Telekom RS

Richie Rich

Re: Telekom RS

Post by Richie Rich »

I dobro koja je poenta dividendne politike ako se drugu godinu zaredom krsi?

Ostvarena neto dobit po obračunu za 2025. godinu u iznosu od 77,424,232 KM se
raspoređuje na sljedeći način:

Isplata dividende akcionarima....................34.09%.............................. 26,399,153.46 KM
Prenos na neraspoređenu dobit...................65.91%................................ 51,025,078.54 KM

Zna li iko mozda sta se tacno radi sa ovom neraspoređenom dobiti?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Sa njom se ne radi ništa, ostaje neraspoređena dok se nekad ne rasporedi na nešto, pa možda i na neku vanrednu dividendu. Ali da bi se to uradilo mora likvidnost biti dosta bolja...
Richie Rich

Post by Richie Rich »

@Sitna Buranija ma znam ja da ostaje nerasporedjena ali vise sam mislio da li je ikada neko rekao sta planiraju uraditi sa njom. Minimalno ce je "pojesti inflacija" ako nista drugo (neko je spomenuo 3.5% - ljudi moji nema sanse da su statisticki podaci CBB&H i NBS-a tacni. Inflacija je 10% min pa cene svih proizvoda su narasle 100-300% u zadnjih 5-6 godina sto geometrijskom formulom mora znaciti inflaciju od 12-15%). Cinjenica toga je da bi "smirili" rast potrosacke korpe NBS je promenio korup sa 4 clana na 3 clana porodice a da nekazemo da u CPI index-u nije navedeno tonu stvari koju su zaista bitne za zivot. Fingirani podaci absolutno.

Msm slobodno me ispravite ako sam nesto promasio uvek sam rad da naucim.

Takodje na sta tacno mislis kada kazes likvidnost bolja?

Koeficijent zaduženosti (Debt ratio): 36,7% (2025) ↓ sa 39,1%
Neto dug / EBITDA: 2,1x (zdrav nivo zaduženosti)
Pokriće kamata (Interest coverage): ~5x (solidno)
Novčani tok: značajno poboljšanje

Ne kazem da nema duga ali ovo su solidni podaci. Jedina stvar koja "stuca" je optimizacija kapitala kao sto sam rekao duplo je neefikasnija od primera monopolskih telekomunikacionih kompanija u svetu Tj predpostavljam da se "nabijaju fakture" jer nekome to odgovara a prihodi su limitirani RS trzistem.
Post Reply