Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Da biće problema sa naftom, zastojima u snabdjevanju, smanjenjem ponude presušivanjem postojećih bušotina (sjetimo se da je shale oil u stvari samo cijeđenje zadnjih kapi iz kamena i da teško da može trajati i 5-10 godina a kamoli duže) itd, samo ne vidim da će solari to nadoknaditi osim simbolično. Kad proizvode u podne struja je džaba kad ne proizvode ekstremno je skupa. I to jer to. Sve govori da će se ugalj dignuti iz pepela ponovo i da će oni koji ga imaju biti kraljevi kao i oni koji imaju naftu i gas. Sve pozitivne vijesti u vezi solara dolaze upravo od onih koji su zaduženi da ih propagiraju, plaćenih think tankova ili od proizvođača istih. Bacaju se šuplje o nekakvim baterijama koji će otkloniti glavni problem a to je skladištenje, međutim taj problem nije riješen i sumnjam da će se riješiti. Da, postoje baterije ali je cijena enormna i ja ne vidim praktičnu primjenu. Bar ne za naših života. I na prvu nije mi logično da se problem nedostatka fosilnih čije su količine ograničene pokušava riješiti baterijama koje se prave od npr litija čije su količine još ograničenije a čak kad ga jednom i iskopaš i napraviš bateriju, broj ciklusa i njenog punjenja je ograničen.
Ne vidim ja kako bi to solari mogli postati glavni nosioci ičega.
montypython

Post by montypython »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/povecan ... /260824087
Odlično im ide zelena tranzicija. Od 4 bloka u Tuzli radi jedan a i on je u kvaru dok ostala 3 "remontuju I saniraju". Super organizacija posla da isplaniraš popravke i sanacije svih TE odjednom upravo u dijelu godine kad zbog suše ni hidroelektrane ne rade (kao i svake godine). Prethodno su drugovi odustali od bloka 7 koji je trebao biti moderan, čist i bez kvarova. I dalje smatram da sve ovo nije slučajno. Kad se doda i onaj dio da rudnici misteriozno isporučuju milion tona uglja manje jasno je da se radi o organizovanom poduhvatu naređenom izvana. Niko ne može biti toliko glup i nesposoban pa čak ni dvojac Lakić/ Buljubašić. Ne postoji takva strana neprijateljska sila, osvajač, zlotvor, vanzemaljci, Huni, cunami, zemljotresI sl koja bi efikasnije uništila ono što su generacije gradile. Trojac Nikšić, Lakić, Buljubašić ostaće upisan za sva vremena kao direktni realizatori uništenja energetike u BiH
panzer

Post by panzer »

Pa dobro ali niko od javnih ličnosti nije dao konstruktivno rješenje i konkretno upro prstom na loše segmente.

Svi mutavo šute ili kritikuju u stilu neuke penzionerke na pijaci.
indikator

Post by indikator »

Čini mi se da je neko vještački pokušao da sa ove 4 trasankcije (18, 100, 295 i 5 dionica) u zadnji mjesec danas podigne cijenu sa 8.KM na 9.9KM, Ali ipak nema potražnje na ovoj cijeni, ako misle prodavati moraju spustiti cijenu na oko 8KM ili niže.
Elkombar

Post by Elkombar »

Trenutno oko 100-200 ljudi protestuje ispred TE Tuzla zbog zagađenja.
Protestanti sumnjaju da se u TE spaljuje smeće(Nemam link)
veliki dedo

Post by veliki dedo »

A opet, niko ne protestuje ispred Heidelbergove cementare u Kaknju koja zasigurno spaljuje svakakav otpad i smeće, zagađuje okolinu i truje narod.
Ništa nije slučajno ali isto tako je i ova na mjestu:
Znam ja nas, j.. š ti nas!
Post Reply