Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Još koji mjesec.
brzi

Post by brzi »

https://avaz.ba/vijesti/bih/1042217/nov ... /komentari

Sve po jadnoj Elektroprivredi BiH.
Koga bi oni balansirali kad dnevno uvoze 4 GWh, u udarnim terminima i iznad 300 MW.
panzer

Post by panzer »

Još je smješnije je da članak napravljen kao da neko potkopava EPBIH iako su BILI jedini sposobni da nešto balansiraju. ERS i kad je sve bilo ok nisu imali neki kapacitet za to a tek sad kad su im termoelektrane razbucane a solari prave haos u elektroenergetskom sistemu BIH.
indikator

Post by indikator »

Šta se moglo desiti pa je izvoz od 4 maja naglo povečan, tokom 24h ide konstantno od 400-700MWh, nekad čak i više. Ako je taksa za izvoz 86,5 EUR/MWh gdje je tu računica. Cijene na berzi nisu toliko porasle pa da možemo reći da je to razlog.
panzer

Post by panzer »

Stanari su se vratili na mrežu. Ako rade remonte obično ih rade u martu i aprilu.
brzi

Post by brzi »

Nema takse na berzi u Srbiji, S. Makedoniji, Crnoj Gori, a cijene su uglavnom između 50 i 200 eura.
Elkombar

Post by Elkombar »

Elektroprivreda Srbije u prvom kvartalu 2026. dobit od 15,1 milijardu dinara, 250 miliona pretvoreno u KM.

https://www.politika.rs/sr/clanak/75524 ... -cetvrtinu

Nakon izuzetno teške 2025. godine, koju je završila sa gubitkom od 92,1 milion eura, Elektroprivreda Crne Gore je u prvi kvartal 2026. ušla sa snažnim oporavkom: neto dobit iznosila je 36,47 miliona eura, uz veću proizvodnju, niže rashode, povoljnu hidrologiju i pozitivan saldo trgovine električnom energijom.

https://investitor.me/2026/05/15/epcg-s ... iona-eura/

A za to vrijeme, Lenjin iz Konjica nacionalizacijom "spašava" firmu koju ni Mittal, ni Pavlović nisu mogli spasiti, dok mu Elektroprivreda propada iako ta firma ima monopol na sunce, ugalj, vodu i struju.
slavuj

Post by slavuj »

Ovdje definitivno nema ni L od Lenjina.Naaročito ne u Vladi i okruženju.a ni na ovom forumu pogotovo!Elem ni nama ne bi mogao pomoći ni Pavlović,mada ga neki zbog neupučenosti,smatraaju eto i spasiocem. A spasilac je egzisteencijalno potreban i Željezari i Elektropriredi.i Vlladi,da ih prvensteno spašava od Mitala,Sindikata,Pavlovića,Nikšića,Lakića,Buljubašića,Kovačevića...
Svi su oni trebali znati šta se to dogadja u Željezari,Elektroprivredi,Telekomu.
Ne znam kako će završiti Željezara i Telekom,ali će odgovorni morati odgovarati.Postoji i ubistvo u pokušaju!Pa ako Tlekom i Željezara i ne umru u prisustvu vlasti,oni što su to pkušali,moraju odgovarati za pokušaj!
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Kada nisu do sada odgovarali zašto bi za ovo malo što je još ostalo da se opljačka i uništi?
I kome će odgovarati?
Ko će ih optužiti, ko osuditi?
Mi smo iz srži pokvareno i trulo društvo.
I ne bunimo se jer smo I mi isti takvi, jer bi sve isto i mi uradili samo kad bi nam se ukazala prilika.
Zato šutimo i gledamo kako da i mi nešto hajrujemo, na brzinu, što prije.
Pokvareni i ljigavi, zlobni i glupi, do bola....

Čast izuzecima a koji svakako ništa ne mogu promijeniti.
Elkombar

Post by Elkombar »

Lenjin je bio idiot koji je nakon 1917. otimao šta je stigao. Donosio je dekrete kojima je preko noći oduzimao fabrike, banke, zemljišta i rudnike od privatnih vlasnika. Rezultat te prisilne nacionalizacije je potpuni ekonomski kolaps, glad i slom proizvodnje, pa je sam Lenjin morao par godina kasnije djelimično vratiti privatni kapital da država ne bi skapala od gladi.

I Lenjin iz Rusije i Lenjin iz Konjica misle da se ekonomski zakoni, ugovori i privatno vlasništvo mogu izbrisati jednim potpisom na papiru. Razlika je samo u tome što je Lenjin iz 1917. imao Crvenu armiju iza sebe, a Lenjin iz 2026. ima Energoinvest i izbore u oktobru radi kojih hoće nacionalizovati Željezaru što će rezultirati s 200 miliona odštete na međunarodnim sudovima, dok istovremeno nacionalizuje gubitke u Elektroprivredi.
Post Reply