montypython wrote: ↑27 Feb 2026, 11:10
Nesposobnost sadašnje uprave samo je dio objašnjenja niske tržišne cijene. Ona je takva bila i prije dolaska ovih. Glavni razlog je bio i jeste je disproporcija ponude i potražnje tj kupovne i prodajne strane. Na prodajnoj strani velike količine su još iz privatizacije naslijedili fondovi. Menadžment fondova to je prodavao na načine na koje privatni vlasnik nikad ne bi svoje lične. To se radilo godinama i tako je cijena oborena davno prije nego su ovi sad upravljači došli na vlast. Količina tih dionica se smanjila ali ima još ponešto. Znamo mnogo primjera kad se radilo o manipulaciji kad su fondovi prodavali po ekstremno niskoj cijeni na plitkom tržištu, pa se onda kupovalo po visokim cijenama junk dionice bezvrijednih firmi a zarada vjerovatno dijelila ispod stola. Kupovne strane za EPBiH nije bilo jer je tržište needucirano i malo. Jasno je da na plitkom tržištu bez kupaca cijena mora naniže do apsurda. I kad je stigla do apsurda ima par godina i dalje praktično nema kud pasti i kad su čak i fondovi prestali sa prodajom i amateru je jasno da i minimalni broj kupaca može cijenu drastično pogurati naviše. I sad kad se vidi da se cijena makar minimalno počela kretati na gore ovdje se kaže potencijalnim ulagačima koji dolaze na ovaj portal da vide hoće li ulagati i gdje ih ima u prosjeku 300 u svakom trenutku: "Ne ulazite u JPESR jer cijena je niska i ne raste". A cijena i jest niska i ne raste jer novi ne ulaze. Nema porasta cijene bez likvidnosti i kupovne strane. Moram priznati da ja tu logiku rastjerivanja potencijalnih kupaca kuknjavom ne razumijem.
A to da bi s Andelijom da je ostao cijena porasla na 20 KM jer bi sa objavom rezultata koji bi sigurno bili pozitivni, nije jasno kako i zašto. Jer na polugodištu te 2023 g par mjeseci prije nego će ovi novi doći Andelija je bio u minusu 24 miliona, šta ne znam je li ikad prije bilo, cijena struje koja godinama prije nije povećavana iako su plate i penzije kao i cijene svega porasle 60 ak % nije povećana ni tokom njegovog mandata i ostala je duboko ispod proizvodne, izvoz je prestao a proizvodnja u TE koja je padala čitav njegov mandat pala je na najniže nivoe ikad. A sad kako bi to u drugom dijelu godine sa 24 miliona gubitka na polugodištu i svim pomenutim Andelija, samo da je ostao, sigurno ostvario dobit, pogurao cijenu dionice naviše i sl ostaće mi velika misterija.
Tebi je velika misterija bilo i kada sam prije tri godine kritikovao imenovanje ovakve nekompetentne uprave i kada sam tvrdio "jadna nam je majka s njima", pa si ih ti tada branio i tvrdio da im treba dati šansu, a kritikovao Andeliju tvrdeći da je trebao 100, 150 ili 250 miliona dobiti napraviti i da ovi ne mogu biti gori od njega. Pa evo ti se ta misterija nakon tri godine valjda razbistrila i sada ih i sam nazivaš nesposobnim. Trebalo ti je samo 450 miliona gubitka da skontaš da su gori od njega milion puta.
E tako i ova sada "misterija" će ti se razbistriti nekada. Valjda. Ne mogu svi dobaciti odmah, a neki ne mogu nikad...
Uglavnom, ti već najmanje pet-šest godina lupaš o top dionici koja samo što nije eksplodirala. Iako je to sve imalo smisla prije 5-6-7 godina (na kraju krajeva, zbog toga smo svi i ušli u ovu priču), sada je to besmisleno spominjati dok god su ovi diletanti tu i dok ne vidimo ko će doći poslije njih. Jer, ako i ti neki novi budu kao ovi sada, pomoći nam nema.
Ali, da ne bude zabune, nije problem što si sebe uneredio ovom svojom pričom od koje ne odustaješ ili ne praviš bar pauzu, nego što si i nekog drugog na ovom forumu potakao da ih kupi i da se uneredi baš kao i ti sam. Ja ne želim širiti lažni optimizam ovdje, jer ako sam se ja zajebao i zaglavio ovdje, ne moraju drugi. Mada bi možda za mene profitabilnije bilo da pumpam priču o super prilici dok se ne istovarim i ne izvučem iz svega