Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Vjerovatno Hypo skrbnik, navodno Hrkač ali možda se vidi u RVP nakon kliringa. Ovih dana se viđaju nešto kao "bull trap-ovi"(taj izraz je najbliži ovim dešavanjima) i iako izgleda da tako nešto nije dobro, pokazuje se suprotno. To se ne može napraviti tamo gdje nema zainteresovanih na kupovnoj strani. Znači povećava se kupovina ali niko nije agresivan kao što se radilo ranije.
panzer

Post by panzer »

Hypo skrbnik povećao udio ali minimalno povećanje. Veći dio je uzeo raiffeisen skrbnik ali i fond Naprijed, preko 8000 dionica. Poznata je prodajna aukcija Naprijed fonda po 102 KM prije nekoliko godina, a onda kupovina na ovim cijenama krajem 2009 kada su kupili oko 85.000 i sa ovosedmičnom kupovinom i dalje povećavaju udjel.
panzer

Post by panzer »

Zenica, 27. 01. 2011. – Danas je Miralem Galijašević, premijer Ze-do kantona organizovao sastanak u sjedištu Kantona u vezi sa davanjem saglasnosti općinskih vijeća Zavidovića i Olova za dodjelu koncesije za gradnju mini hidrocentrla na rijeci Krivaji njemačkoj kompaniji RWE. Sastanku su prisustvovali Mathias Heinz, rukovodilac ekonomskog odjela ambasade SR Njemačke u BiH, Ingo Schrof, direktor RWE za Bosnu i Hercegovinu, te načelnici i predsjedavajući općinskih vijeća Olova i Zavidovića. Učesnici sa njemačke strane zahvalili su premijeru na organizovanju jednog ovakvog sastanka obzirom na činjenicu da se sa projektom uspostave osam malih hidrocentrala kasni, pošto godinu dana čekaju odgovor od dva općinska vijeća u vezi sa davanjem saglasnosti na gradnju. Mathias Heinz, ispred njemačke ambasade izrazio je želju njegove zemlje da se postojeća dobra saradnja proširi sa konkretnim projektima jačanja energetskog sektora u BiH, a posebice u Ze-do kantonu.

Premijer Galijašević istakao je da su ovakvi projekti od velikog značaja sa razvoj lokalnih zajednica te da putem resornog ministarstva Vlada Ze-do kantona potiče ovakve i sve slične privredne aktivnosti. Izrazio je nadu da će lokalne zajednice prepoznati značaj izgradnje mini hidrocentrala na rijeci Krivaji te konačno ponuditi svoje viđenje kompletnog projekta i time obezbijediti nova radna mjesta. Na kraju sastanka dogovoreno je da se održe završni razgovori kompanije RWE u Zavidovićima 08. 02., a u Olovu 15. 02. ove godine. Nakon toga, trebalo bi zakazati sjednice općinskih vijeća ovih općina na kojima će se poslanici konačno izjasniti i uputiti krajnji odgovor o davanju saglasnosti na koncesiju za gradnju osam malih
hidrocentrala na rijeci Krivaji.
Natezanje se nastavilo i u ovoj godini.
panzer

Post by panzer »

Uzrok za neizvršavanje očekivanih stvari u većini tih navoda je politika, što se moglo gledati u godinama koje su iza nas. Uvijek je politika bila ta koja je od energetskog sektora pravila poligon za skupljanje poena i ostalog.

U tom članku se spominju direktive EU a o njima se i ranije govorilo. Ono što ja nisam promjetio niti sam čuo da rad organizacija domaćeg tržišta el. energije nije prema direktivama. Koliko znam tržište treba biti podijeljeno na proizvodnju, prenos i distribuciju. Elektroprenos BIH a.d je osnovana na državnom nivou i to je urađeno, Elektroprivreda RS je podijeljena na te segmente dok ostale dvije EP nisu ali niko nije ni spomenuo da bi trebale. Na osnovu toga pretpostavljam i da neće jer EPBiH ne bi išla u formiranje koncerna na ovaj način nego bi čekala proces segmentiranja.

