Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Čisto sumnjam. Što je bilo po 8 , bilo je..
Rijetki su očajnici.
Izginulo je to davno.
A što se tiče EP, ja bih sad kupovao i vjerovatno hoću. Dolazi vrijema raspleta. A biće malo kasno za kupnju kad to počne.
Izginulo je to davno.
A što se tiče EP, ja bih sad kupovao i vjerovatno hoću. Dolazi vrijema raspleta. A biće malo kasno za kupnju kad to počne.
Nigdje to neće pobjeći čak i da krene rasti.
Sa ovakvim višegodišnjim sentimentom uvijek će se moći kupiti za bagatelu makar firma sutra napravila 200 miliona KM dobiti.
Ja sa većim iznosim ću čekati između 6 i 7 KM.
Sa ovakvim višegodišnjim sentimentom uvijek će se moći kupiti za bagatelu makar firma sutra napravila 200 miliona KM dobiti.
Ja sa većim iznosim ću čekati između 6 i 7 KM.
Kakva je razlika između Energoinvesta i Elektroprivrede pa da jedni mogu prodavati ispod nabavne cijene a drugi ne.
ne bih rekao da je to razlog, meni evo 40 dana nije racun dosaoSitna buranija wrote: ↑21 Jul 2026, 18:59 Kaže mi drug, došao mu opet račun za struju iako ga je platio prije 10-15 dana i pogleda, kad ono obrač̣un za period 26.6.-16.7. Valjda fali para pa da malo ubrzaju naplatu. Ali kontam, tako mogu mjesec-dva se varakati i to je to... Do čega su doveli firmu. Strašno...
Znači privatnici naprijed,država stoj.
Evropska komisija prihvatila je ključne prijedloge iz Bosne i Hercegovine za izmjene Mehanizma za prilagođavanje emisije ugljenika na granicama (CBAM), čime je otvoren put ka znatno povoljnijim uslovima za izvoz električne energije iz naše zemlje na tržište Evropske unije.
Generalni direktorat Evropske komisije za oporezivanje i carinsku uniju zvanično je potvrdio da su prijedlozi iz BiH uvršteni u prijedlog izmjena CBAM regulative, koji je sada upućen u zakonodavnu proceduru Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije.
Predloženim izmjenama omogućeno je da se pri obračunu emisija električne energije uzima u obzir stvarni elektroenergetski miks zemlje izvoznice, uključujući proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, uz istovremeno pojednostavljenje samog postupka dokazivanja stvarnih emisija.
Također je omogućeno priznavanje električne energije isporučene putem ugovora o kupovini struje, uključujući i ugovore zaključene preko posrednika, radi preciznog utvrđivanja stvarnih emisija.
Ono što je posebno značajno za bh. izvoznike jeste da je predložena retroaktivna primjena ovih izmjena od 1. januara 2026. godine, čime se otklanjaju poteškoće s kojima su se suočavali izvoznici električne energije iz cijele Bosne i Hercegovine.
hvala lijepa ali ja cu opet za 3 dana isto pitativeliki dedo wrote: ↑27 Jul 2026, 17:15 Slika, book, odnosno odnos k/p, ti pokazuje da bi se uskoro mogla ostvariti tvoja prognoza da ćeš moći kupovati za popustom od 50% od tvog ulaza na 13 I 14 km. Što bi se reklo "na akciji".
Na prvi pogled izgleda jako loše ali pomnijom analizom shvatiš da i nije toliko loše jer bi, uistinu, moglo biti puno, puno gore.
Tehnički,
lijevo ti je kupovna strana, sa količinama a desno prodajna, sa količinama.
Uvid u book, daje ti ideju, pretpostavku, o kretanju cijene u jako bliskoj budućnosti i prijedlog kako se najbolje pozicionirati sa svojim nalozima.
Ne gledaj to, osim ako zaista odlučiš da prodaš ili dokupiš.
edit sacu ja sebi nacrtati to sto si objasnio
da imam zapisano lijevo kupovni desno prodajni
-
veliki dedo
U pravu si, fali dodatno objašnjenje.
Nalozi su postavljeni automatski po njihovoj cijeni.
Na način da lijevo imamo poredane kupovne naloge tako da je na prvom mjestu onaj sa najvećom ponuđenom cijenom, a desno, na prvom mjestu imamo najbolji prodajni nalog, odnosno onaj sa najnižom prodajnom, odnosno traženom cijenom.
U slučaju da imamo dva ili više naloga sa istim cijenama njihova količina se zbraja ali u slučaju realizacije prvo se izvršava nalog (ili dio naloga) koji je prije postavljen, znači hronološki.
