prodaja hidrogradnje

panzer

Re: prodaja hidrogradnje

Post by panzer »

Sumnjam da će se baviti HIdrogradnjom jer je u pitanju velika privatizacija odnosno direktna pogodba sa agencijom za privatizaciju gdje treba priložiti neke dokumente a fond se neće baviti tim stvarima niti bi ih u agenciji uzeli za ozbiljno.
Ali eto, NEXE je kao bilo dobro rješenje za GP Put a nisu uradili ništa. Znalo se da su ih kupili samo radi kamenoloma koji su, čini mi se ali nisam siguran, izdvojili iz GP puta. Prema tome ili Hrkač ili "strateški" NEXE nema nikakve razlike.
Kao što nema nikake razlike između privatizovanog GP Puta i Hidrogranje koja je bila u nepovoljnijoj situaciji jer je u njoj bilo puno politike.
Odbrana poste

Post by Odbrana poste »

Definitivno će GP Put i Hidrogradnja završiti zajedno,naravno konačni vlasnik neće biti Haden,pardon Hrkać.On je samo ovdje posrednik.
panzer

Post by panzer »

Viadukt Briješće:
Attachments
100_3853.jpg
100_3853.jpg (218.72 KiB) Viewed 5016 times
panzer

Post by panzer »

Moram se vratiti na ona famozna "potraživanja iz Iraka" jer su vrlo zanimljiva tema kao što to često bude kod dionica, ono o čemu se samo nagađa bude najzanimljivije.

1998.godine komisija za kompenzacije koja djeluje pri Ujedinjenim nacijama je " održala ročište" gdje se definisala tačna situacija kod potraživanja Hidrogradnje i Enke od Iraka radi izgradnje HE Behkma u sjevernom Iraku. Ta HE nije nikad izgrađena nego je urađena samo prva faza koja je koštala oko 700 miliona dolara. Izgradnja je zaustavljena nakon invazije Iraka na Kuvajt i do danas nije nastavljena odnosno urađen je još samo manji dio poslova.

Prilikom definisanja potraživanja Enka je tražila 264 miliona dolara a komisija je odobrila 62 miliona dok je Hidrogradnja tražila 436 miliona a odobreno joj je 90 mil dolara. Mislim da je Pariški klub na osnovu odluka te komisije i uradio isplatu nakon čega se smatralo da Hidrogradnja više nema potraživanja.
Ipak, kada se pogleda ono što je Hidrogradnja tražila i ono što je odobreno vidi se da je bila oštećena jer veliki dio troškova nije priznat. Hidrogradnja je tražila 100 miliona dolara na ime izgubljenog profita koji bi dobila da je projekt okončan kao i 40 miliona dolara na ime neriješenih sporova sa radnicima koji su bili angažovani i kasnije ostali bez posla, a UN te iznose nije priznao.

Koliko sam upoznat, iračka vlada je priznala dug od 269 miliona dolara za radove na toj elektrani ali i 133 miliona dolara za radove na hidroelektrani Haditha što je ukupno 402 miliona dolara.
Prilikom dogovanja poslova sa irakom odlučeno je da 30 % bude isplaćeno u iračkim dinarima 20% u dolarima a 50 % u jednom vidu obveznica.
Pošto je Irak prošao više ratnih faza, Hidrogradnja je dio potraživanja naplatila od MMFovog Pariškog kluba.
Ako Irak priznaje veliku većinu troškova, izuzimajući gorenavedene iznose od od 100 mil i 40 mil KM pitanje je na koji način će se naplatiti ovo ostalo.

Najbolji način bi bio nastavkom radova na toj HE što kurdska vlast na sjeveru Iraka i traži (nastavak izgradnje), jer bi oni tako riješili problem vodoobskrbe za "svoj" dio Iraka ali ostatak zemlje odnosno predstavnici iz ostatka države to odbijaju jer se boje nedostatka vode u donjem dijelu toka rijeke. Pitanje je šta će se tu desiti jer je sjever bogat naftom i to kontroliše.

Ovdje je link za slučaj potraživanja od izgradnje urađen od strane UNa:

http://www.uncc.ch/reports/r98-13.pdf

I ispod lista potraživanja i onoga što je odobreno od strane UNa:
Attachments
hgi.png
hgi.png (40.19 KiB) Viewed 4957 times
leon

Post by leon »

@panzer
Svaka čast!
panzer

Post by panzer »

Da budem iskren do skora ni ja nisam znam za ovo ali kad sam dobio sigurnu potvrdu da je iračka vlada odnosno Ernst & Young Iraq Debt Reconciliation Office zadužen ispred vlade potvrdio dug od 402 miliona dolara onda sam malo istražio i vidio ovaj predmet koji bio na UN ovom vijeću.
Kao što znamo jedan dio od toga je isplaćen ali za ostatak se niko nije borio.

