Fabrika duhana Sarajevo

slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

Brzinski telefonski izvještaj mog punomoćnika pa se stoga ispričavam ako ne prenesem posve točno ...ali najinteresantnije što mi je ostalo u uhu :
Punomoćnik vlade je u jednoj od točaka glasao PROTIV donošenja odluke u svezi vanjskog revizora a to je svi znamo zakonska obveza !! Predsjedavajući skupštine je saopćio rezultate glasovanja oko izbora članova novog NO , prešao na slijedeću točku dnevnog reda a tek onda nakon intervencije nezadovoljnika i stalnih tel poziva prekinuo skupštinu ..naravno da me sve to zainteresiralo ( sutra ću imati potpunu informaciju ) i da ću sve debelo izanalizirati pa tek onda donositi svoje zaključke ...surfajući pronađoh neke tekstove u svezi događanja na današnjoj skupštini ...jedan mi se odlomak učinio interesantnim :
"Očigledno im smetam jer sam upozoravao na nepravilnosti u poslovanju. Takvim poslovanjem gube svi dioničari, smiješno je da se dijeli dividenda 3,5 KM a prihod FDS-a je oko 350 miliona KM godišnje", istakao je Jaganjac.
Koja glupost izrečena od ovog čovjeka ..ako je ovo kadar koji bi da upravlja kompanijom onda nemam riječi ...stavljati u korelaciju promet ( čak ne zna razlikovati prihod od prometa ) kompanije sa vrijednošću dividende je van svake pameti ...sreća da ovakav lik nije u BH Telekomu ili Elektroprivredi ...tamo bi valjda "najarcao " dioničare da sve ispod 100 KM po dionici dividende je krađa :lol: ..naravno uzimajući u obzir promet ( prihod ) kompanije ...da nije žalosno ,bilo bi smješno ...
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

najbolje da sporno mjesto dobije ona grupa koja je spremna do kraja godine isplatiti jos jednu dividendu od recimo 10 km i nju bi trebalo podrzati
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by proleter »

Nikšić: Nezakonite opstrukcije u FDS-u očekivane, Mulahasanović spreman na sve da prikrije kriminal

Očekivao sam da će se na Skupštini dioničara Fabrike duhana Sarajevo desiti neka nezakonitost kako bi se omogućio izbor Nadzornog odbora FDS-a po želji i diktatu direktora Edina Mulahasanovića i njegovih pokrovitelja iz Stranke demokratske akcije jer zakonski to nisu mogli nikako uraditi, izjavio je po okončanju Skupštine dioničara FDS-a premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.

Krajnje je vrijeme da tužilaštva hitno reagiraju, a Vlada će iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bi osujetila još jedan pokušaj prevare dioničara FDS-a, izjavio je za Federalnu novinsku agenciju premijer Federacije Nermin Nikšić.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... e-kriminal
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Došli smo do te tačke da se otovoreno priča o "političkim pozicijama" u NO. To je upravo otimačima sa svih strana odnosno nastavak divljeg sistema kojeg imamo.
Svima puna usta poštovanja zakona i transparentnosti i profesionalnosti u firmama sa državnim udjelom ali sada otvoreno pričaju moje-tvoje.

Zalošno.
Odbrana poste
Posts: 222
Joined: 22 Jul 2012, 18:28

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Odbrana poste »

Jednom sam za ovog Slučajnog prolaznika napisao da je on ovdje baš slučajno.Sada to povlačim.On je tu potpuno namjerno .Tu je da napada svakoga koji pokuša da ukaže na nešto ili nekoga ko urušava ovu zemlju.I zato su ova njegova pisanija bez ikakvog osnova,osim mržnje.On je tu negdje okolo zaostao još iz onog jula 1993.,najtežih dana za Sarajevo.Njegovo neznanje nije najgori dio njegovog nastupa ovdje,gore su namjere.
Pa zar iko ko ne zna da je vrlo problematična mala zarada nakon velikog prihoda,dividenda od 1,7% na kapital da je znak da su visoki troškovi,ima pravo da nas ovdje maltretira..U telekomu je to svake godine 7 do 8 %.A na to je na toj skupštini FDS ukazivao jedino taj Jaganjac.Jasno je rekao zašto je vlada zauzela stav da će glasati protiv izvještaja i svega što se uz to vezuje.I iznio desetak najdrastičnijih primjera trošenja para dioničara.Znaju sve to i uposlenici.Ali oni su svjesni da to direktor ne troši njihove pare,nego pare dioničara.Zna sve to i onaj predsjedavajući,za kojeg sam i sam morao glasati jer mu je protivkandidat bio baš taj rastrošni direktor.I to sam mu i rekao,kada sam mu nakon njegovog izbora prišao i tražio da dodamo još nekoga u ovaj glasački odbor direktora.On je to odbio.Nakon što je na kraju,znajući cijelo vrijeme odnos snaga na ostalim točkama,opet je pročitao tu glupost da je izabran uposlenik sa 14 000 glasova a ne predstavnik vlade sa 950 000 . I ovaj očito spada u one koji kada se u svoje enklave vrate iz Sarajeva,trlkjaju ruke ako nisu ništa uradili što bi ovu zemlju poguralo naprijed.Dakle,nema slučajnih!
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Damirko »

