Rudnik Soli Tuzla

panzer

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

Ja ne očekujem da bi rudnik trebao zaraditi ogroman novac.
Kako će zaraditi ogroman novac na ukupnih 20tak miliona prihoda? To je smiješna cifra. Pogotovu za samo poslovanje Sisecam holdinga jer Soda Lukavac većinu robe isporučuje svojim fabrikama.

Rudnik će kao zaraditi ogroman novac prodajući slanicu firmi čiji je konsolidovani prihod 9 milijardi KM odnosno 5 milijardi EUR. Pa onda daj da smanjimo trošak za nekoliko stotina hiljada KM. A oni će zaraditi skoro 500 miliona KM kao što je to bio rezultat u prošloj godini. Nešto sumnjam da će zatvoriti fabriku radi ovog povećanja troška slanice a neće radi rasta preostalih 93% troškova.

Ako je povećanje cijene slanice neopravdano je li opravdano povećanje cijene nafte?

I opet mi nije jasno. Kakav je to mentalit da svi misle da državne firme treba da rade sa minimalnom maržom? Po mogućnosti sa maksimalno 1 milion KM dobiti. Samo da je glava iznad vode i da je na granici opstanka.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Kojom ba minimalnom marżom? Hajde živ bio, već si to radio, daj nam izvuci maržu rudnika, Solane i Sisecama zadnje tri godine da je svi uporede. Pa nam izvuci dobit po zaposlenom, ali i prihod po zaposlenom, pa da svima ovdje bude jasno da se ovdje zapravo neosnovano prigovara na "malu" zaradu rudnika.

A evo si opet gore sam sebi već objasnio neke stvari. Znači Sisecam sa svojih 297 miliona prihoda u grupaciji čini oko 3% prihoda, a sa svojih 22 miliona dobiti u grupaciji čine 4,4 %. Pa ko kome ovdje, u ovoj državi, više treba, mi njima ili oni nama? Pretpostavljan da Turci ne traže ovo da bi im sada ovi smanjivali cijenu i vratili je na staro, nego im je vjerovatno ovo taktika da ih obuzdaju da ne bi ovi nastavili dalje ludovati sa stalnim dizanjem cijene slanice...
panzer

Post by panzer »

Pa obzirom da su tradiocionalni trgovci i da se vole cjenkati i ja pretpostavljam da je to oko obuzdavanja cijene. Pogotovo ako je planirano da i početkom iduće godine ide još 10%.
Osciliranje između 4-7 miliona KM dobiti za Rudnik Soli bi bio dovoljno za sve. I da ostane za tekuća ulaganja ali i da imaju "fond za rekultivaciju nalazišta ili pripremu novog velikog eksploatacionog polja.
U nekim drugim državama imali bi manju cijenu slanice ali bi lokalna vlast stavila neku "ekološku taksu". Pogotovo poučena lošim iskustvom eksploatacionog polja u samom gradu.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ovdje se slažem u potpunosti s tobom...
slavuj

Post by slavuj »

panzer wrote: 05 Aug 2026, 10:00 Ja ne očekujem da bi rudnik trebao zaraditi ogroman novac.
Kako će zaraditi ogroman novac na ukupnih 20tak miliona prihoda? To je smiješna cifra. Pogotovu za samo poslovanje Sisecam holdinga jer Soda Lukavac većinu robe isporučuje svojim fabrikama.

Rudnik će kao zaraditi ogroman novac prodajući slanicu firmi čiji je konsolidovani prihod 9 milijardi KM odnosno 5 milijardi EUR. Pa onda daj da smanjimo trošak za nekoliko stotina hiljada KM. A oni će zaraditi skoro 500 miliona KM kao što je to bio rezultat u prošloj godini. Nešto sumnjam da će zatvoriti fabriku radi ovog povećanja troška slanice a neće radi rasta preostalih 93% troškova.

Ako je povećanje cijene slanice neopravdano je li opravdano povećanje cijene nafte?

