Elektroprivreda BIH

Skendi122

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Skendi122 »

Ovi ne mogu biti u plusu da 100% povecaju struju za domacinstva.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

To i ja odavno govorim ali ovdje vlada uvjerenje da ako se cijena za javnu potrošnju podigne 10, 20 ili čak 30% svi problemi su riješeni i dionica ide na 100 KM.

Sada idu uvjeravanja kako nije baš sve u tome ali da je to prvi i osnovni uslov.
Bla, bla, bla....
I tako u krug....
brzi

Post by brzi »

https://www.vijesti.me/vijesti/ekonomij ... astrukture
Nismo jedini kome Ameri zavrću ruku, tu su i S. Makedoniji i Albaniji.
panzer

Post by panzer »

veliki dedo wrote: 28 Apr 2026, 18:02 To i ja odavno govorim ali ovdje vlada uvjerenje da ako se cijena za javnu potrošnju podigne 10, 20 ili čak 30% svi problemi su riješeni i dionica ide na 100 KM.

Sada idu uvjeravanja kako nije baš sve u tome ali da je to prvi i osnovni uslov.
Bla, bla, bla....
I tako u krug....
Pa ako ostane prodajna cijena struje kao što je bila prije par godina onda sigurno neće biti u plusu.

A cijena dionica je svakako druga priča. I kad je bilo dobiti i kad je bilo dividende cijena dionica je bila niža nego sada.
montypython

Post by montypython »

veliki dedo wrote: 28 Apr 2026, 18:02 To i ja odavno govorim ali ovdje vlada uvjerenje da ako se cijena za javnu potrošnju podigne 10, 20 ili čak 30% svi problemi su riješeni i dionica ide na 100 KM.

Bla, bla, bla....
I tako u krug....
Nije jedini uslov da se cijena podigne ali jeste glavni. Potreban uslov što ne znači i dovoljan. Bez toga ne može nikako taman da sve idealno posložiš i dovedeš najvećeg menadžerskog talenta i stručnjaka na planeti. Ne znam ko bi i kako doveo firmu na zelenu granu ako je prodajna cijena niža od proizvodne. To je kao da prodaješ hljeb po marku a brašno u njemu si platio dvije.
A ne sjećam se ni da je iko rekao da bi svi problemi bili riješeni samo time da se cijena poveća.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Rekao sam da ćemo u krug.
Ali evo, za one koji ne prate ove stranice da ponovimo.

Gubitak na javnoj potrošnji, kojeg ne bi smjelo da bude, se peglao sa izvozom. Izvoza nema pa se ne može više peglati.
Znači prvi problem, niska cijena za domaćinstva se mogla amortizovati ali zbog:
- nesposobnosti i kriminala uprave (poklon sitnoj buraniji)
- manjka izvoza
- velikog pada proizvodnje uglja
- neracionalnog korištenje resursa
- prodaja preko posrednika, koji zarađuju odnosno otuđuju milione od EP
- ne funkcionisanje berze
- prevelike, ne efikasnale I nepotrebne administracije
- radnika na izmišljenim bolovanjima i onih koji redovno primaju nezarađenu platu
- suludih i prevelikih troškova koji bi bilo koju zdravu firmu bacili na koljena
- tromosti države i svih političkih aktera u donošenju strateških odluka za očuvanje i razvoj energetskog sektora u BiH, osim ako se radi o američko - izraelskim interesima, bla, bla, bla...

Imamo situaciju ovakvu kakva jeste.
Ništa ne znači povećati cijenu struje za domaćinstva od 20-30% ako ćemo paralelno sa tim ostvarivati iste ili veće gubitke u svim drugim tačkama.
Postaje i suvišno o tome dalje raspravljati.
I sam sam bio pobornik ideje i dalje sam da treba da se poveća cijena struje ali, više od toga, se moraju rješavati svi ostali stari i novonastali problemi.
Međutim, svezane ruke u vezi povećanja cijene struje od strane FERK-a nam je perfektan alibi da ne gledamo ništa drugo, nego da se uhvatimo ko pijan plota i trubimo jedno te isto, odnosno lajemo dok karavane prolaze i dok novi problemi dolaze a bilo kakvo pozitivno rješenje nam izmiče.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Nije jedini uslov da se cijena podigne ali jeste glavni. Potreban uslov što ne znači i dovoljan. Bez toga ne može nikako taman da sve idealno posložiš i dovedeš najvećeg menadžerskog talenta i stručnjaka na planeti. Ne znam ko bi i kako doveo firmu na zelenu granu ako je prodajna cijena niža od proizvodne. To je kao da prodaješ hljeb po marku a brašno u njemu si platio dvije.
A ne sjećam se ni da je iko rekao da bi svi problemi bili riješeni samo time da se cijena poveća.
Ne opravdavam prodaju ispod proizvodne cijene ali moramo biti pošteni pa uzeti u obzir da se to odnosi samo na jednu vrstu proizvoda.
Znači kupujem brašno za 2 marke prodajem hljeb za 1 marku i ostvarujem gubitak od 1,5 KM po kg. hljeba. a čija količina (u kg) učestvuje u 30% svih prodanih proizvoda.
Jer pored hljeba ja prodajem i kifle, i somune i kroasane, kolače, torte i pite... Na njima ostvarujem neto dobit od 6 KM (prosječno) po kilogramu i njihova prodajna količina je preostalih 70%.
Na 100 kg svih prodanih proizvoda imaću gubitak na hljebu od 45 KM ali ću imati dobit od prodaje ostalih proizvoda od 420 KM, čime ću ostvariti neto dobit od 375 KM
Valjda je sada jasno.
montypython

Post by montypython »

Pa sve što si napisao od problema nam je odavno poznato, ja sam svaki od njih pomenuo i izanalizirao više puta. Međutim i dalje stoji da i kad bi se svaki od njih riješio, uz prodaju struje ispod proizvodne to je sve džaba. Niko nije ni rekao da ostale probleme ne treba rješavati, i to sam davno rekao. Međutim pogrešno je misliti da bi šutnja o tome da je cijena niska nekako misteriozno potaknula rješavanje ostalog. Ne bi jer to imamo i sad niko i ne priča da je niska osim par ljudi ovdje.
Da nije bilo ovih par mikroskopskih povećanja cijene u zadnjih par godina bio bi sad redovan gubitak od par stotina miliona i bili bi problemi daleko veći. Ovako i dalje je sasvim moguće da su u prvom kvartalu uz sve greške koje rade poslovali pozitivno. Što znači da bi i osrednji menadžer nakon ovih, uz minimalno povećanje cijene bar do 5 % iznad proizvodne i rješavanje ovih drugih problema koji su ustvari lako rješivi (ako nisi potpuni idiot ili ako to ne radiš namjerno) bez problema mogao imati redovnu dobit. Nijedan od nabrojanuih problema nije neki sistemski i vezan za branšu tj nije nužan. Svi su vezani samo uz golemu nesposobnost rukovodstva.
I ne, nije jasno. Taj "jedan" proizvod koji se prodaje ispod proizvodne cijene je glavni proizvod (struja domaćinstvima) i nije uopšte jasno zašto bi se on prodavao ispod proizvodne cijene a onda taj manjak nekako kompenzovao na drugim prozvodima. Što se tebi koliko vidim sviđa. To je upravo ono što se radi još odavno i ne vidim koje je dobro donijelo. Što bi se to radilo izuzev da se usrećuju glasači pred izbore i kupuju glasovi?
Post Reply