Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Uvozi EPHZHB odnosno nabavlja količine koje joj nedostaju kada HE uđu u ljetne mjesece kada se smanjuju akumulacije. Što se tiče rezultata Kaknja, u prošloj godini druga polovina godine je sa jačim radom TE donijela nekoliko miliona KM dobiti tako da očekujem da na nivou EPBiH dobit bude oko 30 miliona KM u optimističnoj varijanti. Možda nešto više od toga ali ne treba očekivati jer se tradiocionalno u drugim dijelovima godine nisu hvalili dobrim rezultatima.
HANS

Post by HANS »

Prvi brod sa teretom za TE Stanari stigao u Luku Rijeka

Subota, 14 Rujan 2013 07:29
Indikator.ba

Luka Rijeka

Brod Tian Wang Xing za generalni teret jučer je privezan na Orlandov gat riječke luke, gdje je dopremio oko 1.800 tona materijala za Termoelektranu Stanari u BiH.

Riječ je o prvom od ukupno nekoliko desetaka brodova, koji će u narednih nekoliko godina iz Kine dopremati opremu za gradnju ove termoelektrane, te se ukupno očekuje oko 50.000 tona tereta. Cijeli posao dogovoren je u lancu između hrvatske tvrtke AGIT (Agencija za integralni transport), Željeznica Republike Srpske i Luke Rijeka, koja je ovaj posao dobila u konkurenciji rumunjske Constante i slovenskog Kopra, piše Novi list.
Vrijednost termoelektrane iznosi 600 milijuna eura od čega oko 350 milijuna eura financira Kineska banka za obnovu i razvoj, te se očekuje da bi termoelektrana trebala biti puštena u rad 2016. godine nakon čega će pokrivati trećinu ukupne potrošnje električne energije u BiH, koja će time povećati udio proizvedene električne energije namijenjen izvozu na 70 posto. BiH planira gradnju još dvije termoelektrane u suradnji s partnerima iz Kine, pa je ukupno riječ o investiciji na razini od oko 1,8 milijardi eura. Ujedno je termoelektrana »Stanari« prva koja se kineskim kapitalom gradi u BiH i Europi po sistemu »ključ u ruke«, a glavni partner je kompanija Donfang Electric Corporation iz Kine, jedan od najvećih proizvođača energetske opreme u svijetu.
Na Orlandovom gatu jučer je predstavljen cijeli projekt transporta opreme, koji će u potpunosti biti obavljen preko riječke luke, hrvatskih željeznica i željeznica Republike Srpske i to na relaciji od Rijeke do željezničkog kolodvora Dragalovci u neposrednoj blizini Doboja.
Predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić naglasio je kako je riječ o velikom projektu izgradnje jednog energetskog objekta, koji ujedno otvara mogućnost kvalitetnog korištenja i jačanja pozicije riječke luke i pripadajućeg prometnog pravca.
– Oko 90 posto ovog tereta za termoelektranu dobila je riječka luka, te će samo dio vangabaritnih tereta ići alternativnim pravcem. Jedan od razloga zbog kojeg smo dobili ovaj posao je investicija u dvije nove mobilne dizalice i to najbolje pokazuje opravdanost te investicije. Količina tereta u ovom poslu ima oko 1 posto udjela u ukupnom godišnjem prometu riječke luke, što nije malo, ali je od toga možda i važnija referenca koju stječemo za nove poslove, jer se ne radi o jednom brodu, već kontinuiranom poslu koji će trajati više godina, kazao je Devčić.
Direktor Sektora za željezničko komercijalne poslove Željeznica Republike Srpske Slavko Gligorić naglasio je kako je ulaganje u lokomotive i rekonstrukciju pruge bila priprema za veliki posao.
– Za nas je ovo dugo sanjani projekt, posebno za nas na prostoru RS i BiH. Ujedno je to i veliki izazov, kojemu smo spremni odgovoriti na pravi način i ispuniti plan dovršetka transporta željeznicom do kraja iduće godine nakon čega bi termoelektrana trebala biti puštena u rad 2016. godine, kazao je Gligorić.
Kako je naglasio Erich Cossutta, generalni direktor tvrtke Dragon Maritime Adria, riječka luka bila je najbolji izbor za ovaj posao i zbog nedavno provedenih investicija. Kazao je i da se očekuje oko 120.000 kubika tereta, kao i da je u ovom trenutku riječ o najvećem projektu takvog tipa u jugositočnoj Europ
MI SE SMIJEMO KAD DODO POTPISUJE UGOVORE NEMA OD NJIH NIŠTA A POGLEDAJTE SAD, KAKO LI SU SAMO NAŠI JADNI U EPBIH ZA KOJU GODINU ĆEMO BITI NIŠTA AKO NE KRENU PROJEKTI..
panzer

Post by panzer »

HANS wrote: MI SE SMIJEMO KAD DODO POTPISUJE UGOVORE NEMA OD NJIH NIŠTA A POGLEDAJTE SAD, KAKO LI SU SAMO NAŠI JADNI U EPBIH ZA KOJU GODINU ĆEMO BITI NIŠTA AKO NE KRENU PROJEKTI..
Ne treba to gledati kao "mi i oni".

