Bosnalijek

panzer

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Odbrana poste wrote:.
A prva mogučnost,imenovanje nove KOMVP,je vrlo daleko........

Ovo je po meni cirkus. Četiri godine se smiju u lice cijeloj bh privredi i to imenovanje se može završiti za par sedmica ali ne.. Ni sada kada se pokazalo da je ta komisija bitna, niko ne reaguje. Odnosno reaguju ali prema sitnim pojedincima koji su posljedica cirkusa a ne uzrok kako se to voli predstaviti.
HANS

Post by HANS »

Radnici s pravom u strahu: Tajni plan za Bosnalijek

Srijeda, 31 Srpanj 2013 09:57
Indikator.ba

Dok traje sudska bitka oko Bosnalijeka, otkrivamo kako je porodica Arslanagić planirala preseljenje Bosnalijeka u Rusiju, jednim dijelom u Hrvatsku, te kako je planirana proizvodnja lijekova u Indiji, piše Oslobođenje.

Također, donosimo koja je uloga nedavno smijenjenog vršioca dužnosti izvršnog direktora za marketing i prodaju Bojana Kebe. Skupština dioničara Bosnalijeka, jula prošle godine (12.7.) donijela je odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću u Ruskoj Federaciji kojom bi kroz Upravni odbor trebalo da upravljaju Bojan Kebe, Amar Arslanagić i Dejan Đorđević. Firma bi se zvala Bosnalijek d.o.o. i imala bi sjedište u Moskvi, sa osnovnim kapitalom od 19,5 miliona rublji, a direktor bi bila ruska državljanka Maria Nikolaevna Eremina (direktorica predstavništva Bosnalijeka u Rusiji).
Kćerka firma u Rusiji bi se bavila prvenstveno trgovinom na veliko lijekovima i farmaceutskim supstancama, kozmetičkim proizvodima, dodacima prehrani, hemikalijama, poljoprivrednim proizvodima za medicinsku upotrebu, kao i higijenskim i drugim proizvodima, skladištenjem, transportom i servisiranjem nabrojanih proizvoda. Također, zamišljeno je da kompanija ima vlastiti marketing, ali i niz drugih stvari koje je ne vežu sa Bosnalijekom u BiH, nego predstavljaju samostalno poslovanje. To znači formiranje još jedne firme kćerke, ovaj put u Hrvatskoj, tačnije Zagrebu.

Kako stoji u ambicioznim planovima do kojih smo došli, cilj (i)trenutne borbe oko Bosnalijeka jeste upravo da se provede ovaj projekt s obzirom na to da su u toku aktivnsoti da se preregistruje firma u Rusiji. Prema riječima dobro obaviještenih izvora u Bosnalijeku, plan je bio da se na d.o.o. u Moskvi preregistruju ključne licence lijekova sa Bosnalijeka, a proizvodnja tih lijekova bila bi smještena u Indiji, odakle bi se gotovo proizvodi direktno plasirali u Rusiju.
Kao alternativna opcija ostavljen je dogovor sa turskom kompanijom Abdu Ibrahim da oni pakuju lijekove proizvedene u Indiji i direktno ih plasiraju u Rusiju.
Nezavisni stručnjak za kontrolu i puštanje lijekova u promet bi bio smješten u Rusiji, pa bi tako lijekovi proizvedeni u Indiji bili puštani u promet po njegovom odobrenju bez znanja Osiguranja i kontrole kvaliteta koja je smještena u Bosnalijeku?! U kćerci firmi u Zagrebu bio bi ključni strateški korporativni marketing (SKM) koji bi sa marketinške strane pokrivao cijeli projekt d.o.o. Rusija. Relizacija ovog projekta, tačnije njegova opravdanost, povjerena je osobama od povjerenja bivšeg i još jedinog upisanog direktora Bosnalijeka u sudskom registru Edina Arslanagića, koji je ovaj posao povjerio Šefiku Handžiću (izvršnom direktoru za finanije Bosnalijeka, odnosno v.d. direktoru po odluci nepriznatog NO). Spomenuti Handžić zajedno sa direktoricom Sektora finansija u Bosnalijeku Mirjanom Lasić, čitav projekat trebao je pokriti finansiranjem iz Bosnalijeka i promovirati ga kroz analize profitabilnosti i plasiranje teze da je za Bosnalijek isplatnije proizvoditi u Indiji?!

Gašenje Bosnalijeka

Ukoliko bi se ostvarila namjera Arslanagića i ortaka, potreba za proizvodnjom Bosnalijeka u Sarajevu bi vremenom bila sve manja pod izgovorom da utiče na profitabilnost, što bi vodilo ka potpunom gašenju proizvodnje Bosnalijeka i izmještanju ključnih budžeta u Zagreb i Moskvu. Na taj način bi firme u Rusiji i Hrvatskoj bile izvan jurisdikcije zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u BiH, i daleko od očiju javnsoti, a njima bi upravljao Edin Arslanagić?! Tako, zapravo, postaje jasnije zašto jer recimo američki Alvogen "ispao" iz igre i zašto jednako konce u Bosnalijeku vuče Arslanagić. :evil:
sarajevo2012

Post by sarajevo2012 »

Nije mi baš jasno zašto se onda u Bosnalijeku trenutno grade dvije impozantne gradjevine, milionske vrijednosti, ne uklapa mi se to baš u ovu priču o gašenju bosanskog Bosnalijeka.
Ali šta ja znam, previše je ionako "stručnjaka" uključeno u rješavanje situacije u Bosnalijeku.
Malo će sve ove silne priče prezasititi medijsku pažnju za Bosnalijek, bojim se.
Klis

