Elektroprivreda BIH

veliki dedo

Re: Elektroprivreda BIH

Post by veliki dedo »

brzi wrote: 26 Feb 2026, 18:22 Najveća greska koju sam učinio je ulazak u dionice Elektroprivrede.
Da nisam usao sad bi moj portfelj vrijedio 2 do 3 puta vise.
I još najgore od svega sto sam povećavao udio pa mi je u jednom trenutku 90% portfelja bilo u dionicama Elektroprivrede.
Nikad u nesto gdje politika ima glavnu riječ ne ulagati više od 20%.
Iako mi sad ne pada na pamet da prodam jer sce sto sam prodao je poslije godinu ili dvije vrijedilo minimalno duplo.
Ja sam "all in" već petnaestak godina.
Eh kad bih samo mogao tužiti Elektroprivredu za pretpljenu patnju, neprospavane noći i duševnu bol...
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Sitna buranija wrote: 26 Feb 2026, 23:54 Da sam sebe citiram, da je ostala uprava sa Andelijom na čelu, EP BiH bi već te godine izašla na preko 15 KM, a sa objavom rezultata (koji bi sigurno bili pozitivni) vjerovatno i na preko 20 KM. Ovako, ono što smo svi čekali se vjerovatno neće desiti narednih 3-5 godina-
Evo da te i ja citiram.
Bio si u pravu!
I ovdje smo imali žustru diskusiju oko toga.
Znao si, prepoznao od samog početka njihovu (ne)sposobnost dok sam ja imao stav da im ipak treba dati šansu i pokušavao naći nešto pozitivno makar u ideji, pogrešnoj, da se čak i jedan nesposobni, arogantni, korumpirani i nemoralni seljačić može promijeniti i postati pošten i čestit gospodin, samo ako za to dobije pravu šansu...

Očigledno, ja nisam bio u pravu i citiraću jednu našu staru, staru: da se od govana ne može napraviti pita!
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

veliki dedo wrote: 27 Feb 2026, 00:19
Sitna buranija wrote: 26 Feb 2026, 23:54 Da sam sebe citiram, da je ostala uprava sa Andelijom na čelu, EP BiH bi već te godine izašla na preko 15 KM, a sa objavom rezultata (koji bi sigurno bili pozitivni) vjerovatno i na preko 20 KM. Ovako, ono što smo svi čekali se vjerovatno neće desiti narednih 3-5 godina-
Evo da te i ja citiram.
Bio si u pravu!
I ovdje smo imali žustru diskusiju oko toga.
Znao si, prepoznao od samog početka njihovu (ne)sposobnost dok sam ja imao stav da im ipak treba dati šansu i pokušavao naći nešto pozitivno makar u ideji, pogrešnoj, da se čak i jedan nesposobni, arogantni, korumpirani i nemoralni seljačić može promijeniti i postati pošten i čestit gospodin, samo ako za to dobije pravu šansu...

Očigledno, ja nisam bio u pravu i citiraću jednu našu staru, staru: da se od govana ne može napraviti pita!
Jebi ga, volio bih da sam bio u krivu i da sada svi imamo više, a ne manje. Nažalost, upravo kao što ti reče, od govana se ne može pita praviti. Poenta je samo prepoznati ta govna na vrijeme... Sad možemo samo po onoj još jednoj staroj, što bi Milo Đukanović rekao: "sjedi đe si, ni za đe si nijesi"...
brzi

Post by brzi »

https://seepex-spot.rs/

Ko bi očekivao da će se i u februaru moći dobiti struje po cijeni 0,00 eura/MWh
Zato ne treba uopšte težiti izvozu nego jeftinom mixu proizvodnje i nabave. Isplatnije je kupovati struju u povoljnim satima nego ugalj od lagera po 80 eura.
montypython

Post by montypython »

