Rudnik Soli Tuzla
Re: Rudnik Soli Tuzla
Kao i ranijih godina, uvrstit će se tačka dnevnog reda o isplati dividende. Hoće li se većina na skupštini odlučiti o isplati to se ne zna. Iako bi se još neke stvari morale posložiti za konkretnu odluku.
-
Sitna buranija
Kod ove dionice definitivno ima potencijala, ali treba takođe uzeti u obzir da joj je dionički kapital 130 miliona a zakonske rezerve su samo 9,3 miliona a trebale bi biti 32,6 miliona. Tekuća i akumulirana dobit iznose 14 miliona. Dakle ni sa tim ne ispunjavaju zakonski minimum rezervi u visini 25% dioničkog kapitala. Kada bi i naredne dvije godine uspjeli napraviti ovakav rezultat, uspjeli bi obetbijediti dovoljno sredstava za formiranje zakonskih rezervi. Tako da ja ne bih baš tako brzo očekivao neku dividendu ovdje, bar ne neku "normalnu" dividendu...
I ja isto mislim. Ima tu još posla. Ali zanimljivo je da već par godina ostali suvlasnici traẓ̌e isplatu dijela dobiti "iz ranijih godina".
Da li imaju neko drugo viđenje ovog pomenutog propisa ili samo prave pritisak da bi odmah isplatila dobit kada se stvore uslovi, to ne znamo.
Naivno bi mi bilo da traže dividendu a nisu upoznati sa propisima.
Da li imaju neko drugo viđenje ovog pomenutog propisa ili samo prave pritisak da bi odmah isplatila dobit kada se stvore uslovi, to ne znamo.
Naivno bi mi bilo da traže dividendu a nisu upoznati sa propisima.
Tekuća i akumulirana dobit ne iznose 14 miliona, već 21,031.445 KM (KEŠA NA RAČUNU) + 12,833.943 KM (KAPITAL KOJI JE GENERISAN U ULAGAČKE AKTIVNOSTI). (A prošle godine je bilo KEŠA 22,343.486 KM + 6,084.866 KM za aktivnosti).
Pa RSTT nekoliko godina ima gotovine preko 22 miliona koje se kisele na računima („jede ih inflacija“, ne bi li kako političke elite to raspodijelili između sebe. Kako je god završio Bijedić, tako će i Čačković i njihovi nadređeni, jer se u stopu prate. Ima u Tuzli i poštenih inspektora koji rade svoj posao...). Treba napomenuti da su i radnicima (po odobrenju), u dva navrata, podijelili više od 5 miliona, A VLASNICIMA JOŠ NIŠTA.
Ali ste u pravu, da oni (Vlada TK), nikada neće odlučiti da uzmu dividendu, ako ne moraju, jer lakše im je praviti ugovore sa RSTT i firmama Bijedića i Čačkovića sa jednim zaposlenim i izvlačiti novce na šuplje bušotine (ALI TO NE MOŽE VIŠE!). Narod je i saznao i progledao. Sve se mijenja, pa će se i ta vlada TK promijeniti definitivno. (onda će ostaviti NOVCE da neko drugi dijeli
Nego ni jedno zlo (za vladu TK), ne ide samo, dolazi i to ubrzano, drugo zlo po njih, ali dobro po narod TK i dioničare:
Pa imamo najnovije informacije:
" Vlada Federalnog Parlamenta usvojio je izmjene Zakona o „Južnoj“ plinskoj interkonekciji, čime je projekat zvanično otvoren za Američkog investitora. Za Zakon je glasao 61 delegat, dok je protivljenje izrazio dio opozicije, zbog isključivanja BH gasa iz uloge investitora. Ovaj strateški projekat ključan je za energetsku nezavisnost Federacije BiH nakon 2028 kada prestaje isporuka Ruskog gasa. Uz južne pravce, nova trasa uključuje i krak KLADANJ-TUZLA ZA GASIFIKACIJU INDUSTRIJSKOG BAZENA..."
Direktno iz prve ruke, da se zna, Skladište ide u desnu stranu Tetime (Gornja Tuzla), a ispod Tuzle (stari rudnik Tušanj) se ne smije i neće ništa dirati.
A ono što dioničare zanima, opet iz prve ruke, sada je jasno, da dionica ide na 100 KM.
