Rudnik Soli Tuzla

potisak

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by potisak »

Svako ima svoje analize, jer nekoga je učio pop, nekoga hodža, a nekoga struka.

Sosor ima preko 1000 dioničara, a Rstt preko 500.

Cijena Sosora je 60% veća od Nominalne. A cijena RSTT je 35% Nominale, što je ralika u cijeni gotovo 5X.

Svako bi kupio dionicu RSTT na 50 KM ako bi dali divende bar 1 KM, a ako bi dali 5 KM, cijena bi brzo bila 100 KM. Možda neko čeka da dadnu dividendu pa da onda kupi (ako može bar na 33 KM), a ja navodim primjer da se za više od 2,5 godine trgovalo cca. 8.000 dionica i šta bi bilo kada bi sura neko zatražio recimo 5.000 dionica? Po kojoj cijeni bi to mogao dobiti, i da li bi dobio. Nešto mi je malo 8.000 dionica za 2,5 godine, a svi su pokazatelji da je dionica perspektivna. A ako se samo malo šušne oko značajnije kupovine, biće: uh mogao sam kupiti na 35 KM, a ustvari mogućnost je bila ta što je i prikazano: 8.000 dionica za 2,5 godine.
panzer

Post by panzer »

Isto je.

Na 5 KM sam govorio , smo govorili,da je Sarajevo osiguranje podcijenjeno. I trgovine godinama bile sporadične. I ubjeđivali su nas da firma ima "mrtvace u podrumu", dokumentacija mutna, ratne odštete ,nema perspektive i nikad neće biti preko 10 KM i sve ostalo.
I tad su govorili da "ulagači znaju zašto neće da je kupuju na 5 KM".

I uvijek je isto. Ni jedne dionice ne valjaju dok su apsurdno podcijenjene. I uvijek se neko poziva na "ulagače koji znaju što ne kupuju".

Tako je i ovdje. Znaju ulagači.

Što bi kupili po 30 kad mogu po 80
potisak

Post by potisak »

panzer wrote: 13 Aug 2026, 20:46 Sarajevo osiguranje nije nikad isplatilo dividendu a stotine hiljada KM se vrte na trgovini i potražnja je velika.

Kod rudnika ,kad bude dividenda onda će cijena biti preko 100 KM. Ali bolje je držati pare u banci sa 1% kamate i 5% inflacije.
Odličan komentar da se rastrijeznimo.

Neko će čekati da se stvore uslovi za dividendu ( a oni koji su trijezni vide kroz izvještaje da su uslovi za dividendu „ostvareni“).(Politika može igrati svoje, ali ne može vječno).
Neko će čekati da se počne davati dividenda, pa onda će, ako može kupiti na 35% - 40% od Nominale, a cijena će tada vjerovatno biti na 100% od Nominale. Lijep primjer je Sosor koji ne daje dividende (ali ni uslove još nije stvorio, a cijena mu je 160% od Nominale).

Mene je „otrijeznilo“ pitanje: da li neko može kupiti 5.000 dionica Rstt, po kojoj cijeni i za koje vrijeme? Pa sam odgovor pokušao naći u statistici trgovanja zadnje dvije ipo godine. Od ukupno protrgovanih 9.389 dionica, možda je stvarno trgovano 5 ili 6.000 dionica, ali nije više od 8.000, po prosječnoj cijeni cca. 33 KM. Sumljam da bi neku količinu mogao skupiti za kratko vrijeme, ali ako bi se cijena pojačala, mogla bi se ugrabiti koja 1.000 na 40 KM.
Post Reply