Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Februar , na nivou BIH izvoz 64 miliona KM uvoz 55 miliona KM.
Prosječna izvozna 62 eura, prosječna uvozna 95 eura.
Nije mi jasno ko je imao potrebe toliko da uvozi, 289 GWh, ako je Elektroprivreda imala deficit od 56 GWh.
Nije se valjda opet igrala trgovine sa gubitkom.
Nije mi jasno ko je imao potrebe toliko da uvozi, 289 GWh, ako je Elektroprivreda imala deficit od 56 GWh.
Nije se valjda opet igrala trgovine sa gubitkom.
Cijelo vrijeme mislim da Brčko utiče.
Jer ako su dogovorili snabdijevanje za ovu godinu onda su u tom trenutku kupili i cijelu količinu za 2026. po tadašnjoj terminskoj cijeni.
Jer ako su dogovorili snabdijevanje za ovu godinu onda su u tom trenutku kupili i cijelu količinu za 2026. po tadašnjoj terminskoj cijeni.
Im meni to tako nekako izgleda, al ne vuče Brčko mnogo, oko 30 GWh mjesečno, doduse imali su problem u noćnim satima potrošnja pada ispod 400 MW a nisu potrosnju mogli gasiti sve blokove ni zatvarati HE jer bi prelijevale al opet mi je nerealno da su ugovorili 10 GWh dnevno jer to bi satno islo 400 do 500 MW.
Oni su kratki od 100 do 300 MW ali ne 24 sata nego 14 do 16 sati dnevno.
U svakom slučaju trebalo bi da ide bolje nego sto je planirano.
Oni su kratki od 100 do 300 MW ali ne 24 sata nego 14 do 16 sati dnevno.
U svakom slučaju trebalo bi da ide bolje nego sto je planirano.
Brčko plus segment privrede kojoj svakako ide tržišna cijena tako da su na ta dijela u plusu sa trgovačkim maržama. Građanstvu su valjda našli neku formulu koja im daje plus makar na kraju godine kad se sve podvuče.
-
montypython
Ako zna neko da pojasni ovo za površinske kopove, je li to 150 metara u dubinu? Kao da je čitavo brdo zemlje iznad uglja. Je li se to postepeno nastalo ili je to neko odavno zapustio? Kao i da kaže neko ako zna kakva je situacija na ostalim površinskim kopovima I inače. Vidi se po mjesečnim izvještajima da se manje iskopa nego nekad ali i dalje nije jasno zašto, gdje je problem, je li rudari slabije rade ili je loša organizacija ili je problem to sa otkrivkom...? Predugo traje da bi bila neka slučajnostAnoniman wrote: ↑18 Mar 2026, 16:47Dobili su platu jucer a od jednog kolege sam saznao da su imali proizvodnju oko 50 hiljada tona uglja.
Na PK oni imaju problem velik je sloj otkrivke mozda 150M do uglja..
Ne znam zasto ne idu u pravu otvaranja novog PK Repovacki potok..
Upravu koju su imenovali u taj rudnik, po meni je slicna kao u EP-nekompetentna.
Sve u svemu teski su dani za energetski sistem, trenutne nece biti lahko smijeniti jer su kasno imenovani ako uopste i dodje do toga..
Puno mogucnosti ima EU da nama uslove postavlja, zato nasi politicari, direktori moraju njih slusati.
Da je normalano stanje, sutra bi vec bila taksa na uvoznoj vodi ili nesto slicno kao odgovor na CO2 taksu..
Da radi se o dubini odnosno visini sloja otkrivke ili jalovine koji prekriva ležište uglja.
Odnos količine otkrivke I zaliha uglja na nekom kopu je vrlo značajan pokazatelj ekonomičnosti eksploatacije . U kopovima rudnika koncerna to je otprilike 7-10 naprama jedan u korist otkrivke . Od otvaranja kopa proizvodnja bi se trebala voditi tako da se kontinuirano drži dinamika ostvarenja otkrivke , tj. omogućavanja kopanja uglja u planiranoj količini.
Različiti uzroci mogu dovesti do zastoja u ostvarenju otkrivke I tako blokirati I proizvodnju uglja. Obzirom da je samo količina uglja krajnji proizvod nekad preveliki akcenat na tekući veći prihod kroz forsiranje kopanja već otkrivenog uglja dovede do zapostavljanja otkrivke novog.
Vjerovatno u Kaknju ima svega po malo, jer je po opisu to veliki zastoj u otkrivci, a investicije u dampere I bager bi trebalo biti rješenje tog problema, u nekom vremenu , zavisno o veličini polja. Ovo je standardna problematika svih površinskih kopova u BIH , osim onih perfektno vođenih (kao EFT). Problem je nastao najvjerovatnije kao posljedica neostvarenja planova otkrivke u dužem periodu.( 5-6 godina)
Odnos količine otkrivke I zaliha uglja na nekom kopu je vrlo značajan pokazatelj ekonomičnosti eksploatacije . U kopovima rudnika koncerna to je otprilike 7-10 naprama jedan u korist otkrivke . Od otvaranja kopa proizvodnja bi se trebala voditi tako da se kontinuirano drži dinamika ostvarenja otkrivke , tj. omogućavanja kopanja uglja u planiranoj količini.
Različiti uzroci mogu dovesti do zastoja u ostvarenju otkrivke I tako blokirati I proizvodnju uglja. Obzirom da je samo količina uglja krajnji proizvod nekad preveliki akcenat na tekući veći prihod kroz forsiranje kopanja već otkrivenog uglja dovede do zapostavljanja otkrivke novog.
Vjerovatno u Kaknju ima svega po malo, jer je po opisu to veliki zastoj u otkrivci, a investicije u dampere I bager bi trebalo biti rješenje tog problema, u nekom vremenu , zavisno o veličini polja. Ovo je standardna problematika svih površinskih kopova u BIH , osim onih perfektno vođenih (kao EFT). Problem je nastao najvjerovatnije kao posljedica neostvarenja planova otkrivke u dužem periodu.( 5-6 godina)
Sistemski je to problem i traje duže od 5-6 godina. Ovo je standarni odnos vlasti, nadležnih organa i samih radnika prema državnom odnosno javnom preduzeću.
Za kvalitetno vođenje rudnika je potreban kvalitetan vlasnik i kvalitetna uprava.
Za kvalitetno vođenje rudnika je potreban kvalitetan vlasnik i kvalitetna uprava.
22 hiljade megavata nekontrolisane energije....
https://indikator.ba/EKONOMIJA/ArtMID/4 ... 0-megavataMnogi investitori, navodi, ne napreduju sa projektima kako je zamišljeno. - Na prenosnoj mreži imamo 4.500 megavata. Riječ je o objektima koji su građeni 70 i 80 godina, a sa druge strane imamo 22.000 megavata zahtjeva u raznim tehnologijama - solar, vjetar, hidro pa čak i termoelektrane - kazao je Žepinić za RTRS.