Nesposobnost sadašnje uprave samo je dio objašnjenja niske tržišne cijene. Ona je takva bila i prije dolaska ovih. Glavni razlog je bio i jeste je disproporcija ponude i potražnje tj kupovne i prodajne strane. Na prodajnoj strani velike količine su još iz privatizacije naslijedili fondovi. Menadžment fondova to je prodavao na načine na koje privatni vlasnik nikad ne bi svoje lične. To se radilo godinama i tako je cijena oborena davno prije nego su ovi sad upravljači došli na vlast. Količina tih dionica se smanjila ali ima još ponešto. Znamo mnogo primjera kad se radilo o manipulaciji kad su fondovi prodavali po ekstremno niskoj cijeni na plitkom tržištu, pa se onda kupovalo po visokim cijenama junk dionice bezvrijednih firmi a zarada vjerovatno dijelila ispod stola. Kupovne strane za EPBiH nije bilo jer je tržište needucirano i malo. Jasno je da na plitkom tržištu bez kupaca cijena mora naniže do apsurda. I kad je stigla do apsurda ima par godina i dalje praktično nema kud pasti i kad su čak i fondovi prestali sa prodajom i amateru je jasno da i minimalni broj kupaca može cijenu drastično pogurati naviše. I sad kad se vidi da se cijena makar minimalno počela kretati na gore ovdje se kaže potencijalnim ulagačima koji dolaze na ovaj portal da vide hoće li ulagati i gdje ih ima u prosjeku 300 u svakom trenutku: "Ne ulazite u JPESR jer cijena je niska i ne raste". A cijena i jest niska i ne raste jer novi ne ulaze. Nema porasta cijene bez likvidnosti i kupovne strane. Moram priznati da ja tu logiku rastjerivanja potencijalnih kupaca kuknjavom ne razumijem.
A to da bi s Andelijom da je ostao cijena porasla na 20 KM jer bi sa objavom rezultata koji bi sigurno bili pozitivni, nije jasno kako i zašto. Jer na polugodištu te 2023 g par mjeseci prije nego će ovi novi doći Andelija je bio u minusu 24 miliona, šta ne znam je li ikad prije bilo, cijena struje koja godinama prije nije povećavana iako su plate i penzije kao i cijene svega porasle 60 ak % nije povećana ni tokom njegovog mandata i ostala je duboko ispod proizvodne, izvoz je prestao a proizvodnja u TE koja je padala čitav njegov mandat pala je na najniže nivoe ikad. A sad kako bi to u drugom dijelu godine sa 24 miliona gubitka na polugodištu i svim pomenutim Andelija, samo da je ostao, sigurno ostvario dobit, pogurao cijenu dionice naviše i sl ostaće mi velika misterija.
brzi

Post by brzi »

https://eupravozato.mondo.rs/energetika ... truje.html

U Srbiji rast cijene u zadnjih par godina 92%.

Uvacio u kalkulator moju potrosnju.
Racun u Srbiji bi bio bez RTV takse 90,60 KM, račun EPBiH mi je bez RTV takse i zajednicke potrosnje oko 89 KM.
Dakle cijena je trenutno približna.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote: 27 Feb 2026, 11:10 Nesposobnost sadašnje uprave samo je dio objašnjenja niske tržišne cijene. Ona je takva bila i prije dolaska ovih. Glavni razlog je bio i jeste je disproporcija ponude i potražnje tj kupovne i prodajne strane. Na prodajnoj strani velike količine su još iz privatizacije naslijedili fondovi. Menadžment fondova to je prodavao na načine na koje privatni vlasnik nikad ne bi svoje lične. To se radilo godinama i tako je cijena oborena davno prije nego su ovi sad upravljači došli na vlast. Količina tih dionica se smanjila ali ima još ponešto. Znamo mnogo primjera kad se radilo o manipulaciji kad su fondovi prodavali po ekstremno niskoj cijeni na plitkom tržištu, pa se onda kupovalo po visokim cijenama junk dionice bezvrijednih firmi a zarada vjerovatno dijelila ispod stola. Kupovne strane za EPBiH nije bilo jer je tržište needucirano i malo. Jasno je da na plitkom tržištu bez kupaca cijena mora naniže do apsurda. I kad je stigla do apsurda ima par godina i dalje praktično nema kud pasti i kad su čak i fondovi prestali sa prodajom i amateru je jasno da i minimalni broj kupaca može cijenu drastično pogurati naviše. I sad kad se vidi da se cijena makar minimalno počela kretati na gore ovdje se kaže potencijalnim ulagačima koji dolaze na ovaj portal da vide hoće li ulagati i gdje ih ima u prosjeku 300 u svakom trenutku: "Ne ulazite u JPESR jer cijena je niska i ne raste". A cijena i jest niska i ne raste jer novi ne ulaze. Nema porasta cijene bez likvidnosti i kupovne strane. Moram priznati da ja tu logiku rastjerivanja potencijalnih kupaca kuknjavom ne razumijem.
A to da bi s Andelijom da je ostao cijena porasla na 20 KM jer bi sa objavom rezultata koji bi sigurno bili pozitivni, nije jasno kako i zašto. Jer na polugodištu te 2023 g par mjeseci prije nego će ovi novi doći Andelija je bio u minusu 24 miliona, šta ne znam je li ikad prije bilo, cijena struje koja godinama prije nije povećavana iako su plate i penzije kao i cijene svega porasle 60 ak % nije povećana ni tokom njegovog mandata i ostala je duboko ispod proizvodne, izvoz je prestao a proizvodnja u TE koja je padala čitav njegov mandat pala je na najniže nivoe ikad. A sad kako bi to u drugom dijelu godine sa 24 miliona gubitka na polugodištu i svim pomenutim Andelija, samo da je ostao, sigurno ostvario dobit, pogurao cijenu dionice naviše i sl ostaće mi velika misterija.
Tebi je velika misterija bilo i kada sam prije tri godine kritikovao imenovanje ovakve nekompetentne uprave i kada sam tvrdio "jadna nam je majka s njima", pa si ih ti tada branio i tvrdio da im treba dati šansu, a kritikovao Andeliju tvrdeći da je trebao 100, 150 ili 250 miliona dobiti napraviti i da ovi ne mogu biti gori od njega. Pa evo ti se ta misterija nakon tri godine valjda razbistrila i sada ih i sam nazivaš nesposobnim. Trebalo ti je samo 450 miliona gubitka da skontaš da su gori od njega milion puta.