Ova Vlada TK jedino može još uraditi da podijeli dobar dio novca sebi i dioničarima kroz dividendu i da urade revalorizaciju sredstava je bi tada Knjigovodstvena vrijednost dionice bila veća i od 200 KM, pa je mogu prodati i po toj cijeni.
Misliš da se pupe neće buniti što se kod njih pravi skladište?Direktno iz prve ruke, da se zna, Skladište ide u desnu stranu Tetime (Gornja Tuzla), a ispod Tuzle (stari rudnik Tušanj) se ne smije i neće ništa dirati.
Mimo toga, ja sam totalno skeptičan oko cijele ove priče sa plinom. A kamoli da dođe do RST.
Možete vi biti skeptični ili ne, koliko hoćete, zakon je usvoooojen sa krakom Kladanj-Tuzla (Gornja Tuzla, zbog industrijskog bazena). To je sada gotovo.
-
Sitna buranija
Ja stvarno ne znam koje si struke, ali ovo što si napisao je fakat doprinos ekonomskoj teoriji i praksipotisak wrote: ↑15 Apr 2026, 17:34Tekuća i akumulirana dobit ne iznose 14 miliona, već 21,031.445 KM (KEŠA NA RAČUNU) + 12,833.943 KM (KAPITAL KOJI JE GENERISAN U ULAGAČKE AKTIVNOSTI). (A prošle godine je bilo KEŠA 22,343.486 KM + 6,084.866 KM za aktivnosti).
Pa RSTT nekoliko godina ima gotovine preko 22 miliona koje se kisele na računima („jede ih inflacija“, ne bi li kako političke elite to raspodijelili između sebe. Kako je god završio Bijedić, tako će i Čačković i njihovi nadređeni, jer se u stopu prate. Ima u Tuzli i poštenih inspektora koji rade svoj posao...). Treba napomenuti da su i radnicima (po odobrenju), u dva navrata, podijelili više od 5 miliona, A VLASNICIMA JOŠ NIŠTA.
Ali ste u pravu, da oni (Vlada TK), nikada neće odlučiti da uzmu dividendu, ako ne moraju, jer lakše im je praviti ugovore sa RSTT i firmama Bijedića i Čačkovića sa jednim zaposlenim i izvlačiti novce na šuplje bušotine (ALI TO NE MOŽE VIŠE!). Narod je i saznao i progledao. Sve se mijenja, pa će se i ta vlada TK promijeniti definitivno. (onda će ostaviti NOVCE da neko drugi dijeli)
Nego ni jedno zlo (za vladu TK), ne ide samo, dolazi i to ubrzano, drugo zlo po njih, ali dobro po narod TK i dioničare:
Pa imamo najnovije informacije:
" Vlada Federalnog Parlamenta usvojio je izmjene Zakona o „Južnoj“ plinskoj interkonekciji, čime je projekat zvanično otvoren za Američkog investitora. Za Zakon je glasao 61 delegat, dok je protivljenje izrazio dio opozicije, zbog isključivanja BH gasa iz uloge investitora. Ovaj strateški projekat ključan je za energetsku nezavisnost Federacije BiH nakon 2028 kada prestaje isporuka Ruskog gasa. Uz južne pravce, nova trasa uključuje i krak KLADANJ-TUZLA ZA GASIFIKACIJU INDUSTRIJSKOG BAZENA..."
Direktno iz prve ruke, da se zna, Skladište ide u desnu stranu Tetime (Gornja Tuzla), a ispod Tuzle (stari rudnik Tušanj) se ne smije i neće ništa dirati.
A ono što dioničare zanima, opet iz prve ruke, sada je jasno, da dionica ide na 100 KM.
Ova Vlada TK jedino može još uraditi da podijeli dobar dio novca sebi i dioničarima kroz dividendu i da urade revalorizaciju sredstava je bi tada Knjigovodstvena vrijednost dionice bila veća i od 200 KM, pa je mogu prodati i po toj cijeni.
Dakle, novčana sredstva i kapital nemaju nikakve, ali ama baš nikakve veze. Npr. Mtel pravi dobit po 80 miliona a nema ni 30 miliona keša, a ovi imaju skoro 22 miliona keša a dobit 4 puta manje od toga. Problem je kada ima dobiti a nema keša, jer to može ukazivati (ali nije nužno da je to u pitanju) na neke malverzacije i muljaže. Kada ima keša puno više nego što je dobit, onda to ne bi trebao biti problem i vjerovatno nema (ali nije nužno da je to u pitanju) nekih značajnih muljaža.
