Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ovim malim nalozima se pravi pritisak da cijena ostane ispod 10 KM
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

Pa probaj napraviti velikim nalogom kontrapritisak da cijena ostane iznad 10 KM :lol:
panzer

Post by panzer »

Da znam kolika je potencijalna količina na prodaji to bih i uradio. Ako će neko izbaciti 100.000 komada onda nema svrhe.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 06 May 2026, 15:27 https://istraga.ba/bih-na-udaru-cbam-a- ... ti-ep-bih/
"Potencijalni ekonomski udar na BiH će se mjeriti milijardama eura, rastom cijena i gubitkom konkurentnosti ključnih sektora na tržištu."

Kataklizma milijarde, propast.
Ovi još nisu saznali da EPBiH nema sta izvesti.
Ma ne samo da ne znaju to, sve je u tom članku netačno i pogrešno prezentirano i u originalu Forbesa i u zaključcima "Istrage". Upstalom Forbes je jedan od bezbroj medija u službi agende, da ne ponavljam koje, koja među ostalim brojnim temama forsira zelenu agendu pa nije čudo. U Istrazi su opet umjesto istraživanja i kritičkog mišljenja samo, bez provjere, ponovili tvrdnje Forbesa kao da su u pitanju valjani zaključci.
Počnimo od toga da se optužuje BiH za nekakvo CO2 crnilo a ne spominju Poljsku (koja npr sad u ovom trenutku proizvodi 11,3 GW iz termoblokova (BiH 0,9)) koja je u ovom trenutku daleko najuspješnija zemlja u EU i jedina kojoj ekonomski pokazatelji nisu u katastrofalnm padu nego čak preuzima vodstvo a upravo zato jer nje dozvolila iako u EU, da joj zelenom agendom ograniče upotrebu najvažnijeg resursa-uglja.
Pa je onda u člancima plasirana kuknjava koliko će biti gubici privrede BiH zbog upotrebe CBAMA i činjenice da je 75 % izvoza u EU, jer kao da je BiH kriva zbog uvođenja mjere iako su je oni uveli i gubici će biti zbog njih. Postavlja se opravdano pitanje koje oni ne postavljaju-ako smo navalili da se pravi južna interkonekcija pravdajući to razlozima "pretjerane ovisnosti o ruskom gasu" iako će novi gas biti bar duplo skuplji, zašto nismo po istom principu ugroženi zavisnošću o 75% izvozu u EU? Pogotovo jer evo EU nas realno ugrožava svojim odlukama što se sa ruskim gasoim nije dogodilo. Da ponovim, mada vidi i ovca ležeći, nas direktno ugrožava EU svojim odlukama i ponašanjem prema nama.
Plasirana je i priča da to "nije klasična trgovinska barijera nego samo EU izjednačava pravila za domaće i vanjske proizvođače". Šuplja, radi se o klasičnom protekcionizmu jer EU nema uglja a mi imamo. I upravo u tome grmu leži zec, skontali su da ga nemaju (V Britanija je npr prije nekoliko godina potrošila zadnje količine-indikativno "zaštita klime" i CO2 priča počela je upravo tada, mig mig) i da su ostali bez energije i da treba nekako onemogućiti konkurenciju tj zemlje koja ga imaju (Balkan, Kina pa čak i SAD) da steknu prednost u razvoju, GDPu, zaposlenosti jer će Zapadna Evropa ubrzo postati prosjak Evrope. Recept-prvo zabrani i otežaj upotrebu energije koju oni nemaju a onda ako se može poklopi i privatiziraj izvore energije onima koji to imaju a kao alternativu im ponudi obnovljive koji su potpune neoupotrebljivi ali će urođenici tj mi, to skonati tek za koju godinu kad bude kasno. Za Forbes je jasno zašto to radi ali je tužno da je i Istraga progutala udicu.
Postavlja se pitanje zašto bi mi uopšte izvozili električnu energiju, cement, čelik ili Aluminij? I tu premisu niko ne provjerava nego se uzima kao aksiom. Da u zamjenu za strateške resurse koji su nezamjenjivi i ograničeni dobijemo nekakve FIAT valute koje neko štampa na Enter koliko god želi. Ali taj neko nismo mi nego oni. A ako i izvozimo zašto tolika ovisnost baš o EU koja nam ništa nema ponuditi kao da ostatak svijeta ne postoji.
I na kraju ako oni štite svoje tržište zašto ne štitimo mi svoje. Uvozimo mlijeko koje sami imamo, pivo iako nam febrike piva radi sa djelićem kapaciteta i propada, uvozimo vodu iako sa svake planine curi stotine izvora, uvozimo kobasice pune mljevenih papaka i tetiva iz EU, sir koji i nije sir, itd i sl uvozimo bofl pored svog kvaliteta a izvozimo im kvalitet na koji nam još naplaćuju carine. Onemogućili su nam blok 7, zatvaraju nam izvore energije i rudnike i sad uvode carine na šta god požele. I što god nam više pokazuju da smo im zadnja rupa na svirali i da nas preziru mi još ko sivonje zapeli na "evropski put" Kako ono bijaše definicija idiota?
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Ma mi smo idioti, kakogod okreneš.
panzer

Post by panzer »

Ko?

Ja ili ti?

Ili premijeri vlade, stranački lideri, parlamentarci, ministri, direktori firme?

Vidimo kako glupavo odlučuju, reagujemo, bunimo se, objašnjavamo. Ne bi li im došlo u glavu.

i njima sam govorio. Ne borim se ja za svoj udio u firmi. Borim se odnosno objašnjavam da sa malo truda firma koje je u vlasništvu svakog građanina BIH i koja treba svima da je važna može biti efikasna, profitabilna i dodatno korisna u trećim projektima.

Ali njima je važnija postavljanje infrastrukture za energent koji nije naš. A naš elektroenergetski sistem, dovoljan u svim uslovima, i sa tradicionalnim i sa novim načinima proizvodnje maksimalno zapostavljaju. Namjerno, svjesno, sa lošom namjerom.
Post Reply