BH Telecom

Sitna buranija

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 28 Mar 2026, 18:43 Zanemario si Crnu Goru.
Crna Gora je ovdje nebitna. Od 380 hiljada korisnika mislim da se na CG odnosi oko 50 hiljada. Kao što sam ti već napisao Konakoviću i NiP-adiji nikakva strategija, pogotovo nacionalna, nije ni u primisli, nego samo izvlačenje para preko CG uz zaobilaženje javnih nabavki koje tamo neće biti obavezni provoditi. A Investitor ti je sve lijepo objasnio u ova dva posta, pa i ovo za Crnu Goru.

Nego, meni se čini da i ovdje pumpaš optimizam, na isti način kao i kod EPBiH, dok ne završiš svoje investicione ciljeve vezano za ovu dionicu ili griješim?
panzer

Post by panzer »

Nikad nisam bio dioničar BH Telecoma.

Ako je sad 50.000 korisnika u CG, zašto za par godina ne bi bilo 80 ili 100.000?
Zašto gledati kao teret a ne kao šansu?

Ne sporim ni te potencijalne namjere. Možda ih ima, ne znam.

Ali po pitanju EPBIH ne vidim da ovi , što bi kao zaustavili akviziciju, imaju namjeru da brane državne strateške firme.

Pojedeno 500 miliona a u slučaju BH Telecoma se za te pare ipak nešto dobija.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa to što se dobija kupovinom vrijedi 200 miliona, a ne 700 miliona. Znači, tih 50 hiljada korisnika u CG bi prije moglo otići na 30 hiljada nego u drugom smjeru. Taman će onaj litijaš iz CG biti korisnik mrskog "muslimanskog" operatera? Ma haj'te molim vas :roll: :lol:

Pa što ti sada ne kupiš Bosna RE po 3500 KM (eno ima 10 dionica na ponudi)? Nemoj to gledati kao teret već kao šansu :roll:

Šansa je kada ti izleti nešto povoljno što ima potencijala. A kad ti izleti nekakva olupina koja uz to košta skuplje od Mercedesa onda to nije šansa nego zajeb...
Investitor

Post by Investitor »

panzer wrote: 28 Mar 2026, 21:12 Nikad nisam bio dioničar BH Telecoma.
Sada mi je jasno zašto nemaš strahove od moguće akvizicije. Nemoj onda živ bio da nas koji imamo dionice u BHT ubjeđuješ kako ovo može biti dobro za naše interese. U najmanj ruku je nekorektno. Uzgred, tako kao ti izgleda misle i članovi upravnog i nadzornog odbora BHT a nemaju niti jednu vlstitu dionicu (tuđim bi mlatili gloginje)...
Last edited by Investitor on 28 Mar 2026, 23:45, edited 2 times in total.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Investitor wrote: 28 Mar 2026, 23:17
panzer wrote: 28 Mar 2026, 21:12 Nikad nisam bio dioničar BH Telecoma.
Sada mi je jasno zašto nemaš strahove od moguće akvizicije. Nemoj onda živ bio da nas koji imamo dionice u BHT ubjeđuješ kako ovo može biti dobro za naše interese. U najmanj ruku je nekorektno. Uzgred, tako kao ti izgleda misle i članovi upravnog i nadzornog odbora BHT a nemaju niti jednu vlstitu dionicu (tuđim bi mlatili gloginje)...
:) Bravo

Ja sam upravo zbog ove akvizicije, nakon 15-16 godina dioničarstva u BHT, prodao sve svoje dionice, jer nisam htio da sve to bespomoćno gledam i nerviram se. Iskoristio sam priliku kada je na početku priče zavladala euforija i izašao po cijenama 15,5-15,8 KM. Nažalost, kod EPBiH to nisam uradio kada sam trebao (kada su ovi idioti tek došli) iako sam tada razmatrao tu opciju. Pa se sada bespomoćno nerviram kada vidim kakvu dubiozu prave. E zato nisam htio da istu grešku i kod telekoma napravim...
panzer

Post by panzer »

Mlate gloginje i u EPBIH pa sva " zabrinuta javnost" glumi mutavce. Dok svaki dan nestaje jasna cifra od milion KM.
Ali se razumiju u telekomunikacije. Počev od gusinjca.
Bar od 2000. godine je stotinu puta dokazano da gusinjac ima pik samo radi ličnih interesa. Nikako radi zaštite države i državnih firmi.

Možda ima nekih " naknada u džep" ali projekat kao projekat je ok.
Investitor

Post by Investitor »

Do ove priče o akvizciji sam cijenio većinu tvojih komentara i moglo se primijetiti da si kritikovao prethodne koncepte upravljanja pa ću pokušati da ti ovo uprostim iako nisi zaslužio jer se nisi osvrnuo niti na jedan moj argument. Glavno pitanje za tebe i tvoje istomišljenike je može li BH Telecom uopšte upravljati ovim bolje nego Telemach?

Dosadašnja praksa ne ulijeva puno povjerenja. BH Telecom već godinama ima problem sa efikasnošću, posebno kada se pogleda odnos prihoda i broja zaposlenih. S druge strane, Telemach kao privatna kompanija posluje pod tržišnim pritiskom, sa fokusom na profitabilnost, troškove i operativnu efikasnost.

U takvoj situaciji, očekivati da će javna kompanija nakon akvizicije upravljati tim sistemom bolje nego privatna koja ga je već optimizovala – djeluje prilično nerealno.

Pogotovo kada se uzme u obzir da nema pune integracije (zbog regulatornih ograničenja), da ostaju duple strukture i da javna kompanija ima dodatne političke i socijalne pritiske koji utiču na poslovanje.

Realniji scenarij je da se ne poveća efikasnost, nego da se postojeći sistem “razvodni” i postane još manje operativno učinkovit.

U suštini, cijela logika akvizicije podrazumijeva da će kupac biti bolji operator od prodavca – a dosadašnji rezultati baš i ne idu u prilog toj pretpostavci.
panzer

Post by panzer »

Ja sam ih sve kritikovao što su pasivni. I bili su pasivni dok im je sva moguća konkurencija vršljala po tržištu. A biti prisutan kao BH telecom na tržištu druge države je bilo na nivou djela Isaka Asimova( ne asimovog)

To oko efikasnosti nakon potencijalnog preuzimanja ima mjesta. Ali integracijom bi telemach trebao nestati (pretpoatavljam) nakon nekoliko godina kao i svi dodatni troškovi odvojene firme a korisnici prešli na BH Telecom jer uglavnom nemaju gdje dalje.
Post Reply