I opet mi nije jasno. Kakav je to mentalit da svi misle da državne firme treba da rade sa minimalnom maržom? Po mogućnosti sa maksimalno 1 milion KM dobiti. Samo da je glava iznad vode i da je na granici opstanka.
I da u svoje poslovanje ugradi one koji predstavljju vlasnike,Vladu ,fondove i veče dioničare.
Sve je to več vidjeno u Fabrici duhana,Alumiijumu,Željezari,Koksari,Bosnalijeku,Telekomima,Elektroprivedama,Rudnika..
I niko ni da se počeše.Svi samo čekaju svoj red da se ubace medju te predstavnike vlasnika i da se dočepaju kakve apanaže.Bar koju stotinu hiljada ili stotinu miliona,recimo u slučaju BH Telekoma.
Potpuno je normalno što privatni potencijalni partneri u kriminalu,strani ili domaći ,prhvačaaju ili i sami nude podjelu plijena.Znaju da je jedino naše pravosudje gore od tih predstavnika vlasnika na svim nivoima.
Ja samo korupcijom mogu objasniti činjenicu da Kantonalno tužilaštvo nije skoro ništa uradilo po mojim prijavama kriminalnih postupanja oko Fabrike duhana ili Investicijskih fondova.Ured Kantonalne tužiteljice je Rješenjem konstatovao da je uzrok tome ssubjektivni odnos postupajuče tužiteljice,što je potvrdilo iFederalno tužilaštvo.Sada sam obavješte da jeta moja prijava prebačena uto Specijalno tužlaštvo.Sa postupajučim tužiocima,na žalost.
To je glavni razlog zašto je Kovačević pokušao ovu pljačku stolječa.A ako se na vrijeme ne zaustavi,i taj dogovor Rudnika sa kupcima krenut če u tom smjeru.
Najopasnije u svemu dosadašnjem ponašanju predstavnika vlasnika ,posebno Vlade i Fondova.je to što izgleda da ljudi jednostavno očekuju kriminal,prihvaćaju istii čekaju svoju priliku da se ukljuće.
Kaako inače objasniti činjenicu da u tri moja pokušaja da na Skupštini govorim o pripremanoj pljački BH Telekoma.NIKO OD PRISUTNIH PREDSTAVNIKA FONDOVA NIJE PROGOVORIO NITI RIJEČ:
Unatoć tome,nastavit ću se suprostavljati i na ovom novom dogovoru!Siguran sam da se tuzlanski Kovačević i Nikšić ne razlikuju od ovih u Sarajevu!
potisak

Post by potisak »

Sadašnja Solana ima 257 radnuika i proizvodi cca.150.000 t soli, ali nova Solana (po analizima današnje tehnologije) mogla bi biti smještena na mnogo manjem prostoru, imati ispod 100 radnika i proizvoditi cca.300.000t soli. Je li to znači da neko ko vozi „kamaz“ treba da ima jeftiniju cijenu goriva od onih koji voze modernije i ekonomičnije kamione?

Kapital ima drugu računicu, koja ne dozvoljava šuplje i bezvrijedne rečenice tipa: da nije bilo Sisecama, Rudnik se nikada ne bi modernizovao. Svi znamo da je Sisecam privatna firma i da je tu zbog profita, čim nestane profita, on će otići. Tako je pravilo. Pitanje je, ŠTA OSTAJE, koliko to košta i koliko se to može unovčiti? I te analize tjeraju da cijena slanice bude mnogo veća.

I kada „sitna buranija“ kaže da je Rudnik na pravi put izašao upravo sa ovom SDA vladom, (poslije 30 godina)? Kapital ne poznaje stranke, on poznaje vrijeme i rezultate iza kojih stoji kvalitetan kadar koji posao kvalitetno uradi u određenom vremenu. A reformu, fantastičan rezultat je upravo započeo od kadra koji nije SDA. Ali se sumlja da je elita iz SDA pokušala preko Bijedića da pokrade taj rezultat.

