Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Spor sa Elektroprivredom BiH
Više od 100.000 Telemachovih korisnika ostat će bez signala?!

Podijeli na Twitter-u Više od 100.000 korisnika i kablovske televizije, interneta i telefonije moglo bi ostati bez signala zbog spora najvećeg kablovskog operatera „Telemacha" i „Elektroprivrede BiH".Ove dvije kompanije, naime, ne mogu se dogovoriti o plaćanju naknade za korištenje elektrostubova na kojima su već postavljene žice kablovskih operatera.

Iz „Telemacha" tvrde da su oni prvi ponudili EPBiH da potpišu ugovor kojim će se legalizirati korištenje državne infrastrukture. Željko Batistić, direktor „Telemacha", kazao nam je da time što ne želi ugovor i zajednički ekonomski interes „Elektroprivreda BiH" godišnje gubi milion maraka.

- Godinama unazad internim dogovorom s malim kablovskim operaterima „Elektroprivreda BiH" dozvolila im je da na stubovima postave kablove za telekomunikacijske usluge. Kada smo se pojavili na bh. tržištu, kupili smo te male kablovske operatere i sada želimo legalno koristili državnu imovinu te za to platiti naknadu -istakao je Batistić.

No, s druge strane, iz „Elektroprivrede BiH" kategorički negiraju ove tvrdnje, ističući da su „Telemachu" oni ponudili ugovor kojim se obavezuju da plate najamninu. Elvedin Grabovica, direktor ovog preduzeća, rekao nam je da žele zaštititi svoju imovinu.

- Oni tvrde da im je to skupo, ne računajući da su deset godina bez ikakvog troška koristili tuđu imovinu. Ako ne budu sarađivali, skinut ćemo s naših stubova nelegalne kablove. Sve ono što se koristi, a da je tuđa imovina, treba se platiti. Insistiramo na tome da naše komisije procijene koja infrastruktura smeta našoj i ona će biti uklonjena zbog sigurnosti naše mreže - poručio je Grabovica.

No, Batistić kaže da je u trenutku pregovora „Elektroprivreda BiH" naprasno donijela proceduru kojom se, bukvalno, onemogućava
bilo kakav dogovor.
insider

Post by insider »

Da li se neko razumije u sljedeci predmet:

Elektrodistribucija u mojoj zgradi ima trafo stanicu. Po Zakonu o održavanju zajednickih dijelova zgrade svi etazni vlasnici (stanovi, poslovni prostori i garaže) moraju plaćati naknadu za odrzavanje.

Elektrodistribucija nikad ni marke nije uplatila. Njihov pismeni odgovor je da trafo stanica ne predstavlja POSLOVNI PROSTOR??????!!!!!!! Isti slucaj imamo s Toplanama (posjeduju svoju podstanicu u nasoj zgradi) i oni redovno plaćaju.

Zamislite tog monopoliste kaze nije poslovni prostor???? Znaci u mojoj zgradi imaju trafo putem kojeg pruzaju isporuku elektricne energije i smatraju da to nije poslovni prostor. Kazu da je to elektrenergetski objekat. A pogledajze sada od Telemacha hoce da naplate naknadu za koristenje stubova. Ako ovo nisu dupli aršini ja ne znam sta je.

Prije pokretanja sudske tuzbe ima li neko komentar ili da je upucen u problematiku.
panzer

Post by panzer »

http://www.nosbih.ba/docs/Bilans_juli_2 ... nosna1.pdf

U odnosu na juli prošle godine, proizvodnja u BIH je veća za 36 %. Kod EPBIH Tuzla je značajno povećala proizvodnju a Kakanj nije toliko slabiji od prošle godine. Hidroelektrane i dalje dobro rade.
insider

Post by insider »

panzer wrote:
Spor sa Elektroprivredom BiH
Više od 100.000 Telemachovih korisnika ostat će bez signala?!

Podijeli na Twitter-u Više od 100.000 korisnika i kablovske televizije, interneta i telefonije moglo bi ostati bez signala zbog spora najvećeg kablovskog operatera „Telemacha" i „Elektroprivrede BiH".Ove dvije kompanije, naime, ne mogu se dogovoriti o plaćanju naknade za korištenje elektrostubova na kojima su već postavljene žice kablovskih operatera.

Iz „Telemacha" tvrde da su oni prvi ponudili EPBiH da potpišu ugovor kojim će se legalizirati korištenje državne infrastrukture. Željko Batistić, direktor „Telemacha", kazao nam je da time što ne želi ugovor i zajednički ekonomski interes „Elektroprivreda BiH" godišnje gubi milion maraka.

