Fabrika duhana Sarajevo

panzer

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Sve je to ok ali nije povoljno vrijeme za ulazaka na ovakvo tržište. Ljudi sada traže alternative za cigarete pa je pitanje koliko će biti isplativa promotivna kampanja i proizvodnja za ovo tržište koje više nema volje plaćati ogromne akcize po pakovanju.
Jedino što bugarima može biti dodatni motiv za kupovinu FDBL je tržište Srbije sa kojima ostajemo u Cefti.
Mentalist

Post by Mentalist »

Iako se veliki broj zainteresiranih nadao burnom nastavku Skupštine dioničara Fabrike duhana Sarajevo, to se nije dogodilo: Skupština je okončana tako što je predsjednik saopćio da u Nadzorni odbor FDS-a ulazi pet kandidata koji su osvojili najveći broj glasova. Među njima je Jasmin Jaganjac, trn u oku aktuelnom direktoru FDS-a

Iz drugog pokušaja, u ponedjeljak, 5. augusta, završena je Skupština dioničara Fabrike duhana Sarajevo (FDS). U nastavku Skupštine, prekinute 22. jula, konstatirano je da u Nadzorni odbor FDS-a ulaze članovi s najvećim brojem glasova dioničara. Zaključivši Skupštinu FDS-a predsjedavajući ovog tijela Žarko Karačić je jasno kazao: “Po točci 11. za članove Nadzornog odbora izabrano je pet osoba koje su dobile najveći broj glasova dioničara ove Skupštine sukladno Zakonu o gospodarskim društvima. To je moja konstatacija i u NO treba da bude izabrano tih pet članova koji su dobili najviše brojeva glasova.”

Tako NO FDS-a čine Mirsad Turković (1.293.001 glasova), Kemal Begtešević (1.287.465), Ivica Knezović i Amir Pašalić (svaki po 954.177) te Jasmin Jaganjac (952.699 glasova).

Tužitelji zatrpani poslom

– Ovih pet ima najveći broj glasova iz mogućih dionica. Nije samo Vlada glasala za ova tri člana, mi smo dobili još 11 posto malih dioničara unutra, pa prema tome nismo sami u toj priči. Sve što je trebalo da se uradi, uradilo se na nastavku Skupštine, pravno je izdefinirano ko može, a ko ne može biti član NO-a FDS-a, kazao je Jaganjac.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Bez obzira šta je nakana osobe pod nickom Mentalist ( da li da prenosi vijesti ili da "potkuhava" za drugu stranu ) istina je neumitna i može se pogledati na oficijelnom web-u fds .. www.fds.ba .Skuptina društva je ipak ozbiljna stvar ..nije dječija igra po principu neću sad ovako ,vrati mi moje krpice ...
Sve ostalo ide pod onu "uzalud vam trud svirači " :lol: :lol:
Mentalist

Post by Mentalist »

Ja samo prenosim tekst iz Slobodne Bosne,ako je je sve čisto te i dokumentovano sa video isječkom te sa priopćenjem za javnost o legalnosti izabranog nadzornog odbora na
skupštini od 22.07.13.,zašto se ne isplaćuje dividenda,možda slučajni prolaznik zna??
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

@Mentalist
Za razliku od Vas ,garantiram , duže vremena sam vlasnik dionica ovog emitenta , pa neke stvari znam iskustveno a ne preko SB ili Oslobođenja ...tako ću Vam reći da se dividenda ni prošlih godina NIKADA nije isplaćivala prije isteka 30 dana od održavanja Skupštine , a prošle godine čak 60 dana zbog poznate situacije ...
Nadam se da ste zadovoljni sa info i slobodno pitajte da Vam odgovorim sve šta budem znao ...Lijepi pozdrav !
PS Odluka o isplati dividende nema nikakve veze sa izborom NO !
savjetnik

Post by savjetnik »

Slažem se u potpunosti sa predhodnikom.Odluka o isplati dividende je posebna tačka o kojoj se glasalo na skupštini 22.jula 2013.godine, i nema baš nikakve veze sa izborom članova NO.
Ja sam ubijeđen da će dividenda sigurno biti isplaćena,jer znam da je u interesu i odgovornih u upravi koji su takođe dioničari FDS.Jedno je sigurno da ljudi koji nemaju ni dionicu FDS prizivaju da se ona ne isplati kako bi onda imali o čemu pisati.
Dioničari FDS među kojima sam i ja sa zaista značajnim brojem dionica,mislim da se za ovu dionicu u narednom periodu ne treba plašiti.
Mentalist

