivne i pomalo iznenađujuće rezultate Vispaka,
objašnjavam prije svega domaćinskim odnosom prema poslovanju, veoma kvalitetnoj
distribuciji, novom motiviranošću i angažmanom naših radnika u Vispaku i cijeloj Grupaciji, kao i
raznovrsnošću prodajnih aktivnosti na tržištu i tržišnoj poziciji koju ima AS d.o.o. od ranije.
Velikim ulaganjem u Vispak koje smo izvršili 2010. godine načinjen je strateški potez, čime smo
se promovirali u regionalnog lidera u proizvodnji konditorskih proizvoda i kafe. S druge strane, u
Vispaku smo se susreli sa tipičnim problemima za našu poslovnu stvarnost. Preduzeće je bilo
nelikvidno, doprinosi za radnike nisu bili uplaćeni, obim proizvodnje je bio u padu, itd. I pored
toga, rezultati koje već sada postižemo dovoljan su argument kako možemo biti zadovoljni
razvojem poslovanja. Ponukani pozitivnim učincima, ali i šansama koje prepoznajemo na tržištu,
korigirali smo naš kratkoročni cilj. Naime, do kraja ove godine namjeravamo ostvariti veću
prodaju od one koja je zabilježena u Vispaku prije rata, dakle rekordne 1991., a koja je svih ovih
godina bila nedostižna“, pojašnjava Rusmir Hrvić direktor Vispaka i vlasnik AS d.o.o.
Danas je bilo izuzetno aktivno na skupštinama dioničara. U Energopetrolu su nagovijestili promjene mada će INA-MOL čekati povoljan trenutak da preuzmu ostatak vlasništva. Iako je vlada postavila čovjeka koji je vodio naftnu kompaniju i koji zna čitati finansijske izvještaje (za razliku od predhodnika), on opet nema previše mogućnosti da uradi nešto efektno.
FDS je izglasao dividendu ali je direktorska ekipa nakon operacije prikupljanja punomoći od dioničara(bilo mi je smiješno da mene zovu) prešla na lobiranje preko političara tako da je NO ostao u dosadašnjem sastavu.
U EPBIH su opet razmatrali stanje i urađeno u prošloj godini. Ljudi koji fol odlučuju i koji bi trebali znati sve oko poslovanja raspravljaju o Jerlagiću kao da je on imao slobodu da radi i kao da ga nisu svi, počev od nakaradnih zakona do nekakvih parlamentaraca, zaustavljali svim silama.
I odluka EPBIH oko kupovine dijela vlasništva hotela u Makarskoj je zanimljiva pa se čovjek zapita kako bi prije nekoliko mjeseci reagovali mediji da je to tada predloženo na skupštini dioničara.
Još jednom, izvor ovih informacija je http://www.indikator.ba i kao što sam očekivao to će vrlo brzo biti početna stanica za pravovremene informacije
FDS je izglasao dividendu ali je direktorska ekipa nakon operacije prikupljanja punomoći od dioničara(bilo mi je smiješno da mene zovu) prešla na lobiranje preko političara tako da je NO ostao u dosadašnjem sastavu.
U EPBIH su opet razmatrali stanje i urađeno u prošloj godini. Ljudi koji fol odlučuju i koji bi trebali znati sve oko poslovanja raspravljaju o Jerlagiću kao da je on imao slobodu da radi i kao da ga nisu svi, počev od nakaradnih zakona do nekakvih parlamentaraca, zaustavljali svim silama.
I odluka EPBIH oko kupovine dijela vlasništva hotela u Makarskoj je zanimljiva pa se čovjek zapita kako bi prije nekoliko mjeseci reagovali mediji da je to tada predloženo na skupštini dioničara.
Još jednom, izvor ovih informacija je http://www.indikator.ba i kao što sam očekivao to će vrlo brzo biti početna stanica za pravovremene informacije
-
dugo nisam bio ovdje
stranica je up to date, super stvar
što se tiče skupština i učešća vlasti u društvima gdje ima ili je većinski vlasnik tih društava, mislim da dolazi vrijeme kada će početi prodavati sve što se prodati ima, i to samo iz dva razloga:
-finansijska situacija je sve teža
-sve moguće pokušaje da se takve i slične firme dovedu na adekvatnu profitnu granu su pale
zanima me, sta će novo donijeti učešće turskog vlasnika u sase (vidim da je neko od članova sase dao otkaz, edin čini mi se). mislim na konkretne poteze. jer nastupa period praznika i to će značiti da se od početka krize na berzama (sep 2008) ništa na sase nije toliko pozitivno, konkretno desilo
3 godine a nista se ne dešava,katastrofa
stranica je up to date, super stvar
što se tiče skupština i učešća vlasti u društvima gdje ima ili je većinski vlasnik tih društava, mislim da dolazi vrijeme kada će početi prodavati sve što se prodati ima, i to samo iz dva razloga:
-finansijska situacija je sve teža
-sve moguće pokušaje da se takve i slične firme dovedu na adekvatnu profitnu granu su pale
zanima me, sta će novo donijeti učešće turskog vlasnika u sase (vidim da je neko od članova sase dao otkaz, edin čini mi se). mislim na konkretne poteze. jer nastupa period praznika i to će značiti da se od početka krize na berzama (sep 2008) ništa na sase nije toliko pozitivno, konkretno desilo
3 godine a nista se ne dešava,katastrofa
Zanimljivo je ali se i na dugoročnoj slaboj likvidnosti primjeti uticaj godišnjih odmora. Obično se taj period završava početkom septembra. Što se tiče novih suvlasnika berze, vjerovatno i u narednim mjesecima neći biti nikakvog uticaja. I kod kupovine ljubljanske berze nije došlo do nekog povećanja likvidnosti. Ipak, treba očekivati da se prije ili kasnije neki turski ulagači (iz raznih razloga) zainteresuju za određene dionice a prisustvo tr berzanskih instutucija će im dati određeni vid povjerenja. Sad je tu opet pitanje glavnog tipusa na SASE koji će se u svemu tome pronaći. Kad bi se bar iskoristile zakonski propisi sa ISE pa da i ovdje bude hapšenja kod malverzacija.
Evo ih opet. Znači da se opet na račun BH pošte i radnika koji su uradili prvu dokapitalizaciju puni vreća bez dna. To je prava stvar, još da poteza naplati finu proviziju i "svima dobro".Federalni premijer Nermin Nikšić održao je nedavno sastanak sa subjektima uključenim u slučaj Poštanske banke nakon čega je odlučeno da se ne raspisuje novi poziv za dokapitalizaciju nego da se problem posrnule banke riješi tako što će BH Pošta preuzeti od slovanečkog Poteza Adriatic fonda njihove dionice, a čime bi ova kompanija zajedno sa radnicima imala dominantan vlasnički udio.
Preuzeti? Je li to znači Prodati ili pokloniti? Kao što B.Se definitivno nije "viša škola", ali definitvno ne znamo šta jeste...