- Godinama unazad internim dogovorom s malim kablovskim operaterima „Elektroprivreda BiH" dozvolila im je da na stubovima postave kablove za telekomunikacijske usluge. Kada smo se pojavili na bh. tržištu, kupili smo te male kablovske operatere i sada želimo legalno koristili državnu imovinu te za to platiti naknadu -istakao je Batistić.

No, s druge strane, iz „Elektroprivrede BiH" kategorički negiraju ove tvrdnje, ističući da su „Telemachu" oni ponudili ugovor kojim se obavezuju da plate najamninu. Elvedin Grabovica, direktor ovog preduzeća, rekao nam je da žele zaštititi svoju imovinu.

- Oni tvrde da im je to skupo, ne računajući da su deset godina bez ikakvog troška koristili tuđu imovinu. Ako ne budu sarađivali, skinut ćemo s naših stubova nelegalne kablove. Sve ono što se koristi, a da je tuđa imovina, treba se platiti. Insistiramo na tome da naše komisije procijene koja infrastruktura smeta našoj i ona će biti uklonjena zbog sigurnosti naše mreže - poručio je Grabovica.

No, Batistić kaže da je u trenutku pregovora „Elektroprivreda BiH" naprasno donijela proceduru kojom se, bukvalno, onemogućava
bilo kakav dogovor.
Vezano za ovaja tekst i moj post od prije nekoliko dana da samo sa Vama podijelim informacije. U slucaju da se u Vasoj zgradi nalazi trafo stanica (a obicno se nalazi u prosotrijama koje su zajednicke a ne u vlkasnistvu elektrodistribucije) odnosno da se trafo stanica nalazi na vasoj privatnoj parceli (a ukljuceni su i drugi elektroenergetski objekti) mozete po zakonu sklopiti govor o zakupljivanju i Elektrodistribucija je duzna da Vam placa zakup ili da dislocira navedene objekte.

Kad mogu oni Telemachu i ostalim naplacivati zakupninu onda su i oni istu duzni placati privatnim vlasnicima.
proleter

Post by proleter »

Malo sam bio odsutan, pa ne znam jesam li propustio...kolika je dobiti EPBiH za 6 mjeseci 2013.g. :?:
proleter

Post by proleter »

Veselje se širi na sve strane...
Sad i kantoni traže vodnu naknadu, iako se već plaćaju općinama.
Intetresantno sve je po 7 mil KM, i dug općini Tuzla za zagađenje od 2003. godine i ove naknade. :o
Taman 21 milon KM, kolika je moguća dobit za 6 mjeseci.
Izgleda da zato niko i ne daje odgovor kolika je dobit.
Čovjek se pita ima li ijedna dionica koju vrijedi kupiti na SASE.

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... poskupjeti
panzer

Post by panzer »

Vrati se jednu stranicu unazad.
montypython

Post by montypython »

Kantoni su finansijski neodrzivi i anahroni. Njihovo postojanje nema nikakvog smisla osim da zaposleni u njima dobijaju platu (ali na stetu svih drugih gradjana i privrede). Mislim da ce moci potrajati max godinu dvije do potpunog kolapsa. Odatle i ovi pokusaji da se nadje sugarmama i zivi od rente (umjesto od rada) i tako namakne novac za jos koju platu dok se ne raspadnu. U unsko sanskom kantonu npr smislili novu foru: nakupovali radara i sad pune budzet deruci turiste koji zalutaju tamo. Vozio sam nedavno tuda iduci na odmor, ostao par dana i otad mi danima stizu, na drugi kraj drzave, izrazi gostoprimstva u vidu prekrsajnih naloga, danas cetvrti (sa uplatnicama u korist budzeta usk kantona). (btw vozio sam uglavnom cca 60ak km/h). Ministarstva privrede, manje vise, ne bave se nicim osim rasprodajom koncesija (npr na iskop sljunka i dr) sto bi im trebao biti zadnje na listi prioriteta. Na ovu drskost HNK Ep bi trebala pokrenuti siroku akciju za ukidanje kantona.
proleter

Post by proleter »

Nešto kontam, je li isti zahtjev poslan i EP tkz. "HZ HB" Mostar ?
Off topic, kako niko ne povlači pitanje naziva ove EP po ovoj zločinačkoj Bobanovoj tvorevini?
Post Reply