Ako se ponuđena i tražena cijene ne podudare onda nema transakcija.
Nalog može biti djelimično izvršen I to je česta situacija na nelikvidnim tržištima i nepovoljna jer rizikuješ da više puta platiš fiksne troškove brokera za svaku transakciju dok se nalog ne realizuje u potpunosti i to je neprijatna situacija koja se može spriječiti davanjem naloga "sve ili ništa".
Uglavnom kupovni nalog se daje sa maksimalnom cijenom koji si spreman platiti pa se automatski realizuju svi prodajni nalozi koji su ispod te cijene.
Tako isto za prodajni nalog, ali sa fiksiranjem minimalne cijene. Tako ako si spreman prodati recimo 1000 dionica po 6 KM, onda će ta količina ići u susret i u poklapanje sa 1000 dionica iz već postavljenih kupovnih naloga (ali i oni koji nisu postavljeni zbog specijalnih uslova izvršenja ali o tome sada nećemo) a koji su minimalno 6 KM.
Prvo će se realizovati kupovni nalozi po većoj cijeni a onda oni po nižoj sve dok se ne ispuca tih 1000 dionica. Tako isto važi i pri kupovini, prvo se realizuju povoljniji prodajni nalozi.
Nalog se može i postaviti bez automatske realizacije kada se čeka da neko kupi ili proda po cijeni koju si zadao. I to je ono što vidiš u book-u.
Nalozi see mogu konstantno mjenjati i po cijeni i po količini a mogu ze i skroz opozvati
Na uređenim tržištima to je sve jako jednostavno, sam radiš bez potrebe kontakta sa brokerom, i sve je jako brzo, rekao bih instanto.
A SASE je bruka i sramota.
Nadam se da je sada malo jasnije.
Pitaj sve što te interesuje, forum i služi za to.
Nalozi su postavljeni automatski po njihovoj cijeni.
Na način da lijevo imamo poredane kupovne naloge tako da je na prvom mjestu onaj sa najvećom ponuđenom cijenom, a desno, na prvom mjestu imamo najbolji prodajni nalog, odnosno onaj sa najnižom prodajnom, odnosno traženom cijenom.
U slučaju da imamo dva ili više naloga sa istim cijenama njihova količina se zbraja ali u slučaju realizacije prvo se izvršava nalog (ili dio naloga) koji je prije postavljen, znači hronološki.
Ako se ponuđena i tražena cijene ne podudare onda nema transakcija.
Nalog može biti djelimično izvršen I to je česta situacija na nelikvidnim tržištima i nepovoljna jer rizikuješ da više puta platiš fiksne troškove brokera za svaku transakciju dok se nalog ne realizuje u potpunosti i to je neprijatna situacija koja se može spriječiti davanjem naloga "sve ili ništa".
Uglavnom kupovni nalog se daje sa maksimalnom cijenom koji si spreman platiti pa se automatski realizuju svi prodajni nalozi koji su ispod te cijene.
Tako isto za prodajni nalog, ali sa fiksiranjem minimalne cijene. Tako ako si spreman prodati recimo 1000 dionica po 6 KM, onda će ta količina ići u susret i u poklapanje sa 1000 dionica iz već postavljenih kupovnih naloga (ali i oni koji nisu postavljeni zbog specijalnih uslova izvršenja ali o tome sada nećemo) a koji su minimalno 6 KM.
Prvo će se realizovati kupovni nalozi po većoj cijeni a onda oni po nižoj sve dok se ne ispuca tih 1000 dionica. Tako isto važi i pri kupovini, prvo se realizuju povoljniji prodajni nalozi.
Nalog se može i postaviti bez automatske realizacije kada se čeka da neko kupi ili proda po cijeni koju si zadao. I to je ono što vidiš u book-u.
Nalozi see mogu konstantno mjenjati i po cijeni i po količini a mogu ze i skroz opozvati
Na uređenim tržištima to je sve jako jednostavno, sam radiš bez potrebe kontakta sa brokerom, i sve je jako brzo, rekao bih instanto.
A SASE je bruka i sramota.
Nadam se da je sada malo jasnije.
Pitaj sve što te interesuje, forum i služi za to.
Koliko se ocekuje gubitak kad izbace polugodisnji izvjestaj?
prodavat će ti fondovi u becijenje pazi sta sam rekao
vidjao sam na skupštini prije godinu likove koji imaju 65 000 glasova
znaci sta je njima prodati nesto za 5 ili 3 km
npr 10 000 po 5
ako im zafali
vidjao sam na skupštini prije godinu likove koji imaju 65 000 glasova
znaci sta je njima prodati nesto za 5 ili 3 km
npr 10 000 po 5