Ovdje je situacija privatna i državna firma. Privatna firma uvijek brže djeluje i brže donosi odluke ali i brže nabavlja kapital ukoliko je to potrebno a u ovom slučaju je imala podršku vlasti u pribavljanju dozvola.
EPBIH ima previše procedura u pribavljanju dozvola jer im treba hiljadu i jedan papir kako bi počeli rad na npr. HE Vranduk. A da se ne govori o problemu finansiranja TE Tuzla.
Treba sagledati i potencijalno liberalno tržište BIH za par godina i trenutni kapacitet EPBIH u odnosu na potrošnju tržišta koje ona pokriva. Ako sada izvoze znači da imaju viškove a te viškove prodaju po nižoj cijeni nego onoj koju bi mogli dobiti na domaćem tržištu. Čak i ako im par blokova u termoelektranama izađe iz upotrebe teoretski bi opet mogli pokrivati svoje tržište.
Pretpostavka je da bi mogli nabavljati i jeftiniju struju od novih privatnika ukoliko njihovi blokovi uđu u upotrebu nego da proizvode u svojim starim i manje efikasnim blokovima TE.
Po tome je bolje da prioritet bude na novim HE odnosno da što prije počnu sa Vrandukom.

I pored toga biće vrlo zanimljivo na liberalnom strujnom tržištu Balkana pogotovo zato što će BIH koja već sada izvozi značajne količine struje imati kapacitet za još veći izvoz.
Ne treba negativno gledati na privatnike konkurenciju državnim firmama. Dovoljno je vidjeti kako se BH Telecom vremenom izmijenio kada je MTEL(iako nije prava privatna firma) došao na tržište BIH.
I EPBIH će isto tako morati raditi na tome da radi efikasnije ali i da zadrži tržište kada privatne firme, kako proizvođači kao ETF tako i ostale manje trgovačke firme koje se pripremaju da krenu sa distribucijom struje, počnu da rade.
proleter

Post by proleter »

Nisam siguran da će struja uvijek biti jeftina i sve jeftinija, dapače.
Sve analize govore da će sva energija u budućnosti biti sve skuplja.
Njemačka zatvara nuklearke, Japan neke od njih, a nije isključen pritisak i na još neke evropske zemlje, pogotovo ako se desi neki incident.
Obnovljive energija (geotermalna, sunce,vjetara) nije nikako jeftinija od one na fosilna goriva, iako je ovo potrošiv resurs.
Kako će privatni distributeri prodavati jeftinu struju ako je proizvodnja sve skuplja?
Možda je ove godine tako, ali...
Ono što stvarno frustrira je sizuacija u FBiH gdje je sve užasno sporo zbog podmetanja klipova od starne politike - one opozicione uvijek naravno.
šta god dobro krene, treba rušiti makar se i zemlja srušila.
Evo sada i sa koridorm 5c. Opozicija je spremna pokvariti odnose i sa Turcima kako bi srušila projekat koji je dobro jrenuo, navodno zbog nekih par milina eura.
Svako veče FTV počinje dnevnik sa prilogom o strašnom kriminalu u autocestama.
O milijardama direktnih i indirektnih šteta koje je načinila prethodna vlast naravno nema ništa.
Dok se ne promjeni upravni odbor i glavni urednih FTV, valjda.
I tako u krug i na dolje dok ne tresnemo na dno. Koje je vrlo blizu.
I raspadnemo se na (nacionalne )parčiće.
brzi

Post by brzi »

Prije par dana prilog o proizvodnji i poskupljenju struje u Njemačkoj.
Termoelektrane na ugalj u Njemačkoj rade punom parom jer ostvaruju dobar profit.
Par potpuno novih na plin stoji jer je trenutno profitabilnija proizvodnja na ugalj.
Očekuje se rast cijene iako cijena na berzi ne raste jer su poticaji za obnovljivu energiju ogromni i u stalnom porastu.
Damirko

