Energoinvest

panzer

Re: Energoinvest

Post by panzer »

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... a-1118784/

Frišak intervju. Vrijedi pročitati.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pade mi na pamet nešto, kada proknjiži troškove iz 2025. godine u ovoj godini, kako će u njoj opet iskazati "fantastičan" rezultat?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Povećali prihode od plina za pola miliona, a smanjili troškove za nabavku plina za 8 miliona. Drugim riječima, na većoj marži zaradili 8,5 miliona KM. Prihodi od usluga nepunih 10 miliona i to je sve od njihovog osnovnog biznisa i izvoznih tržišta. Za uvoz plina im ne treba ni 20% od ukupnog broja zaposlenih, ako se već samo tim bave. Ali, jebeno zvuči da će biti bolji od telekoma po dobiti... :roll: Ublehaš...
panzer

Post by panzer »

dobar rezultat je dobar rezultat, ma koliko mi šutili o tome...
Pat

Post by Pat »

Dokaz da je sposobni od svih predhodnih direktora .Rezultati govore .
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa(t) ti pojma nemaš :roll: Treba uduplati cijenu plina, pa će još sposobniji biti, duplo sposobniji. A ako bi mu neko uzeo ekskluzivnost uvoza plina, onda bi se vidjela sva raskoš njegove nesposobnosti i psihopatije, jer osim toga oni skoro više ništa drugo i ne rade...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 10 Mar 2026, 16:12 dobar rezultat je dobar rezultat, ma koliko mi šutili o tome...
A šta ako ima neproknjiženih troškova da bi rezultat bio lijepo našminkan? Daj ba panzer, pa bar ti gledaš i analiziraš biznis firme, poteze uprave i poslovne stvari, a ne self promotion PR članke... Ljudi se više ničim ne bave osim prodajom plina, a iz članaka bi se mogao steći dojam da razvaljuju sa transformatorima, dronovima, elektranama, inžinjeringom... U člancima se hvali tim stvarima, a onda ih u poslovnim knjigama nema...
panzer

Post by panzer »

Slažemo se mi oko tog ličnog reklamiranja.
Nešto su kao planirali raditi u solarnoj industriji ali nisu oni organizacija za to.
Uglavnom, rezultat je dobar pa mogu se zvati i Plinkomerc.

Jedino što bi ih moglo vratiti na kolosijek energetike je da se presaberu sa vlastitim finansijama da kvalitetno uđu u nove projekte a ne da se pate sa dinamikom kao što su radili proteklih 15tak godina. Daleko bi jednostavnije bilo dobiti veliki projekat kada ima 20,30 ili više miliona KM na računima. Tada i banke hoće kreditirati.

Mada sumnjam da će bilo koja politika postaviti pravog energetičara sa vizijom. Ostaje to na plinu i u narednim godinama.
panzer

Post by panzer »

Drugim riječima , navijam da se firma vrati u život a znam da neće. Samo je plin drži na životu.
Pat

Post by Pat »

Ne radi se ovdje o ličnom mišljenju nego o finansijskim rezultatima. Energoinvest d.d. Sarajevo je ostvario više od 13,5 miliona dobiti, dok su u prethodnim godinama često bili i u minusu povelikom, Kada firma iz minusa dođe do milionske dobiti, to je vrlo jasan pokazatelj da je upravljanje efikasnije nego ranije. Kažete da nemam pojma, ali činjenice su jasne. Energoinvest d.d. Sarajevo je ostvario oko 13,5 miliona dobiti, prihodi kao predhodni plate uvećane Razlika između minusa i dobiti govori sama za sebe. Rezultati su najbolji pokazatelj nečijeg rada.
Post Reply