Fabrika duhana Sarajevo

slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

@one
Potpisujem sve što ste napisali u prethodnom postu ,uz malu ispravku da se radi o tdr umjesto trd ,ali to naravno ne mijenja suštinu napisanog ...
Osobno mislim da će eventualni utjecaj koji lijanovići mogu ostvariti u fds-u imati poguban utjecaj po kompaniju a onda naravno i po nas male dioničare-suvlasnike...
Odbrana poste
Posts: 222
Joined: 22 Jul 2012, 18:28

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Odbrana poste »

Forum je takav kakvi su učesnici.Ovaj Custos jedan od tipičnih.Čovjek piše o mojoj nedosljednosti ili kako kaže promjeni stavova a onda upućuje na tekst u Oslobođenju iz prošle godine,u kome su moji stavovi onakvi kakve sam ih iznio baš danas ppišući o izjavama onog trećeg iz Komisije.
Kaže Oslobođenje me kao pročitalo,a baš u današnjem Oslobođenju moj stav o stavu Vlade prema dividendi na skupštini kojeg sam ja objavio juće jer ga je Oslobođenje trebalo baš juće objaviti.Izgleda da ovaj spada u one koji bi rado sve da shvate,ali ne mogu.Jer kako razumjeti pronalaženje argumenata u korist onoga koga napadaš zbog nekih svojih frustracija.
I još nešto,ja nemam osječaj da nisam uspio u onome za što sam se zalagao.podsječam vas na ciljeve koje je kao moje istakao bivši predsjednik NO Vranica dd u stečaju,a sadašnji vaaš omiljeni predsjednik.
On se baš i nebi složio s tim da ja ovdje uveseljavam recimo njega i ove njegove trabante.
Ali ipak sam sve više siguran da se čovjek treba potruditi da ni u virtualnom svijetu ne dođe u okruženje koje sebi ne bi nikada dozvolio u realnom.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

one wrote:Mislim da bi sljedeci mjeseci trebali biti prijelomni za fds.prije vise od godinu dana propali su pregovori izmedju fds i trd-a o proizvodnji hrvatskih brendova u fds-u za bih,srbiju i dalje.navodni razlog prevelika cijena koju je postavio fds.trd se okrenuo pokusaju lobiranja preko eu da se carine izostave.samo u bih ce gubiti 10 miliona eura godisnje.jedan od kljucnih momenata je sada kako ce to proci u srbiji jer je otpor u vidu multinacionalnih kompanija vrlo jak.ako i tu ne uspiju obezbijediti izostanak carina koje bi se trebale povecati mislim oko 56% tada je fds u odlicnoj poziciji za nove pregovore koji bi uslijedili do kraja godine o proizvodnji brendova u fds-u(mislim da je direktor fds-a to vec i nagovjestio). Trd –u se ne isplati praviti novu tvornicu u bih,ono sto su nagomilali cigareta je za par mjeseci.ako ce trd imati godisnje gubitke vece od 20 mil eura zbog ulaska u eu to moze samo smanjiti pregovorima sa fds.tu dolazimo do KLJUCNOG momenta tj. Profitu koji bi fds imao po kutiji proizvedenih cigareta.kao sto rekoh mislim da fds u sjajnoj poziciji za te pregovore.jedino me brine da trd ne povuce zadnji potez preko njihove vesne i naseg zlaje i u NO fds-instaliraju ljude koji se nece znati ili nece htjeti dobro cjenkati ako dodje do pregovora.(po prijedlogu NO treba da cine dva iz boljitka i jedan iz sdp uz vjerovatno i direktora iz sdp).ako dodje do ovog momenta mislim da treba cijela javnost imati pristup informacijama o postignutim uslovima izmedju trd i fds-a.
Nije postignut sporazum o izvozu hrvatskih cigareta u Srbiju

