Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

panzer

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

Diskretno radi. Molitvama se trude da ih niko ne promjeti i da ne zna da postoje.

Zato su ovi i zvučniji i glasniji iako nemaju jaču bazu emitenata.
https://capital.ba/banjalucka-berza-obi ... egulativi/
panzer

Post by panzer »

https://avaz.ba/vijesti/biznis/1045797/ ... skoj-berzi

Vidi ovo.

Pišu ljudi koji površno znaju sitaciju a pola teksta je napisao chat GPT.

I SASE I KOMVP postoje i nije da ne rade ono za šta su zaduženi ali nema promocije. Nema reklamiranja dobih stvaril, nema zvučnijih vijesti za profitabilna dešavanja a ovih svije godine su takve prilike bile česte.

Umjesto da se medijski prostor ne prepušta površnim "autorima" ovi koji trebaju da privlače ulagače su nevidljivi.
aid

Post by aid »

Iz baza statističkih podataka RVP-a o strukturi vlasništva I strukturi prenosa na SASE mogu se izvući neki interesantni zaključci koji su za mene iznenađujući , jer mi daju neki novi uvid , drugačiji od standardnog narativa , na događaje na SASE poslije krize iz 2008. god.

Prvi : struktura ino vlasništva se gotovo nije mijenjala u period 2008.-2026. god. I kretala se od 15-20% učešća.

Drugi :struktura prenosa na prodajnoj strani je bila djelimično pojačana u korist ino vlasništva u određenim intervalima 2008.-2010 ,a poslije 2011. ima samo sporadično , u ponekom mjesecu, večeg učešća ino prodaje nad domaćim , ali ni ino prodaja ni kupovina nije u potpunosti prestala.

Dakle jeste bilo ino rasprodaje poslije krize 2008. godine ,ali obim pada cijena je bio mnogo brži I veći od povlačenja ino kapitala.

Obzirom da je u 2026. god. opća situacija u BIH ipak bolja nego 2008. neobjašnjiva mi je skoro 20-godišnja apstinencija od aktivnijeg učešća na SASE od strane ino kapitala pod upravljanjem fondova iz Slo I Hrv. za koje znamo da su registrovani I u BIH.

Moguće da je jedan od razloga,pooštravanje regulative,I s tim u vezi veća ovisnost bonusa fond menadžera od likvidnosti I stabilnosti na račun prinosa, u odnosu na vrijeme prije krize pa su parkirani sa stabilnim prinosom I radije izbjegavaju rizik nemogućnosti izlaska iz emitenta na nelikvidnom tržištu.

Nekad su se sami pobrinuli da stvore likvidnost ,a sad čekaju da im to učini domaći kapital. Koliko mogu izdržati ovakvom politikom vidjet će se ,jer bez rizika nema profita.U matičnim državama uz ista ograničanja ti fondovi ostvaruju znatne prinose ( a fond menadžeri bonuse) pa će pritisak na postizanje boljih rezultata rasti.

Mislim da je SASE berza trenutno u istoj fazi u kojoj je bila u periodu 2004.-2007.god. kad su ulagali hrabri (a mnogi gubili zaradu od 2008-2010).
panzer

Post by panzer »

2006-2008. je vladao veliki optimizam.
Mješavina kladioničke igre , velikih očekivanja od firmi, lakšeg pristupa raznih izvora novčanih sredstava na berzu ali i navale nekih stranih fondova koji su hrabro ulazili na frontier markete.
Ja sam taj period minimalno iskoristio. Nisam vjerovao da se može stvoriti tolika euforija i dići cijene na nenormalno visoke nivoe.
Ali to je bila globalna pojava. Veliki broj berzi u svijetu je imao rast tih godina.

Tačno je da su se emitenti na SASE danas isprofilisali i da je sada daleko kvalitetnije ali su trgovanja i dalje sporadična. Kako sam i spominjao najviše je do promocije odnosno potenciranja pozitivnih dešavanja a tu bi SASE ili direktno ili inditlrektno morala reklamirati i povratiti povjerenje ulagača.

Zato sam početkom godine mislio tražiti sastanak sa direktorom SASE s tim da me je martovski haos na bliskom istoku totalno poremetio i spremao sam se za kolaps svega pa sam odustao.

Trebaće to nekad dogovoriti.
Post Reply