Zašto je ta priča pokrenuta u proteklim mjesecima ako do sada nije bila ja ne znam, ali ako se zna kakvo bilo stanje u Iraku prije nekoliko godina onda nije čudo što se nisu tražila dodatna plaćanja kako bi se naplatio dug.
Danas je valjda situacija drugačija, Irak je treći po redu izvoznik nafte u svijetu sa godišnjim prihodom koji se mjeri milijardama dolara i danas je Irak taj koji ima volju platiti ranije dugove:
http://www.iraq-businessnews.com/tag/paris-club/

Konkretni podaci su na linku a vidi se koliki su prihodi a koliko rashodi u budžetu.
http://www.indexmundi.com/iraq/economy_profile.html

Međunarodna agencija za energiju predlaže nastavak izgradnje HE Bekhme:
http://breakingenergy.com/2012/10/09/ie ... d-potenti/

Sve ovo je meni zanimljiva priča. Možda samo priča a možda bude i nešto više.
panzer

Post by panzer »

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upali su u četvrtak u prostorije "Hidrogradnje" radi prikupljanja dokumenata o navodnom pranju novca i nelegalnom prisvajanju više miliona maraka....
Od kako je radončić na čelu ministarstva sigurnosti i od kako je njegovom naredbom SIPA napravila cirkus od hapšenja predsjednika entiteta, toj SIPI se više ne može vjerovati pa mi i ovo liči na prekopavanje dokumentacije koja bi se sutra mogla naći u avazu u člancima "skandalozno".

Po svemu sudeći radončić traži nešto drugo.
proleter

Post by proleter »

Panzer, o Radončiću i Avazu imam svoje (loše) mišljenje iz mnogo razloga, ali po tebi kao da je jedini problem u ovoj zemlji Fahro i ABA3, kako ti često pišeš.
Budimir je daleko od cvjećke, a o menadžmentima firmi sa većinskim ili dijelom državnim kapitalom koje je davno postavila SDA i SBiH da ne govorimo. Pa i ti si bezbroj puta pisao o kriminalu, od KVP pa nadalje. I onda kada se nešto napiše o tom kriminalu, ne valja onaj ko piše.
Da je bogdom SIPA prije 5-6 godina ovo radila, bez obzira po čijem nalogu, makar bi se kriminalci malo uplašili.
Ovako imamo razne razuzdane Arslanagiće, Osmanagiće, Rešidbegoviće, Akšamije, Izetbegoviće... i ine koje državni kapital tretiraju kao svoju babovinu.
Zbog takvih je rastjeran kapital sa SASE na duži rok i zbog toga ovdje pizdite godinama. I pizdićete još dugo.
panzer

Post by panzer »

proleter wrote: Da je bogdom SIPA prije 5-6 godina ovo radila, bez obzira po čijem nalogu, makar bi se kriminalci malo uplašili.
Ja o ovome i govorim. Ne mora biti 5-6, da je prije dvije godine bilo bi to vrlo dobro jer tada se znalo, ako SIPA nešto uradi onda je to 100% sa razlogom i tu nema izvlačenja.
Da su bar uradili niz stvari u domaćim firmama i javnim instutucijama da se sve ovo rasčisti.

Ovako, najvjerovatnije je da je ovaj pretres urađenem da se usput vidi šta je sa ovim iz mojih predhodnih postova i da ministar dobije te dokumente.
panzer

Post by panzer »

Analitika Raiffesena:
Kompanija Hidrogradnja d.d. Sarajevo bi se mogla ove jeseni vratiti na libijsko trţište i aktivirati projekat vrijedan 40 miliona EUR. Naime, radi se o projektu koji je započet ranije, ali je prekinut zbog ratnih dešavanja i promjene vlasti u ovoj afričkoj drţavi. Projekat se odnosi na izgradnju vodovoda u gradu Misurati. Hidrogradnja bi na ovaj način mogla postati prva bh. građevinska kompanija koja se vratila na ovo trţište koje je izuzetno vaţno za veliki broj kompanija iz naše zemlje. Prije rata bh. kompanije su imale ugovore u ovoj zemlji vrijedne više od milijardu EUR. Za ponovni angaţman na ovom projektu Hidrogradnja se treba zaduţiti oko 7 miliona KM i traţiti od federalnih vlasti podršku za pozajmljivanje neophodnih sredstava. Inače, u 2012. godini Hidrogradnja je ostvarila ukupan poslovni prihod u iznosu od 39,6 miliona KM, koji osim prihoda iz redovnog poslovanja uključuje i prihode po osnovu ranije realizovanih radova u inostranstvu, prihoda po osnovu kamata i pozitivnih kursnih razlika. Troškovi poslovanja u datom periodu su iznosili 39,2 miliona KM tako da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat - profit u bruto iznosu od 388,5 hiljada KM.
Post Reply