Post by Mentalist »

Za razliku od Vas ,garantiram , duže vremena sam vlasnik dionica ovog emitenta , pa neke stvari znam iskustveno a ne preko SB ili Oslobođenja ...tako ću Vam reći da se dividenda ni prošlih godina NIKADA nije isplaćivala prije isteka 30 dana od održavanja Skupštine , a prošle godine čak 60 dana zbog poznate situacije ...
Nadam se da ste zadovoljni sa info i slobodno pitajte da Vam odgovorim sve šta budem znao ...Lijepi pozdrav !
PS Odluka o isplati dividende nema nikakve veze sa izborom NO !
slucajni prolaznik

Pa zašto onda ne ide zvanična objava datuma isplate dividende kao prošlih godina,nego samo rekla -kazala informacije???
Mentalist

Post by Mentalist »

Kako saznajemo, istraga javnog tužilaštva prema direktoru i kompletnom menadžmentu društva FDS-a, koja je na pomolu, uzburkala je strasti u FDS-u i pokrenula svojevrsnu odmazdu predsjednika Sindikalne organizacije i nesuđenog člana Nadzornog odbora FDS-a Šefte Kurtovića.

Uvidjevši da PPDIVUT, s predsjednikom Mehmedom Avdagićem na čelu, daje punu podršku Vladi FBiH u borbi protiv kriminalnih radnji koje se dešavaju u krugu FDS-a, Kurtović je istupom iz PPDIVUT-a pokrenuo svojevrsni linč na sve koji ne odgovaraju njemu i menadžmentu fabrike s Edinom Mulahasanovićem na čelu. Tako ni samostalna odluka o isključenju Sindikalne organizacije FDS-a nije u skladu sa zakonom, jer samo radnici mogu odlučiti da li žele biti članovi Sindikata ili ne. U ovom slučaju Sindikalni odbor je preuzeo funkciju kongresa i donio odluku o izlasku.

Kurtović i kompanija provode svojevrsne pritiske da radnici FDS-a istupe iz Sindikata ove kompanije kako bi u potpunosti preuzeli kontrolu nad fabrikom.

"Provodi se pritisak na Sindikat, da članovi, koji su u isto vrijeme i ulagači akcioneri, u znak protesta istupe iz Sindikata. Time je u potpunosti izopačen položaj učesnika u Sindikatu koji ima članove koji su samo uposlenici fabrike, ne i ulagači/akcioneri. Neshvatljivo je da se Sindikat, kao institucija, koristi kao poluga za ispunjenje kapitalskih interesa. Ako radnici ulagači nisu uspjeli kod glasanja za Nadzorni odbor, to je rezultat njihovog odabira kod formiranja koalicije na samoj skupštini, a nikako odraz njihovog položaja kao zaposlenika", upozoravaju uposlenici fabrike.

Dodaju da, ako bi radnici dobili predstavnika u NO FDS-a kao predstavnika radnika, a ne radničkog kapitala, ostavili bi prostor menadžmentu za mobing i nekorektne pritiske u procesu izvršenja radnih obaveza u korelaciji s položajem u nadzornim institucijama.

Oslobođenje 17.08.13.
Mentalist

Post by Mentalist »

Odluka Odbora, s predsjednikom Šeftom Kurtovićem na čelu, podrazumijeva obustavu izdavanja 50 posto sredstava prikupljenih od sindikalnih članarina u korist i na račun PPDIVUT-a, počevši od 7. avgusta ove godine.

Primamljiv plijen

- Pored naših brojnih upozorenja da se prestane s istupima u medijima u kojima se kroz negativna saopštenja nanosi šteta našem kolektivu od PPDIVUT-a, a posebno njegovog predsjednika Mehmeda Avdagića, to se i dalje nastavlja. Posebno u situaciji kada dotičnog predsjednika osokole nasrtaji i drugih aktera kojima uspjeh našeg kolektiva postaje primamljiv plijen za ostvarivanje privatnih interesa, on iznošenjem iskrivljenih činjenica i informacija u ime sindikata sistemski radi na narušavanju ugleda našeg kolektiva u ime njemu jasnih i ličnih ciljeva, istakli su iz Sindikalne organizacije FDS-a sa Kurtovićem na čelu, te dodali da su ih na to nagnali i sve veći prigovori i negodovanja od članstva Sindikata FDS-a, odnosno radnika.

