Kako ćeš na najlakši, najjeftiniji način a uz to što veće količine resursa (uglja) pokloniti drugom?
Ta-daaaa....
Pa tako što ćeš njegovu eksploataciju i korištenje učiniti ne ekonomskim odnosno preskupim i ne isplativim za sebe.
THE-END
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
"Mi smo u prošloj godini kupili 850 GWh električne energije i neka je to prosječna cijena primjer radi 120 evra, to je oko 200 miliona maraka duga samo za električnu energiju koju smo morali dokupiti, a od građana i privrede mi smo za tu energiju mogli naplatiti oko sto miliona maraka. Znači samo na novčanom toku nedostajuće energije mi smo izgubili sto miliona KM."
Merhamet biznis i u RS-u.
https://capital.ba/obaveze-elektroprivr ... iliona-km/
Merhamet biznis i u RS-u.
https://capital.ba/obaveze-elektroprivr ... iliona-km/
Prošla godina im je svima bila loša
A ovu ćemo tek vidjeti. Po prvi put se mijenjaju postavke fizičkih tokova energije u regionu kako su uvedeni dodatni porezi.
Da vidimo jesu li u EPBIH bilo šta smisleno posložili.
A ovu ćemo tek vidjeti. Po prvi put se mijenjaju postavke fizičkih tokova energije u regionu kako su uvedeni dodatni porezi.
Da vidimo jesu li u EPBIH bilo šta smisleno posložili.
Trenutno u pogonu: TE Ugljevik; TE Stanari; TE Gacko; TE Tuzla blok 4 i 6: TE Kakanj blok 5. Izvoz 650MWh. Kako se isplati izvoziti to je pitanje sada, ako je taksa 86,5 EUR/MWh.
izgleda da je europski energetski sistem pred kolapsa čim su im naredili da aktiviraju TE. Nema više glume vampirima se bliži kraj.
https://istraga.ba/bih-na-udaru-cbam-a- ... ti-ep-bih/
"Potencijalni ekonomski udar na BiH će se mjeriti milijardama eura, rastom cijena i gubitkom konkurentnosti ključnih sektora na tržištu."
Kataklizma milijarde, propast.
Ovi još nisu saznali da EPBiH nema sta izvesti.
"Potencijalni ekonomski udar na BiH će se mjeriti milijardama eura, rastom cijena i gubitkom konkurentnosti ključnih sektora na tržištu."
Kataklizma milijarde, propast.
Ovi još nisu saznali da EPBiH nema sta izvesti.
sta je veci potencijal u buducnosti.hidroelektrana ili rudnik ugkja bez termoelektrane.sta mislite
Ako pretpostavimo da se radi o okruženju tržišne privrede, u kom vlada zdrava konkurencija I jednaki uslovi pristupa krajnjim kupcima ,ja bih preferirao rudnik uglja.
Naravno pretpostavka je da se radi o ekvivalentnoj količini energije koja se može proizvesti u prosječnoj hidrološkoj sezoni na toj HE I godišnjoj proizvodnji u TE na bazi uglja iz tog rudnika, čije eksploatacione reserve moraju biti minimalno dovoljne za 50 godina rada.
Ovdje ne podrazumjevam vršnu HE , sa velikom akumulacijom, (npr Jablanica I Rama) gdje sama prosječna godišnja proizvodnja nije dovoljan parameter za ocjenu njihove vrijednosti.
Pitanje je postavljeno tako da se poredi vrijednost jedne HE I jednog rudnika, uz koji ide TE, kao posebnih pravnih subjekata na tržištu (kao eft, rtu i gacko) .
Skloniji sam da vjerujem da će u bliskoj budućnosti biti lakše I unosnije prodavati struju na bazi proizvodnje 24/7 , a kad se to riješi, smatram da je upravljanje proizvodnim procesom u rudniku I TE vrlo jednostavan posao, što je dokazao I privatni EFT I državni Rudnik I termoelektrana Pljevlja , da ne idemo dalje.
Mislim da je dobro što nismo usvojili zakone o CBAM ,jer će ga ,kad tad, ukinuti sama EU , jer je to jednostrano nametanje barijera trgovini slabijem partneru, suprotno SSP-u I mi bismo ,kad bi imali snage ,trebali uvesti takse na razne poljoprivredne proizvode , jer su njihove subvencije u EU višestruko veće nego kod nas ,itd…
Što kaže Veliki dedo najlakše ćeš svoje resurse (ugalj ) pokloniti drugom ako njihovu eksploataciju učiniš ne isplativim za sebe.
Za CBAM ni u EU još nije počela naplata takse uvoznicima ,nego samo evidentiranje ,a do kraja godine 2026. bi se trebali utvrđivati stvarni ugljični otisak u odnosu na normativni i drugi provedbeni propisi oko porijekla energije I sl., ali je već došlo do obaranja cijene el.en. koju trgovci prihvataju u izvozu,a odsustvo izvoza je reakcija na cijenu ( kao EFT ) .
Kod EPBIH je slučaj koji navodi Brzi: nemaju viškova što je dobro iz dva razloga: da ne prodaju en. po cijeni nižoj od proizvodne ,jer višak trenutno mogu stvoriti samo iz TE ,a drugi razlog je da se nauče poslovati na način kao i EFT: ako nisi prodao po odgovarajučoj cijeni nečeš ni proizvoditi.( za izvoz, ili van javnog snabdjevanja)
Dosadašnja poslovna filozofija EP je da trebaju prvo proizvoditi , jer : imaju kapacitete , a onda moraju nabavljati skupi ugalj van koncerna , pa kad stvore viškove vršiti pritisak na prodaju ,pa prodavati kratkoročno, po iznuđenoj cijeni, jer “ko će sad u ponoć zaustavljati kotlove, bolje da prodaja bude “kriva” za desetak miliona gubitka, koje niko ne vidi, nego da cijela TE zna da je neko “zabrljao” plan pa zaustavio kotao”.
Kad budu poslovali pozitivno ,bez izvoza, a rudnike i druge dobavljače disciplinirali da oni mole EP da im isporuče ugalj na vrijeme , prema ugovoru, da bi imali za platu ,onda mogu ponovo razmišljati o planovima za izvoz.