Fabrika duhana Sarajevo

one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

fds prodao svoj udio u bor banci,gdje ce pare?
marti misterija
Posts: 4
Joined: 09 Jul 2013, 12:09

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by marti misterija »

Joj Tihica legende sta prica,mogli bi ga oni popusiti u FDS pa glumi nekog rodoljuba da se ne prodaju fabrike,ne nego ih treba ostaviti primitivcima koji trenutno vladaju da je sjebu skroz pa onda nikom nista,itvukli su do sad pizaj boga koliko.
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

Iako previše ne vjerujem u pisanje SB , provjerih preko svojih kanala i ostadoh frapiran ...Vlada dala nalog punomoćniku da glasa protiv isplate dividende na skupštini !!! koji je tu njihov lopovluk u pitanju samo ptice znaju ..možda njima ne treba lova ali nama koji smo od svojih NOVACA kupili dionice itekako treba dividenda !!!
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

Reagujući na, kako se navodi, medijsku harangu protiv FDS-a, posebno se fokusirajući na direktora Edina Mulahasanovića, Uprava kompanije Fabrike duhana Sarajevo u današnjem saopćenju za javnost iznosi podatke da FDS uvećava vrijednost kapitala, uporedo sa obnovom tehnološkog procesa širi asortiman proizvoda, te stalno investira u moderniazciju postrojenja.

Naime, Fabrika duhana Sarajevo konstantno uvećava vrijednost svoga kapitala, uporedo sa kompletnom obnovom tehnološkog procesa proizvodnje, širenjem asortimana proizvoda i stalnim investiranjem u modernizaciju svih aspekata poslovanja, uključujući i stalnu edukaciju zaposlenih.

Početni kapital FDS-a od 103.740.200 KM se u periodu 01.01.2006. do 31.12.2012. godine konstantno uvećavao i trenutno po stanju na dan 31.12.2012. iznosi ukupno 221.634.000 KM što je povećanje od 2,16 puta.

U periodu 2001.-2011. god ukupno je isplaćeno 60,6 miliona KM dividende, od čega 39,91% u budžet Federacije BiH a 60,09% malim dioničarima.

Kako se navodi, kompanija ostvaruje zavidne rezultate uprkos višegodišnjoj finansijskoj krizi i ekonomskoj recesiji te nelegalnom tržištu cigareta i rezanog duhana, kao i stalnom povećanju poreskih opterećenja.

Nužnost godišnjeg povećanja cijena duhanskih proizvoda zbog rasta akciza, slabljenje kupovne moći uslijed ekonomske krize, dovelo je do ekspanzije nelegalnog tržišta cigareta i rezanih duhana koji se trguju sa neplaćenim akciznim i PDV obavezama (bez ikakvog sankcionisanja od strane nadležnih državnih organa), čime se nanosi direktna šteta budžetu BiH, a legalni proizvođači dovode u sve težu situaciju.

Usljed enormnog povećanja poreza od jula 2009. godine za istu količinu prodatih cigareta fabrika je platila 63% više poreza.

Naime, u periodu 2005-2008. plaćeni porez je iznosio 551.636.911 KM a u periodu 2009-2012. godina 898.476.897 KM.

Samo u posljednje dvije godine kroz vlastite maloprodajne lance trafika Tobacco Press otvoreno je 250 novih radnih mjesta.

Izdvajanjam vlastitih sredstava obnovljen je kompletan proizvodni proces, zbog čega FDS danas spada u red najmodernijih fabrika duhana u Evropi sa zavidnim portfolijem od 15 brendova cigareta i 3 branda rezanih duhana. Putem FDS fondacije kompanija stipendira učenike i studente bez roditelja i svake godine pomaže da se 100 stipendista školuje, navodi se u tekstu.

Navodeći razloge, kako se tvrdi medijske harange, Uprava FDS-a citira riječi Sulejmana Tihića u intervjuu TV1 da je cilj prodaja FDS-a Tvornici duhana Rovinj, koja se spominje kao mogući kupac, a koja bi fabriku nakon dvije-tri godine zatvorila.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by proleter »

SDAaaa, demokracijaaaaaa, SDAaaaa, demokracijaaaaaaa...
Norod zno :D

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/inte ... -direktora
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by montypython »

proleter wrote:SDAaaa, demokracijaaaaaa, SDAaaaa, demokracijaaaaaaa...
Norod zno :D

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/inte ... -direktora
"• Možemo li razriješiti jednu dilemu: ima li ova Vlada, bez obzira na sve pretumbacije o kojima se priča, ikakve ambicije prodaje BH Telekoma, Fabrike duhana, Bosnalijeka, Elektroprivrede...?
- Ne. Kategorično ne. Naš je interes da upravljamo svojom imovinom, da ona bude što vrednija i radnici zadovoljni i zaštićeni, i naravno da te kompanije što bolje posluju. Nema dilema: ni Telecom, ni Bosnalijek, ni FDS ni Elektroprivreda, dok sam ja premijer, nisu na prodaju."