U principu, imaju amortizaciju (obračunati trošak trošenja/habanja stalnih sredstava koji nije pratio stvarni odliv keša) koja utiče na dobit preko rashodovne strane. Ako nisi zanavljao opremu i stalna sredstva u obimu u kojem si izdvajao amortizaciju, ostaje ti keš i zbog toga je vjerovatno kod njih ova pozicija visoka, jer su pretpostavljam u tim nekim ranijim godinama manje ulagali. Međutim, zadnje dvije godine su se zadali, značajno više ulagali i vjerovatno na to misliš. Mene više čudi što oni ta sredstva nisu oročili, jer bi na njima zaradili dodatnih 500-600 hiljada KM.
A ovo tvoje "kapital koji je generisan u ulagačke aktivnosti" vjerovatno samo ti razumiješ. Dakle, ulaganja se mogu vršiti iz sredstava amortizacije i ostvarene dobiti. U zadnje dvije godine su imali odliv po osnovu ulagačkih aktivnosti oko 19 miliona, a amortizacija im je bila 8,6 miliona dok je dobit bila 9,3 miliona, dakle ove dvije stavke skupa iznose 17,9 miliona. Razlika između odliva po osnovu ulagačkih aktivnosti s jedne strane i priliva iz amortizacije i dobiti je 1,1 milion KM, a pozicija keša je smanjena za 1,3 miliona KM i to ti je ugrubo računica iz čega su finansirali ova ulaganja u posljednje dvije godine. Je li prilikom ovih ulaganja bilo nekih muljaža stvarno ne znam, ali su napravili solidnu dobit zadnje dvije godine.
Ali, ostaje i dalje činjenica da je dionički kapital 130,3 miliona, da su rezerve 9,3 miliona (a trebale bi biti 32,6 miliona KM), a da je akumulirana dobit 14 miliona KM, To tvoje "računovodstvo" - lijevi džep, desni džep, ono pamtim, ovo tretiram ovako - jednostavno ne stoji...
Ponovo naglašavam, bez obzira na sve ovo, mislim da ova dionica ima perspektivu da u narednih 2, 3 ili 5 godina postane odlična dionica koja vlasnicima donosi dividendu. Ali, treba biti strpljiv, i naravno oprezan pri ulaganju jer se sada kupuje nešto što ima perspektivu, ali što još nije realizovano. A do realizacije je trnovit put...
Poprilično se smanjio broj firmi sa potencijalno većim rastom cijena dionica u budućnosti tako da bi vrijedilo preći taj trnoviti put ako će cilj biti 100 do 150% prinosa.
-
Sitna buranija
Ako će. Taj dio je ključan. Zato treba biti oprezan i ne zalijetati se. Nije problem platiti nešto 30-35 ako postoji mogućnost da će to za 2-3 ili 5 godina biti 80+ KM i ako će krenuti sa dividendom. Pa i ako ne bide, nisi preplatio. Ali nabiti sada cijenu na 50-60 ili više i ako se ne desi očekivano, onda si se zajebao 
Rizik uvijek postoji.
Ali ljudi će biti spremni dati 60-70 KM po dionici ako se krene sa dividendom.
Ovdje je svakako očekivano da firma i narednim godinama posluje uz dobit. Prošlogodišnja dobit je izuzetna i to je ono što mi je privuklo pažnju. Nisam mislio da je moguće da ikad ostvare preko 5 miliona KM a odradili su bez puno reklamiranja.
Prije ili kasnije firma sa visokim dobitima se počne dobro valorizovati.
Pa pratit ćemo.
Ali ljudi će biti spremni dati 60-70 KM po dionici ako se krene sa dividendom.
Ovdje je svakako očekivano da firma i narednim godinama posluje uz dobit. Prošlogodišnja dobit je izuzetna i to je ono što mi je privuklo pažnju. Nisam mislio da je moguće da ikad ostvare preko 5 miliona KM a odradili su bez puno reklamiranja.
Prije ili kasnije firma sa visokim dobitima se počne dobro valorizovati.
Pa pratit ćemo.