Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Komentari

Post by proleter »

Ipak kad Sda-u treba komisija, BBI dokap,nešto se kreće u tom pravcu..

Ko drugome jamu kopa...
panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komentari

Post by panzer »

Nekadašnji QVTovac opet aktivan. U stara vremena 2003-2004. QVT je bio glavni igrač:
Na Montenegroberzi, protekla dva dana, investitor iz Amerike Lars Bader kupio je ukupno nešto više od 4 % akcija Societe Generale Montenegro banke.
Za ove akcije bivše Podgoričke banke Bader je iskeširao ukupno 781 hiljadu evra, potvrđeno je juče „Vijestima“ na tržištu kapitala.

Bader je juče, posredstvom brokersko—dilerske kuće Bull and Bear, kupio 1,15 odsto akcija banke iz porfelja fonda East Capital Holding za 227.206 eura, a u utorak oko 2,8 odsto akcija koje su bile u vlasništvu hrvatskoh investicionog fonda Aureus za 553,7 hiljada eura. Transakcije su tokom oba dana trgovine sklopljene po prosječnoj cijeni od 203,59 eura.

Lars Bader, nekadašnji investicioni menadžer u QVT fondu, juče je za “Vijesti” izjavio “da su glavni razlozi njegove odluke dobro poslovanje banaka i reputacija grupacije Societe Generale.

“Očekujem da će u budućnosti biti prostora za isplatu dividende ako se nastavi sa tako dobrim poslovanjem”, očekuje Bader.

Bull and Bear je trenutno jedna od najvećih domaćih brokeresko-dilerskih kuća sa oko 55 odsto tržišnog učešća i ukupnim prometom od preko 15 miliona eura.

“Tokom proteklih osam mJeseci uspeli smo animirati brojne institucionalne američke investitore koji su investirali do sada više od pet miliona eura u kupovinu najkvalitetnijih hartija od vrednosti na tržištu. Tako je posredstvom Bull and Bear-a do sad investirano oko dva miliona eura u Crnogorski Telekom, po oko milion eura u Budvansku rivijeru, Societe General banku i Jugopetrol Kotor, kao i u ostale hartije u manjim iznosima”, otkrio je juče “Vijestima” broker i suvlasnik u ovoj brokerskoj kući Aleksandar Jovović.

Njihovo očekivanje za budućnost jeste da, paralelno sa jačanjem nivoa korporativne kulture i odnosa prema manjinskim akcionarima u velikim crnogorskim “akcionarskim društvima i ta cifra bude značajno veća”.

Jovović očekuje rast interesovanja američkih investitora za naše tržište kapitala i ističe da su “ubedjeni da će svaka aktivnost ili konkretan investicioni predlog Vlade u vezi sa poslovanjem akcionarskih društava, u većinskom vlasništvu države, rezultirati višestrukim rastom investicija iz SAD-a”.
Mentalist
Posts: 237
Joined: 02 Oct 2012, 18:22

Re: Komentari

Post by Mentalist »

Na ovom najopterećenijem i najfrekventnijem čvorištu u Kantonu Sarajevo uradit će se rekonstrukcija dvije rampe B i D, koje su izlaz prema Zenici i Foči, i izgraditi nove dvije A i C uz četiri potputnjaka i dva pothodnika, te novi most. Investitor je Direkcija za ceste KS-a, a za ove namjene osigurana su kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj. Dužina trase je 900 metara, vrijednost ugovorenih radova je 21.725.514 KM, dok bi troškovi imovinskopravnih odnosa trebali biti oko 9,2 miliona KM. :D :D Izvođač radova je Konzorcij Euro-Asfalt i ŽGP i sve bi trebalo biti završeno za 12 mjeseci.

Poštuje se dinamika

Od direktora projekta Josipa Vlašića saznali smo da se radovi obavljaju prema predviđenoj dinamici, mada se u narednom periodu mogu očekivati problemi sa imovinskopravnim odnosima, koje će investitor morati rješavati što prije. Općina Ilidža je zadužena za stambene objekte koji su legalni, dok one sa privremenom dozvolom, među kojima je i objekat Dalasa, rješava Kanton Sarajevo.

- Trenutno se dograđuje rampa B i gradi nova rampa C koja se nalazi na lijevom dijelu Stupske petlje. Postavljeni su betonski šipovi za novi most koji će biti nešto širi od ovog koji imamo, a urađena je i dodatna projektna dokumentacija po kojoj stope mosta trebaju biti izvan katoličkog groblja. Također se obavljaju zemljani radovi na desnoj strani XII transverzale od nove džamije do objekta Dalasa, gdje se vrši nasipanje do visine buduće saobraćajnice. Na lijevoj strani se planiraju isti radovi, ali za sada ne mogu početi jer nisu riješeni imovinskopravni odnosi sa firmom Standard, kaže Vlašić.

