jasam zvao bosnalijek, neki Amer mi se javio (čini mi se) i on je rekao na žalost da treba opet dostaviti poštom ili lično
Bosnalijek
Re: Bosnalijek
Begov Han
U prvom kvartalu prihodi manji i dobit je u minusu. Što nije neuobičajno.
Zanimljivo je da je gotovina na računima skočila na preko 30 miliona KM.
Zanimljivo je da je gotovina na računima skočila na preko 30 miliona KM.
Zanimljivo. Sad se već malo iskristalisalo. Amidži ostala hrana a ovaj je uzeo ostalo.OBAVJEŠTENJE O STICANJU DIONICA SA PRAVOM GLASA
Sticatelj dionica sa pravom glasa: Bosnalijek, farmaceutska i hemijska industrija, dioničko društvo, sa sjedištem u ul. Jukićeva br. 53, Sarajevo;
Naziv i sjedište emitenta čije su dionice stečene: Društvo za osiguranje SARAJEVO-OSIGURANJE dioničarsko društvo Sarajevo, sa sjedištem u ul. Maršala Tita br. 29;
Broj i klasa dionica u vlasništvu Bosnalijeka d.d.: 900.487 redovnih dionica;
Procenat učešća Bosnalijeka d.d. u ukupnom broju dionica s pravom glasa i svih dionica istog emitenta: 19,43%
Što ovo sad mlađi Hrvić Zapetlja, kao fiansisjki direktor Bosnalijeka, a vlasnik MIF d.o.o. i BH mater, prodao svojih 19% dionica Sarajevo osiguranja, a kupac Bosnalije. On direktor i dioničar u Bosnalijeku. Nadam se da je se ispravno, i da se ozbiljne firme neće dovesti u neke probleme....
a možda je ovo sve i dobro.
A iznenađuje me i bosnalijek da lagano iskešira milione
a možda je ovo sve i dobro.
A iznenađuje me i bosnalijek da lagano iskešira milione
Begov Han
Napisao sam na temi Sarajevo osiguranje ali više ovdje pripada.
panzer wrote: ↑06 May 2026, 20:00 Mislio je na to da je elegantno izvukao pare iz Bosnalijeka .
Zombi firme nekadašnjeg AS holdinga su udio u SO morale platiti "kešom" a nisu imale nikakav direktan povrat od toga jer nemaju ni dividende a vjerovatno ni neki vid izvlačenja sredstava iz SO pošto nemaju punu kontrolu.
Sad su se naplatili preko para iz Bosnalijeka.
Ali ovdje je vjerovatno razdvajanje vlasništva. Rusmir neće čekati procedure isplate dividendi u Bosnalijeku od kojih bi svakako dobio do 40% tog iznosa pa je uzeo sve za sebe i time isplatio amidžu (ili bratića , kako mirnes reče ).
Jel ovo ok , neka svako za sebe procijeni.
Farmacija sama po sebi zahtijeva ulaganja a ono se ne uloži u core business nego pare odu u osiguravajuću kuću koja ima trend pada na tržištu i u kojoj opet nemaju apsolutno vlasništvo.
-
Sitna buranija
Mislim da nisi u pravu. Koliko ja znam, njemu je pripao i ZiM i Klas i Sprind... Još je kupio i Šumi i Milkos...panzer wrote: ↑06 May 2026, 10:21Zanimljivo. Sad se već malo iskristalisalo. Amidži ostala hrana a ovaj je uzeo ostalo.OBAVJEŠTENJE O STICANJU DIONICA SA PRAVOM GLASA
Sticatelj dionica sa pravom glasa: Bosnalijek, farmaceutska i hemijska industrija, dioničko društvo, sa sjedištem u ul. Jukićeva br. 53, Sarajevo;
Naziv i sjedište emitenta čije su dionice stečene: Društvo za osiguranje SARAJEVO-OSIGURANJE dioničarsko društvo Sarajevo, sa sjedištem u ul. Maršala Tita br. 29;
Broj i klasa dionica u vlasništvu Bosnalijeka d.d.: 900.487 redovnih dionica;
Procenat učešća Bosnalijeka d.d. u ukupnom broju dionica s pravom glasa i svih dionica istog emitenta: 19,43%