Na određeni način tržište el.en. je i prošlo transformaciju odnosno postalo je "liberalizovano" a to se spominje i u članku:
Od otvaranja tržišta za kupce koji ne pripadaju kategoriji kućanstava, dvije industrijske kompanije kupile su dio električne energije na tržištu. Potrošači nemaju razlog da promijene dobavljača, budući da su regulirane tarife i dalje ispod tržišnih cijena
Doduše spominju se institucionalni kupci a ne kućanstva ali je EPBiH već odradila proces sklapanja pojedinačnih ugovora sa kućanstvima oko snabdijevanja strujom pa pretpostavljam da je i tu došlo do "liberalizacije" iako formalne.

Više puta je raspravljano o cijeni struje koja je i dalje socijalna kategorija a šta bi se desilo da snabdijevanje vrši privatna firma pokazalo se ovih dana u Crnoj Gori kada je traženo povećavanje cijene za 80%.

Interesantno je da domaće elektroprivrede nisu pokrenule tarifni postupak za povećavanje cijene od aprila mada je ostalo manje od dva mjeseca do tog roka iako za taj proces treba više vremena.
Damirko

Post by Damirko »

panzer wrote: Koliko znam tržište treba biti podijeljeno na proizvodnju, prenos i distribuciju. Elektroprenos BIH a.d je osnovana na državnom nivou i to je urađeno, Elektroprivreda RS je podijeljena na te segmente dok ostale dvije EP nisu ali niko nije ni spomenuo da bi trebale. Na osnovu toga pretpostavljam i da neće jer EPBiH ne bi išla u formiranje koncerna na ovaj način nego bi čekala proces segmentiranja.
Ako znaš da sistem treba biti podijeljen na proizvodnju prijenos i distribuciju, zar još neko treba nekom spoimnjati da bi dvije EP to trebale uraditi??
Segmentiranje će biti urađeno kad-tad, jer se prema direktivama EU i pirnicpima liberalnog tržišta, distributivna mreža mora "otvoriti" kao kanal za druge ponuđače električne energije.

Kada RAK konačno donese odluku o prenosivosti broja, kada ne bude 065, 061, 063 prepoznato po "bojama", tada ćemo da vidimo čija mati crnu vunu prede.
Uvod u to je rat u pounom zamahu koji se vodi između operatera kablovska+internet+fiksna, konkretno HS, Telemach, Logosoft, BH Telecom
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:
Interesantno je da domaće elektroprivrede nisu pokrenule tarifni postupak za povećavanje cijene od aprila mada je ostalo manje od dva mjeseca do tog roka iako za taj proces treba više vremena.
Mislim da je u pitanju strah. Jerlagic, koji po meni nije los strucnjak i organizator, nema bas osobito cvrstu kicmu. Cijele prosle godine svakome je bilo jasno da je cijena struje potpuno neekonomska. Ipak receno je da zahtjev za povecanje cijene nece ni biti podnijet do Oktobra, zbog izbora (ovo zadnje naravno nije receno ali je bilo jasno). Svjesno je firma opet gurnuta na pozitivnu nulu tj izgubila 50-100 miliona da stranka ne gubi na popularnosti. I ipak su izgubili.
FTV se pridruzila Avazu kontinuirano huskajuci protiv EP. Ako nema nista lose onda se to izmisli, nadju se nezadovoljni rudari, sindikalni povjerenici i sl. Primjenjuju se provjerene metode iz 60 minuta (npr mrskom sagovorniku koji odbija dati izjavu se u hodniku u prolazu gurne mikrofon u nos a onda ga se optuzi da je izvrsen napad (nosom na mikrofon) na slobodno novinarstvo itd.
Sjecam se neke emisije prije par mjeseci, mislim Odgovorite ljudima gdje je tzv novinarka ftv Elma Kazagic citavu emisiju vodila pristrasno i navijacki sa unaprijed pripremljenim (SDP) stavom a odnos prema Jerlagicu koji je bio gost je bio prostacki sa mahanjem rukama, kolutanjem ocima, oduzimanjem rijeci, davanjem trostrukog vremene oponentima a i ona sama je nasiroko obrazlagala svoje vlastite stavove za sta naravno nije ni blizu kompetencije.
Iako je imao stotinu argumenata da odbrani svoj stav (mislim da je tema bila gradnja novih energetskih objekata) i da prostacki agresivnu novinarku satjera u misju rupu, Jerlagic je djelovao zbunjeno i preplaseno.
I nije to prvi put, vidjelo se vec vise puta i prije da je Jerlagic dosta slab govornik i osjetljiv na udare medija te da je sklon da ide linijom manjeg otpora. Kako svi mediji a posebno navedeni, jedva cekaju bilo kakav zahtjev za poskupljenje a pogotovo struje, makar i u najmanjem procentu, da otpocnu pravu orgiju demagoskih i populistickih naslova i programirane kuknjave, a Jerlagic to zna, ne bi me cudilo da je „povukao rucnu“ sa tim zahtjevom dok ne vidi rasplet politicke situacije ili jednostavno da kupi sebi koji mjesec mira i pokupi jos koju direktorsku platu prije nego mu „skinu glavu“.
Eto zato me ne bi cudilo da se potiho odustane od tog najavljenog povecanja cijene od Aprila makar se time nanosi steta EP od cca 100 miliona godisnje ako je povecanje npr 10 %. A volio bih da se prevarim i da se Jerlagic pokaze cvrscim i principijelnijim nego sto ga sada dozivljavam.
Sto se tice mostarske EP sva prica i argumentacija je manje vise ista osim sto direktor ima cvrscu poziciju zbog boljeg poslovanja ove godine, velika dobit, otvaranje HE Mostarko blato, vjetroelektrane i sl
A ako i bude zahtjeva za visim cijenama ubijedjen sam da se nece traziti vise od 10 %.
panzer