Složeno gradilište

Gradilište je vrlo složeno jer je na veoma frekventnom području i radovi se odvijaju uz protok saobraćaja koji je samo djelimično izmješten. Tu su pijaca, tramvajsko stajalište, groblje i drugi objekti, ali ovo je i čvorište instalacija. Ipak, izvođači radova ističu da se svi problemi rješavaju u hodu, a očekuju da će tako biti i ubuduće. Vjeruju da rokovi neće biti prolongirani i da se cijeli posao može završiti za 12 mjeseci.

Ovim projektom Stupska petlja će dobiti oblik moderne saobraćajnice po evropskim standardima. Ujedno će se smanjiti sadašnje gužve i poboljšati protok saobraćaja u ovom dijelu grada.
Žgp solidno radi i zdrava su firna skroz.
panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komentari

Post by panzer »

Po običaju, pometemo pod tepih. Ćelam kao dio sporne ekipe može još deset godina biti na čelu KOMVP. Bezvezna izmjena zakona.

Dopune Zakona, kako je obrazloženo, potrebne su radi nastavika neometanog funkcioniranja finansijskog tržišta u Federaciji BiH.

Stoga će, prema novopredloženom rješenju, predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Komisije nastaviti da obavljaju svoje dužnosti do imenovanja osoba koje će ih zamijeniti. Naime, kako je sadašnjem sastavu Komisije istekao mandat, a novi članovi još nisu imenovani, bilo je potrebno da postojeći članovi nastave vršenje dužnosti radi omogućavanja funkcioniranja finansijskog tržišta.

Vlada je danas od Federalnog ministarstva finansija zatražila da, za jednu od sljedećih sjednica, pripremi i prijedlog za izmjene još nekih odredaba Zakona za koje ocijeni da su nelogični.

AUTENTIČNO TUMAČENJE ZAKONA O KOMISIJI ZA VRIJEDNOSNE PAPIRE

Federalna vlada danas je utvrdila prijedlog autentičnog tumačenja člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, koji su potpisali predjedavajući oba doma Parlamenta FBiH.

Prema tom tumačenju, dužnost vršenja funkcije predsjednika, zamjenika predsjednika i tri člana Komisije za vrijednosne papire ne prestaje istekom mandata Komisije od pet godina, nego istekom mandata i odlukama o razješenju i imenovanju, koje donosi predsjednik FBiH uz saglasnost dopredsjednika Federacije, te potvrđivanjem tih odluka u Parlamentu Federacije BiH.

Ovo autentično tumačenje primjenjuje se od dana primjene člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire i bit će objavljeno u "Službenim novinama FBiH”.

Kako je obrazloženo, Komisija je organ uprave od čijeg funkcioniranja u punom kapacitetu ovisi funkcioniranje cjelokupnog tržišta i privrede u cjelini.

Namjera zakonodavca sasvim sigurno nije bila da samim protekom mandata, bez razrješenja, prestane rad Komisije i zaustavi se funkcioniranje tržišta i privrede.

Prema tome, Komisija kao organ izvršne vlasti ne može prestati funkcionirati, jer bi to bilo protivno ustavnim principima o obaveznom funkcioniranju izvršne vlasti i, time, države, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komentari

Post by panzer »

U sjeni raznih događanja neke bitne stvari iz privrede ostanu nezapažene:
Lanac trgovinskih centara "Bingo export-import Tuzla" u bihaćkom naselju Ceravci gradi trgovački centar na površini od 14.500 kvadratnih metara. Ovaj značajni posao dobila je građevinska kompanija "Širbegović".
U sklopu ovog velikog poslovnog centra nalazit će se brojni sadržaji, među kojima je i šest najmodernijih kinodvorana "Cinestar Multiplex" te svjetski poznati brendovi "Deichmann", "S. Oliver", "New Yorker"... Ovdje će se nalaziti kuglana "Brunswick", restoran, superpermarket, ljetna bašta i druge poslovne prostorije.
"Bingo" zapošljava više od 3.500 osoba, a na policama ove kompanije može se naći čak 70 posto domaćih proizvoda. Završetak radova i otvorenje Tržnog centra "Bingo" predviđeni su za februar 2014. godine
U 2012. Bingo je bio drugi najveći trgovac u BIH sa oko 450 miliona maraka prihoda i 36 miliona maraka dobiti i na polugodištu ove godine je imao veći rast prihoda u odnosu na Konzum tako da će naredni period biti borba ta dva trgovca. Ipak za razliku od Konzuma koji će svoju dobit prebaciti matici, Bingova dobit ostaje u BIH i tamo će biti ponovo investirana. Kao što je Agrokor kupio i razvijao više proizvodnih firmi u HR tako se i od Binga očekuju slični potezi u BIH. Pored toga,Bingo preferira domaće proizvođače a angažovanjem domaćih građevinaca kao ovo sa Širbegovićem daje dodatni poticaj domaćoj ekonomiji.