Koje nevinašce. Ne znam što se svi ovako kategorično brane da neće ništa prodati? Evo sad, vlada ima sve svoje udjele ništa nije prodato ni privatizirano mrskim strancimna a ipak je opšta pljačka i kolaps svega u čemu država ima i mikroskopski udio. I kako će to Vlada "upravljati" u Bosnalijeku u kojem ima 19 % ili FDSom u kom takođe nema ni 40 %.
Pitam se ko je ovdje Premijer on ili neko drugi, jer on se postavlja kao da ni za što nije nadležan. Sve on kao vidi šta ne valja ali ništa se ne može uraditi, sve neki drugi kao ne rade dobro on bi kao da to promjeni, al ne ide. Varam li se ja ili je prošlo 2,5 godine kako vlada a svi ti koji on kritikuje su i sad na vlasti. Pa ko to treba da smijeni one koji ne rade dobro, moja baba? Je li možda odustao od plate za te godine kad nije ništa mogao da uradi? Aaaa, nije?
Željeznicom se brže išlo prije 30 godina, sad je u totalnom kolapsu, 1000 ljudi ništa ne radi, građani nemaju od nje nikakve koristi; niko ništa tu nije ni dodirnuo oko bilo kakve izmjene stanja, restrukturiranja i sl.
U Bosnalijeku znamo kako je, u FDSu evo i sam on kaže, katastrofa. U njegovoj Elektroprivredi BiH (kojom dakle upravlja njegov kadar, ne mogu da ostvare ni pola dobiti koju je imao direktor prije 3 godine, ni uz rekordnu proizvodnju, ni uz 15 % veće cijene (koje automatski garantuju 100-150 miliona veći prihod).
Treba li spominjati stanje na berzi, ZIFove i DUfove i milion drugih problema. Za svaki od niih odgovoran je on, ne može biti niko drugi, on je izvršna vlast, ako nema snage za to nije se trebao ni prihvatati vlasti.
Ne aboliram međutim SDA, da se pogrešno ne shvati, to je sasvim druga i golema tema, samo pričam o stanju, ne zanima me ko je koja stranka, svi su oni jedna katastrofa koje je zadesila ovu nesretnu zemlju.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by proleter »

Pa narvno da se neće ništa prodavati dok je on premijer, jer će to biti najduže još 15 mjeseci ( u najboljoj varijanti za njega, jer rekonstrukcijom Vlade FBiH može ostati i bez fotelje).
@monthy
nekoliko puta si spomenuo povećanje cijene struje za 15 %, treba reći da je to bilo samo za građanstvo, i da je za otprilike toliko u dva navrata smanjena cijena struje na 40 kV velikim potrošačima, ako se ne varam?
i što ti reče, ne aboliram nikoga, ali objektivno, šta je mogao premijer u situaciji kada je blokiran upravo od onih koji su najviše pustili korjenje u te kriminalne radnje o kojima gore govoriš ??
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

samo pričam o stanju, ne zanima me ko je koja stranka, svi su oni jedna katastrofa koje je zadesila ovu nesretnu zemlju.
Daleko su uzroci te postratne "katastrofe" a sada samo dolaze posljedice i to konstantno dolaze. Jedna od grešaka je bila dati ministarstvu poljoprivrede u resor vođenje ove firme. Od tada,predstavnici vlade su neke siluete koje se blijedo vide na stolici skupštine FDSa. Zato godinama imamo ovo što imamo odnosno mi nemamo ali imaju pojedinci kojima smo stotinu puta ponovili imena.

Ne vidim logiku ni da se šef firme poziva na Tihića odnosno ne vidim logiku da ovaj nešto brani. Ali.....

Ono što mene frustrira jeste da su vladajuće strukture potpuno neupućene u privredu ali imaju vlast nad njom. Često mi kažu da sve što njima treba bude obezbijeđeno od direktora firmi što znači da je to strukturalna greška. Inače, protiv privatizacija sam ali se jasno vidi da ovo ovako ne ide. Kao i sa tom fondovskom industrijom koja još uvijek vrijeme desetine miliona KM

Ovdje je Nikšić potvrdio da ima dogovor sa Hadenom i sumnjam da je pratio detalje preuzimanja jer ima drugih poslova i onda imamo ovo što imamo. On sa pogrešnom ekipom traži ispravan rezultat a to vlast sebi ne bi trebala dopustiti.
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

Upotrijebiti ću termin "pojedinci " za osobe koje pišu na ovom portalu a u narodu se zovu "prelivode" čisto da ne bih ulazio u bespotrebne duele i objašnjavanja...svjestan sam da ako se mi ne bavimo politikom ona se bavi nama ( našim životima) i da se uvukla u sve pore društva ...tako je priča o njoj i ovdje neminovno prisutna ...netko ( skriveno ) podržava Nikšića , nego isto tako Tihića ,Lijanovića i da ne nabrajam ...svi imaju ,naravno , pravo da komentiraju ,podržavaju ,al' mi je pun kufer tih "pojedinaca " koji se slomiše optužiti ili opravdati političare a ne zanimaju ih životne stvari ...zadnji put sam postirao info da će Vlada glasati protiv isplate dividende i ne vidjeh da se itko "počešao " a kamo li komentirao ??? ja bih im oči izvadio jer ja sam ,za razliku od njih koji su naslijedili vlasništvo iz Titovog vremena ,ulagao svoje novce i u ovu kompaniju i JAKO mi je bitno da dobijem dividendu ...smatram da je to jedan od najznačajnijih motiva svih ulagača i u ovu i ostale kompanije ...sve ostalo su "pojedinci " ...
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Možda zato što vlada traži veću isplatu dividende. Nemamo informaciju zašto su protiv te odluke NO.
Post Reply