Predsjednik PPDIVUTBiH Mehmed Avdagić je odluku o istupanju Sindikalne organizacije FDS-a iz Sindikata nazvao nebuloznom odlukom jednog čovjeka, Šefte Kurtovića.

- Sindikalni odbor FDS-a u dopisu iznosi neistine, iz razloga što se sindikat PPDIVUT oglašava kada je u pitanju podrška Vladi FBiH koja se opredijelila da se suprotstavi korupcijama, mitu i kriminalu u FDS-u. Mi smo dali i dajemo podršku svim državnim organima koji se suprotstavljaju kriminalu, a to je zasmetalo Šefti Kurtoviću koji je predložen od direktora FDS-a Edina Mulahasanovića prvo za sindikalnog povjerenika, a onda i za člana Nadzornog odbora FDS-a, istakao je Avdagić, dodavši da je tim upravo Kurtović došao u sukob interesa.

Avdagić pojašnjava da su ove dvije funkcije suprotstavljene jedna drugoj jer je NO FDS-a socijalni partner i ne može neko ko obnaša rukovodnu funkciju u Sindikatu biti u organima uprave bilo koje kompanije. Kurtović je, podsjećamo, po tumačenju Mulahasanovića član NO sa 14.000 glasova, mada je Skupština FDS-a izabrala pet članova NO - svi preko 900.000 glasova.

- To je Šefti zasmetalo, odnosno njegovom direktoru jer u FDS-u Sindikat ne može niti smije išta uraditi ako ne dobije nalog od Mulahasanovića. Nažalost, poslije dolaska na mjesto direktora, Mulahasanović je zabranio ulazak meni u Fabriku i djelovanje Sindikata FDS-a od PPDIVUT-a. Dino je tražio odmah prostora za svoje nelegalne radnje, a to su nam, pored medija poručili i radnici Fabrike, naglasio je Avdagić, dodavši da se u jednu ruku osjeća odgovoran što nije ništa poduzeo po tom pitanju. "Nisam zbog imidža i poslovanja FDS-a se bavio tim stvarima, to sam prepustio Vladi, Tužilaštu i sudu".

Ipak, dodao je da je došlo vrijeme za reagovanje jer niko nema pravo da u ime nekoga uvodi i izvodi iz sindikata članove. Sindikalni odbor je, prema Avdagićevim riječima, preuzeo funkciju Kongresa i donio odluku o izlasku iz PPDIVUT-a, iako je poznato da samo radnici svojim potpisom odlučuju da li će biti članovi Sindikata i svojim potpisom izlaze iz Sindikata.

Duhan nestaje

- Ovdje se prekršila najveća odluka Kongresa. Još nismo poduzeli mjere, ali su se stekli uslovi da kao predsjednik PPDIVUT-a smijenim Kurtovića, ne zato što je došlo do sukoba interesa, nego zbog kršenja kongresnih odluka i organa Sindikata. Zatražili smo i sastanak kod premijera FBiH, jer nam je stalo da se Fabrika sačuva i da se sačuva primarna proizvodnja duhana koja je lošom politikom FDS-a dovedena u pitanje, jer znamo da je hercegovački duhan skoro nestao. Nestaće i na ostalim područjima BiH ako se ovakva politika nastavi voditi u FDS-u, kazao je Avdagić.

Da se svojevremeno provodi pritisak na članove Sindikata FDS-a, da igraju kako predsjednik Sindikata Kurtović kaže, saznajemo i od uposlenih u FDS-u. Kako je na pomolu istraga tužilaštva prema direktoru i kompletnom menadžmentu društva, oni su krenuli sa novim akcijama.

Oslobođenje 16.08.13.
Investicijski bankar

Post by Investicijski bankar »

Ključni problemi mogli bi biti rješeni vrlo uskoro, očekujte da će KVP profunkcionisati brže nego neki misle. A što se tiče raščišćavanja "kriminala" to ćemo počekati, koliko čujem nismo još sazrijeli poput susjeda.
Post Reply