Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

proleter wrote:Eto sada i SDP ima svoju "zlatnu koku". Još kada se pribroji najmanje 50-ak milona realne dobiti ove godine...
Sumnjam da će to podijeliti kroz dividendu, prije će to ubaciti u investicione tokove, rudnike, povećanje plata rudarima ili će čak konačno početi plaćanje doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje, tako da bi se ujedno stekle predpostavke za povećanje penzija.
I sve to vjerovatno tako da se efekti osjete negdje krajem ljeta 2014. pred izbore. Klasika.

Sad im opozicija (SBiH, SDA putem Federalne TV) zabija klin spočitavajući rasprodaju narodnog blaga kroz privatizaciju bloka 7 u Tuzli.
Biće interesantno kako će iz ovoga izaći.
Sumnjam da bi im se išta od toga isplatilo za izbore. Plate rudara su ionako previsoke, oni se uostalom i ne bune zbog plata već zato što dirigent tako maše palicom. Događanja naroda u rudnicima i oko njih će ionako biti, jer tako mora biti, tako da su pare uložene tu, bačene u duboki bunar. Zaposleni u rudnicima nisu ni 1% biračkog tijela. S druge strane presijecanje traka nakon asvaltiranja puta (makar i nevažnog, makar je obnovljen samo i gornji sloj asvalta) ako je pravilno tempiran i emitovan na par televizija stiže do svih 100 % birača, a sve za puno manju cifru. Plus je vizualno atraktivno sa žutim šljemovima, vođe se slikaju u realnom svijetu među ljudima i tako to.
Svakako da treba ulagati i u rudnike ali prvo treba zaustaviti balahanje, smanjiti troškove, napraviti ih samoodrživim, pa i uz pomoć ulaganja od EP.
Za blok 7 ne znam ni sam šta da mislim. Malo mi je smiješno kad se neko buni što će biti "privatizovano" ono što još nije ni izgrađeno. Izgleda da bi u nas htjeli da neko dođe uloži svoj novac sagradi i onda ode a mi da to koristimo.
S druge strane nisam baš siguran da to mi nismo mogli samo uraditi bez ikakvih stranih ulaganja. Pa neće se čitava potrebna suma dati u prvoj godini. EP svakako ima kapacitet da ostvari 100-150 milona dobiti svake godine, ako se hoće. Moglo se je uz minimalno povećanje cijene struje dobiti i 200 miliona godišnje. Mislim da od amortizacije ima 150 milona godišnje, nisam gledao zadnje izvještaje. Čisto sumnjam da se to stvarno sve potroši. Pomnoži li se to sa 5-6 godina koliko će se blok graditi a imajući na umu da ima i na štednji 200 tinjak milona keša ispada da EP može sama izgraditi elektranu bez ijednog eura stranog učešća ili kredita. To stvarno nije mudro slovo. E druga je stvar što na taj način niko ne bi mogao omastiti brke kod tendera, putovati po svijetu na dogovore i pregovore sa stranim partnerima, glumeći velike poduzetnike, žderati po prijemima i partijima itd i sl.
proleter

Post by proleter »

Malo banaliziraš ovih 1 % glasača, naravno da ne mislim samo na one koji bi direktno nešto dobili.
Itekako si jaki efekti na šire narodne mase otvaranja novih savremenih kopova, širokih automatiziranih čela, novih traka, dampera, BTO sistema...
Jer od rudnika žive još desetine hiljada ljudi, njihovih porodica, pratećih djelatnosti, pa samim time i "glasača"...
A podsjećam da je 76 mil KM investicija 2013. godine predviđeno samo u rudnike, ne računajući hidroelektranu Vranduk, vjetropark Velež, "polaganje kamena temeljca" za Tuzlu 7 i još neke manje investicije u mini HE. Tako da će tu trebati još dosta novca.
Ali ponavljam, njihov glavni cilj je napraviti rudnike održivima da mogu početi plaća ti doprinose državnim fondovima. Ta aktivnost je počela još prije nekoliko godina i zato što ide sporo idu smjene, novi direktori i otpuštanje admisnistrativnih radnika. Bez obzira na političku opciju ovo treba podržati jer ima daleko veće značenje od samo zaposlenih u rudnicima.

Ali i tu se spremaju protesti, zbog ugrožavanja okoliša, izgubićemo ogromne prihode od turizma i raftinga... :P
Zato kažem biće interesantno.
panzer

Post by panzer »

U ovom slučaju je nepotrebno gledati kroz politiku. Treba gledati samo na poslovanje i ako je firma na početku procesa ulaganja u nove kapacitete onda nema potrebe da se akumulirana sredstva dijele putem dividende.
Kažem da postoji mogućnost ali je mala šansa da se to desi jer bi ih opet prozvali da pare uzimaju u budžet i tako sprečavaju ulaganja. Ovako, kada se pokrenu radovi(iako se većina finansira iz kredita) dobija se puno veći efekat na privredu jer se angažuje veći broj radnika na izgradnji a možda i domaće firme ukoliko Energoinvest i Hidrogradnja dobiju poslove na izgradnji Vranduka i Janjića.
brzi

Post by brzi »

http://www.klix.ba/biznis/privreda/reko ... /130606083
1119 GWh za prvi 5 mjeseci, u rekordnoj 2010. godini je to bilo 1090 GWh. :D
proleter

Post by proleter »

Očekivano, više puta sam to prognozirao. I juni će biti dobar za HE.
Ali ono što mi smeta nikada finansijskih efekata.
Eto znam koliko dobiti su imale HE u RS-u, a ne znam koliko HE na Neretvi.
Niti imam pojma kako bih to sada izračunao prema ovom podatku (1119 MWh).
montypython

Post by montypython »