@odbrana - ja znam zašto sam se zakačio sa "slučajnim", zbog arogancije i načina pisanja. Međutim, nije mi jasno zbog čega je sada napadnut? Zato što smatra da je legitimno pravo dioničara podjela dividende? Zato što je podržao tu odluku? Pa, odluka je prošla sa >50% glasova. Već sam ranije pisao da je 1,7% skoro pa smiješna cifra od koje mali dioničar ne može vršiti povrat svog kapitala.
@proleter - ono što si pisao na ovom portalu uvijek je bilo pozitivno. Imaš svoje razloge zašto ti se ovaj rasplet nije nimalo dopao, ali u pišeš kako je "statut iznad zakona". Ne znam na koji je zakon mislio onaj koji je to postavio iznad tebe, ali za rad Skupštine je mjerodavan Statut. Sada dolazimo do onoga što je po meni bit. Predstavnici Vlade definitivno nisu ni pročitali Statut. Osim što u većini slučajeva nisu upoznati sa privrednom tematikom, nisu upoznati sa pravnim odredbama. Ono što je "slučajni" napisao o zakonskoj obavezi usvajanja Odbora za reviziju je tačno. Dakle, oni su ti koji su ovdje krišili zakon. Dakle, kada se uzburkaju emocije, treba ostati hladne glave, radi donošenja bilo kakavih odluka. Da je predstavnik vlade ostao hladne glave, možda ne bi prekino sjednicu jer se... naljutio na tumačenje Statuta. NHF i pozdrav
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

@odbrana pošte iliti Halile Čengiću ...primjetili ste da se većini učesnika ovog foruma obraćam sa Vi ,ponajprije jer sam tako odgojen jer na per tu prelazim s nekim dogovorno a također iza nicka se "ne vidi" koliko sugovornik ima godina ...za Vas osobno sam googlajući netom ( i gledajući na tv prigodom bsnl pressice ) uvidio da Vam je glava sijeda pa kontam red je da persiram jer bi ste mi mogli biti skoro otac ...no od ovog trena si ti za mene ono što i jesi :polupismeni primitivac koji bi da vrijeđa ,ocjenjuje svakoga koga stigne ,moderira ovaj blog..da određuje tko je slučajan ko namjeran ...a u suštini si kako kažu sitni ,mali ,nebitni prevarant i uz to prevrtljivac :
odbrana pošte :
Sve više uviđam da ovaj forum nije kjesto na kome se nešto bitno može uraditi.Neki,koji su na istom tragu na ovom forumu,ostat će to sigurno i dalje.Ja na njih niti sam uticao,niti ima potrebe za tim.A ovi frustrirani nekim svojim problemima,na nivou na koji se u životu inaće ne spuštam,nisu ni bili cilj mojih pisanja.Ne moram ih trpiti ni u ovom virtualnom okruženju.Pozdrav za dobronamjerne!
Nagradi nas ,osobito mene daljim nekomuniciranjem , i idi s milim Bogom .Zaista s tobom nema priče !
@Damirko ...kako vrijeme protiče ,nas dva bi se i mogli složiti u većini stvari ...očito obojica razmišljamo hladne glave , pričamo prije nas obuzmu emocije jer valjda za razliku od mnogih ovdje "nemamo stranu" za koju navijamo ...
ps : nije mi samo jasna brojka od 1,7 % na kapital ? ako je dividenda 3,5 KM a dionica se trguje po cca 60 KM onda je to po meni 5,8% ako se na to mislilo. Davno sam rekao da po meni fds dionica nema špekulativnu vrijednost pa na njoj mogu profitirati samo oni koji imaju strpljenja da ubiru dividendu i čekaju jackpot ili da kao ti izađu na vrijeme .
Hvala & pozdrav
leon
Posts: 348
Joined: 14 Nov 2012, 15:01

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by leon »

Opet kao pravnik samo kratko da napišem. Naime, nemam dionice FDS, ali pratim priču zbog drugih društava u kojima imam dionice, prvenstveno Bosnalijek.

Vezano za odnos Zakona i Statuta dioničkog društva. Naime, Zakon o privrednim društvima važi na cijelom teritoriju F BiH i Statutom nekog društva ne može se kršiti Zakon.
Statutom se samo pobliže može nešto regulirati, što je u Zakonu generalno napisano, ali nikako suprotno Zakonu. Nadalje, svaki Statut se šalje Ministarstvu pravde na provjeru,
prije nego stupi na pravnu snagu, pa mi nije jasno kako je ovakav Statut prošao tamo.