E tako i ova sada "misterija" će ti se razbistriti nekada. Valjda. Ne mogu svi dobaciti odmah, a neki ne mogu nikad...

Uglavnom, ti već najmanje pet-šest godina lupaš o top dionici koja samo što nije eksplodirala. Iako je to sve imalo smisla prije 5-6-7 godina (na kraju krajeva, zbog toga smo svi i ušli u ovu priču), sada je to besmisleno spominjati dok god su ovi diletanti tu i dok ne vidimo ko će doći poslije njih. Jer, ako i ti neki novi budu kao ovi sada, pomoći nam nema.

Ali, da ne bude zabune, nije problem što si sebe uneredio ovom svojom pričom od koje ne odustaješ ili ne praviš bar pauzu, nego što si i nekog drugog na ovom forumu potakao da ih kupi i da se uneredi baš kao i ti sam. Ja ne želim širiti lažni optimizam ovdje, jer ako sam se ja zajebao i zaglavio ovdje, ne moraju drugi. Mada bi možda za mene profitabilnije bilo da pumpam priču o super prilici dok se ne istovarim i ne izvučem iz svega :roll:
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

I da napomenem, razlog pada cijene na nivo ispod 10 KM, prije nekih 7-8 godina, nije bilo poslovanje firme, nego rasprodaja dionica do u bescijenje koju su fondovi provodili (ne samo sa JPESR, nego i sa BHT i drugim dionicama). Toga više nema, haman su sve rasprodali oni koji su to htjeli ili mogli. Sada je jedini ili glavni razlog ovako niske cijene loš rezultat poslovanja i s tim u vezi siva perspektiva i potpuno odsustvo neke pozitivne priče na realnim osnovama oko EPBiH.
panzer

Post by panzer »

Cijena je počela padati već u 2022. jer je većina svakako čekala da proda čim malo skoči. Poprilično su pogrešna očekivanja kod dionica ove firme. Sigurno je da bi sve bilo drugačije da je ostvareno samo 30% od onih trogodišnjih planova iz 2021.-2022. ali osnova ulaganja je trebala biti totalna podcijenjenost izazvana kriminalnom rasprodajom fondovskih udjela po instrukcijom muje selimovića a ne velika očekivanja od poslovnih rezultata.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Tako je, i zato je većina nas i ušla u ovu dionicu. Ali, osim što je dionica bila izuzetno potcijenjena, firma je dobro radila, imala pozitivan rezultat i perspektivu da bude još bolji. Ima i drugih naizgled "potcijenjenih" dionica ali ih niko neće jer je perspektiva tih firmi loša. E sada je i EPBiH postala jedna od takvih, a za to su zaslužni rezultati ove uprave...

Jer nije isto kada je tržišna 10 a knjigovodstvena 100 KM sa tendencijom daljeg rasta zbog pozitivnih rrzultata, i kada je tržišna 10 a knjigovodstvena u međuvremenu došla na 85 sa tendencijom daljeg osipanja zbog loših rezultata...
Last edited by Sitna buranija on 27 Feb 2026, 14:17, edited 1 time in total.
Post Reply