ASA BANKA
Re: ASA BANKA
Ne vjerujem da će tu biti nekih velikih promjena. Prema polugodišnjem dobit je gotovo ista kao lani. Do 250 KM možda dobaci pred dividendu.
Ja dobivam neku lovu u maju 2027
Poslije dividende
Kolka ce tada biti cijena
Poslije dividende
Kolka ce tada biti cijena
Sto se tice dobiti, racunovodstvo je prilicno fleksibilno pogotovo kod banaka, a konkretno se odnosi na knjizenje rezervacija za kreditne gubitke, sto je slucaj kod Spar. Da li ce Spar zbog ovolikog rasta dobiti na polugodistu imati na kraju godine rast sa 40 (prosla god.) na 80 mio, naravno da nece. Tako da je tesko utvrditi kakvo je tacno poslovanje bilo odnosno kakvo ce biti.
E sad ono sto je meni zanimljivo kod ove dionice postoji ponuda 7 puta veca od potraznje, pored toga poslovanje bez znacajnog rasta, a ocekuje se rast cijene? Realno na osnovu cega? Znacu bukvalno je na prodaji 7 puta vise naloga nego na kupovini...
E sad ono sto je meni zanimljivo kod ove dionice postoji ponuda 7 puta veca od potraznje, pored toga poslovanje bez znacajnog rasta, a ocekuje se rast cijene? Realno na osnovu cega? Znacu bukvalno je na prodaji 7 puta vise naloga nego na kupovini...
Odnosno nije 7 puta vise naloga, nego 7 puta veca prodajna kolicina, da budem precizan
Kupovna strana nikad ne stoji sa nalozima mjesecima.
Ako je neko odlučio da kupi, on prebaci pare na brokerski račun u kupi u roku od 7-10 dana. Tako da ako je npr poslovni rezultat dobar a poznato je da će kroz dividendu isplatiti 60% od tog rezultata onda će se kupovina pojaviti u tom periodu.
A onaj ko je odlučio da proda može mjesecima prodajni nalog držati vidljim.
Ipak, ako i bude nekog rasta, neće biti brz jer ima dosta ulagača koji bi realizovali dobit.
Ako je neko odlučio da kupi, on prebaci pare na brokerski račun u kupi u roku od 7-10 dana. Tako da ako je npr poslovni rezultat dobar a poznato je da će kroz dividendu isplatiti 60% od tog rezultata onda će se kupovina pojaviti u tom periodu.
A onaj ko je odlučio da proda može mjesecima prodajni nalog držati vidljim.
Ipak, ako i bude nekog rasta, neće biti brz jer ima dosta ulagača koji bi realizovali dobit.
Razlicite su logike i strategije ulaganja. Ono sto ja znam ljudi koji ulazu na domacem trzistu niko ne prati pomenutu logiku, jer nema razloga da se zuri sa kupovinom za 7-10 dana osim u par izolovanih slucajeva, pred dividendu, ima neki info isl. Sa druge strane uvijek postoji vjerovatnoca da ce prodavcu trebati pare za neku alternativnu investiciju i zeli realizovati brzo sve sto je trenutno dostupno.
U sustini i ako postoje pare koje nisu provedene kroz kupovne naloge, nije ih sigurno 7 puta vise nego sto je prikazana na kupovnoj strani.
U sustini i ako postoje pare koje nisu provedene kroz kupovne naloge, nije ih sigurno 7 puta vise nego sto je prikazana na kupovnoj strani.