@Proleter i Panzer
Nisam siguran da smo se razumjeli. Nemam je ništa protiv ulaganja u nova mehanizovana čela i dampere, uplatu doprinosa za penziono i slično. Samo jedno je šta je dobro za firmu, i državu a drugo je šta je dobro za one na vlasti. Poenta je da se pokuša predvidjeti šta će se desiti, da bi sa tim kao sa najsigurnijim parametrima mogli da ulazimo u kalkulaciju (npr da li investirati u dionice ili ne i po kolikoj cijeni i sl) a ne šta bi bilo lijepo (moralno, ekonomski najisplativije i sl) da se desi. Mislim da nije razumno isključivati uticaj politike na takve odluke i to čak kao ključan. Primjer: ovi koji su sada na vlasti su prije 3-4 godine potpuno uništili i na svaki način minirali ideju izgradnje termoelektrana, Vranduka i sl samo zato da bi je oni sami mogli pokrenuti kad dođu na vlast. Izgubljene su te 3-4 godine (rekao bih i naših života) i ne znam sad zašto vjerovati da će ti isti najednom početi djelovati moralno i npr uplatiti 50 miliona penzionog starih dugova rudnika (2 min u jednom dnevniku) umjesto npr za iste pare asvaltirati 100 puteva po pola milona (i pojaviti se u dnevniku 100 puta) ili isplatiti poticaje za nekoliko hiljada poljoprivrednika. Sve je ovdje politika (na moju veliku žalost) i još će dugo biti. dakle da budem jasan od ove sad ekipe u EP i na vlasti (a i one u opoziciji) ne očekujem ništa dobro ni pozitivno u vidu neke odluke same za sebe. Jedino ako se takva odluka slučajno poklapa sa njihovim težnjama a jedina težnja je ostati na vlasti.
Prema tome ako će pozitivna nula donijeti jedan glas više-biće pozitivna nula. Ako će dobit od 100 milona donjeti glas više-biće dobit od 100 miliona. Mislim da je to i razlog što nema kvartalnih rezultata niti ikakvih drugih uostalom iz najveće firme u zemlji a teče 6 mjesec, oni još vagaju šta bi.
OK cijenim i to što se nešto kao radi oko restrukturiranja rudnika ali i to je premalo, presporo, prekasno.

Što se tiče troškova za npr Vranduk i vjetroelektrane već godinama se s njima računa i kalkuliše a od toga još ništa. Ne znam više stvarno u kojoj je fazi Vranduk, dosadilo mi je to i slušati ali čisto sumnjam da će i jedna KM biti na njega potrošena ove godine (bar ne za gradnju) a daj bože i sljedeće. Za vjetroelektrane, mislim da su još prošle godine (u ljeto)najavili (Grabovica?) da će do kraja te, prošle godine biti gotovo njih par. Ja koliko znam od toga nema ništa dakle nisu ni počete neka me neko ispravi ako griješim. I tako dok se ovi već godinama vrte od dopisivanja sa ekolozima do studija izvodljivosti i nazad, u Mostarskoj EP su bez mnogo pompe sagradili HE Mostarsko Blato i pustili je u pogon.
montypython

Post by montypython »

Mozda bi se iz ovih 1119 GWh viska mogli izvesti neki zakljucci o poslovanju. Ako bi se pomnozilo sa 6/5 da se aproksimira 6 mjes rezultat i od toga odbije proslogodisnja polugodisnja proizvodnja (podatak koji nemam trenutno) dobilo bi se povecanje proizvodnje u Gwh. Puta milion, u Kwh. Puta 0,12 KM (kad bi se uzelo da je sve prodano u zemlji sto naravno nije tacno). To bi trebalo dodati na proslogodisnji polug rezultat-dobit. Naravno to sve uz uslov da je sve ostalo isto kao prosle god, i rashodi i poslovanje TE (a mislim da je i tu prozvodnja veca. Dakle vrlo gruba aproksimacija ali bolje nego nista.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

veliki dedo
Ako je dobit u 2012 bila 7,1 miliona zar dividenda ne bi trebala biti 50% dobiti, odnosno 3,55 miliona a sto je ca. 0,11 KM po dionici?
E moj direktore, bruko nasa!...da ova Elektroprivreda nije drzavno vlasnistvo, i to ove BiH, ne bi ti u njoj ni portir mogao biti...
panzer
Nije nigdje određeno koliki procenat dobiti mora ići u dividendu. Dobro je i ovo što postaje redovna praksa svake godine jer kod ovolikih ulaganja teško je očekivati dividendu.
Mada, kada se pogleda finansijsko stanje mogli su u dividendu dati znatno veći iznos.
Nije odredjeno koliki procenat "mora ici u dividendu".
Ali ako su jos pocetkom ove godine napravili plan za naredne godine (period 2013 - 2015) o isplati dividende u iznosu od 50% dobiti, onda je nekako logicno da isti kriterij bude primljen i ove godine ako je to moguce... a u biti jeste...
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Raspodjela dobiti - period 2013/2015
Attachments
Plan poslovanja Period 2013-2015 Raspodjela dobiti.JPG
Plan poslovanja Period 2013-2015 Raspodjela dobiti.JPG (91.48 KiB) Viewed 4753 times
montypython

Post by montypython »

A moze i ovako. Ako je 1119 Gwh prebacaj plana od 52% onda je to 383 Gwh viska, odnosno za 6 mj 459 Gwh. Odnosno 55 miliona prihoda vise pa onda i dobiti (jer kod He pretpostavljam nema znacajnih troskova sirovina kao kod TE). Ako je po planu bila dobit od mislim 10 ak miliona dakle polugod 5, onda bi stvarna polugod dobit bila 5+55=60 miliona. Uz sve preth pretpostavke i ograde o grubosti aproksimacije.
Post Reply