Kapital uvijek postavlja glavno pitanje: Šta dobivamo (tj. profitiramo)?
Sisecam dobiva desetine miliona KM (20 vidnih, a 2023 je dobio 114 miliona vidnih).
Solana dobiva 10 miliona KM.
Rudnik soli, 5 miliona KM, ali i značaj da zbog njega u Sisecam radi 570 radnika, u Solani 250, (glasačku masu) ... Pa rade radnici i u Panonici koja je sve poznatija, pa Panonika plaća slanicu 20 KM ili više od 3x skuplje, i to slanicu niskog solaniteta.

I za zaključak, da nije Sisecama (Turaka i njihovih hamala među nama) bio bi neko drugi i da nije stare Solane bila bi nova Solana (za 2 godine), jer je profit vidljiv. I inflacija i varijabilni troškovi tjeraju da cijena slanice bude još veća, ali ti proporcionalni troškovi mogu neproporcionalno uticati na rezultate, mislim da je baš to vas (koji privremeno vladate) zbunilo i u apsurdu kao što je smanjenje cijene slanice ili zaleđavanje cijene tražite spas. To kapital ne dozvoljava, jer inflacija i troškovi se moraju pratiti, cijene će i dalje rasti (i dobit će i dalje rasti). Rudnik soli postaje ono što jeste, glavni subjekt i brzo može postati meta i svjetskih biznismena (a posebno Amerikanaca, valjda zbog plina 😉).
panzer

Post by panzer »

Slanica je prirodni resurs i mora biti na dobrobit svih. Za sada svi dobro zarađuju i tako bi trebalo da ostane. Zato je vlada TK i dala smjernicu da rudnik razmotri prijedlog a nije naredila da smanji cijenu.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

potisak wrote: 05 Aug 2026, 12:24 Sadašnja Solana ima 257 radnuika i proizvodi cca.150.000 t soli, ali nova Solana (po analizima današnje tehnologije) mogla bi biti smještena na mnogo manjem prostoru, imati ispod 100 radnika i proizvoditi cca.300.000t soli. Je li to znači da neko ko vozi „kamaz“ treba da ima jeftiniju cijenu goriva od onih koji voze modernije i ekonomičnije kamione?

Kapital ima drugu računicu, koja ne dozvoljava šuplje i bezvrijedne rečenice tipa: da nije bilo Sisecama, Rudnik se nikada ne bi modernizovao. Svi znamo da je Sisecam privatna firma i da je tu zbog profita, čim nestane profita, on će otići. Tako je pravilo. Pitanje je, ŠTA OSTAJE, koliko to košta i koliko se to može unovčiti? I te analize tjeraju da cijena slanice bude mnogo veća.

I kada „sitna buranija“ kaže da je Rudnik na pravi put izašao upravo sa ovom SDA vladom, (poslije 30 godina)? Kapital ne poznaje stranke, on poznaje vrijeme i rezultate iza kojih stoji kvalitetan kadar koji posao kvalitetno uradi u određenom vremenu. A reformu, fantastičan rezultat je upravo započeo od kadra koji nije SDA. Ali se sumlja da je elita iz SDA pokušala preko Bijedića da pokrade taj rezultat.

Kapital uvijek postavlja glavno pitanje: Šta dobivamo (tj. profitiramo)?
Sisecam dobiva desetine miliona KM (20 vidnih, a 2023 je dobio 114 miliona vidnih).
Solana dobiva 10 miliona KM.
Rudnik soli, 5 miliona KM, ali i značaj da zbog njega u Sisecam radi 570 radnika, u Solani 250, (glasačku masu) ... Pa rade radnici i u Panonici koja je sve poznatija, pa Panonika plaća slanicu 20 KM ili više od 3x skuplje, i to slanicu niskog solaniteta.

