Energoinvest

Sitna buranija

Re: Energoinvest

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 30 Jul 2026, 12:09 Nijedna trgovina sa energijom nije obična trgovina. Za energiju se vode ratovi. Ne bi ja trenutno njima prigovarao što zarađuju na marži jer koliko god da ima minoran udio u ukupnom energetskom miksu države opet je to strateška pozicija i bolje da je u vlasništvu državne firme.
A energetski inžinjering obavezno treba da dođe na red i da se aktivira. S tim da je puno lakše prijaviti se na neki projekat ako imaš vlastitih 50 miliona KM finansijske konstrukcije. A ne da moliš razvojnu banku, garantni fond FBIH, ministarstvo energetike ili finansija da ti daju garanciju.
Daj ba Panzer, ti me nekad baš iznenadiš.

Ovaj ublehaš se hvalio da će Energoinvest vratiti na put stare slave i plaćao je PR članke kako su pokrenuli proizvodnju transformatora, kako će proizvoditi dronove, kako se sastaju sa raznim delegacijama i ganjaju poslove po Africi i sl., a iz izvještaja vidimo da je zapravo samo "promijenio" djelatnost firme i kako je zapravo firmu pretvorio u običnog trgovca plinom, monopolistu, a da od svega ostalog nema ništa. I onda se hvali rezultatom. Pa neka još digne maržu i biće rezultat i duplo veći. A mi ćemo valjda reći "Bravo majstore". Plaćamo mi svi taj njegov uspjeh kroz neopravdano skuplje račune za plin, grijanje i sl.
panzer

Post by panzer »

Nisam ga ni jednom riječju spomenuo. Na njegovom mjestu je mogao biti bilo ko ko se zna potpisati.
Firma je bitna a daleko je bolje da firma održi kontinuitet poslovanja nego da je godinama u minusu pa da je neki pametni premijer proda za marku, skupa sa strateškim ugovorom u uvozu plina.
Je li bolje da je pozitivno poslovanje pa makar i na trgovini plinom, ili i to treba davati ispod cijene kao ovi iz "vodovoda".
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

U svakom slučaju, za dioničare je bolje da firma posluje pozitivno nego da je u gubitku. Ali to pozitivno poslovanje nije rezultat njihovog "poslovanja" nego zloupotrebe monopolskog položaja koji im je dat i pljačkanja krajnjih korisnika tog plina. Jer Ei ne radi ništa osim što se kroz papire vodi kao zvanični uvoznonik koji taj plin predaje BH Gasu koji održava mrežu i transportuje plin, a onda ga predaje Sarajevo gasu. Sav posao u vezi tog plina odrade BH Gas i Sarajevo, ali sumnjam da uzimaju toliku maržu koju je Ei počeo neosnovano zarač̣unavati. I o tome govorim. Kamo sreće da je Ei dobio nove poslove iz svoje osnovne djelatnosti i po tom osnovu zaradio 14 miliona. Ovako, ovaj emerik blum može izgleda podići maržu koliko mu treba a taj njegov "uspjeh" će platiti građani Sarajeva...
Post Reply