EU je tražila uvođenja kvote od 1.625 tona za hrvatske cigarete, gdje bi 25 tona bilo po carini od 10 posto, a 1.600 tona po carini od 15 posto, dok bi ostale količine imale "tretman" od 56,7 posto carina .
"Mi se nismo složili s ovim zahtjevom, EU pregovarački tim se nije složio s našim zahtjevom ... i tu smo stali i shvatili da svaki sljedeći sastanak s obzirom da su ostale stvari bile riješene, ne bi vodio ničemu", rekao je Golubović.
Stav Privredne komore Srbije je da je zahtjev Hrvatske za povlaštenim izvozom cigareta u Srbiju, neosnovan i vrlo štetan za proizvođače i prerađivače duhana u Srbiji, izjavio je Tanjugu sekretar Udruženja za poljoprivredu Poljoprivredne komore Srbije Nenad Budimović.
"S obzirom da je Hrvatska od 1. jula 2013. postala punopravna članica EU, poslovanje po CEFTA sporazumu je prestalo vrijediti. Carina za uvoz cigareta iz EU je 57,6 posto, što znači da carina u tom iznosu vrijedi i za Hrvatsku", naglasio je Budimović.
"Privrednicima koji se bave proizvodnjom i preradom duvana nije u interesu davanje posebnih ustupaka Hrvatskoj, prije svega što bi to značilo automatsko stvaranje povoljnih uslova uvozu ovih proizvoda u Srbiju iz svih ostalih zemalja članica EU", pojasnio je Budimović.
To bi, kako je upozorio, izazvalo ozbiljne posljedice u ovoj privrednoj grani i odrazilo se na smanjenje budžeta, povećanje trgovinskog deficita, smanjenje zaposlenosti, kao i na smanjenje opsega investicija.
EU birokrate protiv Japan Tobacco Internationala i u za sada JTI je pobjednik. i to ide u prilog FDSu. S tim da bi ta eventualna iznajmljena proizvodnja bila kao lohn posao i tu nema velike zarade osim što se angažuju kapaciteti.
Ako bi nastavili sa prodajama ovih svojih udjela u ostalim firmama onda bi zvanično ušli u proces deinvestiranja ali male su šanse za to.
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

gdje ce pare od prodaje dionica bor banke.mozda za placanje tv stanica i novina? ko je kupio dionice bor banke,mozda ekipa koja ce podrzati sadasnju upravu sutra.zasto fds ne prodaje dionice mi grupe kada se svaki dan njome vrse velike transakcije a fds je vec mislim i izgubio dominantnu ulogu u tom fondu.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/941 ... odaja.html
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

Oko fds-a treba biti jasna matematika ako se bude islo na iznajmljivanje proizvodnje za tdr.jasno je u kojoj je situaciji je trd.ako je cijena(lupam)proizvedene paklice cigara 50 centi trd treba platiti akcizu u srbiji u visini oko 27 centi.ako mu fds radi tu paklicu i uzme cistu dobit na njoj od recimo 10 centi mislim da se to itekako isplati trd jer ce osim te razlike ustedjeti i na troskovima svoje radne snage koju ce vjerovatno smanjiti.neznam koliko koliko trd proda u zemljama cefte ali u bih to je mislim vise od 100 miliona paklica sto bi i fds moglo povratiti dobit na neke davne nivoe.
Ukoliko se napravi sporazum da sav profit ide tdr a da se fds samo pokrivaju troskovi proizvodnje onda je bolje prodat vladin udio nego cekat neku novu globalnu vecu krizu gdje ce politicari ponovo rec trebali smo to prije prodati.
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

Kada se vec svi utrkuju oko malih dionicara mozda bi se mogla napraviti anketa medju njima.koliko bi ih bilo spremno prodati dionice recimo po 250-300 KM.mislim da bi se po ovoj cijeni mogao naci ozbiljan kupac za 51%.mali dionicari drze bez vlade 60%.nagadjam da je od toga blizu 30% dionicara koji nisu uposlenici i koji bi isli na prodaju.koliko bi zaposlenika prodalo po ovim cijenama tesko je reci ali bi se mozda mogli iznenadit na taj broj s obzirom na danasnji nacin zivota i potrebe,zelje.. osim toga valjda je svima jasno da se tvornica ne bi zatvorila i da se ne bi izgubila radna mjesta,to je samo prica za dnevno politicke svrhe
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

