ASA BANKA

panzer

Re: ASA BANKA

Post by panzer »

Kako rekoh, ima svega. Što je logično nakon par godina.

Image
belse

Post by belse »

Meni lici da se polako pravi prodajni pritisak, zbog realizacije planirane transakcije.
Truba

Post by Truba »

ja tek u 5. mjesecu iduce godine imam sredtva za 10-15 dionica :D
slavuj

Post by slavuj »

Evo informqcije za on koji se dvoume izmedju ovih banaka koje se trguju.
ASA Banka je polugodište završila malo bolje od planiranog.Dobit je za oko jedan milion veća od prošlogodišnje,
Svakako dobar rezultat,s obzirom da su morali isplatiti kamata na dvije emisije obveznica.Znaći da su i ovu drugu emisiju
racionalno upotrijebili!
Pat

Post by Pat »

ASA Banka d.d. Sarajevo zabilježila je pad dobiti u prvih šest mjeseci u odnosu na isti period prethodne godine. Polugodišnji finansijski rezultat pokazuje usporavanje profitabilnosti, što će investitori svakako pažljivo pratiti u nastavku godine.
Kenanhr

Post by Kenanhr »

Otkud ova informacija o padu dobiti?

Gledam izvještaj:
Dobit prije oporezivanja: 38,49 mil. KM vs 38,51 mil. KM

Malo je bombastican naslov za 0.02

Sve stavke rastu, samo je prošle godine bila jednokratna prodaja imovine 6 mio KM koje nema ove godine.
panzer

Post by panzer »

Unicredit i NLB su povećali dobit a Sparkasse skoro uduplao. Tako da je ASA mogla bolje. Mada ni ovaj rezultat nije loš.
Muzafer

Post by Muzafer »

Nije moglo bolje nikako, jer kao sto je Kenanhr objasnio, prosle je godine za provih sest mj. povecanje bilo oko 20 posto, dobrim dijelom jer su tada imali prodaju imovine koja se drzi radi trgovanja. Tad su mnoge banke stagnirale ili imale daleko sporiji rast profita. Ove godine te prodaje nema, plus daleko veci kamatni izdaci za obveznice – tako da je ovo odlicna konsolidacija. Cak i da je bio pad od 3, 4 miliona – ne bi me cudilo.

E sad, da nije bilo emisije obveznica, vjerovatno bi bio zaboljezen porast profita za 3, 4 miliona. Ali znamo da sad ove dvije emisije daju banci puno, puno veci manevarski prostor. Zrtvuj veci profit sada, da bi mogao biti veci kroz vece plasmane u narednim godinama.

A ako neko hoce mak na konac – 2.6 miliona je bio Unaprijed plaćeni porez na dobit prvih 6 mj. prosle, a 3.1 milion ove godine. Tako da su uplatili isto imali bi povecanje porofita pola miliona u ovih prvih 6 mj.
Post Reply