Post by Damirko »

@panzer - ovo sa privatnim/javnim firmama stoji samo djelomično. Ugljevik3 i Vjetropark Mesihovina će po mom skormnom mišljenju krenuti prije HE Vranduk.
Zatim imaš ove fakte koje je u 4 linije nabrojao Proleter. Neki dan slučajno u TE Kakanj... Defitivno ste ugasili blokove I- IV? Ali, ako blok V nakon rekonstrukcije može izdržati do 2015, a blok VIII neće sigurno piti pušten prije 2018, šta će biti u periodu 2015 - 2018? "Nekako ćemo gurati peticu, valjda...
panzer

Post by panzer »

Vidiš, znam da ti u većini slučajeva vezanih za ovaj sektor ti budeš u pravu. Bar smo o tome raspravljali par puta i pokazalo se da ne ide kako sam ja očekivao.
Ali nekako mislim da ljudi koji odlučuju o svemu nisu toliko ludi da nemaju strateški plan za elektroenergetiku. Iako smo svi bili za privatizaciju BH telecoma nisu ga prodali a on iako ima manje profite nije firma koja se izgubila u slobodnijem tržištu.
Izgradnja autoputa ide po planu koji je određen prije 7-8 godina i pokazalo se da koraci u izgradnji imaju smisla.
Ti spomenuti "odlučioci" su odlučili da naftni sektor bude privati i riješili su se državnih firmi ali su u elektroenergetici odlučili da ipak ostanu glavni faktor.

Na osnovu toga mislim da se mogu igrati do jedne tačke ali kada se kaže ovo je zadnji rok onda će svi, i pozicija i opozicija reći, gradi se sutra.

Za sve ostalo što sam pisao u predhodnom postu, samo nagađam. Malo ko sada može predvidjeti kako će funkcionisati to liberalno tržište i hoće li se EPBIH do tada spametovati u svim segmentima.

S tim da mi je sve zanimljivije gledati šta se dešava u hrvatskoj:
http://www.seebiz.eu/gen-i-odgovorio-he ... /ar-72624/

http://www.seebiz.eu/i-rwe-energija-naj ... /ar-72639/
Damirko

Post by Damirko »

Ma, vidi. Situacija je generalno loša, a uz sve kritike, i ja se moram naditi da će se procedure ubrzati, radna snaga aktivirati, itd. HE Vranduk će krenuti. Samo sam pisao da već kasni.
Modalitet se moraju naći. Čitam da će Nikšić "voditi pregovore i potpisivati papire" za rješavanje duga prema Rusiji za gas. Ne znam je li proceduralno ispravno, ali neka bude i tako ako opozicija (fedralalno ministarstvo energetike) neće to da radi opstrukcije radi.
Ugalj se ne smije i ne može zaboraviti. Namjerno kažem ugalj a ne samo TE Kakanj i TE Tuzla. Rudnici su u teškim problemima. Kvalitet iskopanog uglja je u stalnom padu, a to se održava na stepen iskorištenja, pa čak i rad samih kotlova. Ovo što sam pisao je stvarno razgovor, ali moram reći da sam sreo ljude koji su me zaista oduševili svojom stručnošću i ljudskim kvalitetama. Međutim, u manjini su. Još ću se nadovezati na BH Telecom. Tačno je da se nakon liberalizacije dobro drži. No, konkurenti su još uvijek dobrim dijelom u rukama "država". Kada dođu veliki, onda će se znati pravo stanje stvari.
panzer

Post by panzer »

To za ruski dug je posebna priča. Oni nama duguju 140 miliona USD a mi njima 105 miliona i oni neće to da "prebijaju". Prvo su predlagali da se od tih 140 miliona isporuči oprema za neku HE koja bi bila u zajedničkom vlasništvu dva entiteta npr HE Ugar pa onda željeznički vagoni koje bi se isporučile i jednoj i drugoj želj. firmi pa se sada priča o helikopterima za gašenje požara za dva entiteta.
U Sarajevu godinama skupljaju pare za otplatu našeg duga a sada se priča i prikupljanju na isti način u drugom entitetu. I tako se to vrti pa po tome mislim da tu nema opstrukcija u entitetskoj vladi nego je pitanje tehničke prirode.

Ovo oko uglja stoji pa zato im je bolje da se okrenu gradnji HE. Valjda će sve biti spremno za par mjeseci za Vranduk.
Damirko

Post by Damirko »

Nisam znao da je u pitanju prebijanje duga i tehnikalije. A baš sam se ponadao...
Post Reply