Post by panzer »

Ovo "nosom na mikrofon" je prava stvar. Smiješno ali istinito. Što se tiče uticaja polupismenih novinara na građane mora se priznati da je ogroman. Prije par dana sam pročitao izjavu jednog intelektualca o stanju novinarstva i javnosti koji kaže ljudi sve ono što vide na dnevniku ili pročitaju u novinama prihvataju kao da im je tu informaciju sa neba spustilo neko više biće.

Normalno, taj uticaj medija je na zapadu davno apsolviran i tamo se to koristi profesionalno. Nisam protiv toga da se tako koristi, ali je žalosno da to rade polupismeni novinari i pojedine grupe koje stoje iza njih i stvaraju abnormalno negativističko društvo koje ne može napredovati.
Zadnji primjer je informacija o nestašici brašna u Sarajevo. To je bukvalno kopiran primjer "Rata Svjetova" Orsona Welsa. Do te mjere su mediji doveli društvo.

Oko povećanja cijene struje još treba vidjeti. Prvo oko novog ministra energetike i njegovog viđenja stvari a onda i Jerlagićevog odlaska ili ostanka. Mada, najbolji trenutak je prelazak sa zimske na ljetnu tarifu i neki drugi moment bi bio dočekan na nož, tako da će se uskoro vidjeti šta će uraditi. U Srbiji očekuju povećanje za oko 13% a u CG se spominje 11 %. U svakom slučaju povećanje kod EPBiH
bi donijelo dobar prihod ali koji više nije dobit za raspodjelu vlasnicima nego potrebni kapital za nastavak modernizovanja rudnika i izgradnje ostalih kapaciteta.

Jerlagić je pomenuo izgradnju 4 MHE na Neretvi (ili Neretvici) tokom ove godine kao i očekivanja novog saziva(konačnog, nakon nekoliko mjeseci) u Komisiji za zaštitu spomenika koja bi dala dozvolu za HE Vranduk.
Isto tako, spomenuo je i da je prošlogodišnji izvoz bio 117 mil. KM a ukupna prodaja na tržištu 250 mil KM dok je ostatak domaći konzum.

