Sumnjam da bi im se išta od toga isplatilo za izbore. Plate rudara su ionako previsoke, oni se uostalom i ne bune zbog plata već zato što dirigent tako maše palicom. Događanja naroda u rudnicima i oko njih će ionako biti, jer tako mora biti, tako da su pare uložene tu, bačene u duboki bunar. Zaposleni u rudnicima nisu ni 1% biračkog tijela. S druge strane presijecanje traka nakon asvaltiranja puta (makar i nevažnog, makar je obnovljen samo i gornji sloj asvalta) ako je pravilno tempiran i emitovan na par televizija stiže do svih 100 % birača, a sve za puno manju cifru. Plus je vizualno atraktivno sa žutim šljemovima, vođe se slikaju u realnom svijetu među ljudima i tako to.proleter wrote:Eto sada i SDP ima svoju "zlatnu koku". Još kada se pribroji najmanje 50-ak milona realne dobiti ove godine...
Sumnjam da će to podijeliti kroz dividendu, prije će to ubaciti u investicione tokove, rudnike, povećanje plata rudarima ili će čak konačno početi plaćanje doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje, tako da bi se ujedno stekle predpostavke za povećanje penzija.
I sve to vjerovatno tako da se efekti osjete negdje krajem ljeta 2014. pred izbore. Klasika.
Sad im opozicija (SBiH, SDA putem Federalne TV) zabija klin spočitavajući rasprodaju narodnog blaga kroz privatizaciju bloka 7 u Tuzli.
Biće interesantno kako će iz ovoga izaći.
Svakako da treba ulagati i u rudnike ali prvo treba zaustaviti balahanje, smanjiti troškove, napraviti ih samoodrživim, pa i uz pomoć ulaganja od EP.
Za blok 7 ne znam ni sam šta da mislim. Malo mi je smiješno kad se neko buni što će biti "privatizovano" ono što još nije ni izgrađeno. Izgleda da bi u nas htjeli da neko dođe uloži svoj novac sagradi i onda ode a mi da to koristimo.
S druge strane nisam baš siguran da to mi nismo mogli samo uraditi bez ikakvih stranih ulaganja. Pa neće se čitava potrebna suma dati u prvoj godini. EP svakako ima kapacitet da ostvari 100-150 milona dobiti svake godine, ako se hoće. Moglo se je uz minimalno povećanje cijene struje dobiti i 200 miliona godišnje. Mislim da od amortizacije ima 150 milona godišnje, nisam gledao zadnje izvještaje. Čisto sumnjam da se to stvarno sve potroši. Pomnoži li se to sa 5-6 godina koliko će se blok graditi a imajući na umu da ima i na štednji 200 tinjak milona keša ispada da EP može sama izgraditi elektranu bez ijednog eura stranog učešća ili kredita. To stvarno nije mudro slovo. E druga je stvar što na taj način niko ne bi mogao omastiti brke kod tendera, putovati po svijetu na dogovore i pregovore sa stranim partnerima, glumeći velike poduzetnike, žderati po prijemima i partijima itd i sl.