Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Možda sad rudnici posude Elektroprivredi za plate radnika,.. :D
Al ne može kod nas ništa nabolje dok se ne dotakne dno. Nadajmo se da će sad biti svima jasno. I rudarima da će imati samo ono što iskopaju.
brzi

Post by brzi »

"Nakon što je Bafetovo investiciono partnerstvo – zapravo hedž fond – dobrovoljno likvidirano 1969. godine, Bafetu i Mangeru su ostali "Berkšir Hatavej", proizvođač tekstila u problemima, i još dve kompanije. Petnaest godina kasnije, Bafet je razmišljao da su tri preduzeća „(1) preživela, ali nisu zaradila gotovo ništa, (2) smanjila se uz velike gubitke i (3) smanjila obim prodaje na oko pet procenata svoje veličine u vreme našeg ulaska. (Ko kaže 'ne možete ih sve izgubiti'?)" Što se tiče razloga zašto je izabrao kompaniju koja umire u lošoj industriji kao šasiju na kojoj će izgraditi konglomerat, napisao je 2014. godine: "Imao sam 48 godina da razmišljam o tom pitanju i još uvek nisam došao do dobrog odgovora. Jednostavno sam napravio kolosalnu grešku."

Nesto me ova priča podsjeća na naše ulaganje u Elektroprivredu.
aid

Post by aid »

Ako isplate plaću bez doprinosa to za radnike EP još uvijek neće biti otrežnjujuće iskustvo.

Trebaju doći do stadija da plata kasni bar par mjeseci, da ih banke počnu prozivati za rate , a socijalno osporavati liječenje, I da imaju sve druge probleme koje imaju I normalni smrtnici iz realnog sektora pa da počnu razmišljati o uštedama I promjenama.

Govorim o radnicima u cjelini ,jer ovakvo dugogodišnje propadanje koncerna ne može se desiti bez prećutnog odobravanja I solidarnosti svih zaposlenih, koji su se zbog svoje komocije I beneficija solidarisali sa upravama, I nisu dizali glas protiv svih nepravilnosti koje su godinama gledali I gledaju I sad. Sve već viđeno na FDS I stotinama ugašenih fabrika, s tom razlikom što svaki zaposlenik koncerna u javnim istupima poistovječuje sebe s EP ( sa el. energijom bez koje se ne može) i bez njega se ne može , jer je nezamjenljivi točkić sistema.

Skoro dvadeset godina su na računima uvijek imali 200+ miliona KM I to je stvorilo kompaniju u kojoj svaki zaposlenik živi u odvojenoj realnosti.
Ali Trojka ima plan B .Promovirala je program po kojem uspješne državne firme trebaju pomoći onim neuspješnim. Tako da vrlo brzo sve postanu neuspješne.

Tako će Energoinvest, koji I sam treba podršku, spašavati Mittal, a sad bi se mogli sjetiti da telekom pomogne EP sa svojih 300 mil. umjesto akvizicije, I tako do izbora mirna FBIH, I nelikvidne sve državne kompanije.
montypython

Post by montypython »

Elkombar wrote: 10 Jun 2026, 12:09 Status sa fb SDA-a bota.😅

EKSKLUZIVNO
DANAS RADNICI ELEKTROPRIVREDE BIH PRIMAJU PLATU, ALI IM NEĆE BITI UPLAĆENI DOPRINOSI
TROJKA JE ODVELA ELEKTROPRIVREDU U AMBIS ‼️
A da se prvo provjeri je li ovo istina. Ja nisam nigdje našao potvrdu da jeste a sumnjam da ne bi još neko objavio. Ne mislim na ovo s ambisom, jer to je tačno, nego na ovo sa doprinosima.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Vrlo je moguće da je ovo i bio cilj.
Uništiti i obezvrijediti EP da bi se poslije, maltene za marku prodalo ekipi.
Već viđeno a kriminalna bagra je spremna na sve.
Truba

Post by Truba »

nek ste vi mene nagovorili da kupujem ovo smeće
al nisam puno dobro je
panzer

Post by panzer »

Nije smeće ali je (u profesionalnom smislu)zagađeno niškoristima. Neće još dugo.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Optimistična varijanta bi bila da se napokon shvati da kao do sada ne može više.
Da se totalno sve promijeni, da firmu napokon počnu voditi odgovorni i sposobni stručnjaci uz prihvatanje ekonomskih i tržišnih principa kao preduslov za opstanak.
I naravno, da ne zaboravimo, uz racionalizaciju i smanjenje troškova, povećanje cijene električne energije za domaćinstva i to u par navrata.
I ujedno preispitivanje svrhe i uloge parazitskog i političkog FERK-a.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Truba wrote: 11 Jun 2026, 08:14 nek ste vi mene nagovorili da kupujem ovo smeće
al nisam puno dobro je
Neki su te i odgovarali I pozivali na oprez.
Ti si sam izabrao koji savjet prihvatiti.

Ovdje su svi dobronamjerni i korektni bez obzira što nam se mišljenja ponekad ne podudaraju.
Post Reply