@one
Shvatite moj post ponajprije kao dobronamjeran..slažem se s Vama u nekim postovima oko fds a u nekima imam pravo da se i ne slažem ...ne mislim da je zlonamjerno kad ste rekli da je fds prodao dionice borb...obzirom da sam u bank.sektoru jako dobro informiran a imam gdje i provjeriti ( te tu rijetkima dajem pardona ), morate znati da je ta Vaša info potpuna dezinformacija...bilo je nekog trgovanja tim dionicama pa je došlo i do "preslagivanja" redoslijeda među prvih 10 na RVP jer deseti na listi ima više od 4 % a fds manje ...možda Vas je to zbunilo ali mislim da svi ovdje trebamo plasirati samo točne informacije .
Pozdrav!
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

ako je tako moja pogreska.prihvatam!
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Sjednica skupštine dioničara Fabrike duhana Sarajevo prema svemu sudeći predstavljat će bezrezervnu borbu za fotelje u Nadzornom odboru fabrike, koja je gotovo 40% u vlasništvu Vlade Federacije, a 60% u rukama malih dioničara. Direktor Edin Mulahasanović tvrdi da mu je poznat scenarij resornog ministra Lijanovića za današnju Skupštinu.
Kaže da postoji mogućnost da će se opunomoćenik Vlade Federacije u svim tačkama izjasniti protiv glasanja. Ono što on želi je da podrži kandidate za Nadzorni odbor u ime Vlade FBiH, tvrdi Mulahasanović, izvještava FTV.
Mišljenja o tome koliko kome mjesta u Nadzornom odboru Fabrike duhana Sarajevo pripada su različita.
"Vlada očekuje da dobije ono što joj pripada. Nominirali smo tri člana Nadzornog odbora, mali dioničari četvrtog i ostalo je stvorio direktor s svojom koalicijom. Očekujemo da ćemo dobiti četiri mjesta, u najmanju ruku tri, da dobijemo pravo da se pitamo za ono što nam pripada", kaže Jasmin Jaganjac, član Nadzornog odbora FDS-a.
"Mali dioničari bi trebali izabrati svoja tri člana, a Vlada Federacije svoja dva, kao što je bilo i do sada, jer nema drugačijeg interesa Vlade Federacije u odnosu na male dioničare", smatra Mulahasanović.
U uputama ministra Lijanovića stoji, kako tvrde upućeni, i nalog da se glasa protiv isplate dividende. A upravo dividenda je onaj dio koji će odrediti na koju stranu će se okrenuti mali dioničari.
"Mali dioničari će se prisloniti uz onoga ko je za isplatu, a to svim silama propagira sadašnji menadžment i oni su se dobro potrudili da pridobiju dovoljno opunomoćenika. I ako su u tome uspjeli, onda će mali dioničari preći na njihovu stranu. Nisam siguran da će Vlada uspjeti da progura svoja tri člana", kaže Halid Čengić, mali dioničar FDS-a.
Zar se može prikupiti više od 40 % malih dioničara. I zar se ovdje mora biti na jednoj strani. Zašto menadžment ne bi bio smijenjen. Zar je interes malih dioničara da umjesto dobiju zasluženu dividendu koja bi trebala biti puno veća od ovih koje se dijele godinama, da neko u njihovo ime kupuje dionice koje sami nikad ne bi pogledali ni kupili i pritom FDS nekome u ime malih dioničara plaća masne provizije.
Odbrana poste
Posts: 222
Joined: 22 Jul 2012, 18:28

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Odbrana poste »

Na žalost,mali dioničari su se davanjem punomoći već opredjelili,za direktora ili za vladu.Ovo za Vladu,znaći i protiv dividende.Jer vlada je davno odbila prijedlog Udruženja dioničara Dividenda,da predloži i podrži isplatu dividende od najmanje 10 km po dionici.
A moguće je da je direktor na način kako je to svojevremeno radio i Arslanagić,prikupio više od 40%,pogotovo što ne postoji organ koji bi provjerio vjerodostojnost potpisa na punomoćima.
Ako bude ovisilo o ovima koji nisu nikome dali punomoć,među kojima je i ovaj koga si ti citirao,biće urađeno sve u najboljem interesu malih dioničara.
Post Reply