Damire, iz dostupnih informacija sam pokušao izvući neke zaključke jer stvarno nigdje nisam našao(u zadnje tri-četiri godine) ni jednu rečenicu zvaničnika da se EP moraju transformisati. Svi smo potpisali ugovor o snabdijevanju kućanstva jer su im,mislim, te direktive nalagale pa sam pretpostavio da je to ta neka liberalizacija.

Vjerovatno će, kao što kažeš, stvarna liberalizacija tržišta doći ali mi je teško zamisliti vrijeme da Elektrodistribucija Tuzla struju dobavlja od nekog drugog proizvođača pored onih TE koje su tamo. Možda i može ali to zahtijeva privatizaciju svega a to je već neka druga sfera.
Damirko

Post by Damirko »

Vidi, elektrodistribucija Tuzla vjerovatno kupovati od nekog drugog, bila privatizirana ili ne.
Ali će neka "panzer distribucija" ili "damir distribucija" kupovati od koga hoće, od HEP-a, recimo, i prodavati koksari u Tuzli.
Svjestan si da danas BiH izvozi, odnosno prodaje struju. Ne prodajemo mi struju samo državama ili državnim distribucijama.
Jedan od najvećih kupaca je Vuk Hamović, dakle potpuno privatna kompanija. Oni prodaju onda gdje hoće. Hrvatska, Grčka, itd, itd.

Moram ponoviti. Previše se energije troši na analize je li Jerlagić čvrst, podoban i sposoban. Odnosno, kako FTV "šara" od Fahre do SDP-a, koga blati, etc.
Jerlagić samo radi za platu, i ne pita se gotovo ništa. Na vladi je da konačno zauzme jasan i transparentan stav o tome kako i šta dalje sa najvećim blagom ove zemlje.
A zauzeti ga ne može jer vlade još nema....
montypython

Post by montypython »

Damirko wrote:
Moram ponoviti. Previše se energije troši na analize je li Jerlagić čvrst, podoban i sposoban. Odnosno, kako FTV "šara" od Fahre do SDP-a, koga blati, etc.
Jerlagić samo radi za platu, i ne pita se gotovo ništa. Na vladi je da konačno zauzme jasan i transparentan stav o tome kako i šta dalje sa najvećim blagom ove zemlje.
A zauzeti ga ne može jer vlade još nema....
Mislim da potcjenjujes uticaj medija. Takvi mediji o kojima govorim a i o kojima je i Panzer ponesto rekao doveli su do toga da je sada jedva moguce napraviti elektranu. Bilo gdje. Ako si gledao vecerasnji dnevnik u izvjestaju iz Duvna vec je odradjen prilog da TE Kongora ne treba graditi, sve naravno sugestivno obradjeno, podbunjen narod itd. Kad se to ponovi koji put i sa tim je gotovo kao sto se uradilo za Vranduk, za Gorazde i sl. U BiH se vise nista ne moze graditi. I auto put je blokiran u nekoliko tacaka i u Blagaju i u Pocitelju na slican nacin. Kad se narod tako obradi odnosno kad to cuje sa televizije on stvarno vjeruje u to kao da mu je to kako rece panzer saopstilo neko vise bice i onda nikakva Vlada tu nece pomoci.
Znam ja da Jerlagic radi za platu ali to ne znaci da ne treba da radi. Po meni je bas jako vazno da on bude cvrsti sposoban. Ne bih se slozio da sad treba da se sjedi i ceka formiranje Vlade da se donese odluka o povecanju ili ne cijene za recimo 10%. Pa zaboga to je dnevno operativno poslovanje. U EP sjede mnogo pametniji i obrazovaniji ljudi nego u Vladi i sadasnjoj a bogami i buducoj. Necemo valjda od direktora velikih filmi u drzavnom vlasnistvu praviti lutke na koncu izlapjelih politicara. Na kraju krajeva postoji i nadzorni odbor, ima i FERK itd.
Ja nisam govorio o stavu sta dalje u energetici nego o povecanju ili ne cijene struje za 10 ili 15 %, ne znam sta tu ima posla za Vladu.
Post Reply