Dakle, u Statutu Bosnalijeka može recimo slobodno stajati da se za NO mora izabrati Edin i Amar, Meliha, Fiko i peti da se bira slobodno. Međutim, takva odredba je ništava i primjenjuje se Zakon o privrednim društvima.

Član 194.
Dionica sadrži prava na učešce u:
1) upravljanju dionickim društvom
...

Član 199.
Dioničar ima pravo na jedan glas za svaku običnu dionicu.

Član 217.
Dionice za zaposlene sadrže ista prava kao i obične dionice, osim u slučajevima utvrdenim ovim
zakonom. (Napomena: ne Statutom, samo ovim Zakonom)

Član 245.
Izuzetno predsjednik skupštine može prekinuti rad skupštine najduže do 15 dana, uz
utvrdivanje tacnog datuma i mjesta nastavka rada zapocete skupštine.

Član 246.
Skupština dionickog društva odlucuje o:
11) izboru i razrješenju clanova nadzornog odbora pojedinačno;

Član 248.
Skupština odlucuje dvotrecinskom vecinom zastupljenih dionica s pravom glasa o pitanjima za koja je
pojedinim odredbama ovog zakona izricito tako propisano, ukljucujuci odvojeno glasanje po klasama
dionica, a natpolovicnom vecinom zastupljenih dionica s pravom glasa, zajednickim glasanjem svih
klasa dionica, odlucuje o svim ostalim pitanjima iz svoje nadležnosti, osim izbora clanova nadzornog
odbora i odbora za reviziju koji se vrši u skladu sa odredbama clana 262. ovog zakona.

Član 262.
Članovi nadzornog odbora biraju se glasanjem, u skladu sa clanom 249. ovog zakona, pri
čemu svakoj dionici sa pravom glasa pripada broj glasova jednak u broju clanova nadzornog
odbora koji se biraju.
Ukupan broj glasova koji nosi svaki glasacki listic rasporeduje se ravnomjerno na sve kandidate cija
imena su zaokružena na istom listicu.
Kandidate koji su dobili najveci broj glasova skupština proglašava za clanove nadzornog
odbora.

Na prvoj konstituirajucoj sjednici nadzornog odbora, koju u roku od 15 dana od dana
održavanja skupštine iz stava 3. ovog clana saziva sekretar društva, nadzorni odbor jednog od
svojih clanova bira za predsjednika nadzornog odbora.
Nadzorni odbor, može razriješiti clana nadzornog odbora sa dužnosti predsjednika, uz
istovremeno imenovanje jednog od svojih clanova za predsjednika nadzornog odbora.

Dakle, samo kandidati koji su dobili najveći broj glasova na skupštini, bez obzira na njihov status (radnik, neradnik, pošten ili kriminalac) je izabran u Nadzorni odbor.
Kako se ne pravi razlika između dionica radnika, malih dioničara, vlade itd (obične redovne dionice sa pravom glasa), tako se ne pravi razlika ni između kandidata za Nadzorni odbor.

Prema mom mišljenju Statut ne smije propisivati posebne statuse ili sposobnosti za članove nadzornog odbora.

Nadam se da ću malo pomoći, dozvoljavam da se drugi ne slažu sa mojim mišljenjem, a napominjem da nemam dionice FDS, niti ću ih ikada imati,
obzirom da iz moralnih razloga ne ulažem u duhansku industriju.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Ja sam se malo kolebao oko pravne snage statuta u odnosu na zakon ali sa ovim gorenavedenim članovima zakona je sada sve jasno tako i da dođe do suda bez problema može biti riješeno. Nije mi jasno zašto je prekinuta skupština jer je to bila zadnja tačka i bili su poznati rezultati glasanja tako da je samo trebalo proglasiti novoodabrane članove.
Odbrana poste
Posts: 222
Joined: 22 Jul 2012, 18:28

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Odbrana poste »

Ja sam otišao prije nego su izbrojani glasovi ali su mi rekli da je taj predsjedavajući jednostavno pročitao papir sa pet izabranih članova ,sa ovim sa 14 000 ali bez ovog sa 952.000.I skupština je prekinuta tek na zahtjev dioničara koji su znali da su sva tri kandidata u ime vlade imali isti broj glasova.I zbog toga moja sumnja u namjere ovog predsjedavajućeg.I zbog toga sam i njemu lično rekao da mi je krivo što nisam imao alternativu bolju od njega,nakon što smo ga izabrali.
PS Nemam namjeru nikoga učiti da razlikuje kapitalizaciju na berzi od kapitala društva.
I dalje tvrdim da je neznanje,ma koliko duboko bilo,prihvatljivije od mržnje i loše namjere.
Post Reply