Šteta je što je domaća ekonomija izgubila dosta vremena neuspješnim potezima MIMS grupacije ali na sreću sve jači Bingo i sve jači AS iz Jelaha će sigurno imati pozitivan uticaj na ekonomska kretanja.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Komentari

Post by proleter »

Slažem se sa gornjim tekstom kao i stavom da treba malo stavljati pozitivnih stvari na forum, neovisno od berze. Malo pozitivnih vibracija je dobro za zdravlje.
I ne samo BINGO, nego i ovo što se dešavava u namjenskoj industriji (Igman u 2015. ima ugovorene poslove samo sa SAD od 80 miliona dolara ili čak eura ?!), pa ovi novi podzemni kopovi u Brezi, Kaknju, Banovićima, Bukinju kod Tuzle, to su milioni novih tona i stotine milina prihoda, pa ovo u Gradačcu, treća velika evropska mljekarska kompanija (Zott) otvorila kapacitete za preradu 150 miliona litara mlijeka, a tu je već Lactalis preko Dukata i tuzlanske mljekare, Megle u Bihaću, ovo što radi AS i HIFA u Tešnju, energetski projekti koji su kako tako ipak došli blizu realizacije, auto-ceste i magistralni putevi se grade... ljudi se masovno vraćaju poljoprivredi, voćarstvu...ima toga pozitivnog ako se želi vidjeti.

Da se vratim na BIBGO, slažem se da bi to trebao biti nacionalni projekat kao što je Konzum hrvatski nacionalni projekat i intetres.
Čujem da u Tuzli na mjestu bivše tvornice germe priprema gradnju jednog od 10 najvećih šoping centra na Balkanu, sličan tom u Bihaću, ali nekoliko puta većem, čak se i klizališta spominju !!

Evo dijela teksta vezano za planove BINGA :

Evo nešto novo iz Binga.
Živinice dobijaju najsavremeniju farmu koka nosilja u Evropi Potpisani ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta U Živinicama nakon završene neophodne procedure, a na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, potpisani Ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Živinice. Radi se o površini od 149 hektara zemljišta koje je dato u zakup na duži vremenski period. Ugovore su potpisale firme “Bingo”, “AC Star” i “Elisa Berry” sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona. Općinski načelnik Hasan Muratović je kazao da se poljoprivredna proizvodnja i dalje stavlja u prioritet te da je potpisivanje ovih Ugovora veoma značajno za općinu Živinice. “Potpisali smo važne Ugovore sa tri pravna subjekta koji će realizovati velike projekte a to će dovesti do novog zapošljavanja na području naše Općine. Bingo će graditi farmu kapaciteta 100 hiljada koka nosilja, što je preduslov za gradnju plasteničke proizvodnje, te fabrika tjestenina i keksa. U objektima vojnog skladišta Ljubače firma „Elisa Berry” će izgraditi savremene rashladne uređaje i vršiti najveći otkup voća na Tuzlanskom kantonu, te će biti distributivni centar za otkup za cijelo područje sjeveroistočne Bosne, dijela Republike Srpske i dvije ekonomske regije iz Srbije”, kazao načelnik Općine Živinice Hasan Muratović. Dodao je da će lokalna zajednica i dalje biti podrška poljoprivrednim proizvođačima, te istakao viziju da angažman u poljoprivrednoj proizvodnji postane identičan angažmanu radnika u industrijskoj proizvodnji, što znači osigurati tim ljudima redovnu penziju i osiguranje. Prema riječima Jasmina Osmanovića - izvršnog direktora firme “Bingo” oni će uložiti oko 5 miliona eura u projekat izgradnje najsavremenije farme koka nosilja u Evropi, a time bi se trebalo zaposliti minimalno oko 100 ljudi sa područja općine Živinice.
panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komentari

Post by panzer »

Trebalo je vremena dok se te neke kockice poslažu a sa bingovom proizvodnjom će proći još vremena dok se sve uspostavi. Ono što je po meni puno bolja stvar ta da Bingo za razliku od konzuma ne odbija domaće proizvođače nego ih stimuliše odnosno daje im prostora na svojim policama. Ne znam tačno kakvi su uslovi ali vidim da se kod svakog domaćeg proizvoda postavlja veća reklamna ceduljica kako bi ih isticali u prvom planu.

Po meni i dva projekta visokogradnje su pozitivna stvar jer je njihova ukupna vrijednost preko 300 miliona KM a jedan je u Tuzli odnosno Mellain centar sa hotelom i banjskim lječilištem dok je drugo sarajevski SCC kojim će upravljati Turkmall. Ovakve građevine angažuju dosta radnika i u toku izgradnje i nakon stavljanja u upotrebu a značajno popravljaju izgled grada:

Image

Image
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Komentari

Post by proleter »

Besmisleno je više davati novac za OBS na SASE, ništa se ne događa :evil:
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Komentari

Post by montypython »

Možda se varam ali imam utisak da je neko danas pokušao da malo "svuče" cijene, radi povoljnijeg dokupa. Big opao 2,7% uz promet od 93 dionice (334 KM), Bosnaljek -2,2 % promet 33 dionice, BHTelecom -0,26 % promet 19 dionica.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Komentari

Post by proleter »

Dobro jutro, Columbo...dobro ste skontali...u vakat

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/trziste ... uju-kofere
Post Reply