Post by Klis »

@sarajevo2012, pa zar postoji lakši način da veliki novci odu u lopovske džepove, od ovakvih velikih projekata, kao što su ova dva objekta?
Wanni

Post by Wanni »

@sarajevo 2002 ona druga zgrada koja se "renovira" prema papirima je srusena pa ponovno izgradjena ?! koji se milioncic stavio u djep

a danas u bosnalijeku bili libijci tacnije libijski ambasador .... sta rec ako se haden utali sa libijcima koliko to dodje 40 tak% ?!
Odbrana poste

Post by Odbrana poste »

Današnji apeli za pomoć uposlenika Bosnalijeka i njihov strah koji je danas prenijela i kod njih do juće omražena novina,podsjetio me je na jednu poznatu Bagdadsku priću.
Sreo neki halifa Smrt u gradu pa je pita:Zašto si ti juče preplašila moga slugu?
Nisam imala namjeru da ga preplašim,samo sam se iznenadila kada sam ga srela ovdje u Bagdadu jer imam sastanak s njim sutra u Samari.,odgovori Smrt.
A zbog toga je on od mene tražio konja da bježi baš u Samaru,zaključi halifa.
Nije ovdje poenta na sudbini,jer ja i nisam baš neko ko ozbiljno vjeruje u sudbinu.Poenta je na trudu koji ljudi vrlo često ulažu da upadnu u nevolju.
I to ne samo oni,ponekad i ljudi oko njih koji su apsulutno sigurni da im pomažu.
U ovom slučaju njihovim pomagačima ništa ne znači ni Bogdan Joković,notar koji je iz Beograda,preko Lukavice ,došao da im se nađe pri ruci,pored toliko sarajevskih notara!Neko slovo od onih pet,ne vjeruje da će neko paziti na njegove pare,bolje od ovog đetića.
I nisam ovo postavio zbog ovih u BOsnalijeku,njima niko više ne može pomoći.
Na ovo su me navela dvojica radnika,dioničara FDS koji su me na zadnjoj skupštini sasvim ozbiljnim prijetnjama pokušali otjerati sa te skupštine.Potpuno isto,samo u puno većem broju,radili su mi prije više od godinu uposlenici Bosnalijeka kada sam ukazivao na ono čega se eto oni sada boje,i to kada tadašnjeg njihovog dragog direktora već nigdje nema.
Naime,ovi iz FDS još uvijek mogu sebi pomoći.Nisam siguran da će to moći za godinu.
Custos

Post by Custos »

sarajevo2012 wrote:Nije mi baš jasno zašto se onda u Bosnalijeku trenutno grade dvije impozantne gradjevine, milionske vrijednosti, ne uklapa mi se to baš u ovu priču o gašenju bosanskog Bosnalijeka.
Ali šta ja znam, previše je ionako "stručnjaka" uključeno u rješavanje situacije u Bosnalijeku.
Malo će sve ove silne priče prezasititi medijsku pažnju za Bosnalijek, bojim se.
Medijska paznja dolazi i od onih koji jucer nisu ni znali da postoji bosnalijek a kamoli haden. Kud ces dalje da je i kantonalna televizija objavila nesto na ovu temu.

A "impozantne milionske gradjevine" su vrhunac apsurdistana. U jeku borbe za kompaniju, kada se vodi prica biti ili ne biti za bosnalijek, gradi se administrativna zgrada!

Ne vjerujes? Vidi sam:

http://sa-c.net/index.php/projects/sara ... grada.html

Procjena vrijednosti radova? 10 miliona KM.
Isplacena cijena zgrade? Sitnica... 40 miliona KM!

Jedino ce vrijediti nesto ova kontrola kvaliteta, tj. ako se uopste gradi.

Kakvu dodatnu vrijednost ili tehnologiju ce pridonijeti nova administrativna zgrada? Sada je jos jasniji ovaj gore napisani clanak o kakve namjere je imala ova krinimalna banda.

Ocigledno finansijerima i pravnicima smeta da se stvari nazovu pravim imenom i da na vidjelo izadju svi materiali pa ne cudi njihova grcevita borba da se zadrzi status quo.
Custos

Post by Custos »

Wanni wrote:@sarajevo 2002 ona druga zgrada koja se "renovira" prema papirima je srusena pa ponovno izgradjena ?! koji se milioncic stavio u djep

a danas u bosnalijeku bili libijci tacnije libijski ambasador .... sta rec ako se haden utali sa libijcima koliko to dodje 40 tak% ?!
Bolje reci, koji desetak milioncica vise se stavio u dzep samo za zgradu.

Haden sa radnicima i ostalim pravnim i privatnim licima ima preko 40% pa sa libijcima taj postotak je narastao na 50%.
Wanni

Post by Wanni »

ako se utale sa Libijcima posao ce biti vrlo brzo rijesen ..
danas sam pricao sa kolegicom sto je pripravnica kod jedne sudinice kod koje je stigao odgovor na tuzbu prodiv Uzunovica , bgm kaze dobro su joj usta zapusili .. jer kako mi rece ovi koji su podnijeli tuzbu u ime bosnalijeka nemaju validnu punomoc , a nisu nikakvu ni dostavili tako da su prilike da ce ta tuzba pasti u vodu.
HANS

Post by HANS »

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/9 ... 1-dio.html
evo kako je novac izvlačen iz plive preko njeni predstavništava vani nešto slično je planirao bosnalijek vrijedan je ovaj naš arsla prepisuje od drugi pravi škloski primjer prepisivanja samo što mu neće sad to ići :lol:
Post Reply