I za zaključak, da nije Sisecama (Turaka i njihovih hamala među nama) bio bi neko drugi i da nije stare Solane bila bi nova Solana (za 2 godine), jer je profit vidljiv. I inflacija i varijabilni troškovi tjeraju da cijena slanice bude još veća, ali ti proporcionalni troškovi mogu neproporcionalno uticati na rezultate, mislim da je baš to vas (koji privremeno vladate) zbunilo i u apsurdu kao što je smanjenje cijene slanice ili zaleđavanje cijene tražite spas. To kapital ne dozvoljava, jer inflacija i troškovi se moraju pratiti, cijene će i dalje rasti (i dobit će i dalje rasti). Rudnik soli postaje ono što jeste, glavni subjekt i brzo može postati meta i svjetskih biznismena (a posebno Amerikanaca, valjda zbog plina 😉).
Ti si ba stranački ostrašćen. I tu završava tvoj svaki racionalan zaključak. A čini mi se da te najviše boli činjenica da je upravo pod SDA vladom rudnik počeo poslovati kako i treba. Zato, ide septembar i oktobar, zastavu u ruke i iz sveg grla zapjevaj "SDA demokratijaaa..." :lol: :lol: :lol:
potisak

Post by potisak »

“Sitna bunarijo”, pročitajte članke (koji se brisati ne mogu) i vidjeti će te da ste vi upravo stranački ostrašćeni i zavedeni, i loše informirani (jer RSTT je baš jako dobro startovao sa direktorom Anisom Šaldićem koji nije kadar SDA, zato su ga i zamijenili) i mislim da niste dobar ni prognozer jer mnogi faktori ukazuju da SDA neće dobiti vlast u TK, ali ako i pažljivo pročitate članke, može se vidjeti da mene stranke ne zanimaju, samo rezultati. Zato vi uzmite zastavu i zavijajte 😉. I, moli vas, držite se ovdje trezvenih rezultata, može i vaše mišljenje ili prognoze (koje mogu biti i tačne ili pogrešne, ali one su vaše), ali nemojte tu licemjernu šuplju priču i politiku... nas to ovdje ne zanima!
potisak

Post by potisak »

panzer wrote: 05 Aug 2026, 12:32 Slanica je prirodni resurs i mora biti na dobrobit svih. Za sada svi dobro zarađuju i tako bi trebalo da ostane. Zato je vlada TK i dala smjernicu da rudnik razmotri prijedlog a nije naredila da smanji cijenu.
Kako su interesantne ova rečenice!!!

Ja ih gledam ovako (ukratko):
prirodni resurs; svima dobro; svi zarađuju; da li će tako ostati? da li će neko biti halapljiv? da li je do sada bilo tako i ko je najviše uzimao? da li će sutra doći neki novi, veći halapljivac? vlada dala smjernice (nekakve), smjernice da se razmotri prijedlog oko cijene slanice, na više cijene – pa to je prirodno i u skladu sa inflacijom i troškovima (i kod drugih rastu cijene, i kod Turaka, pa treba i kod nas), na manje cijene ili stare cijene – to nije prirodno, nešto se tu krije, neki lopovluk, iza koje i kakve vlade (iza koje stoje 30 godina loših rezultata). Nije Rudnik soli njihov (oni su tu prolazni, mijenjati će se, vjerovatno ubrzo); baš ta ista vlada je odavno obećala Turcima da im proda Rudnik soli, i oni (naravno) žele da ga kupe ali zašto bi ga i kupovali ako mogu dobivati ekstremno nisku cijenu slanice i vjerovatno čašćavati elitu iz vlade, da li će ih stići sikluk pa da dođe veći halapljivac da kupi to prirodno bogatstvo i da svima podigne cijenu (pa i da preuzme njihove poslove i da li će se pojavti novi privredni subjekti sa novim poslovima…),

vidi se da je krenulo na boljitak, biće za sviju, (a ne samo za elitu)
Post Reply